Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Ανοίγω ένα καινούριο θέμα, αν κάνω λάθος και υπάρχει κάτι παρόμοιο ας συγχωνευτεί.

Ανοίγω εδώ το θέμα γιατί νομίζω πως άπτεται των γνώσεων των συναδέλφων τοπογράφων. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται και ζητώ συγγνώμη αν ρωτώ κάτι που μπορεί να ακουστεί αφελές αφού είναι σε άλλο γνωστικό αντικείμενο από το δικό μου:

Ψάχνοντας αποδεικτικό παλαιότητας μιας αυθαιρεσίας σε κατοικία πελάτη αναζήτησα στην αρμόδια υδομ κάποιους χάρτες.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η "προ της 1-1-1983".

Το κτίριο βρίσκεται σε περιοχή που ήταν εκτός σχεδίου και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης ως επέκταση,  με ΦΕΚ το 1986. Επάνω στο ΦΕΚ, στις πινακίδες που συνοδεύουν τους χάρτες διαβάζω:

"Ημερομηνία φωτοληψίας: 05/1982" και "Χρόνος συντάξεως:01/1984".

Αναζητώντας στην υδομ πότε έγινε η αποτύπωση της περιοχής κατόρθωσα βρήκα δύο χάρτες, χωρίς όμως οι πληροφορίες να αλλάζουν ιδιαίτερα:

Υπάρχει χάρτης με τίτλο "κτηματολογικό διάγραμμα" που ουσιαστικά είναι η αποτύπωση της περιοχής προ της ένταξης της στο σχέδιο πόλης όπου επαναλαμβάνονται τα ανωτερω : "Ημερομηνία φωτοληψίας: 05/1982" και "Χρόνος συντάξεως:01/1984".

Και τέλος αυτές οι ημερομηνίες αναγράφονται και στον χάρτη της πολεοδομικής μελέτης που εν συνεχεία εγκρίθηκε και η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο με φεκ του 1986.

Όλοι οι ανωτέρω χάρτες δείχνουν το κτίριο με την σημερινή μορφή του και συνεπώς το "Ημερομηνία φωτοληψίας: 05/1982" και "Χρόνος συντάξεως:01/1984" κάνουν την κατάσταση να είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος!Τί σημαίνει ημερομηνία φωτοληψίας? Αντιλαμβάνομαι τί είναι η φωτοληψία, αλλά στην περίπτωση μου πρακτικά τί είναι? Αυτή η αποτύπωση που βλέπω στον χάρτη της πολεοδομικής μελέτης τελικώς ποια ημερομηνία απεικονίζει ? του 1982 (φωτοληψία?..) ή του 1984 (χρόνος σύνταξης?...)

Ευχαριστώ!

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα αναφέρεσαι στους χάρτες 1 : 1000 που δημιούργησε η ΓΥΣ (νομίζω, αν θυμάμαι καλά, ήταν κατευθείαν σε μερκατορικό σύστημα (??)) και μετά με εντολή του "υπεχωδε" τότε χρησιμοποιήθηκαν (ατυχώς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) σαν υπόβαθρα για τα πρώτα -πρώτα σχέδια των επεκτάσεων που ξεκινούσαν εκείνη την εποχή.

 

Για τους χάρτες που παράγει η ΓΥΣ (και τα γνωστά 5ντοχίλιαρα) έχουμε την εξής διαδικασία : Πετάει το αεροπλάνο και σαρώνει με φωτογραφίες μία περιοχή  (Μωσαϊκό φωτογραφιών). Σε όλες τις φωτογραφίες΄όλων των σειρών, πάντα αναγράφεται ο χρόνος που πέταξε το αεροπλάνο, δηλαδή ο "χρόνος φωτοληψίας". Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο γιατί δείχνει τι υπάρχει στο έδαφος την συγκεκριμένη περίοδο. Μετά επί των φωτογραφιών ορίζονται- επιλέγονται κάποια σημεία, τα φωτοσταθερά, τα οποία πλέον στο πεδίο με κάποιες επίγειες μετρήσεις πρέπει να πάρουν συντεταγμένες  Χ,Υ,Ζ.  Μετά με τα κατάλληλα φωτογραμμετρικά όργανα παράγονται οι χάρτες στο σύστημα που είναι και οι συντ/νες των φωτοσταθερών σημείων.

Από την ημέρα τις φωτοληψίας έως και την παραγωγή των τελικών χαρτών περνάνε σίγουρα δύο και πλέον χρόνια. Είναι προφανές πως στους χάρτες θα υπάρχει ότι αποτύπωσε η κάμερα και υπάρχει- απεκονίζεται  επάνω στις φωτογραφίες. Ότι κατασκευάστηκε μεταγενέστερα της φωτοληψίας δεν θα υπάρχει στον χάρτη αυτής της περιοχής. 

Για 'μένα η χρονική στιγμή της φωτοληψίας (γι'αυτό και αναγράφεται πάντα) πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τις υπηρεσίες.     

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλησπέρα. Οι γνώσεις σου είναι πολύτιμες. Σε υπερ-ευχαριστώ. Ανεξάρτητα από το αν θα βγάλω άκρη στην υπόθεση μου ή όχι, έχει μεγάλη σημασία για εμένα το ότι υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι με διάθεση να απαντήσουν-τεκμηριώσουν επιστημονικά και με διάθεση φιλαλήθειας. Συγνώμη για την φορτιση του μηνύματος απλά έχω κουραστεί με τις απαντήσεις "ώχου ποιος νοιαζεται...-τί ψάχνεις τώρα...", ιδιαίτερα δε όταν ακούγονται από άτομα που εργάζονται σε Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών..

     

Στο δια ταύτα:

Ναι, πρόκειται για χάρτες (κτηματολογικό διάγραμμα και πολεοδομική μελέτη όπως λέω παραπάνω, γι'αυτό χρησιμοποιώ πληθυντικό) σε κλίμακα 1:1000, που όπως διαβάζω στις πινακίδες έχει χρησιμοποιηθεί το " ελληνικό Datum , Εγκάρσια μερκατορική προβολή 3ο , κεντρικός μεσημβρινός λ=-3ο από Αθήνα και ο περιμετρικός τετραγωνισμός του διαγράμματος είναι της προβολής hatt του κέντρου φύλλου με φ= ταδε και λ=ταδε  από Αθήνα".

Το σημαντικό για την περίπτωση μου είναι το εξής:

Η ημερομηνια φωτοληψίας είναι η 19/5/1982 και απεικονίζει πλήρως το κτίριο του πελάτη και μαζί και τα αυθαίρετα τμήματα.

Ως ημερομηνία σύνταξης αναφέρεται ο Γενάρης του 1984.

"Κρίσιμη" για τον νόμο των αυθαιρέτων θεωρείται η 1/1/1983. Ό,τι είναι προ αυτής της ημερομηνίας τυγχάνει σημαντικών "ευεργεσιών" - εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης αντί για τακτοποίηση 30 ετών κλπ κλπ. Κρίσιμο ερώτημα:

Μετά την λήψη των αεροφωτογραφιών και την δημιουργία των φωτοσταθερών, όπως λες, γίνονται επίγειες μετρήσεις στο πεδίο για να πάρουν αυτά τα σημεία συντεταγμένες x,y,z. Κατά τις επίγειες μετρήσεις μήπως προστίθενται στον τελικό χάρτη κτίρια-τμήματα κλπ κλπ  που βλέπει σε real time κατά την επίγεια μέτρηση ο μελετητής ή όχι? Γιατί αν ναι (δηλαδή προσθέτει πράγματα που βλέπει) τότε μπορεί αυτό το κομμάτι που ψάχνω εγώ κάλλιστα (λέμε τώρα..) να φτιάχτηκε κατά την περίοδο από 19/5/1982 έως 01/1984, δηλαδή ενδεχόμενα μετά την 1/1/1983..Άρα πάπαλα η απόδειξη παλαιότητας...Αν όμως όχι , τότε είναι αποδεικτικό παλαιότητας.

Με το "Ότι κατασκευάστηκε μεταγενέστερα της φωτοληψίας δεν θα υπάρχει στον χάρτη αυτής της περιοχής" , που γράφεις στο μήνυμα σου , ουσιαστικά απαντάς σε αυτό το ερώτημα μου? 

Όπως και να έχει σε ευχαριστώ θερμά!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

pirsogiannis, στα όσα πολύ σωστά σου ανέφερε παραπάνω ο nbr, πρόσθεσε και το εξής:

ό,τι βλέπεις αποτυπωμένο στον χάρτη δεν είναι προϊόν επίγειας αποτύπωσης, αλλά προϊόν φωτογραμμετρίας, ανάλογο των πιο σύγχρονων μεθόδων ψηφιοποίησης που υπάρχουν σήμερα. Η ΓΥΣ έκανε μόνο συγκεκριμένες μετρήσεις για το δίκτυο φωτοσταθερών που μετρούσε, και κανείς δεν πέρασε να αποτυπώσει το αυθαίρετο που σε ενδιαφέρει.

 

Ο τρόπος με τον οποίο παράγονταν οι χάρτες ΓΥΣ τότε, δυστυχώς είναι ανοικτός σε σφάλματα χρήστη, οπότε, θα σου πρότεινα να μην βασίζεσαι τόσο στο συγκεκριμένο διάγραμμα, αλλά να αναζητήσεις το συγκεκριμένο ζεύγος α/φ (ξέρεις και την ημερομηνία), και να χρησιμοποιήσεις αυτό για αποδεικτικό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε dsworks, ευχαριστω για την απάντηση.

Με τον όρο συγκεκριμένο "ζεύγος α/φ" εννοείς υποθέτω δυο κατάλληλες α/φ υπό διαφορετικές γωνιες σκόπευσης και στην συνέχεια φωτοερμηνεία από εξειδικευμένο μελετητη σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Τα όσα συμπλήρωσε ο dsworks είναι σωστά.

Όταν εγώ αναφέρομαι σε επίγειες δουλειές που γίνονται εννοώ πως ο μελετητής έχει μπροστά του, στο ύπαιθρο, τις αεροφωτογραφίες με σημειωμένα επάνω τα φωτοσταθερά σημεία (συνήθως είναι 4 εως 5 σημεία, σε κάθε φωτό, που τα δύο τουλάχιστον εξ αυτών να υπάρχουν καθαρά και στην διπλανή φωτογραφία)  στα οποία πρέπει να δώσει Χ,Υ,Ζ. Καμία άλλη αποτύπωση στο πεδίο. Οι συντ/νες αυτές είναι για να βοηθήσουν στην παραγωγή των χαρτών από αυτές τις αεροφωτογραφίες. 

 

Αυτούς τους χάρτες λοιπόν, που όπως είπαμε αρχικά ήταν η βάση για τα ρυμοτομικά σχέδια των επεκτάσεων, τους έπαιρνε ο μελετητής της Π.Ε. και έπρεπε να τους επεξεργαστεί, διορθώσει (γιατί όπως και να το κάνουμε ήταν χάρτες από το αέρα!), έδινε σε πολλά τοποσταθερά σημεία (γωνίες σπιτιών, φράχτες...κλπ) συντεταγμένες, αποτύπωνε κτίσματα και κατασκευές που δεν υπήρχαν στα σχέδια αυτά, για να μπορεί και αυτός με την σειρά του, να δώσει τις βέλτιστες εξισώσεις ευθειών στις ρυμοτομικές γραμμές, στους άξονες των νέων δρόμων κλπ. Αυτό ήταν όμως μία άλλη δουλειά.

Σε αυτή την φάση λοιπόν, όπως λες, μπορεί να αποτυπώθηκαν οι κατασκευές που κατα την χρονική στιγμή της φωτοληψίας ΔΕΝ υπήρχαν για να μεταφερθούν και στους χάρτες.

Και αφού είσαι στην Αθήνα (εσείς εκεί κάτω πλεονεκτήτε σε αυτόν τον τομέα) κάνε μια βόλτα από την ΓΥΣ και πάρε την φωτογραφία του σπιτιού σου.

Επειδή έγιναν για χάρτες 1:1000 θυμάμαι πως είναι πολύ καλές φωτό.

Θα το ξαναπώ πως είναι αποδεικτικό στοιχείο η ημερομηνία της φωτοληψίας. Γιαυτό ακόμη και ο ΟΚΧΕ άνοιξε τα αρχεία του στις αεροφωτογραφίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η παλιά καραβάνα και "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών" nbr ΄και ο dsworks τα έθεσαν επί σωστής βάσεως. Αν δεν κάνω λάθος, οι φωτοληψίες έγιναν στο πλαίσιο της ΕΠΑ. Φυσικά τότε γονόντουσαν όλα με αναλογικά όργανα και καθυστερούσε η διαδικασία. Η ημερομηνία φωτοληψίας είναι ισχυρό αποδεικτικό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα τα καλό να συγκρίνεις την τότε κατάσταση με ρυμοτομικό ή τοπογραφικό μεταγενέστερης χρονολογίας.

 

 

 

 

 

Μην ξεχνάς, τον κανόνα: κλίμακα * 0,25 χιλ = ακρίβεια απόδοσης χάρτου. Στην 1:1000 είσαι στα 25 εκατοστά.

 

 

 

 

@nbr: νομίζω πως έχεις δίκιο, είναι σε ΤΜ3.

 

 

 

 

Οπότε συνάδελφε, πρέπει να τα μετατρέψεις σε ΕΓΣΑ87.

Edited by dimamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@pirsogiannis

τι συντεταγμενες ΧΥ(ΕΓΣΑ87) εχει το κτήριο που σε ενδιαφερει?

 

 

καλα, @dimamp o nbr μας εστειλε αδιαβαστους, αναλυτικοτατος

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συνάδελφε.

Δεν έχω ακόμη τοπογραφικό με συντεταγμένες σε εγσα 87 στα χέρια μου.

Αν επιτρέπεται  ποιος ο λόγος που ρωτάς?Το ρωτάω καλοπροαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

και γω καλοπροαιρετα σε ρωτησα να δω στο site της ΓΥΣ η στο αρχειο μου αν φαινεται το κτηριο σου, οποτε τα ΧΥ προσεγγιστικα μπορεις να τα βρεις και μου τα λες σε ΠΜ αν θες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.