Μετάβαση στο περιεχόμενο

15 μέτρα από δευτερεύοντα εθνικό δρόμο


Recommended Posts

Ερώτηση κρίσεως: Κτίριο που είναι κατασκευασμένο πριν το 1955, εντός οικισμού , έχει κυκλοφ. σύνδεση (και πάρκινγκ) και βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση των 15 μέτρων από τον άξονα δευτερεύον εθνικού δρόμου.....(είναι δίπλα - παράλληλα -αυτό που λέμε ''πάνω στο δρόμο'')...

 

 

α) μπορεί να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πρατήριο άρτου - κρουασατερι -αναψυκτήριο )?????

 

β)Θα χρειαστεί αρχιτεκτονική επιτροπή (θα κάνω αντιστήριξη- ενίσχυση ,είναι πολύ παλιό και θα αλλάξουν οι όψεις)?????

 

γ)υπάρχουν κάπου- κάποιοι νόμοι για αυτά..... :roll:

 

χίλια ευχαριστώ....

Link to comment
Share on other sites

EΠΑΕ θα χρειαστεις για 2 λογους

1. Ειδικο κτιριο, 2. Προσωπο σε εθνικη οδο.

( ΑΠΟΦ.31252/1530 απο 20/29-5-87 ΦΕΚ 482 Δ' περι συστασης συνθεσης και λειτουργιας ΕΠΑΕ)

 

Αυτο ομως που θα πρεπει προσεκτικα να ρωτησεις ειναι αν μπορεις να τα κανεις αυτα επειδη το κτιριο ειναι σε μικροτερη αποσταση απο αυτες που προβλεπει ο νομος γιατι στο ΠΔ 209 απο 24-6 / 15-7-1998 ΦΕΚ 169 Α' που ρυθμιζει τα ζητηματα αυτα στο αρθρο 2 παρ. 5 λεει οτι στα νομιμως υφισταμενα που βρισκονται μεσα σε αυτες τις αποστασεις επιτρεπονται μονο εργασιες για λογους χρησης και υγιεινης.

 

Θα σε βοηθησει η βεβαιωση για το προ του 55 να γραφει οτι ειναι καταστημα προ του 55.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίγω νέο θέμα,

Γνωρίζει κανείς τί απόσταση από τον άξονα (ή από το όριο) δευτερεύοντος εθνικού δρόμου ίσχυε κατά το έτος 1988 για την ανέγερση κτιρίου (συγκεκριμένα προσθήκη κατ' επέκταση ) σε οικισμό κάτω των 2000κατ. ;;;

Link to comment
Share on other sites

ted, απο το ιδιο ΦΕΚ το οποιο δημοσιευθηκε στις 15-7-1998 , εντος οριων οικισμου 15 μετρα για την περιπτωση δευτερευουσας εθνικης οδου. Η ακριβης διατυπωση ειναι "απο τους αξονες των οδων ή τα ορια τους σε οσες περιπτωσεις προβλεπεται".Δεν εχει καμμια σημασια αν ειναι νεο κτιριο ή προσθηκη. Πριν απο αυτη την ημερομηνια ισχυε το ΠΔ 347 της 2-9-1993 ΦΕΚ 146Α'.

Link to comment
Share on other sites

............''στα νομιμως υφισταμενα που βρισκονται μεσα σε αυτες τις αποστασεις επιτρεπονται μονο εργασιες για λογους χρησης και υγιεινης.

 

Θα σε βοηθησει η βεβαιωση για το προ του 55 να γραφει οτι ειναι καταστημα προ του 55.''

 

 

Τώρα...μάλιστα! Ευχαριστώ για τα ΦΕΚ έστω κι αν δεν μου ήταν...αρεστά...

Δηλαδή μου λες οτι δεν γίνονται οι εργασίες που πρέπει-θέλω να κάνω για να λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση ...!

 

ΚΑΙάσε που δεν νομίζω οτι μπορώ να ''δώσω '' βεβαίωση οτι ήταν κατάστημα πριν το'55 διότι το κτίριο είναι του ΟΣΕ με χρήση (μου είπε ο ΟΣΕ) ''κτιριακή υποδομή ΟΣΕ''...(όχι διατηρητέο )αλλά δεν νομίζω οτι μπορούν να μου δώσουν τέτοια βεβαίωση....

 

....και τι εννοεί όταν λέει ............ νομιμως υφισταμενα ? σε αυτή τη περίπτωση αυτό που είναι πριν το '55 ,είναι νομίμως υφιστάμενο ή πρέπει να είναι και κατάστημα πριν το '55 ?

...και ποιές εργασίες εννοεί '' χρησης και υγιεινης''?....μικρής κλίμακας?

Link to comment
Share on other sites

Χρησης και υγιεινης εννοει γενικα αυτες του αρθρου 22 ΓΟΚ. Σε τετοιες αδειες οι επεμβασεις ειναι παντα τοπικες δηλ. δεν σου δινει πχ αλλαγη ολης της κεραμοσκεπης αλλα επισκευη της τοπικα. (Αλλο το τι κανεις εσυ ..). Θα σου εγκρινει να καθαιρεσεις επισκευασεις τμημα τοιχου πληρωσης αλλα οχι ολοκληρο τον τοιχο. Επισης στις αδειες αυτες δεν εγκρινεται επεμβαση στο φεροντα οργανισμο.

 

Τωρα , μετα την εισαγωγη των "μικρης κλιμακας" εχω και εγω ενα μπερδεμα γυρω απο αυτο το θεμα γιατι νομιζω οτι σε αρκετες περιπτωσεις μπορεις να πας ειτε με την ιδια ειτε με την αλλη.

 

ΥΓ. Η εκει πολεοδομια τι αποψη εχει για το θεμα αποστασεις - νομιμοτητα- χρηση ?

Link to comment
Share on other sites

Ο προϊστάμενος της πολεοδομίας μου είπε μόνο οτι εκεί που είναι το κτίριο και με τις εργασίες που θέλω να του κάνω (ενίσχυση - ανοίγματα και γενικά επισκευές αντιστήριξης) πρέπει να του πάω τα δικαιολογιτικα οτι είναι πριν το '55 ( συμπεριλαμβάνει τίτλους νομιμότητας από τον ιδιοκτήτη (εδω ΟΣΕ))και να βγάλω οικοδομική άδεια κανονική όχι μικρής κλίμακας...καθώς οτι η αίτηση που έκανα για χρήση γης ... είναι θετική.

 

Τώρα ...αυτά για τις αποστάσεις από β΄εθνικό δρόμο δεν μου τα είπαν στην πολεοδομία ...αλλά ο μηχανικός μου είπε ....για τους νόμους με τα 15 μέτρα...

 

...Κι αν μετά με κανα έλενχο γίνει κάτι ...αν ''θυμηθούν'' τους νόμους για τις αποστάσεις από τον εθνικό δρόμο....Μπορούν να μου πάρουν την οικοδομική άδεια ? μπορεί να ( το πω λαϊκά ) να με σταματήσουν στη μέση ή να τρέχω ...μετά...????? :roll:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

σε οικισμο προ του '23, σε κτήριο επίσης προ του '23, που βρίσκεται σε δευτερεύοντα εθνικό δρόμο αλλά σε απόσταση μικρότερη των 15 μ. απο τον άξονα του δρόμου, πρέπει να γίνει αντικατάσταση στέγης.

Μπορεί να βγει οικοδομική άδεια ή αφου είναι σε απόσταση μικρότερη των 15 μ. ατυχήσαμε;

 

Ενας συνάδελφος μου είπε ότι δεν γίνεται να βγει άδεια λόγω της απόστασης, οποτε η μόνη λυση ειναι η επισκευή στέγης με εργασία μικρής κλίμακας.

 

Στην πολεδομία μου είπαν, οτι γίνεται να βγει οικοδομική άδεια για αντικατάσταση στέγης ακόμα και εαν ειναι πιο κόντα απο τα 15 μ. απο τον άξονα του δρόμου, με 3 υπεύθυνες δηλώσεις ότι το κτίσμα είναι προ του '23

 

τι ισχύει;

 

 

Πάντως στο ίδιο ακίνητο, πριν μερικά χρόνια βγήκε άδεια για εξαίρεση απο την κατέδαφιση σε αποθήκη προ του '83 και νομιμοποίηση της, ενω ήταν πιο κόντα από τα 15 μ. στον αξονα του δρόμου :confused:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

σε κτήρια που είναι σε μικρότερη απόσταση απο τα 15 μ. απο τον αξονα δευτερεύτοντα εθνικού δρόμου, δεν μπορεί να βγει οικοδομική άδεια για οποιαδήποτε εργασία;

 

αυτό μου είπαν στην Πολεοδομιά!

 

δηλαδή όσα κτήρια είναι σε μικροτερη απόσταση είναι καταδικασμένα;

 

 

 

κάποιο σπίτι πήρε άδεια το '80 και κτίστηκε σε απόσταση μικρότερη των 15 μ.!

δεν έγινε σωστός έλεγχος απο την Πολεοδομία;

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεσαι μάλλον σε κτήριο εντός οικισμού προ του 1923 (23), χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων οριοθετημένου με το Π.Δ. 24-4-85 ΦΕΚ 181Δ'/85. Σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια που βρίσκονται σε αποστάσεις μικρότερες από αυτές που ορίζονται από το Π.Δ. 209/98, επιτρέπονται μόνο εργασίες για λόγους υγιεινής και χρήσης, στο τμήμα τους που εμπίπτει στις ελάχιστες ως άνω αποστάσεις.

Πάντως πριν το Π.Δ. 209/98 ίσχυαν τα 30μ.από τον άξονα της οδού !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.