Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προθεσμία ενός μηνός για τις πληρωμές του Δημοσίου


Engineering News

Recommended Posts

Εντός ενός μηνός θα υποχρεούται το Δημόσιο να εξοφλεί τα τιμολόγια που παραλαμβάνει, μετά την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας που επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο Οικονομίας. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα ισχύσουν και στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ για καθυστερήσεις προβλέπονται πρόστιμα και αποζημιώσεις τόσο για τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης οδηγίας είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στη νέα οδηγία που συζητείται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Οδηγία 2000/35/EC). Στην Ελλάδα, η προσαρμογή με την Οδηγία γίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα 166/2003 και για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της θα πραγματοποιηθούν επαφές της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς.

 

Αναλυτικότερα, για τις συναλλαγές με το Δημόσιο εισάγεται πρόταση για την προθεσμία πληρωμής εντός τριάντα ημερών από την ημέρα παραλαβής του τιμολογίου ή της αντίστοιχης απαίτησης για πληρωμή ή από την ημέρα παραλαβής του εμπορεύματος και των υπηρεσιών. Η προθεσμία πληρωμής δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 30 ημέρες και όταν αυτό συμβεί, τότε προβλέπονται τόκοι υπερημερίας, σταθερό ποσό αποζημίωσης για έξοδα πληρωμής το ύψος της οποίας έχει δικαίωμα να καθορίσει ο πιστωτής και αποζημίωση στην καθυστέρηση πληρωμής από το Δημόσιο. Η αποζημίωση θα είναι της τάξης του 5% του οφειλόμενου ποσού, χωρίς να παραγράφονται οι οφειλόμενοι τόκοι.

 

Παράλληλα, κατατίθεται πρόταση που θα δίνει το δικαίωμα στον πιστωτή να διεκδικήσει τόκους από το Δημόσιο, κάτι που μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν καταχρηστικός όρος. Μάλιστα, για να διασφαλιστούν όλες οι συναλλαγές, το Δημόσιο θα υποχρεούται να καταβάλλει τόκους για ποσά ακόμη και μικρότερα των 5 ευρώ.

 

Για την προθεσμία των 30 ημερών συμφώνησαν τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ενωσης, αλλά για την αποζημίωση κατά 5% η πλειοψηφία διαφώνησε, εκτός από δύο χώρες που υποστήριξαν ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει κατά περίπτωση.

 

Η Ελλάδα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την αυστηρότητα των μέτρων αυτών, με την αιτιολογία ότι οι δημόσιες αρχές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των συναλλαγών, ενώ κρίθηκε εξαιρετικά μικρό το χρονικό διάστημα των 30 ημερών λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που εφαρμόζονται. Ως εκ τούτου, θεωρείται απαραίτητη η λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έγκρισης των πληρωμών. Τέλος, ζήτησαν διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του 5% στα αναπτυξιακά έργα που πληρώνονται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, καθώς και αν η αποζημίωση για την καθυστέρηση μιας πληρωμής υπολογιστεί επί του συνόλου του οφειλόμενου ποσού ή επί του ποσού της συγκεκριμένης πληρωμής.

 

Σχετικά με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη πρόταση-οδηγία επιδιώκει τη ρύθμιση της είσπραξης διοικητικών εξόδων και την αποζημίωση εξόδων που προέκυψαν από καθυστερημένες πληρωμές (άρθρο 4). Επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας, αλλά και αξίωση από τον πιστωτή τόκων ακόμη και μικρότερων των 5 ευρώ, ενώ και εδώ θα ισχύσει η προθεσμία εξόφλησης των 30 ημερών. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η παρακράτηση κυριότητας των αγαθών, εφ’ όσον έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στη σύμβαση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη.

 

 

Της Θεοδώρας Λιακοπούλου / [email protected]

 

Πηγή: kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

νομίζω και σήμερα ισχύει κάτι ανάλογο.(κάτι εχω δή,δεν θυμάμαι-αν γνωρίζει κανείς ας ενημερώσει)

δύσκολα να εφαρμοστεί αυτό στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Πωπω θα γίνει χαμός με τα νοσοκομεία και τις απλήρωτες προμήθειες...ίσως μας αναγκάσουν να αποδίδουμε ΦΠΑ καθε μηνα προφασιζόμενοι (που ίσως όντως να ισχύει) πρόβλημα ρευστότητας του κράτους

Link to comment
Share on other sites

για τους λογαριασμούς των εργοληπτικών εταιρειών προς το δημόσιο υπάρχει κατι ανάλογο ηδη εν ισχυ.το ειχα δη παληα.οτι αν καταθεσεις λογαριασμο το δημόσιο υποχρεουται να σου τον πληρωσει σε ενά μηνα.Οποιος γνωρίζει τον αριθμο αυτης της απόφασης-εγκυκλίου κλπ ας βοηθήσει

Link to comment
Share on other sites

Σόρρυ αλλά άμα γίνει ποτέ αυτό στην πράξη...

Ξέρετε από πότε και πόσα χρωστάνε σε εργοληπτικές επιχειρήσεις?Στην πράξη,σπανιότατα έχει κάποιος το κουράγιο να ασχοληθεί με τόκους υπερημερίας και αποζημιώσεις...Μακάρι, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ το δημόσιο να λειτουργεί έτσι!

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως φίλε ... Γνωρίζω ανάλογη περίπτωση (από πολύ κοντά) που κυνήγησε το θέμα και πληρώθηκε σχεδόν 2 φορές το υπόλοιπο (απλήρωτο), λόγω των τόκων υπερημερίας. Μιλάμε για ποσά που στο σύνολό τους είναι όσο ο προϋπολογισμός ενός μεσαίας προς μεγάλης κλίμακας δημ. έργο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν αμφιβάλλω συνάδελφε!Απλά ως συνήθως έχεις στο βάθος του μυαλού σου ότι μπορεί να δυσαρεστήσεις κάποιους έτσι και σε πρώτη ευκαιρία (όταν ξαναπάρεις έργο σε αυτό το Δήμο ή Νομαρχία) να σε "περιποιηθούν"...Δε λέω ότι είναι σωστό να φοβάσαι,γιατί τότε μάλλον κάτι κακό έχεις κάνει κι εσύ,απλά υπάρχει και αυτή η περίπτωση, που ειδικά όταν είσαι νέος "ζυγίζεις" δυο φορές...Αυτό που συμβαίνει πάντως τώρα, να περιμένεις 1,5 χρόνο να πληρωθείς για κατασκευασμένο έργο και να πληρώνεις τον τόκο στην τράπεζα για προεξόφληση του λογ/σμού είναι αχαρακτήριστο!

Link to comment
Share on other sites

Δεν αμφιβάλλω συνάδελφε!Απλά ως συνήθως έχεις στο βάθος του μυαλού σου ότι μπορεί να δυσαρεστήσεις κάποιους έτσι και σε πρώτη ευκαιρία (όταν ξαναπάρεις έργο σε αυτό το Δήμο ή Νομαρχία) να σε "περιποιηθούν"...

 

Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι συνάδελφοι να κάνουν τους "καλούς" και ας αρχίσουν να διεκδικούν σε κάθε περίπτωση τα αυτονόητα! Επιτέλους! Αν όλοι τους "δυσαρεστούμε" και εκλείψουν τα "καλά παιδιά" που δεν "διαμαρτύρονται" για τίποτα, θα το πάρουν απόφαση ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και σωστά και ούτως ή άλλως θα έχουν να διαλέξουν μόνο ανάμεσα σε επιχειρηματίες που διεκδικούν το δίκιο τους και τη νομιμότητα!

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τέτοιες νοοτροπίες, είναι πεντακάθαρες εκφάνσεις της διαφθοράς (μπορεί να μην παίζει καθαρά "ρευστό" αλλά περί διαφθοράς πρόκειται στην ουσία) που κατά τα άλλα όλοι καταδικάζουμε στα λόγια! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Link to comment
Share on other sites

Απ οτι βλέπω το τελευταιο διαστημα παμε δυναμικά σε πολλα ζητήματα και αυτο δινει ενα τονο αισιοδοξιας .

Οταν tpanag καταφερουμε να ταυτισουμε σε μεγαλο βαθμό τις απόψεις του συνόλου με τα παραπάνω που αναφερεις θα είμαστε σε ενα πολυ καλό στάδιο αυτοεξέλιξης.

Στο τελευταιο σχολιο σου βεβαια επρεπε να βάλεις και bold στα γραμματα :)

 

Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

για τους λογαριασμούς των εργοληπτικών εταιρειών προς το δημόσιο υπάρχει κατι ανάλογο ηδη εν ισχυ.το ειχα δη παληα.οτι αν καταθεσεις λογαριασμο το δημόσιο υποχρεουται να σου τον πληρωσει σε ενά μηνα.Οποιος γνωρίζει τον αριθμο αυτης της απόφασης-εγκυκλίου κλπ ας βοηθήσει

 

Νομίζω πως απλά θεωρείτε εγκεκριμένος μετα την παρέλευση του μήνα και επομένως δεν μπορεί να τον επιστρέψει!

 

Το πότε θα πληρωθεί είναι άλλο ζήτημα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.