Μετάβαση στο περιεχόμενο

YANNISATH_21

Members
  • Περιεχόμενα

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

YANNISATH_21's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Μετά όμως να μην διαμαρτυρόμαστε ΓΙΑΤΙ οι αμοιβές των Μηχ. Μηχανικών είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον κόπο & τον χρόνο αλλά κυρίως με τις ευθύνες που αυτές περιλαμβάνουν... Και οι οποίες αμοιβές συνεχώς συμπιέζονται ακόμα και ΚΑΤΩ των ελαχίστων που ορίζει ο νόμος ΠΡΟΣ όφελος και οδηγώντας σε ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ των Κατασκευαστών - Εργολάβων (στις κάλες εποχές...).
  2. 1) Το πρώτο χαρτί που αναφέρεις έχει θέμα: "Εγγραφή στο βιβλίο Διπλωματούχων Τεχνικών σχολών ειδικότητας Μηχανολόγου" το οποίο φέρει Τον αριθμό καταχώρησης στο βιβλίο και τον Αριθμό Μητρώου. Αυτό το χαρτί αποτελεί ΚΑΙ άδεια αφού καταλήγει:.... " Με την εγγραφή σας αυτή μπορείτε να ασκήσετε ελεύθερα το επάγγελμα του Μηχανολόγου όσον αφορά την εκπόνηση μελετών, επίβλεψη εκτέλεσης και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων." Χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό, με βάση αυτά που ξέρω και έχω δεί έχω να πω τα εξής για το χαρτί αυτο: Αν διαβάσεις το χαρτί αναφέρει ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ (σκέτο, όχι μηχανικούς) ως διπλωματούχους ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (και όχι απαραιτήτως πολυτεχνείου). Πχ. Υπάρχουν Μηχανολόγοι (όχι μηχανικοί), από τα ΤΕΕ (πρώην ΤΕΛ) ή τα ΤΕΙ. Και αυτοί έχουν δικαιώματα όσον αφορά τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. ΟΜΩΣ έχουν περιορισμό βάσει ισχύος της εγκατάστασης (σε Hp) και αξίας της (σε €). Αυτό το χαρτί για τους ΜΗΧ. ΜΗΧ σου δίνει γενικά (και απεριόριστα) διακαιώματα σε Μηχανολ. Εγκαταστ. σε σχέση με τα 2 παραπάνω κριτήρια. Εν κατακλείδι: Σου διευκρινίζει τι διακαιώματα έχεις πάνω στις Μηχανολ. Εγκαταστ. σε σχέση με τους υπόλοιπους ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ (γενικά), ή αυτούς που έχουν βάσει Νόμου αντίστοιχα δικαιώματα (πχ Ναυπηγούς, Ηλεκτρολόγους κτλ.) 2) Το 2ο χαρτί λέγεται: ΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ εκτέλεσης ηλεκτρικών αγκαταστάσεων όλων των ειδικοτήτων και ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ. Το χαρτί αυτό καταλήγει στο εξής: "Η άδεια αυτή δίνει το δικαίωμα της ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων και κατηγοριών." Ο λόγος ύπαρξης του φαντάζομαι ότι είναι ο ίδιος με του πρώτου.
  3. Συνήθως η βάση όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω είναι οι εκάστοτε συμβάσεις που υπογράφει ο ΣΤΕΒ με τους βιομήχανους. Διαχωρίζοντας κάποιες ΜΕΓΑΛΕΣ βιομηχανίες που μπορεί να πληρώνουν παραπάνω από αυτα που ορίζει η σχετική σύμβαση, οι υπόλοιπες πληρώνουν περίπου τον βασικό (ίσως με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, παραπάνω). Πάντως πάντοτε ο τελικός μισθός θα συνδέεται με την θέση που θα έχεις και τα αντίστοιχα επιδόματα που θα (πρέπει να) παίρνεις (πχ. Επίδομα τεχνικού ασφ., επίδομα θέσης - προιστάμενος, επίδομα τεχν. διαυθυντή, επίδομα γλώσσας, κτλ.). Η σελίδα του ΣΤΕΒ http://www.steb.gr έχει αναρτημένη την τελευταία σύμβαση... Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, οι οποίες εξαρτώνται φυσικά και από την θέση - ευθύνες - αρμοδιότητες, θα είναι σχεδόν σίγουρα ΠΑΝΩ από 8...
  4. Η διαδικασία όμως αυτή που λές ειναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ .... Διότι ποιος μου λέει εμένα ότι κάποιος δεν έχει αντιγράψει στα μισά μαθήματα ... Η ότι έδωσε 10 φορές το ίδιο μάθημα και αφού ο καθηγητής απυβδησε του ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ και μετά από παρακάλια ("ελάτε κύριε καθηγητά ... τελευταίο μου μάθημα ειναι και παίρνω πτυχίο...") του έδωσε και ένα 5 αράκι έτσι για να το πάρει το...., ή του αρέσει η φάτσα του/της βρε αδερφέ μου ... Ήταν η αδερφή μου επιτηρήτρια στο φυσικό ως Υποψήφια Phd...και μου έλεγε τι να κάνω τους αφήνω δεν μπορώ να τους Μηδενίσω ... τους ξέρω ... και χίλια δυο ΑΣΤΕΙΑ πράγματα. Στην Αγγλία όπως λες και στο South Park πως το λένε λέει 1 από τους 5-6 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ επιτηρητές ... EXAM IS OVER ...και τα στυλο όλα ακουγονται μονομιάς στο θρανίο. Γιατί αλλιώς ... Με αυτό θέλω να πώ όχι πως οι εξετάσεις ή το επίπεδο είναι απαραίτητα πίο υψηλό ΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ έχοντας περάσει τις εξετάσεις έχουν από ένα επίπεδο και πάνω ... και όχι ο ένας ειναι του 1 και ο άλλος του 10 και οι δύο όμως έχουν πτυχίο με 8 και 9. Οσο για τα Past Papers που λες, ισχύει οτι μπαίνει (όχι πάντα) ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ των παρελθοντικών ετών ΔΙΟΤΙ στην Αγγλία ο σκοπός των εξετάσεων είναι να ελέγξουν αν ο φοιτητής γνωρίζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τουλάχιστον αυτά που ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ πρέπει να ξέρει από το κάθε μάθημα (τα οποία δεν γίνεται σε κάθε εξετάσεις να είναι εντελώς διαφορετικά) ... και όχι για να το παίξει ο καθηγητής ΘΕΟΣ, για να ανεβάσει ΔΗΘΕΝ το επίπεδο των εξετάσεων του ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, οι οποίες πολλές φορές δεν περνιούνται ούτε με ανοιχτά τα βιβλία και σημειώσεις ...
  5. Από την πλευρά μου φυσικά και ήταν μαλακία .. για πολλούς λόγους. Όμως από την πλευρά του μέσου (κοντόφθαλμου και ανοργάνωτου) εργοδότη ΗΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να σε βάλει να γίνεις και όδηγός ... Δηλαδή, ιδίως σε περίπτωση μικρής εταιρείας, τι περίμενες να προσλάβει ΟΔΗΓΟ για την μεταφορά κάποιου υψηλού προσωπού μία φορά στο τόσο.... Το λες και ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ βρήκανε εναν ευγενικό νέο ας τον βάλουν ΚΑΙ οδηγό ... Πάρτε το χαμπάρι στις ΜΗ ΣΟΒΑΡΕΣ Ελληνικές Επιχειρήσεις (δηλ. στο 95%) ΙΣΧΥΕΙ ότι και στον στρατο ... ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ-ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ... Τόσο πιο πολύ σε ΧΩΝΟΥΝ σε οτιδήποτε χρειάζονται ! ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ? Ε? Ρίχνε που και που και κανα γαμοσταυρίδι ... (χεχε.. Πλάκα κάνω!)
  6. Σε συνδυασμό με τους πίνακες που επισυνάπτονται παραπάνω, απαραίτητο εργαλείο για τον τεχνικό που κάνει την συντήρηση είναι ένα Δυναμόκλειδο για την ακριβή ροπή σύσφιξης των κοχλιών και περικοχλίων ... Τα μηχανήματα με τον ατμό ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ μπορεί να αποβουν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ! Αυτά, που παίρνει ο μάστορας έναν σωλήνα με ένα κλειδι μέσα και πατάει επάνω για να "δηθεν" σφίξει τα μπουλόνια εκτός από καραγκιοζιλίκι του bob του μάστορα είναι και κάτι που μπορεί να προκαλέσει ΑΣΤΟΧΙΑ!
  7. θα συμφωνήσω με αυτά που λες, μολονότι στην Ελλάδα γενικά υπάρχει η φιλοσοφία πως ο Μηχανικός τα κάνει όλα ... και όχι μονο στις οικοδομικές κατασκευές αλλα και στην βιομηχανία (οπου εκεί δεν ΠΑΤΑΕΙ γυναίκα ...) μπορεί να γίνει ενίοτε Εργάτης, Αποθηκάριος, Υπευθυνος Ανθρ. Δυναμικού, Λογιστής και άλλες ειδικότητες ΔΙΟΤΙ πολύ απλα σε αυτή την χώρα οι πιο πολλές εταιρείες θέλουν ΠΑΝΤΑ το κόστος να είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ και το κέρδος το ΜΕΓΙΣΤΟ (χωρίς φυσικά αυτό να επιτυγχάνεται μεσα από επενδυσεις σε υλικά και ανθρώπους...). Στην περίπτωση των γυναικων όπου έχουν αυτό το ενίοτε προτέρημα της εν γένει "ωραίας" εμφάνισης, της γλυκειας και πιο θελκτικής φωνής, της "στάμπας" της καλής νοικοκυράς, ο εργοδότης το εκμεταλλέυεται προς ιδίον όφελος και τότε γίνεται "μειονέκτημα" για την μηχανικό. Ο άντρας μηχανικός από την άλλη γίνεται πιο έυκολα "κουβαλητής" ας πούμε, "υδραυλικός", "Ηλεκτρολόγος", "μαραγκός" ... Οπότε μεγαλειώδης μαλακία δεν είναι ... ΔιΟΤΙ έχεις ένα πασπαρτού εργαλείο που μπορεί πέρα από την ειδικότητα του να κάνει και άλλες δουλείες ΑΜΑ χρειαστεί ... Πληρώνοντας ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ!
  8. Ο μηχανολόγος μπορεί να υπογράψει ότι έχει σχέση ΜΟΝΟ με Ηλεκτρομηχανολογικά. Αναφέροντας τα πιό κλασσικά σχετικά με μελέτες/κατασκευές: 1) Θερμανση. Θερμομόνωση (θερμικές Απώλειες) 2) Ύδρευση - Αποχέτευση 3) Πυρόσβεση / Πυρασφάλεια 4) Φυσικό Αέριο / Υγραέριο 5) Ανελκυστήρες 6) Ηλεκτρολογικά δίκτυα και με το καλό 7) ΑΠΕ (πχ. Φωτοβολταικά)
  9. Θα συμφωνήσω με τον gsakel. Μια λογική τάξη μεγέθους αν θυμάμαι καλα είναι οι 5,000 kcal αλλα και πάλι το νούμερο αυτό είναι πρόχειρη εκτίμηση και σε καμμία περίπτωση ακριβές. Επιμένω πως μόνο ο κατασκευαστής θα σου δώσει ένα νούμερο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα - διότι πέρα από την χωρητικότητα - αυτός έχει μελετήσει την απόδοση ενέργειας με βάση τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του boiler και την σωστή θερμοκρασία εισόδου του νερού σε αυτό από τον λέβητα (υλικά κατασκευής, μέγεθος εναλλακτη νερου - νερού). Εσυ αυτό που σίγουρα πρέπει να υπολογίσεις/εκτιμήσεις είναι η ποσότητα του ζεστού νερού που πρέπει το Boiler να εχει βάσει του μεγέθους του διαμερίσματος και ως εκ τούτου για πόσους κατοίκους προορίζεται...
  10. Εξαρτάται τι Boiler θα βάλεις (εννοω χωρητικότητα). Ο κατασκευαστής του κάθε Boiler δίνει νομίζω θερμαντική ισχύ για το Boiler, όπως και οι κατασκευαστές των θερμαντικών σωμάτων για παράδειγμα. 500 kcal/h λίγο μου φαίνεται. 3000 kcal/h είναι όσο περίπου και ενα σχετικά μεγάλο σώμα καλοριφέρ, και φαίνεται πιο λογικό. Άσχετο: Έλαβες υπόψη σου επίσης την θερμαντική απόδοση του λέβητα, δηλ. έναν συντελεστή ασφαλείας για παράδειγμα 0,85 (για τις απώλειες από τον ίδιο τον λέβητα)?
  11. Φιλε Tectonator νομίζω ότι ήδη μας το έχει πει: έχει κάνει BEng (3+1 χρόνια Sandwich course, 3 σπουδες + 1 εργασία-πρακτική), και μετά έκανε Μαστερ (ως ξεχωριστό πτυχίο) ...
  12. Ναι έκανα Beng + MSc ως 2 ξεχωριστά πτυχία, τα οποία ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ όπως χαρακτηριστικα αναφέρεται στο χαρτί της Ισοτιμίας του παλαι ποτέ ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνωρίζονται ώς ΙΣΟΤΙΜΑ του Διπλώματος του Πολυτεχνείου. Τώρα όταν και αν θα περάσει η νομοθεσία περί Διπλώματος Πολυτεχνείου ΙΣΟΤΙΜΟΥ με πτυχίο + Master ΤΟΤΕ .... φαντάζομαι θα "διορθωθούν" και οι πάσης φύσεως συμβάσεις εργασίας ... ΥΓ. Τα παραπάνω 2 ποστ μου αναφέρονται ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σε άλλες ειδικότητες μπορεί αυτά να ΜΗΝ ισχύουν.
  13. Φυσικά και ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ το επίδομα MASTER μιας και όλοι εμείς, έχουμε Δίπλωμα Ισότιμο του Ελληνικού Πολυτεχνείου = Bachelor + Master. Ακόμα και να μην αποσαφηνίζεται ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι η σύμβαση αναφέρεται σε MASTER με βάση τα Ελληνικά δεδομένα. Εδω δεν παίρνουμε άλλα και άλλα επιδόματα που διακιούμαστε (πχ. Ξένης γλώσσας, Τεχνικού Ασφαλείας, κτλ) ας μην αναλωνόμαστε σε αυτά που ΔΕΝ δικαιούμαστε.
  14. Φίλε μου στην Ελλάδα ΚΑΝΕΝΑ πτυχίο ΔΕΝ σου εξασφαλίζει ΚΑΜΙΑ επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Σαφώς και υπάρχουν τα στατιστικά που λένε εν μέρει την αλήθεια. Αυτό όμως που σου αυξάνει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ τις πιθανοτητες μιας καλής από κάθε αποψη σταδιοδρομίας ΕΙΝΑΙ να κάνεις αυτό που ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ και ΕΧΕΙΣ ΜΕΡΑΚΙ & ΙΣΧΥΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Αυτό είναι το ΜΟΝΟ εχέγγυο (ΟΧΙ βεβαιότητα) που θα σε κάνει να ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ απο την μάζα και να διακριθέις και εν ΤΕΛΕΙ να αποκτήσεις την ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ θέση σε αντικείμενο και χρήμα... Γενικά οι Μηχανικοι ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΝ, ΕΧΟΥΝ και ΘΑ ΕΧΟΥΝ ζήτηση στην αγορά εργασίας ... Το θέμα είναι βέβαια αν το αντικείμενο της εργασίας τους ανταποκρίνεται στα ΟΝΕΙΡΑ τους, αλλά αυτό είναι ΑΛΛΗ συζήτηση... Εγω αν ξαναγύρναγα τον χρόνο πίσω .... ΠΑΛΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ. θα σπούδαζα.
  15. Θα Συμφωνήσω με τα παραπάνω. Είναι ίσως ένας από τους πιο στρεσσογόνους χώρους στους οποίους ένας μηχανικός μπορεί να δουλέψει, ΔΙΟΤΙ α) Ο μηχανικός στην Βιομηχανία έχει πολύπλευρες αρμοδιότητες και ευθύνες. Σχεδόν πάντα είναι ταυτόχρονα και Manager με την έννοια του όρου ότι πρέπει να δίνει εντολες/να οργανωνει/να κατευθύνει/να ελεγχει τους υφισταμένους του (πχ. Εργοδηγούς, εργάτες κτλ...) β) Καλώς ή κακώς σε πολύ μεγάλες Βιομηχανίες πρέπει να είναι 24 το 24ωρο διαθέσιμος, όπως επίσης τα Σ/Κ, Αργίες, γιορτές, και Αδειες (ούτε γιατρός να ήταν...), γ) Είναι και ΝΟΜΙΚΑ υπευθυνος για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων/μηχανημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού που έχει υπο την επίβλεψη/ευθύνη του, δ) Οι αμοιβές είναι συνήθως σχετικά χαμηλές ΣΕ ΣΧΕΣΗ με ώρες/αγχος/ευθύνες που σίγουρα θα έχει ως Προιστάμενος/Στέλεχος.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.