Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς δικτύου


katrmp

Recommended Posts

να επανέλθω γιατι ξαναμπερδευτηκα.1)

Στο μονοσωλήνιο αν επιθεωρω το Δ1 (υπάρχει και Δ2) σε πολυκατοικία κατοικιών ποιά βάζω ισχύ του δικτύου διανομής την Pn X ng1 ή αυτήν αλλά την επιμερίζω με τα χιλιοστα του διαμερίσματος.Η κατακόρυφη ανεβάζει μια εισαγωγή και μία σωλήνα επιστροφές και καθε διαμερισμα διακλαδωνετε σε κλάδους στο κολλεκτέρ του.

2) ισχύ του λέβητα σε υφιστάμενο βάζουμε αυτη πού λέει το ταμπελακι την ονομαστική που την ίδια γράφει και ο καυστηραντζής στο φύλλο ή αυτήν επί το ngm;

3) στον τριπλής ενέργειας ηλιακό δηλώνω συστημα λεβητα για το χειμώνα 100% με β.α και ισχύ ότι εχω βάλει στην θερμανση;

3a) επίσης βάζω για όλους τούς άλλους μήνες ηλεκτρικό θερμαντηρα 100% με ισχύ αυτην πού γράφει πάνω ο ηλιακός και βαθμό απόδοσης 1 (παρόλο που το boiler είναι ταράτσα αυτο μπαίνει μόνο στα συστηματα αποθηκευσης) και τσεκάρω και τον ηλιακό;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 135
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συναδελφοι μακάρι να απαντήσει κάποιος στο #11.

 

επιπλέον να ρωτήσω 4) σε μονοσωλήνιο (πολυκατοικία μόνο με κατοικίες) στην επιθεωρηση ενός μόνο διαμερίσματος ή ισχύς βοηθητικών συστημάτων επιμερίζεται με τα χιλιοστα ή όχι επειδη είναι όλο το κτίριο μόνο κατοικίες και δεν υπάρχει αλλη Θ.Ζ π.χ κατάστημα;

5) για τις τερματικές μονάδες το Fim λεει η τοτεε ότι είναι 1 για συνεχή και 0.97 διακοπτόμενη λειτουργια με την εννοια της ρύθμισης της θερμοκρασίας ανα χωρο κτιριου.Αρα στο μονοσωλήνιο τι είναι; και στο δισωλήνιο τι;

ουσιαστικα κτίριο θεωρει μόνο το διαμερισμα ή όλο το κτίριο;

6) όταν εχουμε τριπλής ηλιακούς σε όλη την πολυκατοικία όπου όλοι παιρνουν από την αποληξη τής κατακόρυφης στηλης της θερμανσης στον τελευταιο όροφο θεωρείται ότι υπάρχει ανακυκλοφορία στο συστημα διανομής του ΖΝΧ ;. Nα σημειώσω ότι ο λέβητας χρησιμοποιειται μόνο το χειμωνα.

Δηλαδη όταν λέμε το δικτυο διανομής του ΖΝΧ τι εννοούμε αφου τον χειμώνα συμμετεχουν η κατακορυφη στηλη μεχρι το boiler στην ταράτσα. Μήπως εννοούμε μονο τίς σωλήνες από το boiler εώς το σπίτι οποτε χειμώνα καλοκαιρι ειναι ίδιες και ουσιαστικά για αυτές αν ειναι μονωμένες και όχι της κατακόρυφης στηλης που κάνει την παραγωγη και όχι την διανομη του ΖΝΧ oπότε δεν μιλάμε και για ανακυκλοφορία;

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι sos καμια απάντηση στα #11 #12

επιπλέον (ωχ κουρασα πολύ), στην επιθεωρηση παλιου τα ανοιγματα που εχει στο νοτο+ - 20 μοιρες τα βάζω μαζι με όλα στίς διαφανεις επιφανειες(εννοειται καθένα ξεχωριστή γραμμη) ή πρέπει να τα βάλω ξεχωριστα αμέσου κερδους;

Link to comment
Share on other sites

1) Δες λίγο το #8. Ουσιαστικά από την ισχύ πας να βγάλεις τον βαθμός απόδοσης. Στην περίπτωση σου εφόσον έχεις 2 μόνο διαμερίσματα τότε είτε επιμερίσεις την ισχύ στο μισό ή την πάρεις όλη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι μεταξύ 20-100 kw (Πίνακας 4.11) οπότε ο ΒΑ είναι ο ίδιος.

2) Ισχύ λέβητα λογικά βάζεις αυτή του φύλλου ελέγχου η οποία πρέπει να είναι (σχεδόν) ίδια με την αναγραφόμενη στο ταμπελάκι του λέβητα. Αν είναι μακρυά οι τιμές τότε κάτι δεν πάει καλά.

3+3α) Πρέπει να μπει κύριο σύστημα ο λέβητας για το χειμώνα, το θερμοσίφωνο για το καλοκαίρι και ο ηλιακός σαν backup (δηλαδή να τον κλικάρεις). Ο ΒΑ για ΖΝΧ δεν είναι ο ίδιος με τον ΒΑ για θέρμανση. Τον παίρνεις από τον πίνακα 4.16 της ΤΟΤΕΕ-1. Ο ΒΑ του συστήματος αποθήκευσης δεν είναι 1 γιατί έχεις ηλεκτρικό θερμαντήρα σε εξωτερικό χώρο οπότε έχεις απώλειες 7% άρα ΒΑ 0.93.

4) Ισχύ βοηθητικών (πχ. κυκλοφορητής, καυστήρας) επιμερίζεις με βάση τα τμ.

5) Πάρε κατευθείαν ΒΑ από τον Πίνακα 4.12.

6) Αν δεν εντόπισες κάποιο ξεχωριστό σύστημα σωληνώσεων στο λεβητοστάσιο για την ανακυκλοφορία λογικά δεν πρέπει να έχει.

 

Τι εννοείς ακριβώς στο #13. Λογικά αν τα ανοίγματα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά δηλ. προσανατολισμούς, U και συντελεστές σκίασης τότε ίσως μπορείς να αθροίσεις το εμβαδόν τους και τα περάσεις σε μία γραμμή. Αυτό εννοείς;

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω κατ'αρχας.

a)Στο #13 εννοώ οτι έχω ανοιγμα στις 170 μοιρες. Αυτο θα το βάλω στίς διαφανείς επιφάνειες << μπαλκονοπορτα νοτιοανατολική αβ>> ή θα κλικάρω τα παθητικά ηλιακά συστήματα οπότε θα ενεργοποιηθούν οι επιφάνειες αμεσου ηλιακου κέρδους και θα την βάλω εκει κανονικά με πλαίσιο κλπ;

B)στο 5 λές να πάρω κατευθείαν ΒΑ από τον πινακα 4.12. Αυτός είναι ο n em, αλλά στην σχέση 4.7 πρεπει να μπεί και ο f im από την σελιδα 103.για αυτόν ρωτώ : <<για τις τερματικές μονάδες το Fim λεει η τοτεε ότι είναι 1 για συνεχή και 0.97 διακοπτόμενη λειτουργια με την εννοια της ρύθμισης της θερμοκρασίας ανα χωρο κτιριου.Αρα στο μονοσωλήνιο τι είναι; και στο δισωλήνιο τι;

ουσιαστικα κτίριο θεωρει μόνο το διαμερισμα ή όλο το κτίριο;>>

C) ο πίνακας 4.16 δεν δινει απώλειες δικτύου διανομής ΖΝΧ όχι ΒΑ ΖΝΧ ή κάνω λάθος;D) στο 1 πού μου απάντησες εχω δύο διαμερίσματα στον όροφο και οι όροφοι είναι 6.Οπότε όλη η ισχύς είναι περίπου 160KW ενω αν την επιμερισω αναλόγως τον τρόπο θα πέσει στο 20-100ΚW (αν πάω με τα χιλιοστα) οπότε αλλάζουν και τα αποτελέσματα.Τι κάνω;

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Θα το βάλεις κανονικά στα διαφανή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει ένα κούφωμα με προσανατολισμό 170 μοίρες με τα παθητικά ηλιακά. Εκτός αν δεν έχω καταλάβει κάτι που μου έχεις γράψει οπότε διόρθωσέ με.

Αν δεις το παράδειγμα του αναθεωρημένου ΠΕΑ εκεί που υπολογίζει τους ΒΑ των καλοριφέρ τα κάνει πιο αναλυτικά με τους επιμέρους συντελεστές. Στην προκειμένη περίπτωση τους παίρνει όλους ίσους με 1 αν θυμάμαι καλά οπότε οδηγείται στους ΒΑ που έχει ο πίναξ 4.12. Για τις απώλειες ΖΝΧ εννούσα ότι βρίσκεις από τον πίνακα 4.16 τις απώλειες, αφαιρείς από το 100% και βρίσκεις ΒΑ.

 

Για την ισχύ αν είναι όπως τα λες προφανώς έχεις δίκιο δηλ. περνάς τα 100 kW και αλλάζουν οι απώλειες. Αν πάρεις όλη την ισχύ στο διαμέρισμα ίσως ειναι και υπερβολικό αλλα δεν ξέρω αν κατά πόσο οι συλλέκτες σε κάθε όροφο μπορεί να θεωρηθούν σαν διακλαδώσεις οπότε να πάρεις πχ. στο διαμέρισμα 20 kW όπως λες και εσύ.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

το πρόγραμμα μεσα στα παθητικά αν τα κλικάρεις κατατάσσει τα ανοιγματα αμεσου ηλιακου κερδους και αυτά ειναι τα ανοιγματα με νότιο + - προσανατολισμο.

ο 4.16 σού δίνει αφαιρώντας από το 100 τον β.α αλλά του δικτύου διανομής του ΖΝΧ .όχι το ΒΑ τού συστήματος

Δεν ξέρω και΄γω αν κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι:

1. Παθητικά (ανοίγματα άμεσου ηλιακού κέρδους) βάζεις μόνο στις ΜΕΑ. Στις ΠΕΑ δεν χρησιμοποιείς αυτή την κάρτα. Τα αποτελέσματα μάλλον δεν αλλάζουν και εκεί να τα βάλεις αλλά λέμε τώρα για το σωστό.

 

2. Αν έχεις λέβητα για θέρμανση και ΖΝΧ τότε η ισχύς και ο β.α. του λέβητα είναι ίδιος και στην καρτέλα της θέρμανσης και στην καρτέλα του ΖΝΧ.

 

3. Ισχύς και β.α. λέβητα μόνο από φύλλο ελέγχου.

 

4. Πόσες στήλες έχεις στο σύστημα συνολικά; Μία που δίνει σε όλα τα διαμερίσματα; θα βάλεις ng1 x Pm. (Οχι ngemxng1xPm. H Pm είναι η αποδιδόμενη.)

Στο διαμέρισμα σου δίνει μια στήλη από 4 υπάρχουσες και μεταφέρουν περίπου το ίδιο φορτίο (χονδρική εκτίμηση); Βάλε το προηγούμενο δια 4. Μπορεί από αυτή την στήλη να παίρνουν και άλλα διαμερίσματα. Δεν έχει σημασία.

Εναλλακτικά υπολόγισε πόση πραγματική ισχύ μεταφέρει η στήλη και βάλε αυτήν (λίγο δύσκολο βέβαια...). Πάλι όμως την ισχύ που μεταφέρει ΣΥΝΟΛΙΚΑ η στήλη και όχι μόνο στο διαμέρισμά σου.

 

5. Διακοπτόμενη λειτουργία νοείται στη θέρμανση όταν έχεις θερμοστατικές βάνες στα σώματα. Στην ψύξη όταν έχεις inverter Α.Θ.

 

Για τα παραπάνω είμαι σίγουρος. Γι αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι αν απαντάνε στις παραπάνω ερωτήσεις. Γιατί διαβάζοντάς τες μ' έπιασε ένας μικρός πονοκέφαλος. :smile:

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

hkamp ευχαριστω πολυ για τίς απαντήσεις. 1.)Το συστημα είναι το κλασσικο μονοσωληνιο σε πολυκατοικία μόνο με κατοικίες με μια σωληνα προσαγωγής και μια με τίς επιστροφές και κολλεκτέρ κάθε διαμερίσματος στον όροφο(δυο διαμερίσματα ο όροφος) ενώ εγ'ω επιθεωρώ στόν 4ο. Αρα δεν επιμερίζω την ισχυ τού δικτύου διανομής με τα χιλιοστα σωστά;

2) επιμερίζω την ισχύ βοηθητικών συστηματων που είναι συνολικά 0,950Κw με τα χιλιοστά τού διαμερίσματος; (θα βγεί πολύ μικρή)

3) ο τριπλής με το boiler στην ταράτσα και συμμετοχη του λέβητα μονο τον χειμώνα τον ορίζω (τον λέβητα) 100% για χειμώνα , τον ηλεκτρικό 100% για καλοκαιρι , βαζω απώλειες λογω ότι ειναι στην ταράτσα και λογω απομακρυσμένου δικτύου διανομής και κλικάρω και τον ηλιακο με τα στοιχεία του;

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

1. Στο δίκτυο δεν γίνεται επιμερισμός με βάση τα τμ. Σε ενδιαφέρει η στήλη που δίνει στο διαμέρισμά σου. Μπορεί να δίνει και άλλα 10. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να εκτιμήσεις τι ισχύ μεταφέρει συνολικά αυτή η στήλη. Πως θα το κάνεις; Με απλή χονδρική εκτίμηση όταν απέχεις αρκετά από τα 100 KW. Με βάση την μελέτη θέρμανσης (αν υπάρχει). Με επιτόπου αυτοψία (δεν το βλέπω να παίζει.. γιατί θα πρέπει να μπεις σε όλα τα διαμερίσματα που δίνει η στήλη). Με μια εκτίμηση με βάση τα τμ. Δηλ. η στήλη αυτή δίνει στο 30% των τμ του συνολικού κτιρίου, εσύ έχεις Α ισχύ, άρα περίπου 0,3 Χ Α η ισχύς που μεταφέρει η στήλη (και αυτή είναι χονδρική εκτίμηση και θα τη χρησιμοποιήσεις αν απέχεις από τα 100 KW αρκετά). Σημασία έχει όμως να βάλεις την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ισχύ της στήλης που τροφοδοτεί (και) το διαμέρισμά σου.

 

2. Η ισχύ (ηλεκτρική) ΠΡΕΠΕΙ να σου βγει μικρή. Αλλιώς να το ξαναψάξεις μην έκανες λάθος. Μόνο σε μονοκατοικίες υπάρχει περίπτωση να βγάλεις σχετικά μεγάλη ισχύ (>>0,1KW). Μιλάμε πάντα για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και όχι για κτήρια τριτογενή.

 

3. Ναι.

 

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιείς υπολογιστικό εμπορικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι μόνο με το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και εξελάκια θα έκανες το 1/3 του χρόνου και με ποιο ασφαλή τρόπο. Δεν θα σε μπέρδευε ο ασυνάρτητος τρόπος καταχώρησης δεδομένων και η λάθος καθοδήγηση. Ασχετο.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.