Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ


GIANNIS9480

Recommended Posts

Κατ' εμέ, πάει σε όλους.

Κατά τους νομοθέτες, θα βγει εγκύκλιος (;;; ) απορία το έχω.

 

Ελπίζω να έχω δίκιο στο παραπάνω post μου.

Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, και δίκιο να έχω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε επόμενη διευκρινιστική να μας φέρουν στα ίσα μας και να μην ισχύσει τίποτα "ευεργετικό" για τα μπλοκάκια.

 

Προσωπικά, με την εταιρεία συμφωνήσαμε να το γράψω ότι εμπίπτω στην κατηγορία μεχρι δυο εργοδότες. Τώρα αν τελικά με συμφέρει (αν θα ισχύσουν οι μειωμένες εισφορές κτλ), ιδέα δεν έχω.

Edited by thodoris85
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον συναφελφοι, επισκεφτηκα το Υπουργειο κ μιλησα με την κυρια που εγραψε την εγκυκλιο -η οποια ηταν πολυ εξυπηρετικη και ηταν γνωστης ολων των γκριζων περιπτωσεων-........ ηταν ξεκαθαρη οτι τα "μπλοκακια" δεν δικαιουνται την εκπτωση των μεταβατικων διαταξεων -ΤΕΛΟΣ-

Η τυπικη δικαιολογια ηταν οτι αυτη την δικαιουνται οι του Αρθρου 39 απο το οποιο ομως εξαιρουνται τα "μπλοκακια" καθως εντασσονται στο Αρθρο 38. Η ουσιαδτικη δικαιολογια ηταν οτι τα "μπλοκακια" ευνοουνται ετσι κ αλλιως επειδη θα πληρωσουν οι εργοδοτες εισφορες.......

Επομενως, η παμε Αρθρο 39 με εκπτωση η Αρθρο 38 ΧΩΡΙΣ εκπτωση........

Επειδη στην Ελλαδα ζουμε, θα ηταν καλο να το επιβεβαιωσει και καποιος αλλος συναδελφος που τυχον εχει παει απο την Σταδιου κ το εχει ρωτησει

Edited by panael
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως είπα και παραπάνω...Αυτό δεν προκείπτει πουθενά από τον νόμο (πόσο μάλλον από την εγκύκλιο).

 

Τώρα βέβαια κατά πάσα πιθανότητα το εννοούσαν, οπότε και θα "ξε-γκριζάρει" προσεχώς (είτε με εγκύκλιο, είτε χωρίς).

Link to comment
Share on other sites

Ως μισθωτός μηχανικός ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 5 χρόνια, στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου 2017 είχα τις εξής κρατήσεις, ίδιες με του Δεκεμβρίου 2016:

Κύρια Σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ (>5 έτη) 6,67%

Εφάπαξ ΤΣΜΕΔΕ 4%

Επικουρική Σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ (>5 έτη) 3,5%

ΚΥΤ ΝΕΩΝ 2,15%

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑ 3,68%

 

Είχα την εντύπωση ότι η τελευταία κράτηση, «ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑ» θα καταργείτο από 1/1/2017. Ξέρει κανείς τι ισχύει; Άλλοι μηχανικοί μισθωτοί τι εισφορές πλήρωσαν το 2017;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η εκπτωση του αρθρου 98 πως ακριβως υπολογιζεται?? Και επίσης ενώ αρχικά λέει για τους πάνω 5ετιας στο τέλος προσθέτει και τους κατω 5ετιας. Στην ουσια ειναι για ολους ετσι?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το άρθρο 98, παράγρ. 9 του ν.4387/2016 το μειωμένο εισόδημα εφαρμόζεται αν σωρευτικά ισχύουν:

1) Οι εισφορές αφορούν το εισόδημα μέχρι και 31/12/2020

2) Ο ασφαλισμένος προέρχεται από το ΕΤΤΑ

3) Ο ασφαλισμένος είναι ελέυθερος επαγγελματίας

4) Ο ασφαλισμένος είναι άνω 5ετίας ή o ασφαλισμένος είναι κάτω 5ετίας με καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα (ΚΦΑ) μεγαλύτερο των 4.922€ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος δηλ. στους τελευταίους (κάτω 5ετίας) το 50% ισχύει από τα 4.922€ μέχρι τις 13.000€ και μετά ακολουθεί τη προσαρμογή των άνω 5ετίας.

 

Γαι τους κάτω 5ετίας η προσαρμογή αυτή (δηλ. η μείωση) δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλη σε αντίθεση με την άλλη μείωση που έχουν για την 1η 5ετία.

post-2272-0-05449700-1485845735_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

1. Στο ΕΤΑΑ ολοι δεν ανηκαμε ως ΤΣΜΕΔΕ

2. "Γαι τους κάτω 5ετίας η προσαρμογή αυτή (δηλ. η μείωση) δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλη σε αντίθεση με την άλλη μείωση που έχουν για την 1η 5ετία"

Τι ακριβως σημαινει αυτο?

 

Συγγνωμη αν ειναι αφελης οι ερωτησεις αλλα ειμαι νεος κ ψαχνομαι μονος μ γιατι απο οτι βλεπω οι λογιστες δεν εχουν ιδεα...

Ευχαριστ ωπολυ

Link to comment
Share on other sites

1) Σωστά.

2) Δες το άρθρο 39, παράγρ. 2 του ν.4387/2016 (την μείωση αυτή των 5 πρώτων ετών ---των κάτω 5ετίας μετά την εφαρμογή του νόμου--- της εισφοράς την οφείλουν και μάλιστα έντοκα)

post-2272-0-36960300-1485847531.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αυτο δε το ηξερα. Εγώ τα πρώτα 2,5 χρόνια μου είμουν ανεργος (μη ρωτήσεις γιατί γράφτηκα στο ΤΣΙΜΕΔΕ τοτε ηταν καλυτερα τα χρονια κ μ το πληρωνεο  πατερας μ για να μην ειμαι ανασφαλιστος...) κ τωρα εδω κ 1,5 χρόνο έχω δουλεια. Οι ασφαλιστικές εισφορές τότε ήταν μη ποσοστιαίες (δλδ δεν ηταν συνδεδεμενες με το εισοδημα) τώρα που είναι συνδεδεμενες εχω μεγαλύτερο εισοδημα, την "οφειλη" αυτη θα την εξοφλήσω βάση ποιου εισοδήματος και βάση ποιου συστήματος (το στάνταρ ποσό ή βαση του εισοδήματος μου τότε η τώρα)

Link to comment
Share on other sites

Το ασφαλιστέο εισόδημα για το 1ο εξάμηνο του 2017 θα υπολογιθεί αρχικά με το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα της δραστηριότητά τους του 2015.

Οταν εκκαθαρισθούν οι δηλώσεις του 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 θα υπολογισθούν με αύτες (δηλ. με το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα της δραστηριότητά τους του 2016).

Στο τέλος του 2017 θα γίνουν οι συμψηφισμοί των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 με το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα της δραστηριότητά τους του 2016. Αυτό γιατι το 1ο εξάμηνο του 2017 θα πληρωθεί με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα της δραστηριότητά τους του 2015.

 

Οι μειωμένη εισφορά (των κάτω 5ετίας) που θα πληρώνεται (με τα ειδοποιητήρια) μέχρι να φτάσουν την 5ετία "απέχουν" ένα "άλφα" ποσό από αυτό που θα έπρεπε να πληρώσουν αν ήταν "κανονικοί" ασφαλισμένοι δηλαδή χωρίς αυτή τη μείωση.

Η διαφορά αυτή του ποσού αποτελεί ασφαλιστική έντοκη οφειλή.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.