Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομονωτική επάρκεια και αποθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ.


panos-vicious

Recommended Posts

Στην παράγραφο 3.2 της εγκυκλίου 2279/22-12-2010, γράφει πως "για όλες τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνησης Μ.Ε.Α. (και που αφορούν στα νέα και ριζικώς ανακαινιζόμενα κτήρια) εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ. και των σχετικών Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. και της εφαρμογής της, ως αυτόνομης μελέτης, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γι’ αυτά τα κτήρια υπήρχε εξαίρεση ελέγχου από τον Κανονισμό Θερμομόνωσης Κτηρίων (Κ.Θ.Κ.) και ή εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που θέτει ειδικούς όρους και απαιτήσεις και καλύπτει το ζήτημα της ενεργειακής απόδοσης τους".

Και για μεν τους χώρους λατρείας και για αυτοτελή κτήρια κάτω από 50 τ.μ., υπάρχει η διευκρίνηση Α.12 της εγκυκλίου 1603/04-102010 που ξεκαθαρίζει πως είναι υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας.

Όμως, για τα κτίρια με χρήση βιομηχανική, βιοτεχνική, εργαστήρια, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, αγροτικές εγκαταστάσεις και πρατήρια καυσίμων, υπάρχει ή όχι απαίτηση για έλεγχο της θερμομονωτικής τους επάρκειας και υποβολή σχετικής μελέτης;

Ο Κ.Θ.Κ. στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, γράφει τα εξής: "Από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος διατάγματος επιβάλλεται η σύνταξις πλήρους μελέτης θερμομονώσεως δια πάσαν νέαν οικοδομήν, προοριζομένην δια κατοικίαν ή παραμονήν ατόμων προς άσκησιν οιασδήποτε δραστηριότητος". Σε όλα τα παραπάνω κτίρια υπάρχει παραμονή ατόμων για άσκηση δραστηριότητας.

Link to comment
Share on other sites

Στις αποθήκες όχι. Για στάθμευση όχι (εννοείται ο κυρίως χώρος και όχι ο χώρος γραφείων). Οπως νομίζω και στις αγροτικές εγκαταστάσεις.

 

Για τα υπόλοιπα υπάρχει ανάγκη για συνεχή παραμονή ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα (ωράριο λειτουργίας). Επίσης υπάρχει απαίτηση και για θέρμανση των χώρων. Οπότε όπου υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση θέρμανσης, επιβάλλεται, νομίζω, και η ανάγκη για έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας. Για την μόνη εξαίρεση που ξέρω, είναι για τα συνεργεία αυτοκινήτων, που ενώ πρέπει να κάνεις μελέτη θερμομόνωσης (όπως τη λέγαμε) μπορεί να μην εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης, μετά από ΥΔ του ιδιοκτήτη.

 

Οποτε έχω αμφιβολία ρωτάω την Πολεοδομία.

 

Αυτά (νομίζω ότι) ξέρω Πάνο. Αν κανένας συνάδελφος έχει καλύτερη εικόνα, μπορεί να βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Σε σεμινάριο του Αραβαντινού.

Χρειάζονται όλα (όσα δεν χρειάζονται ΚΕΝΑΚ) έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας εκτός από Αποθήκες, χώρους στάθμευσης και χώρους λατρείας. Στο Καραισκάκη δηλαδή δεν χρειάζεται.

Edited by tsx
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σας ευχαριστώ και τους δύο.

Αν και σύμφωνα με το άρθρο 12 της εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ, με Αρ. Πρωτ.: οικ. 1603 (ΑΔΑ: 4ΙΚΣΟ-Λ), για τις περιπτώσεις β και ε ("Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων" και "Αυτοτελή κτίρια, με συνολική επιφάνεια κάτω των πενήντα (50) τ.μ.") απαιτείται ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας.

Όπερ σημαίνει, πως το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", αν ξαναχτιστεί, θα χρειάζεται.

 

Υ.Γ. Μάλλον θα χρειαστεί και θέρμανση. Θα 'χει παγωνιά φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε καινουρια οικοδομη μονο καταστημα βιοτεχνια αλουμινιου γνωριζει καποιος αν υπαρχει εξαιρεση σε ΜΕΑ?H μελετη φωτισμου τι ακριβως περιλαμβανει?επαειδη δν εχω βρει κατι

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε αλλαγή χρήσης διαμερίσματος, με οικοδομική άδεια προ του Κ.Θ.Κ., σε κατάστημα (>50 τ.μ.) απαιτείται θερμομονωτική επάρκεια? 

 

Στην παράγραφο 8 της εγκυκλίου 2021/14-6-2012, γράφει πως

8. Για όλες τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνησης ΜΕΑ, αλλά δεν εξαιρούνταν από την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων (ΚΘΚ), εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και των σχετικών ΤΟΤΕΕ και της εφαρμογής της, ως αυτόνομης μελέτης.

 

Στην περίπτωση που εξετάζω δεν γίνεται ριζική ανακαίνιση και επειδή είναι και πριν το Κ.Θ.Κ. θεωρώ ότι δεν απαιτείται ούτε μελέτη θερμομόνωσης, στην πολεοδομία ζητάνε όμως θερμομονωτικη επάρκεια.

Link to comment
Share on other sites

Για νέο βιοτεχνικό κτίριο, στο οποίο δεν απαιτείται ΜΕΑ, αλλά απαιτείται μελέτη Θερμομονωτικής επάρκειας, όλα τα δομικά στοιχεία πρέπει να τηρούν τα όρια του ΚΕΝΑΚ; Ακόμα και τα κουφώματα, στα οποία έχω U= 6 W/m2*K, αφού δεν διαθέτουν ούτε υαλοπίνακες τα περισσότερα; Με το ζόρι πρέπει να βάλω κουφώματα με θερμοδιακοπή; (πρόκειται για βιοτεχνικό κτίριο με προσωρινή παρουσία 2 ατόμων την ημέρα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.