Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεβητοστάσιο σε διώροφη οικοδομή χωρίς υπόγειο


zio7

Recommended Posts

Γνωρίζω ότι έχει ξανασυζητηθεί το θέμα άπλα θέλω να συγκεντρώσω όλη την νομοθεσία που αφορά τον χώρο λεβητοστασίου και να δούμε τις απόψεις του καθενός. Παρακάτω παραθέτω κάποια κομμάτια από το κτιριοδομικο κανονισμό «'Άρθρο 370 - Εγκαταστάσεις θέρμανσης.¨

  • 2ααα. Εάν σε ένα κτίριο ή χώρο υπάρχει εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με συνολική θερμική ισχύ 45 KW και άνω και το θερμαντικό μέσο θερμαίνεται απευθείας (άμεσα), τότε το συγκρότημα παραγωγής του θερμαντικού μέσου πρέπει να τοποθετείται σε ιδιαίτερο χώρο, καλούμενο λεβητοστάσιο.

Στην συνέχεια αναφέρονται κάποιες αποστάσεις και διάφορα άλλα για τον χώρο του λεβητοστασίου και μετά γράφει :

  • 2γγγ. Αναφέρει Για την περίπτωση χώρων που υπάρχουν λέβητες συνολικής ισχύος κάτω των 25 KW, τα παραπάνω δεν είναι μεν υποχρεωτικά, συνιστάται όμως να εφαρμόζονται κατά το δυνατό.

Αυτό πως το αντιμετωπίζεται? Με το παραπάνω γίνεται τελείως υποκειμενικός ο χώρος εγκατάστασης του λέβητα κάτω από 25 KW

  • 2θθθ. Για λέβητες θερμικής ισχύος κάτω των 25 KW, όταν τοποθετούνται μέσα στις κατοικίες, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΤΟΤΕΕ 2421/1986 μέρος 2ο

Στην ΤΟΤΕΕ που αναφέρει παραπάνω δεν μπόρεσα να βρω κάτι διευκρινιστικό για τους λέβητες κάτω των 25 KW.

  • 2εεε. Τα λεβητοστάσια και οι χώροι που συνδέονται με την εγκατάσταση θέρμανσης πρέπει να αποτελούν σαφώς ξεχωριστό χώρο εντός ή εκτός του υπόλοιπου οικοδομικού όγκου και να περιβάλλονται από τοίχους.
  • Η επικοινωνία του λεβητοστασίου με το κτίριο πρέπει να γίνεται με διάδρομο ή άλλο χώρο μικρής κυκλοφορίας ατόμων μη κατοικήσιμο.Το λεβητοστάσιο δεν πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με χώρους διαρκούς παραμονής ανθρώπων.

Ποιοι χώροι θεωρούνται και ποιοι δεν θεωρούνται διαρκούς παραμονής ανθρώπων?

  • 3γγγ. Απαγορεύεται η αποθήκευση υγρών καυσίμων σε διαδρόμους, εισόδους, κλιμακοστάσια και κάτω από αυτά, κατοικούμενους ορόφους, χώρους εργασίας και εργαστήρια, καθώς και όπου, κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συγκέντρωση ατόμων σε περίπτωση έκρηξης πυρκαϊάς.
  • 3εεε. Για εγκαταστάσεις όπου η συνολική θερμική ισχύς είναι κάτω των 25 KW και οι λέβητες μπορούν να τοποθετηθούν σε κατάλληλη θέση και μέσα στις κατοικίες, η αποθήκευση καυσίμου πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, εκτός του χώρου παραμονής προσώπων και λαμβάνονται όλα τα από τον κατασκευαστή ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια της λειτουργίας της όλης εγκατάστασης. Επίσης, λαμβάνονται προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο αποθήκευσης του καυσίμου.

Με τα παραπάνω στην ουσία δεν μας αφήνει και πολλές επιλογές για την δεξαμενή καυσίμου (εκτός και αν έχουμε υπόγειο χώρο οπότε γίνεται πιο εύκολο το έργο μας) και για μια περίπτωση όπως αυτή που μελετώ (διώροφη οικοδομή με ισόγειο κατάστημα και όροφο κατοικία χωρίς υπόγειο) μας κάνει πολύ δύσκολη την ζωή για τον χώρο λεβητοστασίου και τον χώρο της δεξαμενής καυσίμου.

Το να βάλω το λεβητοστάσιο μαζί με την δεξαμενή καυσίμου στο ισόγειο, με τοίχους που θα επικοινωνούν με το κατάστημα αλλά με πόρτα εξωτερική γίνεται συμφώνα με όλα τα παραπάνω?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το να βάλω το λεβητοστάσιο μαζί με την δεξαμενή καυσίμου στο ισόγειο, με τοίχους που θα επικοινωνούν με το κατάστημα αλλά με πόρτα εξωτερική γίνεται σύμφωνα με όλα τα παραπάνω?

Γίνεται, κατασκευάζοντας το λεβ/σιο και την αποθήκη καυσίμου σαν πυροδιαμερίσματα, εντός όμως του περιγράμματος του κτιρίου. Δεν ξέρω τι προβλέπει ο Ν.Ο.Κ. για τα του περιβάλλοντος χώρου, αλλά δεν νομίζω πως θα μπορούσες να εξασφαλίσεις νόμιμο χώρο για αυτά εκεί (εκτός ίσως από κάτι εντός εδάφους δεξαμενές).

Link to comment
Share on other sites

ρε παίδες έχω αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

 

Έκανα λεβ/σια (για μον/φες κερ/πής κατοικίες των 100-120 με ΚΕΝΑΚ) μέσα στην ίδια κατοικία δίπλα στο λουτρό συνήθως ή και αυτόνομο εξωτερικό.

Χώρος περίπου 1,8χ2.2

αεριζόμενος άμεσα (παράθυρο όσο του λουτρού)

πόρτα με άνοιγμα προς τα έξω, προς τον διάδρομο της κατοικίας ή εξωτερική

τοίχοι 20 εκ

ταβάνι πυράντοχο

μέσα εκεί και η δεξαμενή και ο λέβητας

Βάζω και ένα οροφής των 6 κιλών

Link to comment
Share on other sites

3γγγ: Για λέβητες <25 KW οι διατάξεις του 3εεε θεωρούνται ειδικότερες (περίπου ως παρέκλιση) και ιχύουν αυτές

3εεε: Κάθε βοηθητικός χώρος (όπως πχ τα WC ή οι αποθήκες) θεωρείται ως χώρος μη παραμονής προσώπων. Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να ανεξαρτητοποιήσει τμήμα χώρου κύριας χρήσης (με ξηρά δόμηση πυράντοχη) και να βάλει εκεί την δεξαμενή καυσίμων. Αποστάσεις δεν είναι απαραίτητες διότι ισχύουν μόνο γιά αυτοτελείς χώρους αποθήκευσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλημέρα,

 

ήθελα να ρωτήσω κάτι παρόμοιο. Λεβητας 20 kw σε χώρο "λεβητοστασίου" στο ισόγειο κολλητά με το κλιμακοστάσιο (όμορο τοίχο)-αλλά από την πίσω μεριά της εισόδου- έχει θέμα βάσει 71/88; Ο κτιριοδομικός δεν αποκλείει κάτι και μάλιστα για <25 kw επιτρέπει και μέσα στις κατοικίες. Χώρος παραμονής ατόμων δεν είναι αλλά το κλιμακοστάσιο είναι όδευση διαφυγής.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.