Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Κάτοψη διαφορετική από το διαμέρισμα στην πραγματικότητα


Recommended Posts

Πρόκειται να αγοράσω μια μικρή μεζονέτα 77 τετραγωνικά. Του πέμπτου και έκτου ορόφου. Πήρα τις κατόψεις από πολεοδομία, έκανα ολόκληρο αγώνα για δάνειο, αλλά…

Όσο περισσότερο κοίταγα τις κατόψεις τόσο είδα ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Ο κάτω όροφος λέει 37,5 τετραγωνικά, αλλά είναι 27!!!! Πήγα και το μέτρησα το σπίτι !!!

Είναι 27 στο πέμπτο + 10 Υμυπ. Και στο έκτο περίπου 20 !!! Δηλαδή 57 μετρά.

Παντού στα συμβόλαια είναι 77. Τι να κάνω ; Είμαι μουσικός, το κατάλαβα επειδή μου φαινότανε μικρό. Με ξεγέλασε επειδή είναι μεζονέτα. Πώς θα το πω στην τράπεζα;

Τι να κάνω να μην πατήσει κανένας άλλος;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

τι ωραιο παραδειγμα για να διαβαζουν αλλοι και να αντιλαμβανονται ποσο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ειναι να συμβουλευεστε μηχανικο οταν προκειται να αγορασετε....ακινητο! Για ονομα του Θεου δηλαδη.

 

Επι της ουσιας του προβληματος σας αγαπητε κυριε θα σας ρωτησω το εξης: απο ποιον το αγοραζετε το σπιτι, ιδιωτη αλλον ή τον κατασκευαστη? Και δευτερον, σε ποια φαση ειστε? Εχει εγκριθει το δανειο, εχετε πληρωσει? Για πειτε και βλεπουμε. Αν και σας βλεπω για αλλου...

Link to comment
Share on other sites

Το διαμέρισμα το αγοράζω από το κατασκευαστή. Το δάνειο έχει εγκριθεί. Ήταν να κανό εντός μερών συμβόλαια.

Υπάρχει σελίδα για μελλοντικούς αγοραστές; Είναι κακό που γράφω εδώ ;

Δεν είμαι Ελληνίδα και προσπαθώ να βρω απαντήσεις…

 

Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ iwonkaki71, θέτεις ένα πολυσυζητημένο θέμα, που όμως έχει ενδιαφέρον. Να ξεχωρίσουμε δύο αλληλένδετα, αλλά διαφορετικά ζητήματα:

- Διαφορετική κάτοψη σε σχέση με τα σχέδια της αδείας: Μπορεί να είναι διαφορετική διαρρύθμιση ή/και διαφορετικό περίγραμμα - όγκος. Ασχέτως αν αλλάζουν τα τετραγωνικά ή όχι είναι αυθαίρετη, και μέχρι να τροποποιηθεί ο φάκελος (αν τροποποιείται) παράνομη.

- Διαφορετικά τετραγωνικά: Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το πως μετράς τα τετραγωνικά και τι "μετράει" στα τετραγωνικά. Όταν μετράς το σπίτι, προφανώς δεν μπορείς να συνεκτιμήσεις τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν οι τοίχοι, ο ΦΟ, οι καπνοδόχοι κλπ. Πρέπει να γίνει αποτύπωση και πάνω στο σχέδιο να υπολογιστεί το εμβαδόν. Το οποίο πρέπει να βγει ίδιο με εκείνο της οικοδομικής αδείας και ίσο με το εμβαδόν των συμβολαίων.

 

Ο,τι αποκλίνει από τα παραπάνω είναι παράνομο, ασχέτως αν είναι "σύνηθες" ή όχι. Καμιά φορά βέβαια ο σχετικός έλεγχος που συνοπτικά περιέγραψα είναι δύσκολος και προϋποθέτει πολεοδομικές γνώσεις. Για υπεύθυνη και έγκυρη γνώμη επί συγκεκριμένου διαμερίσματος και για ενημέρωση σε σχέση με τις πιθανές συνέπειες (πρόστιμα κλπ) θα πρότεινα να συμβουλευτείς κάποιον συνάδελφο της εμπιστοσύνης σου. Εκτός φυσικά αν οι αποκλίσεις είναι τόσο εξόφθαλμες ώστε να τις διαπιστώνεις και ο ίδιος. Εφόσον υπάρχει εργολάβος μπορείς να θέσεις το ερώτημα και στον ίδιο για να δεις πως θα το αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι αυθαιρεσίες θα βαρύνουν εσένα, τουλάχιστον μέχρι να πουλήσεις το ακίνητο σε κάποιον άλλο, και εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί ήδη οι παραβάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το τελευταίο, ότι οι αυθαιρεσίες θα βαρύνουν τον τελευταίο ιδιοκτήτη, δεν είναι σίγουρο, ειδικά στην περίπτωση που φαίνονται στην σύσταση τα πραγματοποιούμενα και όχι τα νόμιμα.

Έχω γράψει σε άλλο θέμα, για απόφαση δικαστηρίου να ακυρώσει το συμβόλαιο και να επιστρέψει το ακίνητο στον αρχικό πωλητή, επιστρέφοντας στον σημερινό ιδιοκτήτη το οικονομικό αντάλλαγμα που είχε πληρώσει για την αγορά, επειδή στην αρχική σύσταση φαίνονταν η πραγματοποιημένη κατάσταση και όχι η νόμιμη (συμβόλαια με σχέδια μηχανικού χωρίς επικύρωση).

Link to comment
Share on other sites

καθολου κακο δεν ειναι που γραφετε εδω, με παρεξηγησατε. Απλα πρεπει να καταλαβετε οτι ακομη και τωρα ειναι επιτακτικη αναγκη να απευθυνθειτε σε μηχανικο της εμπιστοσυνης σας προκειμενου να εξετασει:

 

- τις πραγματικες διαστασεις και εμβαδα του ακινητου

- τη σχεση αυτων με τα αναγραφομενα στα εγκεκριμενα σχεδια

- τη σχεση αυτων με τα αναγραφομενα στη συσταση οριζ.ιδιοκτησιας και στα συμβολαια

 

Μετα απο αυτο θα πρεπει να δειτε και τι εχει γραψει ο εκτιμητης της τραπεζας στα δικα τους χαρτια (που μαλλον σε εμπλοκη θα οδηγησει με το δανειο - αλλα ηδη θα ετοιμαζεται μια υποθηκη σε λαθος στοιχεια) και μετα θα αποφασισετε. Μην τα διαβαζετε ετσι και τρομαζετε, σε λιγες μερες ολα θα εχουν λυθει.

 

Επισης δωστε βαση στο σχολιο του συναδελφου πιο πανω. Τα 10 μετρα διαφορας βεβαια που μας λετε ειναι πολλα, αλλα ποιος ξερει αν μετρησατε σωστα και με ποιον τροπο? Σας το λεω επειδη εχουμε δει και ακουσει παρα πολλα.

 

Βρειτε μηχανικο, εξηγηστε το θεμα, συζητηστε την αμοιβη του (που θα ειναι απειροελαχιστη σε σχεση με το τιμημα του ακινητου, τους τοκους του δανειου και τις πιθανες συνεπειες του να ειναι οντως τοσο μεγαλες οι αποκλισεις) και προχωρηστε. Μπραβο σας που εισαστε ξυπνια, λαθος σας που δεν βαλατε μηχανικο απο νωρις να κανει ελεγχο του ακινητου οπως βαλατε δικηγορο να κανει ελεγχο τιτλων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.