Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάμετροι αγωγών ύδρευσης


Scrooge

Recommended Posts

Απλα ισχυει το εξης:

για χαλυβδοσωληνες αμιαντοσωληνες κλπ η ονομαστικη διαμετρος ισουται με την εσωτερικη (πραγματικη ) διαμετρο

.....

 

Για τους χαλυβδοσωλήνες, δεν ισχύει το "η ονομαστικη διαμετρος ισουται με την εσωτερικη (πραγματικη ) διαμετρο"

 

Οπως βλέπετε και στους πίνακες στο Nominal Pipe Size, π.χ. στην 1 ίντσα, στο SCH40, η εσωτερική διάμετρος είναι 33,4-2*3,378=26,644 που είναι περίπου ίσο αλλά όχι ίσο με τα 25,4 mm.

Για τις 2 ίντσες και SCH 40, η εσ. διάμετρος είναι 60,33-2*3,912=52,506 που είναι διαφορετικό από τα 50,8 mm.

 

Οι συγκεκριμένες αποκλίσεις είναι της τάξης του 4-5 %, αλλά σε διαφορετικά πάχη σωλήνων, οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ ενημερωτική αυτή η σελίδα στο wikipedia όσον αφορά τις διαστάσεις των σωλήνων. Για να είμαι ειλικρινής και εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι για τους χαλκοσωλήνες η ονομαστική διάμετρος αντιστοιχεί με την εξωτερική και για τους χαλυβδοσωλήνες με την εσωτερική.

Από τους πίνακες αυτούς όμως όπως και εδώ http://www.ydro-poseyd.gr/TY_Diktya_swlinwn.html φαίνεται ότι για τους χαλυβδοσωλήνες η ονομαστική διάμετρος για κάτω από 14" δεν συμπίπτει ούτε με την εσωτερική ούτε με την εξωτερική διάμετρο. Αν κατάλαβα καλά για σωλήνες της ίδιας ονομαστικής διαμέτρου αλλά διαφορετικό πάχος αυτό που μένει σταθερό είναι η εξωτερική διάμετρος ενώ η εσωτερική μεταβάλλεται ανάλογα με το πάχος του σωλήνα. Αρα ακόμα και για τους χαλυβδοσωλήνες αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η εξωτερική διάμετρος η οποία είναι η ίδια για όλα τα πάχη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ταύτιση εξωτερικής διαμέτρου με την ονομαστική διάμετρο.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Γεια σας,

 

Είμαι νέος στο forum και νομίζω ότι η ερώτηση που θέλω να κάνω ταιριάζει στο παρόν topic.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί όλοι χρησιμοποιούν σωληνες πολυαιθυλενίου για την ύδρευση και δεν βάζουν tuborama το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι σε περιπτωση βλάβης αντικαθίσταται πολυ εύκολα.

 

Από μια μικρη έρευνα αγοράς που έχω κάνει υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με την χρήση (θερμανση, υδρευση).

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς δεν έγραψα το σωστό υλικό. Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι είναι πολυπροπυλένιο και φαντάζομαι ότι είναι αυτός ο πράσινος σωλήνας, ο οποίος αν έχει κάποια διαρροή πρέπει να ξυλώθει όλο το πάτωμα για να διορθωθεί.

Link to comment
Share on other sites

Μην συγκρίνεις άμεσα τους σωλήνες, αλλά τον όλη τη φιλοσοφία του δικτύου. Με το πολυαθυλένιο (PE) κατασκευάζεις δίκτυο με συλλέκτες (αστέρας) ενώ με το πολυπροπυλένιο (PPR) κατασκευάζεις δίκτυο με διακλαδώσεις.

 

Με το PE θέλεις χώρο για συλλέκτες και γενικά έχει πολλές σωληνώσεις (μέτρα + χώρος). Με το PPR θέλεις απλά χώρο για το χερούλι ενός γενικού διακόπτη και οι σωληνώσεις είναι λιγότερες.

 

Το PPR δεν μπορεί να κάνει ξαφνικά διαρροή. Μόνο αν το τρυπήσεις.

 

Το ακτινωτό δίκτυο είναι λιγότερο επιρρεπές σε αυξομειώσεις της παροχής όταν ανοιγοκλείνουν καταναλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Παιδες μια ερωτηση. Ασχετη με το ποστ, αλλα ειμαι ολιγον ασχετος με τα φορουμ: @ Στις πολυοροφες οικοδομες , η κεντρικη σωληνα ποσιμου νερου, εχει την ιδια διατομη απο το ισογειο μεχρι κ τον τελευταιο οροφο?? Εαν υποθεσουμε οτι εχουμε τις ιδιες αναγκες να καλυψουμε σε ολους τους οροφους.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς κεντρική σωλήνα;

Αν εννοείς να έχεις ένα ρολόι μέτρησης της κατανάλωσης νερού, μην το συζητάς καν, απαγορεύεται δια ροπάλου. Πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό ρολόι ανά ιδιοκτησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σωλήνες που πηγαίνουν στους τελευταίους ορόφους χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη διάμτερο από αυτές που πηγαίνουν στους πρώτους ορόφους. Στην πράξη βάζουμε την ίδια διατομή (την μεγαλύτερη), είναι ρίσκο να εμπιστευτείς τους μαστόρους ότι δεν θα βάλουν τον χοντρό σωλήνα στους πρώτους ορόφους και τον λεπτό στους πάνω (κουτοπονηριά για να γλιτώσουν από τα υλικά).

 

Αν πρόκειται για ξενοδοχείο, οπότε είναι μια η ιδιοκτησία, τότε μπορείς να έχεις κεντρική σωλήνα η οποία ναι μεν μπορεί να έχει την ίδια διατομή σε όλο το ύψος αλλά συνήθως όσο ανεβαίνεις μικραίνει επειδή θέλεις μικρότερη παροχή καθώς θα εξυπηρετούνται λιγότεροι όροφοι από αυτό το σημείο και πέρα.

Αν βέβαια έχεις στην οροφή τους θερμοσίφωνες και τους τροφοδοτείς με νερό από τις στήλες που τροφοδοτείς και τους ορόφους, ίσως να προτιμήσεις σταθερή διατομή.

 

Κάνε τους υπολογισμούς σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ και ότι σου βγει είναι ΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Το DN σημαίνει ονομαστική διάμετρος, δηλαδή μία διάμετρος που δίνεται για να ονομάσει αυτόν τον σωλήνα, και που το πιθανότερο είναι να μην είναι ούτε η εξωτερική ούτε η εσωτερική διάμετρος.

 

 

Για τους χαλυβδοσωλήνες η τυποποιημένη σειρά είναι η παρακάτω:

1 - 1.5 - 2 - 2.5 - 3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 10 - 15 - 20 - 25 - 32 - 40 - 50 - (60) - 65 - (70) - 80 - 90 - 100 - 125 - 150 - 175 - 200 - 225 - 250 - 300 - 350 - 400 - 450 - 500 - 600 - 700 - 800 - 900 - 1000 - 1100 - 1200 - 1400 - 1500 - 1600 - 1800 - 2000

 

Οι DN εντός παρενθέσεων να αποφεύγονται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.