Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

Φυσικά και δεν το προσωποποιούμε. Ούτε σε ξέρω ούτε με ξέρεις. Αν με το "προσωποποιούμε" όμως εννοείς ειδικότητες, θα διαφωνήσω. Εκεί οφείλουμε να πούμε τα πράγματα ονομαστικά. "Φταίει ο τάδε, ο τάδε και ο τάδε". "Η τάδε διάταξη είναι κακώς κείμενη και πρέπει να αλλάξει".

Και τέλος για την ιστορία και μόνο, εγώ επιλέγω να γράφω στα @@ μου νοοτροπίες (περί "αγοράς" και "πιάτσας") και μόνο. Όχι πρόσωπα. Τα πρόσωπα είτε τα εκτιμώ, είτε ανήκουν στην κατηγορία που αποφάσισα όχι μόνο να μην τα γράψω, αλλά να αρχίσω να τους δείχνω το "ενδιαφέρον" μου όπως είπα (ως προς τα πεπραγμένα τους που με θίγουν), γιατί πολύ απλά ήρθε η ώρα να μπει τάξη και να ξεχάσουμε τις αστειότητες σαν αυτό που γράφτηκε κάποιες στιγμές για τους "καλούς αρχιτέκτονες" που θα ...επιβιώσουν στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε γιατί είναι "καλοί". Οι Αρχιτέκτονες, μέλη ΤΕΕ είναι αυτή τη στιγμή 21.143. Θεωρώ ότι και ένα 10% μόνο αυτών να είναι καλοί (μάλλον περισσότεροι είναι οι καλοί ακόμα και αν δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να τους κρίνω ως έχων αδυναμία στη δουλειά τους και στην τέχνη τους), δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον δουλειά για "υψηλή" αρχιτεκτονική στην διαλυμένη Ελλάδα για 2.000+ Αρχιτέκτονες. Ούτε για 200 θα έλεγα δε θα υπάρξει. Κατά συνέπεια οι μόνες επιλογές που έχουν και αυτοί είναι δύο:

1) Να ετοιμάσουν βαλίτσες

ή

2) Να κυνηγήσουν και να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τον zavi (τον όποιον zavi για να μην παρεξηγηθώ πάλι) που λόγω φρικαλέων στρεβλώσεων στον κλάδο, όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και το λόγο κανείς (πελάτης) δε θα του ζητήσει όταν μόνο κριτήριο είναι η "έκπτωση".

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παραθέτω την πιθανώς γνωστή σε εσάς επιστολή και περιμένω σχόλια. Προσωπικά, δεν εχω λόγια. Με τις φτώχιες, ούτε νόμοι, ούτε εφαρμογή. Απλά βγάλαμε έξω και μετράμε τις.. συντεχνίες μας... Ούτε περι μετροταινίας ούτε τίποτα. Το θέλουμε - το παίρνουμε. Μάλλον, όπως αναφέρεται στη "Φάρμα των Ζώων", "όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια είναι πιο ίσα από τα άλλα"!!

 

Από το http://www.sadas-pea.gr/40899.htm

 

 

"

 

Α.Π. 40899 Αθήνα 26 Ιουλίου 2010

 

Προς:

 

· Τη Διεύθυνση Λειτουργούντος Κτηματολογίου

 

Υπόψη: Διευθυντή κ. Δημήτρη Καλημέρη

 

· Το Τμήμα Κτηματολογικών Χαρτών

 

Υπόψη: Προϊσταμένης κ. Μαρίας Μαραγκού

 

 

 

Κοινοποίηση: 1) ΤΕΕ και Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

 

2) Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας

 

3) Τμήματα και Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων

 

Θέμα: Υπογραφή στα τοπογραφικά διαγράμματα για το Κτηματολόγιο

 

Σε πνεύμα καλής διάθεσης και συνεργασίας με τους συναδέλφους προϊστάμενους των γραφείων του Κτηματολογίου και κατόπιν διερεύνησης της Προέδρου του Τμήματος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Χίου κας Άννας Φήκαρη, του Προέδρου του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κου Ευάγγελου Λυρούδια και του Κτηματολογικού Γραφείου Χίου και επειδή:

 

1) με βάση το Ν. 4663/1930, οι αρχιτέκτονες έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων, κάτι άλλωστε που γίνεται ανελλιπώς από το 1930 έως και σήμερα,

 

2) για τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος δεν χρησιμοποιείται πάντα αυτοτελής τριγωνισμός ή μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων, όταν υπάρχουν δεδομένες συντεταγμένες από στάση και εφαρμόζεται η μέθοδος της πολυγωνομετρίας,

 

δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων από τους αρχιτέκτονες, αρκεί να αναγράφεται στο υπόμνημα ο τρόπος σύνταξης και συγκεκριμένα:

 

“ Για την εξάρτηση του τοπογραφικού διαγράμματος δεν εφαρμόσθηκε

 

αυτοτελής τριγωνισμός ή μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων ”.

 

 

 

Θερμή παράκληση να κοινοποιηθεί το παρόν έγγραφο στα Λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ

"

Link to comment
Share on other sites

Εδώ τώρα γελάμε ή κλαίμε; Αν θυμάμαι μάλιστα υπάρχει και απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία: "τοπογραφικά ο Αρχιτέκτονας μόνο με κορδέλα*". Αυτά να τα βλέπουν μερικοί που για όλα τους φταίνε οι Τ.Ε..

 

* Εννοώντας δηλαδή ότι μπορεί να αναλάβει εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με χρήση κορδέλας - κατ' ουσίαν την χάραξη της οικοδομής δηλαδή...

Link to comment
Share on other sites

 

1) με βάση το Ν. 4663/1930, οι αρχιτέκτονες έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών διαγραμμάτων, κάτι άλλωστε που γίνεται ανελλιπώς από το 1930 έως και σήμερα,

 

Σε 3 αναγνώσεις που έκανα στο συγκεκριμένο νόμο (ΦΕΚ 149Α), δεν είδα την παραμικρή αναφορά από την οποία μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο. Η μόνη αναφορά που γίνεται είναι για τους ΠΜ οι οποίοι μπορούν να ασκούν και το επάγγελμα του ΑΜ και του ΑΤΜ για "απλές" εργασίες των 2 τελευταίων ειδικοτήτων. Τώρα πως οριζόταν και πως ορίζεται σήμερα το "απλές" είναι άλλο ζήτημα, αλλά μάλλον είναι και αρκετά ενδιαφέρον θέμα σχετικά με την κουβέντα που κάνουμε.

 

Υ.Γ. Άσε δε που αν ακολουθούσαμε κατά γράμμα και αποσπασματικά μόνο το συγκεκριμένο νόμο, οποιασδήποτε ειδικότητας μηχανικός που πήρε δίπλωμα εντός Ελλάδας πλην Ε.Μ.Π. (οι εκ του ΑΠΘ, του ΔΠΘ, του Πατρών κλπ. δηλαδή καληνύχτα!) και δεν είναι μέλος ΤΕΕ ...δε μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα! :grin:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ tpanag,

 

"Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, σύμφωνα με την Γνωμοδότηση αρ.1/12.1.1979 Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και μόνο για απλά τοπογραφικά διαγράμματα με τη χρήση μετροταινίας , χωρίς τη χρήση ειδικών οργάνων(π.χ ακοντίων, ειδικών σκοπευτικών οργάνων καταμέτρησης κλπ).

 

Τονίζεται ότι στο Β.Δ 4663/1930 , δεν καθορίζεται αρμοδιότητα των αρχιτεκτόνων σε τοπογραφικές εργασίες."

 

Από post κάποιου συναδέλφου εδώ μέσα, που δε μπορώ να βρώ τώρα για να κάνω link

 

Άρα όχι μόνο εξαρτημένο (Σε ΕΓΣΑ ή οπουδήποτε αλλού) ούτε ανεξάρτητο μπορούν, παρά μόνο αν αυτό γίνει με μετροταινία..

Μου διαφεύγει κάτι;;

Link to comment
Share on other sites

Ωραία,αυτοί δηλαδή υπολογίζουν επιφάνεια με τύπο του Ήρωνα,ενώ εμείς με τις συν/νες κορυφής.

 

Δηλαδή,αυτοί είναι ΠΙΟ ΜΑΓΚΕΣ από εμάς,μιας κ στην ίδια αμοιβή καταφέρνουν να κουραστούν λιγότερο!!!!

 

Με λίγα λόγια,φέρατε την ίδια την επιχειρηματολογία σας σε αδιέξοδο.

 

Εγώ σας λέω το πολύ απλό πράγμα λοιπόν,για να μην κουραζόμαστε,ούτε να απαξιώνουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου:

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

 

Πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ στο τί δουλειά αντιστοιχεί στον καθένα,κ όχι απλοί ισχυρισμοί τύπου rural όπως το λέει ο tpanag.Κ αυτός το έχει πιάσει το νόημα,απλά λόγω δυσκαμψίας του βγαίνει λάθος στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ [email protected],

 

Δεν απαξιώνουμε τη δουλειά κανενός. Προσπαθώ να εμμείνω στη Νομοθεσία όπως με τόσο κόπο κάνει το ΤΕΕ. Η Νομοθεσία είναι για όλους. Σκέψου οτι αν και προσωπικά το ΒΔ δε μου αρεσει, πιστεύω όμως ότι πρέπει να εφαρμόζεται γιατί είναι Νόμος. Διότι εδώ δεν είναι θέμα τι θέλει ο καθένας, αλλά τι ισχύει.

Το χειρότερο είναι να μην εφαρμόζεται, αλλά να ερμηνεύεται κατα περίπτωση ατόμου, και κατά περίπτωση κλάδου.

Link to comment
Share on other sites

4.Ας μου πει κάποιος ΠΟΙΟ ακριβώς είναι το φαγητό μου,και ΑΝ μου αρέσει,θα τρώω μόνο αυτό.

 

Πλακα κανεις ρε Ζαβι τωρα ? Υπαρχει ανθρωπος στο Ελλαδισταν, που θα κατσει στην γωνιτσα του να φαει το φαγητο που του υπεδειξαν ?

Δεν εκτιμειται πλεον η αξια της ζωης σου, αν σε βρουν, θα στο φανε και θα σε... και απο πανω. ΤΕΛΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Από post κάποιου συναδέλφου εδώ μέσα, που δε μπορώ να βρώ τώρα για να κάνω link

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=7687&postcount=10

http://94.75.231.139/showpost.php?p=124795&postcount=12

Link to comment
Share on other sites

@Chilon

 

1. Το ΒΔ δε λέει για μη εξαρτημένα, λεει για ΜΕΤ και Αυτοτελή τριγωνισμό. Η παραπάνω ηλεκτρονική διευθυνση δεν καταλήγει σε επίσημη νομοθεσία. Παραθέτω σχετικό: ( http://www.psdatm.gr/psdatm/docs/epaggelmatika110810/3_%CE%95%CE%93%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F_%CE%A4%CE%95%CE%95_%CE%93%CE%99%CE%91_%CE%95%CE%9E%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%91.pdf )

2. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.