Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάταξη ανάλογα με τα επαγγελματικά προσόντα


MAKAP

Recommended Posts

Αντιδράσεις θα προκαλέσει στους πτυχιούχους των ΤΕΙ και τους απόφοιτους των κολεγίων, η πρόταση που κατέθεσε η αρμόδια επιτροπή στο πλαίσιο του διαλόγου για το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, με την οποία, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων τοποθετούν τους αποφοίτους ΤΕΙ σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από εκείνους των πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, ενώ οι απόφοιτοι των κολεγίων τοποθετούνται σε ακόμη χειρότερη θέση.

 

Η πρόταση, που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», τοποθετεί τους απόφοιτους στα ακόλουθα επίπεδα:

- Επίπεδο 1: Σε αυτό κατατάσσονται οι τεχνίτες, εμπειροτεχνίτες ή τα άτομα με κάποια ταχύρρυθμη μη-τυπική κατάρτιση.

- Επίπεδο 2: Τοποθετούνται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών και των καταργηθέντων ΤΕΕ 1ου κύκλου (είχαν δύο χρόνια φοίτησης), των διετών ΤΕΣ και των κατώτερων Τεχνικών Σχολών.

- Επίπεδο 3: Τοποθετούνται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων και των καταργηθέντων ΤΕΕ 2ου κύκλου (με τρία χρόνια φοίτησης), των ΤΕΛ, του Τμήματος Ειδίκευσης του Πολυκλαδικού, των παλαιών Σχολών Εργοδηγών και των ΙΕΚ. Στο ίδιο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι όσων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (των γνωστών κολεγίων) ύστερα από αξιολόγηση πήραν χαμηλή βαθμολογία.

- Επίπεδο 4: Κατατάσσονται οι απόφοιτοι των κολεγίων, που είναι παραρτήματα στην Ελλάδα ξένων πανεπιστημίων και πήραν υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση.

- Επίπεδο 5: Τοποθετούνται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ. «Όσοι βρίσκονται στο επίπεδο 5 με εκπαιδευτική γέφυρα σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούν να μεταβούν στο επίπεδο 6. Όσοι κατατάσσονται στο επίπεδο 5 μπορούν να ασκήσουν διαχείριση και επίβλεψη στο πλαίσιο δραστηριοτήτων εργασίας ή σπουδής όπου συμβαίνουν απρόβλεπτες αλλαγές. Μπορούν να αξιολογήσουν την προσωπική επίδοση και την επίδοση άλλων ατόμων», εκτιμά για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ η επιτροπή των πανεπιστημιακών.

- Επίπεδο 6: Τοποθετούνται οι κάτοχοι πανεπιστημιακών διπλωμάτων.

- Επίπεδο 7: Ανήκει στους διπλωματούχους πενταετούς κύκλου σπουδών και όσους έχουν πανεπιστημιακό τίτλο και μεταπτυχιακό. Η κατάταξη αυτή ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών να αναγνωρισθούν τα πτυχία τους (πενταετούς φοίτησης) ισότιμα με master.

- Επίπεδο 8: Τοποθετούνται οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και τώρα κάτι τέτοιο ισχύει... άτυπα...

Ας μην καθόμαστε να διαβάζουμε τα "περιεχόμενα" ενός βιβλίου.... το ζουμί ποιό είναι?

Με τα επαγγελματικά δικαιώματα τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

H εθνική επιτροπή βάζει τους πτυχιούχους ΤΕΙ στο 6 καθότι είναι πτυχίο Ανώτατης σχολής και εκεί τοποθετούνται σε όλη την Ευρώπη .

 

Αυτή είναι πρόταση της επιτροπής ΑΕΙ .

Η επιτροπή των ΑΕΙ αποτελείται από τους πρυτάνεις του ΕΜΠ κ. Κων. Μουτζούρη, του Παν. Πατρών κ. Σ. Κουμπιά, του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκη και του Γεωπονικού Παν. Αθηνών κ. Γ. Ζέρβα, τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ν. Μουσιόπουλο, τον καθηγητή του Παν. Αθηνών κ. Αν. Καλοκαιρινό, την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Αν. Μοροπούλου και το μέλος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ν. Αντώνογλου.

 

Προφανώς γιά να φανούν αρεστοί στους συναδέλφους τους , υπάρχουν και οι εκλογές βλέπετε .

 

Τώρα μετά τις κατασδικαστικές αποφάσεις των Εφετείων και τα πρόστιμα γιά τα κολλέγια , τελικά ορισμένοι βρίσκονται στο δικό τους ροζ συννεφάκι .

 

Επειδή η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαικό δίκαιο , θα περίμενα άλλη αντιμετώπιση του θέματος από πανεπιστημιακούς δασκάλους .

 

Οσο γιά τα κολλέγια και το που τοποθετούνται διαβάστε την δήλωση του προέδρου του συνδέσμου τους :

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κ. Καρκανιάς

 

Τηρήθηκε η υπόσχεση

 

"Μετά από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου του ΠΔ το οποίο το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στο ΣτΕ δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένoι γιατί:

 

Η υπουργός Παιδείας τήρησε τις υποσχέσεις της για την εφαρμογή της Οδηγίας και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο κείμενο του ΠΔ, επαναλαμβάνονται αυτολεξεί όλες οι προβλέψεις της Οδηγίας 36/2005, και ιδιαίτερα αυτές της παρ. 3 του άρθρου 50, με βάση τις οποίες ο τόπος σπουδών δεν αποτελεί εμπόδιο στην αναγνώριση. Σημειώνεται ότι όλες οι απαιτήσεις αυτού του άρθρου καλύπτονται πλήρως από τους αποφοίτους των Κολεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, οι οποίοι επομένως δεν θα συναντούν κανένα εμπόδιο στην αναγνώριση των πτυχίων τους".

 

* Ο Κώστας Καρκανιάς είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων

Link to comment
Share on other sites

Πάντως τα μέλη της επιτροπής που συντάξαν τη πρόταση αυτή για λογαριασμό των πανεπιστημίων δεν μπορεί να είναι σοβαρά. Συγγνώμη αλλα οι απόφοιτοι ΤΕΙ που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σε ποιό επίπέδο είναι? στο 5 και αυτοί? σαν να μη σπούδασαν τα παιδιά αυτά βρε παιδί μου..κοίτα να δεις..ο Γρυσπολάκης μάλλον θα το σκέφτηκε αυτό.Εχει τη σφραγίδα του το βλέπω. Ντροπή τους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η πρόταση δυστυχώς κινείται στα πλαίσια του γελοίου. Τα επαγγελματικά προσόντα στην Ε.Ε. όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προκαθορισμένα. Bsc=6 Msc=7 Phd=8. Αυτά δεν αλλάζουν γιατί είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και όχι ελληνικό. Άρα τα ΤΕΙ πάνε στο 6 ασυζητητί. Το θέμα της διαβούλευσης πρέπει να είναι η απόκτηση επαγγελματικών προσόντων από σεμινάρια, εμπειρία, πιστοποιήσεις κτλ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.