Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλοριφέρ κάτω από παράθυρα


George T.

Recommended Posts

Πριν λιγες μέρες ήμουν σε ένα σπίτι, στο οποίο τα καλοριφέρ σε κάθε δωμάτιο ήταν κάτω απο τα παράθυρα και μου έκανε εντύπωση. Χωρίς να κάτσω να το μελετήσω με μολύβι και χαρτί μιας και δεν είχα συγκεκριμένα νούμερα κτλ. μου φάνηκε σαν να είναι λάθος η τοποθέτηση. Ισχύει αυτό η εκεί είναι η καλύτερη θέση τους?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πριν αρκετό καιρό ρώτησα έναν (έμπειρο) συνάδελφο σου μηχανολόγο γιατί παρατηρείται το φαινόμενο της τοποθέτησης θερμαντικών σωμάτων κοντά σε ανοίγματα (ή στους βορινούς τοίχους). Θεώρησα ότι έτσι χάνεται σημαντικό μέρος της θέρμανσης καθώς αυτά βρίσκονται σε πιο ''κρύες'' περιοχές - άρα αυξάνεται και περισσότερο η λειτουργία για να ''αναπληρώσουν'' τη χαμένη θερμότητα.

 

Μου απάντησε ότι πράγματι ισχύει αλλά αυτό είναι το επιδιωκόμενο: έτσι επιτυγχάνεις ισορροπημένη σχετικά διάδοση θερμότητας σε όλο το χώρο. Αν π.χ. τα σώματα ήταν μακρυά από το άνοιγμα όταν το πλησίαζες (το άνοιγμα) θα ένιωθες εντονότερα τις θερμαντικές απώλειες.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατι στα δικα μου παραθυρα με το σωμα καλοριφερ απο κατω εχουν αρχισει να φουσκώνουν λιγο οι σοβαδες; Κατω χαμηλα λιγο πανω απο το σοβατεπι.

Link to comment
Share on other sites

έτσι διάβασα και γω πρόσφατα σε κάποιο βιβλίο, τοποθετούνται κοντά στα "πιο κρύα σημεία"-με υψηλές θερμικές απώλειες με σκοπό να πετύχουν ομοιόμορφη θερμοκρασία στο χώρο. η τοποθέτηση τους σε αλλο σημείο θα προκαλούσε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών στο χώρο.

 

gio??αυτό είναι χαρακτηριστικό υγρασίας, πρόσεξε μην εχει διαρροή καμιά σωλήνα.είτε καλόριφερ είτε παροχής νερού.

Link to comment
Share on other sites

Ζητούμενο περισσότερο από την όποια οικονομία σε ένα σπίτι είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επίτευξη συνθηκών άνεσης...δηλ ομοιόμορφη θερμοκρασία στους χώρους.

Επομένως το παραπάνω που λένε οι συνάδελφοι είναι απόλυτα σωστό.

 

Γενικά όμως νομίζω ότι έτσι πετυχαίνεις και λίγο μεγαλύτερη πτώση θερμοκρασίας στο νερό που περνάει μέσα από το σώμα.Αυτό από άποψη "οικονομίας" είναι μάλλον καλύτερο , με την έννοια ότι περνάς στο χώρο μεγαλύτερο ποσό θερμότητας με λιγότερους "κύκλους" λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και γω. Η ιδανικότερη θέση είναι κάτω από παράθυρα και γενικότερα σε όποιο δομικό στοιχείο έχει τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες. Ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το άνω μέρος το σώματος εμποδίζει την εισροή κρύου αέρα από τα παράθυρα και τις χαραμάδες.

Link to comment
Share on other sites

Οχι κατά πολύ. Δεν έχω κάνει μελέτη εις βάθος, αλλά η επιπλέον κατανάλωση (λόγω της τοποθέτησης των θερμαντικών σωμάτων κοντά στα ανοίγματα) πρέπει να είναι μικρότερη από 2-3%. Η βελτίωση όμως στην θερμική άνεση του χώρου που προέρχεται από :

1. την πιο ομοιόμορφη θερμοκρασία στο χώρο, και

2, την αποφυγή ρευμάτων αέρα που θα προκαλούνταν εάν τα σώματα δεν έμπαιναν κοντά στα ανοίγματα, αλλά στον εσωτερικό τοίχο

αξίζει πολύ περισσότερο από αυτό το 2-3%

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα θερμαντικά σώματα τοποθετούνται κάτω από τα παράθυρα, έτσι ώστε το ανοδικό ζεστό ρεύμα αέρα του σώματος να αναμιγνύεται με αυτό που εισέρχεται από τις χαραμάδες και είναι κρύο. Αν δεν τοποθετούνται κάτω από παράθυρα, τοποθετούνται δίπλα απ’ αυτά ή δίπλα από τις μπαλκονόπορτες. Γενικά τοποθετούνται από τις κρύες πλευρές του χώρου. Αυτά ισχύουν για τις παλιές κατασκευές και τις κατασκευές που δεν έχουν παράθυρα επιμελημένης κατασκευής. Οι νέες κατασκευές στα συστήματα παραθύρων (αλουμινίου, πλαστικών) δεν επιτρέπουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αέρα και γι αυτό δεν είναι αναγκαίο να τοποθετούμε τα σώματα κοντά στα παράθυρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.