Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mitsosrezerve

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Χίος
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Mitsosrezerve's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Μα το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσετε έγκυρη απάντηση αν δεν το γνωρίζετε, πόσο μάλλον να την μαντέψετε. Εάν κάποιος συνάδελφος γνώριζε επί του θέματος θα μπορούσε να απαντήσει πριν χαθεί πάνω από τις αντιπαραθέσεις μας. Νόμιζα ότι η φιλοσοφία του φόρουμ μας είναι να βοηθάμε, όσοι γνωρίζουμε, όπου μπορούμε. Οι αρμόδιοι φορείς σου δίνουν το χαρτί με τα δικαιολογητικά που ζητούνται και στην ερώτηση σου τι είναι το Τοπογραφικό Διπλής αποτύπωσης σου απαντούν "εσείς οι μηχανικοί τα ξέρετε αυτά".
  2. Η αρνητική ψήφος στον συνάδελφο είναι επειδή εξαρχής δεν είχε την πρόθεση να βοηθήσει επί του θέματος. Προφανώς αν γνώριζα την απάντηση στο ερώτημα που έθεσα στο παρόν θέμα συζήτησης, ή αν όλοι λαμβάναμε τις απαντήσεις που έπρεπε από τις υπηρεσίες και τους φορείς που είναι κατά περίπτωση αρμόδιοι, δεν θα χρειαζόταν να αναλύουμε με τις ώρες θέματα στο πολύτιμο για όλους μας αυτό forum. Αλλά απαντήσεις τύπου "ξανα ρώτα τους" δεν μπορεί κανείς να πει οτι βοηθάνε τον όποιον συνάδελφο. Καλημέρα σας.
  3. Δυστυχώς δεν μου εξήγησαν επακριβώς και για αυτό και αναζητώ πληροφορίες εδώ μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος.
  4. Καλημέρα σας, μου ζητήθηκε από πελάτη (του οποίου του το ζήτησαν από το κτηματολογικό γραφείο) Τοπογραφικό Διπλής Αποτύπωσης. Πρόκειται για γεωτεμάχιο σε περιοχή επαναπροσδιορισμού των ορίων σύμφωνα με το κτηματολογικό γραφείο. Ενημερώθηκα πως το τοπογραφικό διπλής αποτύπωσης είναι "σαν" διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών αλλά θα ήθελα αν έχει κάποιος κάποιο υπόδειγμα ή όποια πληροφορία σχετικά με αυτό θα ήταν χρήσιμη, για να γνωρίζω πιο συγκεκριμένα τις πληροφορίες που χρειάζεται να περιλαμβάνει ένα τοπογραφικό διπλής αποτύπωσης. Ευχαριστώ,
  5. Καλησπέρα σας, επειδή πρώτη φορά καλούμαι να ασχοληθώ με αναθεώρηση άδειας θα ήθελα παρακαλώ πολύ τις χρήσιμες απαντήσεις σας. Συγγενικό μου πρόσωπο αγόρασε το 2018 ισόγεια οικοδομή ( στάδιο τοιχοπληρώσεων ) σε εντός οικισμού (αλλά εκτός σχεδίου) περιοχή. Η οικοδομή αυτή έχει οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2004 και προέβλεπε ισόγεια οικία με στέγη επί πλάκας σκυροδέματος (η στέγη δεν έχει υλοποιηθεί). Ο μηχανικός που είχε βγάλει την αρχική άδεια ανέλαβε να κάνει αναθεώρηση λόγω της αλλαγής του ιδιοκτήτη και μεταβολή μεγεθών (θέλουν να προσθέσουν ένα τμήμα ορόφου.) Για λόγους όμως που δεν γνωρίζω η αναθεώρηση καθυστερεί (είναι αρκετά χρόνια που έχει αναλάβει), και δεν έχει προχωρήσει. Έπειτα από δική μου επικοινωνία με τον μηχανικό, δέχτηκε να παραιτηθεί από την διαδικασία της αναθεώρησης, απλά αφήσαμε ανοιχτό το κομμάτι του τι χαρτιά χρειάζονται για την παραίτηση. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1. Τι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν (φορολογικά, επιβλέψεις, ΙΚΑ) για την διαδικασία της αναθεώρησης όσον αφορά το κομμάτι του προηγούμενου μηχανικού; 2.Δεδομένου ότι όπως μου είπε ακόμη δεν έχει καταθέσει την προέγκριση της αναθεώρησης όπως σκόπευε να κάνει, θα χρειαστώ υπεύθυνη δήλωση παραίτησης (πέρα από το τυπικό για να είναι καλυμμένος ο ιδιοκτήτης); 3.Προτείνετε να γίνει κάποιο άλλο χαρτί μεταξύ ιδιοκτήτη-μηχανικού ως προς την εξόφληση αμοιβών-μελετών; Κάθε απάντηση και συμβουλή, ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ,
  6. Καλησπέρα σας, Χριστός Ανέστη! Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος σχετικά με την τμηματική ολοκλήρωση του έργου και την καταβολή των ίδιων κεφαλαίων για περιοχή με μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα έχω αίτηση στην οποία ο ωφελούμενος πρέπει να καταβάλει τα ίδια κεφάλαια (στάδιο 6). Η απόφαση υπαγωγής όμως έχει υπολογισθεί με ΦΠΑ 24 % ενώ στο νησί της Χίου που αφορά η αίτηση έχει ΦΠΑ 17 %. Έστω λοιπόν ότι η απόφαση υπαγωγής αναφέρει απαιτούμενα ίδια κεφάλαια Χ ποσό. Ο ωφελούμενος θα πρέπει να καταβάλει το Χ ποσό που αναφέρεται στην απόφαση υπαγωγής ή το Χ ποσό απομειωμένο με βάση τον ΦΠΑ 17% ; Έχει προχωρήσει κάποιος με παρόμοια περίπτωση; Ευχαριστώ.
  7. Αρχικά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Είμαι σχετικά νέος μηχανικός και δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ με τον 4178/13. Το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ. το έχω όπως και όλα τα αρχεία της τακτοποίησης που είχε κάνει ο συνάδελφος. Το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ. το συνέταξε για το σύνολο του κτιρίου (επτά-οροφη πολυκατοικία) για την τακτοποίηση που αφορούσε σε ένα διαμέρισμα (κλείσιμο Η/Χ).
  8. Αν έχω καταλάβει καλά για την συγκεκριμένη δήλωση αυθαιρέτου με τον 4178/13 (αφορούσε κλείσιμο Η/Χ) σε οριζόντια με χρήση γραφείου, δεν απαιτούνταν ΜΣΕ αλλά δελτίο δομικής τρωτότητας όπως κι έγινε. Αλλά σήμερα στην καταχώριση πράξεων στο σύστημα της ΗΤΚ, στην καρτέλα των πράξεων, καταχωρώντας την δήλωση 4178, στον στατικό έλεγχο αυτής υπάρχει η επιλογή ''ΔΕΔΟΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΥΨΗΛΗ (ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΣΕ)''. Κι εκεί είναι που έχω κολλήσει και ψάχνω να βρω πως πρέπει να προχωρήσω. Επίσης για το εν λόγω ακίνητο έχει γίνει άλλη μια καταχώριση οριζόντιας στο σύστημα της ΗΤΚ αλλά δυστυχώς αυτό το υπέροχο σύστημα δεν μας επιτρέπει να δούμε ούτε ποιος συνάδελφος έκανε την καταχώριση, ούτε και τι ανέβασε. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου !
  9. Καλημέρα σας, δεν γνωρίζω αν είμαι στο κατάλληλο topic αλλά δεν βρίσκω άλλο σχετικό και ζητώ συγνώμη γι αυτό. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σε διαμέρισμα (γραφείο) πολυκατοικίας (με 45 ιδιοκτησίες !) συνάδελφος έχει κάνει τακτοποίηση με τον 4178/13 και έχει συντάξει δε.δο.τα που κατατάσσει το κτίριο με Υ κατάταξη. Με την εν λόγω τακτοποίηση έγινε συμβόλαιο μεταβίβασης το 2017. Σήμερα καλούμαι να εκδόσω ΗΤΚ διότι ο ιδιοκτήτης που το αγόρασε το 2017 θέλει να το πουλήσει. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: 1. Στο σύστημα της ΗΤΚ απαιτείται η σύνταξη ΜΣΕ ; 2. Αυτή θα πρέπει να συνταχθεί από τον μηχανικό που αναλαμβάνει την ΗΤΚ ; Από τον μηχανικό που έκανε την τακτοποίηση; Από οποιονδήποτε; 3. Προφανώς η ΜΣΕ θα αφορά το κτίριο στο σύνολο του ( ; ) 4. Υπάρχει τρόπος να ενημερωθούμε εάν κάποιος άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος πολυκατοικίας έχει προβεί στην παραπάνω διαδικασία (λόγω ας πούμε αυθαιρεσιών σε άλλο διαμέρισμα) ; 5. Υπάρχει τρόπος να διαχειριστεί η κατάσταση διαφορετικά και να μην "κολλήσει" ; Ευχαριστώ,
  10. Τώρα το Ε9 λέει (σε μία καταγραφή) τα τετραγωνικά του τελευταίου συμβολαίου (δηλαδή 140 τ.μ. κύριοι χώροι και 97 τ.μ. βοηθητικοί χώροι) με έτος κατασκευής 1955. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τροποποίηση, απλά προσπαθώ να καταλάβω για τέτοιες περιπτώσεις (που δεν νομίζω πως είναι σπάνιες, δηλαδή εντός νομίμου όγκου και περιγράμματος να έχουμε αλλαγή χρήσης), πως αυτή την αποδεικνύουμε. (Βέβαια όπως εγώ δεν μπορώ να αποδείξω ότι έγιναν προ 2011, αντίστοιχα και κάποιος άλλος δεν μπορεί να αποδείξει ότι έγιναν "χτες", αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ορθός τρόπος σκέψης αυτός.)
  11. Σωστά ημιυπόγειο και "όροφος". Το πρόβλημα μου είναι ότι το κτίριο είναι ενιαίο (δεν υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες και δεδομένου ότι η αρχική κατασκευή προϋφίσταται του έτους 1955), στο ε9 θα πρέπει να φαίνεται ως μια καταγραφή με συγκεκριμένα τετραγωνικά,χρήσεις και έτος κατασκευής. Επομένως πως θα χρησιμοποιήσω το ε9 για την παλαιότητα της αλλαγής χρήσης ; Από την άλλη μεριά, το παλιό συμβόλαιο (του 1972) το περιγράφει ως διώροφη οικία, και το πιο πρόσφατο (1991), σχετικά, συμβόλαιο το περιγράφει ως οικία με υπόγεια αποθήκη. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτός ο προβληματισμός μου και σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τον χρόνο σας!
  12. Kαλησπέρα σας και καλή χρονιά! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια υπόθεση στην οποία υπάρχει ισόγειο με υπόγειο κτίσμα προυφιστάμενο του 1955. Έχω ενα συμβόλαιο του 1972 (του προκατόχου του σημερινού ιδιοκτήτη) που αναφέρει διώροφη οικία χωρίς να αναφέρει τετραγωνικά κι έχω και τελευταίο συμβόλαιο του 1991 (τίτλος κτήσης του σημερινού ιδιοκτήτη) που αναφέρει ισόγεια οικία 140τ.μ. και υπόγεια αποθήκη 97 τ.μ. Κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ισόγεια οικία 142 τ.μ. και υπόγειο με χρήση κατοικίας επιφάνειας 120 τ.μ. και κλείσιμο χώρου (κάτω απο τον η/χ του ισογείου) με χρήση αποθήκης υπογείου περίπου 27 τ.μ. (Υπάρχει και μπαζωμένος χώρος στο υπόγειο) . Καλούμαι να τακτοποιήσω την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του υπογείου απο αποθήκη (με βάση τον τελευταίο τίτλο) σε κατοικία , το κλείσιμο του η/χ του υπογείου, και άλλες λοιπές παραβάσεις (κουφώματα, μεταλλική κλίμακα προς το δωμα, διαμορφωσεις περιβάλλοντα χώρου κλπ.). Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να αποδείξω την παλαιότητα της αλλαγής χρήσης, καθώς και το κλείσιμο του χώρου στο υπόγειο ή ακόμη και την αλλαγή κάποιων κουφωμάτων) Το ακίνητο φαίνεται σε αεροφωτογραφία ΕΚΧΑ 1945-1960 καθως και σε αεροφωτογραφία ΓΥΣ 1971. Έστω οτι οι διαμορφώσεις του περ. χώρου και η κλίμακα προς το δώμα φαίνονται σε αεροφωτογραφία εκχα 07-09, όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το σύνολο του κτιρίου ως περίγραμμα πως αποδεικνύω οτι δεν έγιναν εχτες; (κατα τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη η αλλαγή χρήσης και το κλείσιμο του χώρου στο υπόγειο χρονολογούνται περίπου το 1975-1980.) Ο ιδιοκτήτης είναι συγγενής και γνωρίζω κι εγω ο ίδιος το ακίνητο (εννοώντας ότι όντως οι αυθαιρεσίες δεν είναι πρόσφατες, το θέμα μου είναι πως θα το αποδείξω) Το ακίνητο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και θα πρέπει να πάρει έγκριση απο ΣΑ (τουλάχιστον για τις παραβάσεις που έγιναν μετα την κύρηξη του οικισμού ως παραδοσιακού -έτος 1991). Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ζητώ συγνώμη αν κούρασα.
  13. Αυτό σκέφτομαι να κάνω @Arche και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο και τις πληροφορίες σου. (όσον αφορά το ερώτημα σου στην προηγούμενη απάντηση σου, το διαμέρισμα του ημιώροφου έχει δεξιά και αριστερά πατάρια (εσωτερικούς εξώστες) των ισόγειων καταστημάτων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από αυτό (και δεν "επικοινωνούν" με το διαμέρισμα του ημιώροφου αφού η πρόσβαση στο κάθε πατάρι γίνεται μόνο από το εκάστοτε ισόγειο κατάστημα). Επίσης όσον αφορά το θέμα ''με οικ. άδεια ή όχι'', θεωρώ ότι εφόσον πρόκειται για κατασκευή εντός νομίμου όγκου και περιγράμματος του συνολικού κτιρίου, με πλάκα που υπάρχει εκ κατασκευής του συνόλου του κτιρίου, θα πρέπει να επιλεγεί ''με οικ. άδεια'' απλά σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΕΕ οι συνάδελφοι είχαν αντίθετη άποψη χωρίς βέβαια να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή... Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σας!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.