Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Ν. 3818/2010. Απαγόρευση εργασιών σε εντός σχεδίου περιοχή


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους,

 

Αν και παρακολουθώ το forum εδώ και καιρό, είμαι νέο μέλος και με αφορμή τον νόμο 3818, αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου post.

 

Δεν είμαι μηχανικός, αλλά ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο Πικέρμι, και θα ήθελα τη βοήθεια σας αναφορικά με ένα θέμα που έχει προκύψει.

 

Με άδεια που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 από την πολεοδομία Αγ. Παρασκευης, έχω ξεκινήσει εργασίες κατασκευής ενός σπιτιού στο οικόπεδο μου.

 

Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου (από το 1974 αν δεν κάνω λάθος), σε κτηματογραφημένη πλέον περιοχή, μέσα σε οικισμό. Για έναν λόγο που αδυνατώ να καταλάβω, με τον Ν.3818/2010 απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία ακόμα και για τις εντός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται εντός του περιγράμματος της καμμένης έκτασης.

 

Τυχαίνει το οικόπεδο μου να είναι μια τέτοια περίπτωση. Ο οικοδομικός σκελετός είχε ολοκληρωθεί (χωρίς την παραμικρή πολεοδομική παράβαση) πολύ πριν την πυρκαγιά του Αυγούστου 2009 και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει εκεί.

 

Για το συγκεκριμένο θέμα καμία υπηρεσία δεν μπορεί να μου απαντήσει αρμοδίως μέχρι τώρα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πολεοδομία Αγ. Παρασκευής δήλωσαν άγνοια του νόμου και αναρμόδιοι(!) να απαντήσουν για το αν μπορώ ή όχι να συνεχίσω την κατασκευή του σπιτιού μου για το οποίο οι ίδιοι μου έχουν εκδόσει την άδεια.

 

Τι με συμβουλεύετε να κάνω προκειμένου να μπορέσω να ολοκληρώσω την κατασκευή? Που θα μπορούσα να απευθυνθώ?

 

Και τέλος, πως και κανείς δεν συζητάει για το συγκεκριμένο θέμα πουθενά? Είμαι δυνατόν να είμαι ο μόνος με νόμιμη οικοδομή σε εξέλιξη σε εντός σχεδίου περιοχή η οποία σταμάτησε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας. Κάθε γνώμη και συμβουλή θα είναι πολύτιμη

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε για το συγκεκριμενο θεμα εχουν κατατεθει ομαδικες μηνυσεις απο πολιτες της Ανατολικης Αττικης προς τις πολεοδομιες, με το ιδιο προβλημα με το δικο σου. Οπως ακριβως τα περιγραφεις. Αυτα ειναι τα χαλια της αστειας της Μπιρμπιλη.

Εγω θα συμβουλευομουν δικηγορο και ισως κατεθετα αγωγη εναντι της πολεοδομιας για οικονομικη ζημια (ειδικα σε περιπτωση που κτιζεις με δανειοδοτηση).

Link to comment
Share on other sites

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η συγκεκριμένη αναστολή έκδοσης ΟΑ και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών περιλαμβάνεται σε διάταξη νόμου (ν. 3818/2010), ενώ, αντίθετα, η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει ότι οι ανατολές επιβάλλονται με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό δείχνει αφενός τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στη διαδικασία αυτή αφετέρου τη δυσκολία να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή.

 

Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3818.2010 προβλέπεται ότι η έναρξη οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση κτισμάτων μέσα στο περίγραμμα των περιοχών της παρ. 1 του άρθρου 1, για τα οποία έχει εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια, επιτρέπεται μόνο μετά από βεβαίωση, και κατόπιν αυτοψίας, από την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου ... ότι η θέση του οικοπέδου ή του γηπέδου και η τοποθέτηση του κτίσματος ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία της οικοδομικής άδειας. Οι Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου αποτελούνται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έναν υπάλληλο του οικεί−

ου Πολεοδομικού Γραφείου και έναν υπάλληλο του Δασαρχείου της περιοχής και συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής μέσα σε

ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου εκδίδεται από τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου εντός προθεσμίας δύο μηνών από

της υποβολής της σχετικής αιτήσεως.

 

Επομένως, θα πρέπει να συνεργαστείς με το μηχανικό σου, για να είσαι σίγουρος για τις προϋποθέσεις που θέτει η παραπάνω διάταξη, και να καταθέσεις ΑΜΕΣΑ τη σχετική αίτηση στην Πολεοδομία.

 

ΥΓ Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, η αναστολή εκτέλεσης οικ. εργασιών δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

hamlet_is_away

μέχρι σήμερα είχαμε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

η αναστολή συνέχισης οικοδομικών εργασιών όταν έχει μάλιστα εκδοθεί οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου περιοχή και έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός-φέρων οργανισμός είναι ερμηνείες εκτός πραγματικότητας

καταλαβαίνετε ότι το θέμα είναι νομικό πλέον και καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές και προτροπές των συναδέλφων που διατυπώνονται παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

Επομένως, θα πρέπει να συνεργαστείς με το μηχανικό σου, για να είσαι σίγουρος για τις προϋποθέσεις που θέτει η παραπάνω διάταξη, και να καταθέσεις ΑΜΕΣΑ τη σχετική αίτηση στην Πολεοδομία.

 

ΜΑΡΚΑΡ απ' ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Αίτηση για να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην οικοδομή, δεν καταθέτει κάποιος στην πολεοδομία αλλά στην υπό στελέχωση (υπό σύσταση πρακτικά) "Υπηρεσία Κατεδαφίσεων" που είναι αρμόδια για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου.

 

Το πότε ακριβώς θα είναι σε θέση η υπηρεσία αυτή να δεχθεί αιτήσεις είναι άγνωστο ακόμα. Δεν είμαι αισιόδοξος πάντως, γνωρίζοντας τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου.

 

Αναφορικά με το σχόλιο σου ότι "η αναστολή εκτέλεσης οικ. εργασιών δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής", θα το κοιτάξω αύριο με έναν δικηγόρο και τον μηχανικό μου, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα τούβλα.

 

agrafiot όντως χτίζω με δανειοδότηση και η πίεση είναι τεράστια.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και θα σας κρατώ ενήμερους.

 

Αύριο έχω προγραμματίσει επισκέψεις σε ΓΓ Περιφέρειας Αττικής και ΥΠΕΚΑ Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μήπως και υπάρχει κάτι νεότερο επί της διαδικασίας αιτήσεων για αυτοψία.

 

Από μια σύντομη επίσκεψη σήμερα στην περιοχή της οικοδομής, όλοι οι "γείτονες" συνεχίζουν να χτίζουν κανονικά. Προσωπικά δεν θέλω να ρισκάρω κάτι και θα ακολουθήσω τη νόμιμη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι αστείο ή τραγικό αυτό που συμβαίνει.

 

Μετά από διαδοχικές επισκέψεις στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) και την Πολεοδομία, με διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται κανένα θέμα για τις εντός σχεδίου περιοχές και ότι στόχος του Νόμου είναι αποκλειστικά η προστασία του δάσους.

 

Προτροπή και των δύο αρμόδιων υπαλλήλων ήταν να συνεχίσω κανονικά την κατασκευή. Κανείς όμως δεν θέλησε να δεσμευθεί εγγράφως για το συγκεκριμένο.

 

Επειδή σήμερα δεν ήταν ημέρα υποδοχής κοινού στην πολεοδομία Παλλήνης, θα προσπαθήσω πάλι και τη Δευτέρα, μήπως και βρω κάποιον που ίσως να είναι σε θέση να υπογράψει όσα όλοι λένε μόνο προφορικά.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο σε έγγραφη ερώτηση οφείλουν να δώσουν έγγραφη απάντηση.

Και με το δημόσιο, μόνο τα έγγραφα έχουν ισχύ (και αυτά όχι πάντα βλ. εγκ. 1/2010)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.