Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναθεώρηση αδείας με αλλαγή μηχανικού


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Είμαι νέα μηχανικός και καινούργια στο forum. Μου παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα στην πρώτη οικοδομική άδεια που έχω αναλάβει. Ιδιοκτησία εκτός σχεδίου, πρώτη άδεια από άλλον μηχανικό το 2003. Η άδεια αφορούσε δύο ξεχωριστά κτίσματα (κτίριο κατοικιών και κατάστημα). Υλοποιείται το ένα κτίσμα (κτίριο κατοικιών) κανονικά, ηλεκτροδοτείται και λειτουργεί. Η πρώτη άδεια έληξε τον Ιούνιο του 2007. Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να βγάλει νέα άδεια για κτίριο κατοικιών αυτή την φορά αντί για το κατάστημα που δεν έχτισε. Επί της ουσίας πρόκειται για νέα άδεια (αλλαγή θέσης, μελετών, σ.δ., σ.ο., κ.λ.π.). Στην πολεοδομία κατατέθηκε η νέα άδεια από εμένα (με τίτλο όμως "αναθεώρησης οικ. αδείας" όπως μου είχε ζητηθεί από την πολεοδομία), τρεις μήνες αφότου είχε λήξει η ισχύς της πρώτης άδειας. Δεν μου ζητήθηκε να ενημερώσω τον πρώτο μηχανικό ή να ζητήσω αίτηση παραίτησης από τον πρώτο μηχανικό εφόσον η νέα άδεια κατατέθηκε μετά την λήξη ισχύος της αρχικής. Ενώ φτάνει η διαδικασία του φακέλου στο τέλος και είμαι στο στάδιο έκδοσης της οικ. άδειας (πλήρης φάκελος, ΕΠΑΕ, εγκρίσεις, πληρωμένες εισφορές, κ.λ.π.), εμφανίζεται ο πρώτος μηχανικός στην πολεοδομία και "μπλοκάρει" την έκδοση της άδειας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τον ιδιοκτήτη και ότι πρέπει να κάνει εκείνος αίτηση παραίτησης επίβλεψης πρώτα για να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία και να εκδοθεί η άδεια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτό που επικαλείται ο πρώτος μηχανικός έχει κάποια βάση. Μήπως έπρεπε να τον είχα αναζητήσει εγώ τον πρώτο μηχανικό για να τον ενημερώσω σχετικά; Από την πολεοδομία μου είχαν πει ότι δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο εφόσον η πρώτη άδεια είχε λήξει και εφόσον είχε ηλεκτροδοτηθεί το κτίσμα. Αυτό που μου ζητήθηκε από την πολεοδομία είναι να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη να επικοινωνήσει με τον πρώτο μηχανικό και να του ζητήσει να κάνει αίτηση παραίτησης. Επειδή είναι η πρώτη άδεια που αναλαμβάνω και δεν ξέρω εάν έχω κάνει εγώ κάτι λάθος σε σχέση με το πώς λειτουργέί η αγορά, κάθε συμβουλή ή ενημέρωση θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν θεωρώ πως είναι λάθος που ο δικός σου φάκελος μπήκε με τίτλο "Αναθεώρηση" της παλιάς άδειας, τη στιγμή που αυτή είχε λήξει.

Εφόσον η αρχική άδεια θεωρήθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε το κτίριο, οπωσδήποτε ο μηχανικός πληρώθηκε την επίβλεψη για ό,τι ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του δήλωσε ότι κατασκευάστηκε. Από 'κει και πέρα, εφόσον η παλιά άδεια έληξε κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να του ανατεθεί και η νέα.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να βάλεις τον ιδιοκτήτη να τα βρει μαζί του, διότι αν υπάρχει κόντρα τότε ίσως αντιμετωπίσετε πρόβλημα με καταγγελίες κλπ.

Επίσης, μια και ρωτάς να σου πω πως ούτε κι εγώ θα αισθανόμουν την ανάγκη να έρθω σε επαφή μαζί του.

Link to comment
Share on other sites

Να δηλώσει παραίτηση από άδεια που έχει λήξει? Παράλογο.

 

Νομική υπηρεσία ΤΕΕ (τηλ. 2103291266) ή στο τοπικό γραφείο αν είσαι εκτός Αττικής. Για να έχεις πλήρη και ορθή ενημέρωση καθότι το θέμα είναι ''λεπτό''.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Ενημέρωσα τον ιδιοκτήτη και επικοινώνησε με τον μηχανικό, ο οποίος από ότι φαίνεται είχε ως βασικό πρόβλημα το ότι η άδεια δόθηκε σε εμένα και δεν ενημερώθηκε. Για να συμπληρώσει κανείς την όλη εικόνα πρέπει να διευκρινίσω ότι η υπόθεση αφορά περιοχή εκτός Αττικής, ο μηχανικός είναι από τους πιο δραστήριους της περιοχής και εγώ μόλις εμφανίστηκα στο προσκήνιο. Ελπίζω να ξεπεραστεί το θέμα σύντομα. Θα ξαναεπικοινωνήσω με την πολεοδομία και σκέφτομαι να κάνω και μια επικοινωνία με τον άλλο μηχανικό. Θα επανέλθω με τις εξελίξεις. Σας ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια περίπτωση όπου η εκδοθείσα οικοδομική άδεια δεν κατασκευάστηκε ποτέ, έγινε από τον ιδιοκτήτη μια αίτηση προς την Πολεοδομία για ακύρωση της και μετά εκδόθηκε η νέα άδεια.

Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να εφαρμοσθεί εδώ που έχει κατασκευαστεί "η μισή" οικοδομική άδεια.

Για ψάξτο αν μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Μου ζητήθηκε να κάνω αναθεώρηση αλλαγής χρήσης με αλλαγή διαρρύθμισης σε ένα από τους 3 ορόφους τριόροφου κτιρίου. Την άδεια την έχει εκδόσει άλλος μηχανικός τον οποίο δεν θέλουν οι ιδιοκτλήτες διοτίμ καθυστερεί λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Το ερώτημα είναι: μπορώ εγώ να αναλάβω την αναθεώρηση κατ ευθείαν ή πρέπει πχ να υπάρξει παραίτηση του άλλου μηχανικού?

Πρέπει να τηρηθεί κάποια διαδικασία από εμένα ώστε να κάνω εγώ την αναθεώρηση?

Link to comment
Share on other sites

Την μελέτη για την αναθεώρηση μπορείς να την κάνεις εσύ.

 

Θέμα υπάρχει όμως με την επίβλεψη.

Με την αναθεώρηση θα πρέπει να καθοριστεί εκ νέου ο επιβλέπων μηχανικός.

Αν δεχθεί να παραμείνει ως επιβλέπων ο παλιός, πάλι δεν νομίζω ότι χρειάζεται τίποτε ιδιαίτερο, εκτός ίσως από μια τεχνική έκθεση από τον παλιό μηχανικό για το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες.

 

Αν όμως είναι να αναλάβεις επιβλέπων εσύ, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί από επιβλέπων ο παλιός μηχανικός, να συντάξει τεχνική έκθεση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες και να πληρωθεί τις αμοιβές επίβλεψης για τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τη στιγμή εκείνη.

Από εκεί και μετά, για τις υπολειπόμενες εργασίες αναλαμβάνεις εσύ την επίβλεψη.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα! Να ρωτήσω, ξερει κανείς τι γίνεται όταν αλλάζει και ο μηχανικός, ως προς την επίβλεψη? εκτός δλδ από τον ιδιοκτήτη?

 

 

Παρακαλώ να χρησιμοποείτε την Αναζήτηση πριν από μια νέα δημοσίευση και να διαβάσετε τους Κανόνες Συμμετοχής:

http://www.michanikos.gr/misc.php?do=showrules

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.