Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάρος Ηλιακού θερμοσίφωνα


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους !

 

Θα θέλα να κάνω μια ερώτηση πάνω σε ένα θέμα που ίσως να το έχετε ξανα συζητήσει. Αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό σε μια μικρή αναζήτηση στο forum.

 

Πρόσφατα τοποθέτησα έναν ηλιακό θερμοσίφωνα (160lt) στη ταράτσα της πολυκατοικίας που μένω.

Η πολυκατοικία είναι του '79, με 4 ορόφους και στην πλευρά που βρίσκεται το δικό μου διαμέρισμα έχει χτιστεί και 5ος όροφος.

Ο ηλιακός τοποθετήθηκε κοντά στην άκρη και δίπλα (στο 1 μέτρο) έχει άλλον έναν θερμοσίφωνα. Και οι 2 είναι τοποθετημένοι στη άκρη της ταράτσας της εσωτερικής πλευράς της πολυκατοικίας και όχι στη μέση της πλάκας.

 

1) Θεωρείτε οτι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην αντοχή της πλάκας ;

 

2) Μήπως γνωρίζει κάποιος, ποιά είναι η αντοχή της ταράτσας σε στατικό βάρος ;

 

3) Υποθέτω οτι ένας ηλιακός 160 lt πλήρως γεμάτος να φτάνει τα 250-300 kg (MAX) ; Πιστεύετε οτι χρειάζεται να κάνω κάποια στατική μελέτη ;

 

 

Διαφωτίστε με ότι πληροφορία ή εμπειρία έχετε για να καθησυχάσω και τον κάτοικο του 5ου.

 

Ευχαριστώ!

 

Link to comment
Share on other sites

Αν και το βαρος ειναι μικρο καλο ειναι να γινει μια αυτοψια απο μηχανικο για να κοιταξει κυριως σε τι κατασταση ειναι η πλακα μιας και το κτιριο ειναι ηδη 37 χρονων ..

Link to comment
Share on other sites

Τα κινητά φόρτια  ανα  τ.μ. που εκ του κανονισμού έχει υπολογιστεί η ταράτσα να αντέχει έχουν αρκετή επάρκεια για τα φορτία ανα τ.μ.  των θερμοσιφώνων που περιγράφεις. (κι εφόσον η πολ/χια έχει υπολογιστεί για τους ορόφους που έχει και όχι κάνα δυο λιγότερους στην άδεια)

 

Οπότε αν έχει πρόβλημα η ταράτσα δεν θα είναι για το ότι θα μπουν οι δυο ηλιακοί, αλλα διότι  έχει το πρόβλημα ετσι κι αλλιώς, οπότε ισχύει η συμβουλή του συναδέρφου KF ας ρίξει μια ματιά ένας ΠΜ.

 

Η δεκαετία του 70 ήταν από τις χειρότερες και με ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές αλλα ακόμα χειρότερα στην εφαρμογή αυτών των ελαχίστων.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοιτόντας την άδεια, αναφέρει για ανέγερση Εξαόροφης πολ/κιας !...

Μου έκανε εντύπωση γιατί οι όροφοι είναι όπως ανέφερα παραπάνω..

 

Μετά απο επικοινωνία με Πολ.Μηχανικό, μου είπε αρχικά να ρίξω μια ματία στη Στατική Μελέτη της πολ/κιας την οποία θα την βρω στην Πολεοδομία.

Και λέω να πάω μια βόλτα μπας και βρω κάποια πληροφορία.

 

Τον κανονισμό αυτόν που μπορώ να τον βρώ; Ώστε να δω τι αναφέρει για τα φορτία.

Link to comment
Share on other sites

Μια συμβουλα .

Μην ασχοληθεις με κατι που ειναι εκτος του αντικειμενου σου.Ειναι βεβαιο οτι θα μπερδευτεις.Ο κανονισμος φορτισεων ειναι του 1954

https://www.technologismiki.com/nomos/index.html?bd_10_12_45.php

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το url.

 

Ναι εντάξει, δεν θα το μελετήσω και μόνος μου ... Αλλά νομίζω καλό θα είναι να τα έχω και αυτά σαν αρχείο γιατί απ' ό,τι κατάλαβα χρειάζονται και να ξέρω περίπου σε τι αναφέρονται...

Link to comment
Share on other sites

Αν εξετάσεις την οροφή ξυλοτύπου της εγκεκριμένης αδείας ότι έχει υλοποιηθεί από γεωμετρικής πλευράς (θέσεις και διαστάσεις δομικών στοιχείων). Αν η πλάκα της ταράτσας είναι υπολογισμένη για κινητό φορτίο 200 kgr/m2. Αν κάνεις και ένα μακροσκοπικό έλεγχο σε κολώνες και δοκάρια του τελευταίου ορόφου ότι δεν έχουν ρωγμές (παράλληλα με τη γεωμετρική αποτύπωση). Αν τα κάνεις όλα αυτά και είναι όλα ok, τότε έχεις τοποθετήσει τον ηλιακό σου με ασφάλεια και θα είσαι στο top 1% διενέργειας ελέγχου για τοποθέτηση ηλιακού στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.