Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί φωτοβολταϊκών


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Από οσα ξέρω και έχω ψάξει μέχρι τώρα (...και είμαι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο) η μελέτη μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης για οικιακή χρήση δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του χρήστη γίνεται και η τοποθέτηση των φ/β. Παίζουν ρόλο η θέση (δώμα ή κεκλιμένη στέγη?),η τοποθέτηση (προσανατολισμός και κλίση), οι αποδόσεις των φ/β λόγω ηλιοφάνειας (όσο νοτιότερα τόσο καλύτερα) αλλά και το αν ο χρήστης θα πουλά ή όχι το ρεύμα στην ΔΕΗ (σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης.). Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι η τιμή πώλησης στην ΔΕΗ είναι στα 0,55 ευρώ/κιλοβατώρα.

Εννοείται ότι τα φ/β μονοκρυσταλλικού πυριτίου έχουν καλύτερη απόδοση από τα υπόλοιπα, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και ο μετατροπέας και ο συσσωρευτής (καλό είναι να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του σπιτιού πρίν επιλέξουμε ακόμη και τον συσσωρευτή - ο μ.ό. κατανάλωσης ενός σπιτιού είναι 15 KWh περίπου...).

Λαμβάνουμε υπόψη ότι σε ένα τετραγωνικό μέτρο, για 1 ώρα μέγιστης ηλιοφάνειας (3 ώρες/ημέρα τον χειμώνα, 6 ώρες/ημέρα το καλοκαίρι) έχουμε απόδοση 1KW. Αυτό δεν σημαίνει ότι για απαιτήσεις 10KW θέλουμε 10 τετραγωνικά...

Συνήθως οι εταιρείες δίνουν χρόνο ζωής στα φ/β 20-25 χρόνια (με την απόδοση να πέφτει μετά τα 10 χρόνια).

 

Αυτά προς το παρόν...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Γεια σας. Είμαι νέος στα φ/β και το χω ρίξει στο διάβασμα. Ξέθαψα αυτό το θέμα για να μην ενοχλώ στα υπόλοιπα. Μηχανολόγος Μηχ/κος είμαι και δυστυχώς - ή ευτυχώς - τα ηλεκτρολογικά τώρα αρχίζω να τα μαθαίνω.

 

Στην αίτηση για τη ΔΕΗ, ζητείται εξασφάλιση για μετασχηματιστή απομόνωσης. Αν έχω καταλάβει καλά, η γαλβανική απομόνωση μερικών inverter, λειτουργεί ως μετασχηματιστής. Μερικά άλλα inverter στα χαρ/κα τους λένε:

γαλβανική απομόνωση:---χωρίς μετασχηματιστές. Αυτό τι σημαίνει χοντρικά; Πως εξασφαλίζουν την απαίτηση του δικτύου;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

να ρωτσησω κατι;

η τιμη πωλησης της ενεργεαις που παραγεται προσαυξανεται καθε χρονο επι 2,5%;

δηλ του χρονου θα ειναι 1,025 επι την φετινη

και του παραχρονου 1,025 επι την του χρονου;

Link to comment
Share on other sites

Στην αίτηση για τη ΔΕΗ, ζητείται εξασφάλιση για μετασχηματιστή απομόνωσης...

 

Που το ζητάει αυτό?? Σε ποιο έντυπο??

 

η τιμη πωλησης της ενεργεαις που παραγεται προσαυξανεται καθε χρονο επι 2,5%;

 

Αυτό που ισχύει είναι ότι η τιμή αυξάνεται κατά το 1/4 της μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως θα ανακοινώνεται από την ΕΣΥΕ. Αυτό το μέγεθος, αν δε κάνω λάθος είναι ο πληθωρισμός. Άρα κάθε χρόνο η τιμή πώλησης θα αυξάνεται με το 1/4 του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

Link to comment
Share on other sites

Προς Despina_k:

Η πασσαλόμπηξη γίνεται όταν το χώμα είναι μαλακό και τότε εμπηγνήεται πάσσαλος μέσα στο χώμα περίπου 1,5 μέτρο. Πάνω στους πασσάλους τοποθετούνται οι βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πανέλων.

Όταν το χώμα του χωραφιού είναι πετρώδες, τότε κατασκεύαζονται τσιμεντένια πέλματα πάνω στα οποία τοποθετούνται οι βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πανέλων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.