Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης από βοηθητικό χώρο σε γραφείο


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά, ψάχνω στο φόρουμ αλλα δεν βρήκα κάτι που να απαντάει πλήρως στο ερώτημα μου. Σε περίπτωση που αποφασίσω να κάνω το γραφείο μου σε χώρο κάτω απο το σπίτι μου(ανοικει σε συγγενικό πρόσωπο), ο οποίος όμως είναι χαρακτηρισμένος σαν αποθηκευτικός χώρος) τι ακριβώς θα πρέπει να κάνω?Να σημειώσω ότι δεν χρειάζομαι όλο το χώρο, αλλά ένα "δωμάτιο" απο αυτόν, περίπου 15-20 τετραγωνικά. Ξέκινησα την αναζήτηση διαβάζοντας για την επιδότηση των νέων μηχανικών(όταν ξαναρχίσει) και αν τελικά με συμφέρει να κάνω αλλαγή χρήσης(αν χρειάζεται) ή να νοικιάσω ένα γραφείο

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για να το χρησιμοποιήσεις νόμιμα ως γραφείο, πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης και όχι βοηθητικός. Μπορείς με τις ρυθμίσεις του Ν.3843/2010, να δηλώσεις την αλλαγή χρήσης του χώρου (από βοηθητική σε κύρια), πληρώνοντας βέβαια τα σχετικά πρόστιμα, παράβολα κλπ, και να το τακτοποιήσεις για 40χρόνια. Θα πρέπει βέβαια να δεχτεί ο ιδιοκτήτης καθώς η δήλωση θα γίνει στο όνομά του.

 

Ωστόσο, αν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης στην οικοδομή και ο χώρος πληρεί τις προυποθέσεις της κύριας χρήσης, μπορείς να βγάλεις και κανονική άδεια αλλαγής χρήσης και να προσμετρήσεις το χώρο αυτό στη δόμηση. Ανάλογα τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης μπορεί να σου βγει η άδεια πιο ακριβή από την ρύθμιση του Ν.3843/2010 αλλά θα είναι πιο καθαρή δουλειά και για πάντα (όχι για 40χρόνια)

Link to comment
Share on other sites

Για να το χρησιμοποιήσεις νόμιμα ως γραφείο, πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης και όχι βοηθητικός...

Το γραφείο μου είναι ημιυπόγειος χώρος (ΓΟΚ73), χαρακτηρισμένος στην άδεια ως αποθήκη.

Έκανε έλεγχο μόνο η εφορία, όταν έκανα μεταφορά έδρας.

Link to comment
Share on other sites

Οχι. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν πάρα πολοί, οι οποίοι λειτουργούν ως καταστήματα (ψιλικών, έβγα κ.λ.π.) τεχνικά γραφεία κ.λ.π.

Link to comment
Share on other sites

Τα καταστήματα ψιλικών χρειάζονται βεβαίωση κύριας χρήσης για να πάρουν την άδεια λειτουργίας, οπότε δε μπορείς να το ανοίξεις σε βοηθητικό χώρο.

 

Για το δικό μας το επάγγελμα, δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Μπορούμε να έχουμε έδρα το οποιοδήποτε κτίσμα, νόμιμο ή παράνομο, αρκεί να περάσει ο εφοριακός υπάλληλος και να το κρίνει κατάλληλο.

Βέβαια είναι τραγελαφικό συνάδερφος μηχανικός να έχει έδρα σε κτίσμα χωρίς άδεια όμως συμβαίνει συχνά...

 

George T. μπορείς να κάνεις μεταφορά έδρας, όμως αν το συγγενικό σου πρόσωπο σου παραχωρεί τον χώρο δωρεάν, θα πρέπει να δηλώσετε στο Ε9 τεκμαρτό ενοίκιο 30 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Το γραφείο μου είναι ημιυπόγειος χώρος (ΓΟΚ73), χαρακτηρισμένος στην άδεια ως αποθήκη.

Έκανε έλεγχο μόνο η εφορία, όταν έκανα μεταφορά έδρας.

 

 

OK, συμφωνούμε...αλλά εγώ μιλούσα για νόμιμη (και πολεοδομικά) χρήση του χώρου ως γραφείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.