Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πράξη Εφαρμογής. Είναι τίτλος?


manant

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα αυτή.

Αντιμετωπίζω ένα θέμα και θα παρακαλούσα αν κάποιος το έχει συναντήσει ή γνωρίζει, να με βοηθήσει.

Κάποιος είχε ένα οικόπεδο χωρίς συμβόλαιο, δηλαδή με άτυπη δωρεά (χρησικτησία). Έγινε Πράξη Εφαρμογής του σχεδίου πόλεως, κυρώθηκε και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο. Τον εμφανίζει και τον αναγνωρίζει κύριο του ακινήτου και έχει μεταγραφεί και στη μερίδα του η Π.Ε.

Είναι η Π.Ε. τίτλος γι' αυτόν? Αν ναι, τώρα που θέλει να το μεταβιβάσει, θα πληρώσει φόρο χρησικτησίας? Ο φόρος αυτός πληρώνεται όταν κάποιος που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας, θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Στην περίπτωση αυτή, είναι τίτλος η Π.Ε. και τελικά πρέπει αυτός να πληρώσει φόρο χρησικτησίας πριν προβεί στη μεταβίβαση ή τακτοποιήθηκε το θέμα αυτό με την κύρωση, άρα ισούται με πρωτότυπο τρόπο κτήσης κυριότητας, άρα δεν πληρώνει τίποτα αν θέλει να το μεταβιβάσει?

Αν κάποιος γνωρίζει θα ήθελα βοήθεια ή να με παραπέμψει σε νομολογία ή άρθρα ή ... Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

άρα ισούται με πρωτότυπο τρόπο κτήσης κυριότητας

 

Αυτό ισχύει. Για το αν πληρώνει φόρο ή όχι δε γνωρίζω να σου απαντήσω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εσφαλμένα χωρίς τίτλο κτήσης της αρχικής ιδιοκτησίας του αποδώθηκε οικόπεδο και εσφαλμένα μεταγραφηκε στη μερίδα του η πράξη. Η πράξη εφαρμογής είναι πρωτότυπος τρόπος κτήσης ΑΛΛΑ απαιτείται τίτλος κτήσης της αρχικής έκτασης. Απαιτούνταν απαραίτητα συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση προκειμένου να κυρωθεί και για την εν λόγω ιδιοκτησία η πράξη. Θα πρέπει τα παραπάνω να γίνουν τώρα (και να πληρωθούν οι προβλεπόμενοι φόροι) και να διορθωθεί η πράξη εφαρμογής και κατόπιν να μεταγραφεί η διορθωτική πράξη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Αν όμως είναι πρωτότυπος τρόπος κτήσης της κυριότητας και αν είναι τίτλος, τότε δεν θα πρέπει να πληρωθεί φόρος χρησικτησίας καθώς αυτός πληρώνεται όταν δεν υπάρχει τίτλος. Μου είπατε ότι θα πρέπει να διορθωθεί η Πράξη Εφαρμογής. Ως προς τι? Να υπάρξει δηλαδή π.χ. μια δικαστική απόφαση και να διορθωθεί η Π.Ε. αναφέροντας την απόφαση αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου εξήγησε και ο συνάδελφος armenopoulos οι πίνακες της Πράξης Εφαρμογής αναφέρουν πέραν των άλλων τα στοιχεία των τίτλων κυριότητας του κάθε ιδιοκτήτη τα οποία προσκομίζονται κατά την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας. Βάσε αυτών διαπιστώνεται η κυριότητα του καθένα και φυσικά για την περίπτωση της χρησικτησίας απαιτείται η προσκόμιση της δικαστικής απόφασης. Μπορεί να εμφανίζεται απλά το όνομα κάποιου, ως φερόμενου ιδιοκτήτη, αλλά χωρίς την προσκόμιση των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας δεν γίνεται καταχώρηση των στοιχείων του στο Υποθηκοφυλακείο και απαιτείται στη συνέχεια η σύνταξη διορθωτικής πράξης εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει καταχώριση των στοιχείων του στο Υποθηκοφυλακείο, έχει ενημερωθεί η μερίδα του πλήρως και αναφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του ακινήτο. Υπάρχει τόμος και αριθμός μεταγραφής. Εάν πάρω αντίγραφο της μερίδας του από το Υποθηκοφυλακείο, αυτό βλέπω. Ότι δηλαδή είναι ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου εκεί. εμβαδού τόσο, με τίτλο κτήτης στην τάδε πράξη εφαρμογής, τόμος τάδε, αριθμός τάδε. Δεν μου φαίνεται τόσο απλό το ζήτημα. Δεν φαίνεται ιδιοκτήτης δηλαδή σε ένα απλό πίνακα ανάρτησης, αλλά και στο Υποθηκοφυλακείο, και στη μερίδα του.

Link to comment
Share on other sites

Αν στο υποθηκοφυλάκειο, στη μερίδα του δεν αναφέρονταν η πράξη εφαρμογής αλλά ένας άλλος τίτλος άσχετος με το εν λόγω ακίνητο θα ήταν όλα εντάξυ; Οχι βέβαια.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα: Μεταγράφηκε στη μερίδα του Πράξη Εφαρμογής (Απόφαση) που ΔΕΝ αφορά τον εν λόγω ακίνητο αφου ΔΕΝ προσκομίστηκαν τίτλοι κτήσης της αρχικής ιδιοκτησίας. Κακώς μεταγράφηκε η πράξη. Το ότι μεταγράφηκε δεν σημαίνει ότι είναι δικό του το νέο οικόπεδο.

Σκέψου με την ίδια ("άλλα αντί άλλων") διαδικασία να είχε καταχωρηθεί στον γείτονα επειδή "καταλάθος" είχε κάνει δήλωση ιδιοκτησίας χωρίς τίτλους και για αυτό το οικόπεδο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.