Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ένσημα ΙΚΑ


vickyg1

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Με πολύ κόπο τελειώνω μια διόρωφη οικοδομή με υπόγειο. Η κατάσταση των ενσήμων από το ΙΚΑ αναφέρει μεταξύ άλλων για τα δάπεδα 32 ένσημα. Τα συγκεκριμένα ένσημα αφορούν την τοποθέτηση των πλακιδίων και αφορούν τους δύο ορόφους και το υπόγειο; Μέσα στα δάπεδα αναφέρονται και οι σκάλες του σπιτιού, δεδομένου ότι και οι τρεις όροφοι επικοινωνούν εσωτερικά με σκάλες;

O πλακάς που τοποθέτησε τα πλακίδια έβαλε και τα 32 ένσημα χωρίς να έχει τοποθετήσει πλακίδια στο υπόγειο, λείπουν αρκετά σοβατεπί στο υπόλοιπο σπίτι, δεν έχει τοποθετήσει τα πλακίδια στον τοίχο της κουζίνας και οι σκάλες είναι μόνο με το τσιμέντο. Θα με χρεώσει επιπλέον ένσημα γι΄αυτές τις εργασίες; Ήξερε από την αρχή ότι δεν θα τοποθετήσω πλακάκια στο υπόγειο και στις σκάλες προς το παρών (για οικονομικούς λόγους). Αν χρειαστεί να τοποθετήσω αργότερα, θα χρειαστεί να κολλήσω ξανά ένσημα ή μπορούσε να κολλήσει για παράδειγμα ένα ποσοστό τώρα και τα υπόλοιπα όταν γίνουν οι εργασίες στο υπόγειο και στις σκάλες.

Επίσης για χρωματισμούς του κτιρίου μου υπολογίζουν πάλι κάποια ένσημα. Αυτή τη στιγμή το έβαψα μόνο εσωτερικά και εξωτερικά θα βαφτεί του χρόνου. Ο εργολάβος μου είπε ότι θα πρέπει να κάνω δήλωση του Ν105 στο ΙΚΑ ότι δεν έβαψα το σπίτι για να μπορέσω να πάρω το οκ για την ηλεκτροδότηση & όταν το βάψω και απέξω τότε να τα πληρώσω. Είναι εντάξει η διαδικασία ή θα έχω πρόβλημα σε τυχόν αυτοψία;

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

O μηχανικός της οικοδομής σου, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας να σου δώσει την σωστή απάντηση.

Ούτε εσύ αλλά ούτε και τα μαστοριά έχουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει ο μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά ο μηχανικός έχει να πατήσει στην οικοδομή από τα τούβλα, έχει αφήσει τον εργολάβο στο πόδι του. Ο εν λόγω μηχανικός είναι αντιδήμαρχος τεχνικών έργων στο νησί που φτιάχνω το σπίτι, οπότε........ας πρόσεχα!!! Ότι μου λέει ο εργολάβος το καταπίνω.

Αυτά!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει μία (μικρή) παρανόηση κυρίως -αλλά όχι μόνο- από μη Μηχανικούς.

Το forum δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή όπου ο κάθε πικραμένος λέει τον πόνο του.

 

Βεβαίως και αν υπάρχει κάποιο -τεχνικού περιεχομένου- πρόβλημα, μπορεί όποιος θέλει να το θέσει υπό

συζήτηση ώστε να επιλυθεί (εάν αυτό είναι εφικτό).

 

Από κει και πέρα, όμως, ιστοριούλες του τύπου "ξέρετε τι έχω τραβήξει από τον Μηχανικό μου", δεν

προσφέρουν τίποτα (εκτός αν θέτουν συγκεκριμένο θέμα).

Το forum δεν είναι γραφείο παραπόνων, ούτε γραμμή καταγγελιών όπου τα μέλη -Μηχανικοί

και μη ή όσοι υποδύονται (ενδεχομένως) τους μαθητές, φοιτητές, Μηχανικούς, ιδιώτες, τεχνίτες-

βγάζουν τ' απωθημένα τους και λένε τον καημό τους.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε vickyg1, οι ασφαλιστικές εισφορές (έχει "μείνει" να τις λέμε ένσημα) είναι οι εισφορές ασφάλισης που καταβάλουμε για κάθε ημέρα εργασίας του προσωπικού. Που σημαίνει ότι κάθε ημερομίσθιο έχει και το ένσημο του, ο νόμος δεν αναγνωρίζει ημερομίσθια χωρίς ένσημα, ούτε ένσημα χωρίς ημερομίσθια.

Αν λοιπόν το προσωπικό εργάστηκε 32 ημερομίσθια, δικαίως έλαβε και τα 32 ένσημα. Αν όχι, κακώς, αλλά ο γέγονε, γέγονε... το ΙΚΑ δεν νομίζω ότι κάνει επιστροφές...

Αν κάποια "άλλη" συμφωνία είχατε, διαφορετική από όσα ορίζει ο νόμος, δεν είναι -καταλαβαίνεις- δυνατόν να λάβεις απάντηση και βοήθεια από το φόρουμ. Δυστυχώς στην οικοδομή κυριαρχούν οι "ιδιάζουσες" πρακτικές, και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ο έχων την μικρότερη πείρα βγαίνει χαμένος... Φοβάμαι ότι το μόνο που έχεις να κερδίσεις από το "πάθημα" είναι το "μάθημα". :(

Link to comment
Share on other sites

To γνωρίζω ότι το forum δεν είναι γραφείο παραπόνων αγαπητέ μου!!! Ζήτησα μια συμβουλή όποιος ξέρει κάτι απαντάει. Ούτε είχα σκοπό να θίξω κάποιον. Απλά διατύπωσα κάποιες σκέψεις μου. Αλλά σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν οι επαγγελματίες και οι μη....

Link to comment
Share on other sites

Ναι μεν ζήτησες συμβουλή αλλά από τα λεγόμενά σου δείχνεις πλήρη άγνοια.

Η πολιτεία θεωρεί ως ποινικό αδίκημα την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εργατοτεχνικού προσωπικού ή ακόμα και την ασφάλιση προσωπικού που δεν έχει εργαστεί.

Δεν μπορείς να χειριστείς αυτό το θέμα και από το πρώτο σου μήνυμα έδειξες πως έχεις άγνοια κινδύνου. Και ναι μεν υπάρχουν οι επαγγελματίες και οι μη, αλλά εσύ ως μη επαγγελματίας γιατί παίζεις με την φωτία (ΙΚΑ);

Link to comment
Share on other sites

Yπαρχουν 2 πραγματακια ! Ή κανεις εξ' αρχής συμφωνητικό με τον αριθμο ενσημων που δηλωνεται στην αδεια ή απλα διχως γνωσεις θα πληρωσεις αναλογα αν εχει και αλλες δουλειες ο πατωματζης ή οχι.

 

Αυτα ειναι που λεμε : μην κανετε (εξυπναδες) αυτεπιστασιες γιατι στο τελος θα σας γδαρουν ! Καλο ειναι να εχετε τον μηχανικο σας απο κοντα (μην πω στα οπα οπα, οπως θα ειχατε τον δικηγορο και τον γιατρο σας !)

 

Αν εγω ημουν ο πατωματζης σου και δεν ειχα αλλη δουλεια και δεν ειχαμε κανει συμφωνητικο, πιστευεις οτι θα τελειωνα με 32 ενσημα ?

 

Τωρα ξερεις γιατι δεν εχει τελειωσει ακομα...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή vickyg1

Επειδή η περίπτωσή σας είναι συχνό φαινόμενο και επειδή σ΄ αυτό το θέμα επικρατεί γενικώς μια παρανόηση, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω μερικά πράγματα.

Δεδομένα :

1. Επιλέξατε κάποιον μηχανικό για να φτιάξετε το σπίτι σας.

2. Στην πορεία διαπιστώσατε ότι ( κατά τη γνώμη σας) ο μηχανικός δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες σας. (το θέμα ποιά ήταν τα καθήκοντά του είναι περίπλοκο και έχει αναλυθεί σε άλλες δημοσιεύσεις).

3. Σταματήσατε την όποια συνεργασία με τον μηχανικό και συνεχίσατε μόνη σας με την βοήθεια των μαστόρων.

Ένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος. Όταν αποφασίσατε ότι η συνεργασία με τον μηχανικό δεν ήταν εφικτή, θα έπρεπε να προσλάβετε άλλον μηχανικό και όχι να συνεχίσετε μόνη σας ( όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το γιατρό μας δεν συνεχίζουμε την θεραπεία και τα φάρμακα μόνοι μας αλλά πάμε σε κάποιον άλλο γιατρό).

Τα παραπάνω τα λέω συμβουλευτικά και χωρίς διάθεση αντιδικίας. Δεν εξετάζω αν έχετε δίκιο ή όχι για τον συνάδελφο, ούτε και μπορώ να μπω σε τέτοια συζήτηση. Σημασία έχει να καταλάβετε ότι η κατασκευή είναι σύνθετη δουλειά και απαιτεί επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες συντονισμού. Δεν μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε (δυστυχώς στη χώρα μας γίνεται).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μια βοήθεια.

 

Ιστορικο:Σε οικοδομή κατασκευαθείσα το 2001 μπηκαν αρκετα μεροκάματα ΙΚΑ. Η οικοδομη τελειωσε με ρευμα κλπ. και πριν 2-3μηνες ηρθε το ΙΚΑ και επεβαλε προστιμο 45% λόγω μη υποβολης ΑΠΔ, αλλα και την απαιτηση να πληρωθουν και τα υπολοιπα η/μισθια. Κιολας εβγαλε και ποσα σε σοφατισματα (συμφωνα με την αδεια) σε δαπεδα και σε χρωματισμου;(συνολα 174 ημ/σθια).

 

Ερώτηση: 1.Μπορεί ο ιδιοκτήτης ως εργοδοτης κανοντας ΑΠΔ να δηλώσει συγκεκριμένους εργάτες; (γιατι μου ειπε καποιος οτι αυτα τα ενσημα "πάνε υπερ αγνωστων" !!!) Ισχύει;

2. Αν μπορει να δηλωσει; παιζει ρολο η σειρα εργασιων;

3. Ως κωδικος δηλωσης στην ΑΠΔ μπαίνει ο 04:συμπληρωματικός;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.