Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέματα σχετικά με γερανογέφυρες


 

Recommended Posts

Υπάρχει ειδικό τμήμα του Eur3 που ασχολείται με γερανογέφυρες.Μάλιστα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Μ.Π διδάσκεται το συγκεκριμένο.Δεν έχεις το Ευρωκώδικα?είναι το part 6 του Eur3 τελικό κείμενο και το έχει ο ΕΛΟΤ..αν ενδιαφέρεσαι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...

Εχω μια μελέτη γερανογέφυρας και μεταλλικού κτιρίου εξ ολοκλήρου στο χέρι με EC3(κάπου 120 σελίδες)...αλλά υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι...είναι στα γερμανικά...

Αλλά όποιος ενδιαφέρεται...

Link to comment
Share on other sites

Δες εδώ: http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=355

 

Ανέβασα το προσχέδιο για τις προδιαγραφές γερανογέφυρας...

Link to comment
Share on other sites

Kυριαζάκος και ΑΒΒ από κατασκευαστές (αυτούς ξέρω).

Χρειάζεσαι στοιχεία από τον κατασκευαστή όχι μόνο για τα στατικά αλλά και για τη σχεδίαση.Το βαρούλκο θέλει ένα ελεύθερο ύψος για να κινηθεί.

Υπολόγισε το ύψος του υποστυλώματος , αφαίρεσε 2 φορές το ύψος του ζυγώματος (γιατί στην άκρη έχεις και την ενίσχυση).Μετά εξαρτάται , τι ύψος χρειάζεται το βαρούλκο , αν πατάει πάνω στην γερανογέφυρα ή τρέχει στο πλάι.Το ύψος των δοκών κύλισης γιατί αν πρέπει να δώσεις κατασκευαστικά σχέδια ,πρέπει κάπου να τοποθετήσεις τα φορούσια στα υποστυλώματα.

Πολύ καλό το βιβλίο του Βάγια σαν παράδειγμα.

Οι παλιοί μελετητές τον λύνανε χονδρικά βάζοντας ένα φορτίο στη μέση του ανοίγματος για τη ροπή και ένα στη στήριξη (κατά μήκος της δοκού κύλισης της γερανογέφυρας) για τη διάτμηση.Βάζαν και ένα συντελεστή ασφαλείας.

Στην πράξη αναλόγα με την ανυψωτική ικανότητα της γερανογέφυρας είναι και η απόσταση των τροχών της.Συγκρίνεις την απόσταση των τροχών με την απόσταση των πλαισίων για να βρεις που έχεις τη μέγιστη ροπή και διάτμηση.Το έχει στο παράδειγμα αλλά μπορείς να το βρεις από το Βeton Calender.Oυσιαστικά είναι γραμμή επιροής ( στατική Ι).Το θέμα δυσκολεύει αν έχεις δύο γερανογέφυρες που κινούνται ταυτόχρονα (αν θέλει ας βοηθήσει κάποιος).Εξαρτάται και τι πρόγραμμα στατικών δουλεύεις γιατί αλλιώς μπορεί να το θεωρήσεις κινητό φορτίο με βήμα π.χ. 0,1 μ. (Robot).

Εννοείται πως το βέλος κάμψης εξαρτάται και από τον μηχανολογικό εξοπλισμό (συνήθως 1/600 , 1/700).Όταν το έψαχνα πέρισυ δεν είχε ολοκληρωθεί το αντίστοιχο κομμάτι του Ευρωκώδικα.Είχα βρει κάτι δεδομένα από τον Αμερικάνικο Κανονισμό τα οποία αν τα βρω θα τα ανεβάσω.Πάντως συγκρίνοντας τα με αυτά του Βάγια , τα οριζόντια φορτία ήταν της ίδιας τάξης , ανάλογα βέβαια με τα κατακόρυφα που παράγει η γερανογέφυρα.

Επίσης πολλές φορές , βολεύει τους κατασκευαστές , οι δοκοί κύλισης να πατάνε σε τρία υποστυλώματα ( ανά 10 ή 12 μ.) για να έχουν λιγότερες κοπές ,οπότε αλλάζει το στατικό σύστημα γιατί έχεις αμφιέρειστη δοκό δύο ανοιγμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Προσχέδιο για προδιαγραφές γερανογέφυρας αλλα χωρίς τίποτα ουσιαστικό για

την επίλυση και τα φορτία που πρέπει να λάβεις υπόψην (και αν βάλεις και τις περιπτώσεις των stop της γερανογέφυρας και της "γάτας"...)

Link to comment
Share on other sites

αν έχεις το ελληνικό part 6 του EC3 θα ήταν χρήσιμο να συννενοηθείς με τον iovo για να το προσθέσει στη συλλογή EC3 στο downloads

 

 

Είναι το EN1991 part 3 και υπάρχει ήδη αλλά είναι μόνο στα Αγγλικα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

DIN 18 800 (Γενικός κανονισμός έργων για χάλυβα)

DIN 536 (Κανονισμός για σιδηροτροχιές γερανογέφυρας)

DIN 4132 (Κανονισμός για γερανογέφυρες)

 

Και από το TEI Μονάχου μια ενδιαφέρουσα εργασία για γερανογέφυρες.

 

http://www.stahlbaustudium.de/veroeff1.pdf

 

Διατάγματα του 1800, 1945 και δεν συμαζεύεται, να δούμε πότε σαν χώρα θα βγάλουμε κανονισμούς δικούς μας...

 

Αλλά είναι τυχεροί οι καθηγηταράδες...από 2010 και μετά Ευρωκώδικες...

 

Και τέλος ένα βιβλίο μόνο για γερανογέφυρες.

 

http://www.seesselberg.de/00000096ac...104/index.html

 

Καλημέρα αγαπητέ μου φίλε palex.

 

Μα δεν είναι μυστικό, τα καλύτερα βιβλία για μηχανικούς, μηχανολόγους είναι στα γερμανικά. Εμένα η βιβλιογραφία μου είναι τα περισσότερα στα γερμανικά με ένα-δύο αμερικάνικα.

 

Ναι οι τιμές για τα DIN είναι λίγο ακριβές αλλά αξίζει τον κόπο. Θα μάθεις και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι αντιγραφή από άλλους κανονισμούς.

 

Και το ξαναλέω, για να καταλάβετε γιατί μιλάω, δείτε λίγο το βιβλίο του Petersen και μετά ξαναμιλάμε για σιδηρές. Για βιβλία εννοώ.

 

Άσχετο, μιλάς για τον Francis Bacon που μετά έμπλεξε με τον Dr. Dee ?? (ακαδημαϊκά έμπλεξε εννοώ για τυχόν παρεξηγήσεις)

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη ένα βιβλίο για γερανογέφυρες

 

http://www.viewegteubner.de/index.php;do=show/sid=eba888fa18afd5688ea275d0879c86a9/site=v/book_id=13098

 

περιέχει διαγράμματα για διαστασιολόγηση γερανοδοκών με βάση το DIN.

 

Ο Pappos εχει δίκιο για τα DIN "Θα μάθεις και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι αντιγραφή από άλλους κανονισμούς."

 

O EC3 για τις γερανογέφυρες είναι γενικά αντιγραφή του αντίστοιχου DIN.

 

Γι αυτό που αναφέρει ο spy1551 "Συγκρίνεις την απόσταση των τροχών με την απόσταση των πλαισίων για να βρεις που έχεις τη μέγιστη ροπή και διάτμηση.Το έχει στο παράδειγμα αλλά το μπορείς να το βρεις από το Βeton Calender.Oυσιαστικά είναι γραμμή επιροής ( στατική Ι).Το θέμα δυσκολεύει αν έχεις δύο γερανογέφυρες που κινούνται ταυτόχρονα (αν θέλει ας βοηθήσει κάποιος).Εξαρτάται και τι πρόγραμμα στατικών δουλεύεις γιατί αλλιώς μπορεί να το θεωρήσεις κινητό φορτίο με βήμα π.χ. 0,1 μ. (Robot)."

 

Υπάρχουν αναλυτικοί τύποι για τη μία γερανογέφυρα που σου δίνουν απευθείας τιμές για να χαράξεις τις γραμμές επιρροής. Για δύο γερανογέφυρες δεν έχω βρει κάτι.

 

Σε αντίστοιχη μελέτη είχα εισάγει στο Sofistik-ELLA δύο ομάδες κινητών φορτίων (4 άξονες) που κινούνταν στον ίδιο άξονα με απόσταση μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.