Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

Η κενρική διανομή ΖΝΧ έχει ένα βασικό πρόβλημα το οποίο λύνεται με μεγάλο επιπλέον κόστος: Το κόστος των μετρητών.

 

Η ΔΕΗΑΠ απαγορεύει την χρήση ενός μετρητή για δύο ή περισσότερες ιδιοκτησίες. Για να γίνει κεντρική διανομή ΖΝΧ θα πρέπει να προστεθεί ένας μετρητής σε κάθε διαμέρισμα για την μέτρηση του ζεστού νερού που καταναλώνεται (μεταξύ της μονάδας παραγωγής ΖΝΧ και του διαμερίσματος)

Το κόστος ενός μετρητή είναι ήδη μεγάλο. Αν βάλουμε και δεύτερο θα είναι σχεδόν απαγορευτικό.

 

Αν δεν βάλουμε δεύτερο μετρητή θα χρησιμοποιούν όλοι ζεστό νερό όπου μπορούν, από την λάντζα ως το πλυσιμο της βεράντας και του αυτοκινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και με τους τρεις σας παιδιά. Αν επιμένω στο αν επιτρέπεται η τοπική παραγωγή είτε με ανεξάρτητο κοινόχρηστο λέβητα, είτε με κοινό λέβητα με αυτόν της κεντρικής θέρμανσης (αλλά με ξεχωριστό θερμιδομετρητή), είτε με ατομικές μονάδες, είναι για τους λόγους που αναφέρει ο sdim + το κόστος των σωληνώσεων από κάθε ιδιοκτησία έως το λεβητοστάσιο + το κόστος των σωληνώσεων-κυκλοφορητή ανακυκλοφορίας.

Link to comment
Share on other sites

εάν σε πολυκατοικία βάλουμε τοπικούς θερμαντήρας ΖΝΧ αερίου τότε υποχρεωτικά πρέπει να τους συνδιάσουμε με "ατομικούς" ηλιακούς θερμοσίφωνες για να καλύψουμε το 60% που απαιτείται. Οι "ατομικοί" ηλιακοί θερμοσίφωνες πιάνουν όμως πολύ χώρο στην ταράτσα ή στην στέγη με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε λόγω ανεπάρκειας χώρου υποχρεωτικά σε κεντρική παραγωγή ΖΝΧ το οποίο με την σειρά του συμπαρασύρει και το σύστημα θέρμανσης σε κεντρικό σύστημα.

 

επίσης οι "ατομικοί" ηλιακοί απαιτούν κι'αυτοί σωληνώσεις ανακυκλοφορίας (π.χ. 1ος όροφος με ηλιακό στην ταράτσα).

 

σε μονοκατοικίες όμως που δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα σαφώς και μπορεί να γίνει και με "ατομικές" λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Στην διαβούλευση για τις ΤΟΤΕΕ είχα επισημάνει ότι οι νέες ΤΟΤΕΕ έρχονται σε ασυμφωνία με πίνακες των παλαιότερων ΤΟΤΕΕ (2423/86, 2425/86) . Καλά που μου το θύμισες να το κοιτάξω το Σαββατοκύριακο.

 

Όταν το κοιτάξεις αν μπορείς παρέθεσε μας τα συμπεράσματα σου :) Προσωπικά δεν μπορώ να το τσεκάρω γιατί δεν έχω την ΤΟΤΕΕ 2425/86 "Στοιχεία υπολογισμού φορτίων κλιματισμού κτιριακών χώρων". Μήπως τυχαίνει να την έχεις σε ηλεκτρονική μορφή; Ή και οποιοσδήποτε άλλος; Υπάρχει γενικότερα;

 

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

terry μια και παρακολούθησες την ημερίδα στα Χανιά, τέθηκε μήπως το θέμα εάν απαιτείται ΜΕΑ κατά την αλλαγή χρήσης σε τμήμα υφισταμένου κτιρίου;

 

@sdim

Μια (στα γρήγορα) διαφορά: Στις νέες ΤΟΤΕΕ οι καπνιστές θεωρούμαστε ανύπαρκτο είδος :evil:. Η ΤΟΤΕΕ 2423/86 στον πίνακα Π201 σελ. 19 μας νοιαζόταν και μας και τους μη καπνιστές :wink:.

Link to comment
Share on other sites

Η εγκυκλιος μιλαει ξεκαθαρα για αλλαγη χρησης του συνολου του κτηριου...

 

Σε περιπτωση αλλαγης χρησης σε τμημα κτηριου ΔΕΝ απαιτειται ΜΕΑ...

Εκτος και αν εμπιπτεις στη διαταξη επεμβασης πανω απο 25% του κελυφους ή 25% της συνολικης αξιας του κτηριου...

 

Εκτος και αν αλλαξει κατι στην επομενη εγκυκλιο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η εγκυκλιος μιλαει ξεκαθαρα για αλλαγη χρησης του συνολου του κτηριου...

 

Σε περιπτωση αλλαγης χρησης σε τμημα κτηριου ΔΕΝ απαιτειται ΜΕΑ...

πολύ σημαντική επισήμανση !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβανω οτι ισχυει τωρα...Δεν ξερω αν αλλαξει κατι στην επομενη εγκυκλιο..

 

Ο εισηγητης ειπε το εξης παραδοξο.."Εχω ισογειο με 4 καταστηματα, καθε μηνα αλλαζω χρηση στο καθενα απο αυτα.., σε 4 μηνες θα εχω αλλαξει χρηση σε ολο το κτηριο αλλα ΜΕΑ δεν θα εχω κανει.."

Link to comment
Share on other sites

Η ασάφεια για τις αλλαγές χρήσης επιτείνεται από το γεγονός ότι ο ΚΕΝΑΚ ορίζει ως κτίριο και το τμήμα του κτιρίου με λειτουργική αυτοτέλεια. Οπότε τρέχα γύρευε τι θέλει να πει η εγκύκλιος όταν μιλάει για "κτίριο στο σύνολό του".

Ωστόσο ο ίδιος ο ΚΕΝΑΚ πουθενά δεν αναφέρει την περίπτωση αλλαγής χρήσης. Μιλά μόνο για νέα κτίρια και για ριζικά ανακαινιζόμενα υφιστάμενα. Άποψή μου είναι πως αν η αλλαγή χρήσης δεν συνιστά ριζική ανακαίνηση (όπως την ορίζει οικονομικά ο ΚΕΝΑΚ) τότε δεν απαιτείται ΜΕΑ και ότι η εγκύκλιος στο σημείο αυτό δεν βασίζεται στον ΚΕΝΑΚ αλλά στα κέφια του συντάκτη της....:evil:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.