Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

Όλοι σας έχετε κάποιο δίκιο σε αυτά που λέτε. Η λογική όμως των υποχρεωτικών μελετων και κατασκευών είναι ότι μια κατασκευή στην διαρκεια της ζωής της αλλάζει πολλές φορές χρήστες. Όλοι αυτοί οι χρήστες θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους τα απαραίτητα για μια άνετη διαβίωση. Για αυτό και η θέρμανση είναι υποχρεωτική ενώ τώρα πια και ο κλιματισμός όπως επίσης και όλες τα αλλα Η/Μ. Γιατί τις περισοτερες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρο (αν όχι ανέφικτο κάποιες φορές) να γίνουν αυτά εκ των υστέρων σε ένα κτίριο.

 

Για τον κλιματισμό βέβαια στην περίπτωση των Split units σίγουρα μπορούν να μπουν εκ των υστέρων αλλα επίσης σίγουρα πρέπει να έχουν μελετηθεί ως προς την επάρκεια την απόδοση και την κατανάλωσή τους. Και τι θα γινει όμως εαν εχει μελετηθει οτι πρεπει να τοποθετηθουν split με COP 4, και ενταξει εαν δεν μπει τιποτα ποτε, εαν ομως τελικα σε καποια στιγμη μπουν Split με COP 2,5 ? Είναι ένα θέμα προς συζητηση.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, όσον αφορά στο θέμα της επίβλεψης μπορείς να κάνεις προεγκατάσταση κλιματιστικών ώστε να είσαι και καλυμμένος.

Link to comment
Share on other sites

Και πως αυτό θα σε καλύψει να υπογραψεις επίβλεψη ότι έχει εφαρμοστεί η μελέτη κλιματισμού; Είναι σαν να μην έχεις βάλει καυστηρα-Λεβητα και να λες ότι η εγκατάσταση εχει ολοκληρωθει. Και καλά μέχρι σήμερα κανένας δεν το ελέγχει. Τώρα που ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει αναγκαστικά να το καταγράψει; Να μην πω και για τα τιμολόγια και πιστοποιητικά των μηχανημάτων που θα πρέπει να προσκομησεις.

 

Εάν δεν λυθεί αυτό με εγκύκλιο θα είσαι εκτεθειμένος. Και εάν δεν βάλεις τίποτε για να μην έχεις πρόβλημα με το ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να βάλεις στην μελέτη σου ότι θεωρεί το κτίριο αναφοράς ή χειρότερο. Αλλιώς την πατήσες και παιζει να μην σου βγει μετα Β΄ κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Στην μελέτη ενεργειακής απόδοσης δεν υπολογίζονται καταναλώσεις από ύδρευση (υποθέτω ότι εκεί θα βάζαμε και πυροσβεστικά συγκροτήματα), άρδευση, αποχέτευση, ανελκυστήρες.

Στη ενεργειακή επιθεώρηση όμως θα πρέπει να καταγραφούν και αυτά.

Άρα άλλη κατανάλωση.:confused:

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπολογίζονται ουτε στην επιθεώρηση αλλα απλά καταγράφονται μόνο. Πολλά απο τα στοιχεία της ενεργειακής επιθεώρησης είναι προς το παρόν απλή καταγραφή και δεν συμμετέχουν στους υπολογισμούς. Ο ανελκυστηρας πχ. Σε κάποια στιγμή θα μπουν και αυτά αλλα όχι ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

@antonella

Κοίτα νομίζω ότι Κενακ πέρα όλων των άλλων, κινείται σε μία κατεύθυνση ώστε να έχουμε πιο λειτουργικά κτίρια. Οι απαιτήσεις ή υποχρεώσεις σε θέρμανση-ψύξη είναι μέσα σε αυτή. Νομίζω ότι θα υπάρχουν minimum προδιαγραφές που δεν θα επιτρέπουν στον καθένα να κάνει ότι θέλει. Μίλησες για θέρμανση και ψύξη ενώ ο πελάτης πχ δεν το επιθυμεί. Οκ..κάποιος άλλος μπορεί να μην θέλει ούτε ύδρευση γιατί παιρνει νερό από το πηγάδι ούτε αποχέτευση γιατί πάει στο δάσος δίπλα. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω

 

Ikarus 13, η απάντηση που σας έδωσαν στα σεμινάρια, σχετικά με την θέρμανση της εξοχικής κατοικίας, νομίζω ειναι λάθος. Στο Λογισμικό του ΤΕΕ πάρε μια κατοικία και αντί για κλασσικη θέρμανση, βάλε τζακι (στις επιλογες βάλε ανοικτες εστιες) και καυσιμο βιομάζα. Μετα κοιταξε τι κατηγορια βγαίνει το κτιριο. ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ

Link to comment
Share on other sites

Όταν είχαν γίνει τα σεμινάρια όντως η μελέτη ΚΕΝΑΚ για κτίρια με χρήση λιγότερους από 4 μήνες ανά έτος (π.χ. εξοχικές κατοικίες) δεν ήταν υποχρεωτική.

 

Με μετέπειτα τροποποίηση η εξαίρεση αυτή δεν καταργήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματοποιηθηκε σημερα η ημεριδα για τον ΚΕΝΑΚ στα Χανια...

 

 

Καλυψη ζωντανη υπηρχε αλλα μονο για την εικονα...δυστυχως τον ηχο τον ματιασαν...

 

 

Πειτε μου τα ερωτηματα σας (κυριως σχετικα με την εφαρμογη και τις αμοιβες ) για να απαντησω οτι μπορω...

 

Να πω κατι σχετικα με τις μελετε θερμανσης-κλιματισμου.

Ισχυει οτι ελεγα τοσες μερες, δηλαδη:

 

1η περιπτωση: θερμανση και ψυξη (οχι κλιματισμος)

 

Ή

 

2η περιπτωση: κλιματισμος (ψυξη+θερμανση)

 

 

Μιλαω για μελετες και αμοιβες που ζηταει η πολεοδομια...

Τωρα αν εσεις θελετε να κανετε ολες τις μελετες και να τις πληρωθειτε, καλως θα κανενετε

 

ΥΓ. Δεν γνωριζω στην περιπτωση μελετης κλιματισμου για ψυξη-θερμανση αν μιλαμε για το ιδιο συστημα. Εγω υποθετω οτι αν κανετε ξεχωριστο συστημα για θερμανση (πχ καυστηρας πετρελαιου) και ξεχωριστο για ψυξη πρεπει να πληρωθουν οι μελετες χωρια...Δλδ περιπτωση 1η

Βλεπω ομως οτι στις αμοιβες ΤΕΕ δεν υπαρχει αμοιβη για μελετη ψυξης αλλα μονο για αερισμο..Ας μας διαφωτησουν οι ΜΜ, γτ δεν γνωριζω...

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, από ότι κατάλαβα περιμένουμε διευκρινίσεις απο το ΥΠΕΚΑ και μέχρι τότε έχει ο Θεός...

 

Αν θεωρήσουμε ότι ακολουθούμε τη λύση Κλιματισμός (μια ενιαία μελέτη για θέρμανση και ψύξη) πχ. με ΑΘ ή σπλιτάκια για μια μονοκατοικία, ποια ΤΟΤΕΕ λαμβάνουμε πλέον υπόψη μας για τα κλιματολογικά δεδομένα; Την ΤΟΤΕΕ "Κλιματικά δεδομένα ελληνικών περιοχών"; Πέραν αυτού, ισχύει η ΤΟΤΕΕ "Κλιματισμός κτιριακών χώρων" 2423/86;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.