Μετάβαση στο περιεχόμενο
Engineer

Νέα κόστη, νέα πρόστιμα για τους προμηθευτές ενέργειας για να πιάσουμε τους εθνικούς στόχους εξοικονόμησης

Recommended Posts

Την προώθηση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, επεξεργάζεται ήδη την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το πώς θα παρακολουθείται η πορεία προς την επίτευξη των καθορισμένων στόχων. της χώρας στον τομέα αυτό.

 

Ο συνολικός στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση μέχρι και το τέλος του 2020 φτάνει τα 3332,7 ktoe και σε πρώτη φάση τα υπόχρεα μέρη θα κληθούν να αναλάβουν το 10% του συσσωρευτικού στόχου δηλαδή ο αρχικός στόχος για τους προμηθευτές θα αφορά σε 333 ktoe.

 

Ο υπό επεξεργασία Kανονισμός Λειτουργίας Καθεστώτος Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα που έχει αναλάβει να προωθήσει η χώρα στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

 

Το «καμπανάκι» χτυπά για τις προμηθευτές ενέργειας, αφού τα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, συνεπάγονται ανάληψη σημαντικών υποχρεώσεων εκ μέρους τους, με την απειλή, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλών προστίμων.

 

Το πώς κατανέμεται ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας στα υπόχρεα μέρη για το 2017 φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Posted Image

 

 

Υψηλά πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται

 

Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα το κόστος συμμόρφωσης, στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου ήταν να κυμανθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ/ktoe. Επειδή ωστόσο έχουν ήδη εγερθεί σοβαρές ενστάσεις από εκείνους τους φορείς που έχουν λάβει γνώση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα οριστεί στα επίπεδα "κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά ktoe".

 

Μια υψηλή τιμή εξυπηρετεί, κατά τη λογική του υπουργείου, ένα διττό στόχο. Αφενός, αντιστοιχίζεται με τις απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίηση των μέτρων και αφετέρου, παίζει ρόλο αντικινήτρου, ώστε οι υπόχρεοι να μην προτιμούν να εξαγοράζουν την υποχρέωσή τους, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αυτής ποσό στο Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης.

 

Μάλιστα, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στα υπόχρεα μέρη που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους, μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιο του κόστους συμμόρφωσης.

 

Βέβαια, προβλέπεται και δυνατότητα μεταφοράς μέρους του στόχου που δεν έχει επιτευχθεί για τον επόμενο χρόνο, καθώς και δυνατότητα τμηματικής εξαγοράς του.

 

Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης τυχόν πλεονάσματος εξοικονόμησης ενέργειας από τον ένα υπόχρεο στον άλλο.

 

Ως κίνητρο για την παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης σε νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει συντελεστής προσαύξησης για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Παρότι η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται ακόμα σε φάση επεξεργασίας, και ανεξάρτητα από τις όποιες τροποποιήσεις υπάρξουν, είναι σίγουρο ότι το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας έρχεται πλέον στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

 

Η απειλή υψηλών προστίμων πιθανότατα θα επιταχύνει και τις εξελίξεις.

 

Πηγή: http://energypress.g...hnikoys-stohoys

 

Click here to view the είδηση

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δε νομίζω ότι τα πρόστιμα στους προμηθευτές θα αλλάξουν την νοοτροπία των καταναλωτών, ούτε θα δώσουν κίνητρα στα νοικοκυριά για επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. 

 

Μάλλον πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου. 

Edited by Konstantinos IB

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.