Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Καταγγελία στο ΙΚΑ για ένσημα


zita

Recommended Posts

Λοιπόν:

 

1.Το έργο έχει οικοδομική άδεια η οποία έχει λήξει,άρα οι εργασίες που εκτελούνται αυτή τη στιγμή είναι καθ' υπέρβαση της άδειας εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η αποπεράτωση του Φ.Ο. στην Πολεδομία .

 

2.Ο πελάτης σου δεν πράττει ορθά.Η προκαταβολή σε τέτοιες περιπτώσεις οδηγεί σε τέτοια προβλήματα.Υπάρχει η έννοια της ''τμηματικής πιστοποίησης εργασιών''.Οπότε ο μπογιατζής έχει να ρισκάρει ΜΟΝΟ την εργασία του μέχρι την πρώτη πιστοποίηση (1 εβδομάδα ας πούμε),ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.Αλλά δεν πλήρωσε ο πελάτης μηχανικό για να τα μάθει αυτά,πλήρωσε?

 

3.Ο μπογιατζής έχει δίκιο.Άσχετα με το αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή όχι,στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι υποχρεωτική η απογραφή,οπότε θεωρείται μισθωτός,οπότε τα ένσημά του τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης.Έτσι κ αλλιώς,το έργο ΔΕΝ μπορεί να αποπερατωθεί στο ΙΚΑ αν δεν πληρωθούν κάποια ελάχιστα ένσημα,τα οποία φαίνονται αναλυτικά ανά εργασία σε πίνακα μηχανικού που είχε κατατεθεί πριν 10 χρόνια,όταν ξεκίναγε το έργο.

 

4.Κλασσική περίπτωση ιδιώτη:αρνείται τη χρησιμότητα μηχανικού για το έργο,και πάει παρέα πάντα με το δικηγόρο του.Μετά,ψάχνει απεγνωσμένα μηχανικό να τον ξελασπώσει κ να τον ενημερώσει,αλλά το μόνο που απομένει σε τέτοιες καταστάσεις είναι η νεκροψία.Έτσι έφαγα κ εγώ τελευταία το φεσάκι μου με μια αντίστοιχη περίπτωση,αλλά είχα συνειδητοποιήσει ότι θα το φάω από την αρχή.

 

5.Το κόστος εμπλοκής ενός μηχανικού αυτή τη στιγμή,είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ,καθώς είναι αδύνατον να προϋπολογιστούν οι υπηρεσίες του,οπότε θα πρέπει να αποζημιωθεί με ωριαία αμοιβή.Οπότε,δική μου συμβουλή είναι ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙΤΕ γιατί το έχετε χάσει ήδη το παιχνίδι.Αυτά που λέει ο μπογιατζής είναι κατοχυρωμένα από τον θεσμικό περί ΙΚΑ νόμο.Και κατά τη γνώμη μου δεν έχει άδικο,απλά κ εσύ κ ο πελάτης σου δεν έχετε γνώση επί του θέματος.Άλλο πράγμα το κόστος εργασίας,άλλο πράγμα το κόστος υλικών και άλλο πράγμα οι ασφαλιστικές εισφορές σε μη στεγασμένα επαγγέλματα εργατοτεχνιτών.ΦΠΑ υπεργολαβικής εργασίας σε μη στεγασμένα επαγγέλματα είναι απλά Υ=Π=Ε=Ρ=Β=Ο=Λ=Η και χαρά στο μουτράκι του Παπακωνσταντίνου.

6.Συμφωνητικά στην Εφορεία για συναλλαγές κάτω των 6.000 ευρώ δεν είναι απαραίτητα να κατατεθούν.Απαραίτητη είναι η πληρωμή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή επιταγής σε ποσά άνω των 1.500 ευρώ.

 

7.Ο ρόλος του μηχανικού σε τεχνικά έργα θεωρείται από δικηγόρους ως τρελοκομπαρσία.Και θα συνεχίσει να θεωρείται.Οπότε φίλε πες στον ιδιώτη ό,τι παραμύθι κατεβάσει η φαντασία σου.Καλοφάγωτα.Εγώ προσωπικά πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακώ ΠΟΤΕ ξανά σε αντίστοιχες περιπτώσεις.Κ όταν δεν θα υπάρχει κανείς μηχανικός πλέον να εμπλακεί (θα'ρθει η ώρα),τότε οι δικηγόροι θα μεσουρανούν!!!:lol:

 

8.Παρακαλώ να βλέπω τη φήμη μου να ανεβαίνει!!!:lol:Αρκετά με τις βλακείες,φεύγω για Πάρο!!!:lol:Όλα τα ξέρει ο zavi,αλλά κανείς δεν τον ακούει..........οι δικηγόροι κάνουν πάντα τα δικά τους (για να τραφούν κ αυτοι προφανώς,δίκαιο είναι.....)!!!:lol:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στα περισσότερα που ειπε ο alexpap ειναι σωστος. Εαν ειναι ελευθερος επαγγελματιας οφειλει να σου δωσει αποδειξει και μαλιστα εαν ειναι μεσα στον ιουλιο για ποσο ανω των 3000 χιλιαδων πρεπει να γινει η δοσοληψια ειτε με επιταγη ειτε με καταθεση σε τραπεζα, οπως επισης ενα ιδιωτικο συμφωνητικο θα εξασφαλιζε και τους δυο σας ως προς την ακριβη συναλλαγη. εφοσον ομως το εργο ειναι ανοικτο και αρα μπορουσαν ανετα να κολληθουν τα ενσημα δεν καταλαβαινω γιατι ο εργολαβος δεν τα κολλησε, η μηπως δεν ειναι επαρκως ενημερωμενος? αν εισαι ο ιδιοκτητης ψαξτο λιγο γιατι με το ικα μπορεις να μπλςξεις και να τραβιεσαι καιρο.

Link to comment
Share on other sites

AMBER ALERT:

 

Δ=Ε=Ν//Υ=Π=Α=Ρ=Χ=Ε=Ι// Ε=Λ=Ε=Υ=Θ=Ε=Ρ=Ο=Σ //Ε=Π=Α=Γ=Γ=Ε=Λ=Μ=Α=Τ=Ι=Α=Σ //Σ=Ε// Ο=Ι=Κ=Ο=Δ=Ο=Μ=Ο=Τ=Ε=Χ=Ν=Ι=Κ=Α //Ε=Ρ=Γ=Α// Σ=Τ=Α// Μ=Η// Σ=Τ=Ε=Γ=Α=Σ=Μ=Ε=Ν=Α //Ε=Π=Α=Γ=Γ=Ε=Λ=Μ=Α=Τ=Α.

 

Είναι υπερβολή η υπεργολαβική εργασία στα μη στεγασμένα.Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας,τότε άπαξ μπογιατζής πατήσει πόδι σε οικοδομή θεωρείται ΑΥΤΟΜΑΤΑ μισθωτός.Για να υπάρξει,πρέπει να ανατεθεί στο ΙΚΑ η συγκεκριμένη εργασία σε υπεργολάβο (τα περισσότερα υποκαταστήματα ΔΕΝ το δεχονται μόνο για μια εργασία και καλά κάνουν).

 

Αν θέλετε,το πιστεύετε,αν όχι,τότε καλό κάνετε,πληρώνετε φπα ΚΑΙ(!!!!!!:lol:) ικα στο Κράτος σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει.Ως πολίτης,οφείλω να σας ευγνωμονώ!:lol:

Link to comment
Share on other sites

zavi, μπορεί να μη γίνεται στην πράξη, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία ο εργολάβος πρέπει να ανοίξει βιβλία και να κόβει απόδειξη για την εργασία, που παρέχει καθώς και να αποδίδει τον ΦΠΑ. Αλλιώς, σε ενδεχόμενο έλεγχο και ο ιδιοκτήτης και ο εργολάβος θα έχουν να κάνουν με κατηγορίες για διακίνηση "μαύρου" χρήματος.

Κι αν μπλέξεις με εφορία καλά ξεμπερδέματα.....!!!

Link to comment
Share on other sites

zavi το ότι δεν υπάρχει ελεύθερος επαγελματίας στα οικοδομοτεχνικά έργα το λες ως άποψή σου ή έτσι το λέει ο νόμος; Δηλαδή, εννοείς μήπως ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται έτσι; Και γιατί μιλάς για υπεργολαβική εργασία; Ο μπογιατζής νομικά - αστικά στην περίπτωση αυτή είναι εργολάβος.

konstantina νομίζω ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη να κολλήσει τα ένσημα. Γιατί λες για Ιούλιο κατάθεση σε τράπεζα ή επιταγή;

Link to comment
Share on other sites

@ted78

 

Μπορείς ταυτόχρονα να είσαι ΚΑΙ μισθωτός ΚΑΙ ελεύθερος επαγγελματίας.Όταν όμως είσαι εργατοτεχνίτης μη στεγασμένου επαγγέλματος,μπορείς να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ΜΟΝΟ ως εργολάβος,πράγμα που σημαίνει σε τέτοια περίπτωση ότι στο ΙΚΑ δηλώνεσαι ως ΓΕΝΙΚΟΣ εργολάβος του έργου,οπότε στα ένσημα ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να εισπράξεις ΚΑΙ ΦΠΑ!!

 

@zita ,καλή τύχη σου εύχομαι.....ψάξε στο φόρουμ να διαβάσεις τα αντίστοιχα θρεντς,ευτυχώς για σένα έχουν χιλιοσυζητηθεί,και σήμερα δεν είναι καλή μέρα να ματαξανασυζητηθούν.........έχει πολύ ήλιο!:lol:Άλλο πράγμα ο εργολάβος,άλλο ο υπεργολάβος.Ο υπεργολάβος υπάρχει στα οικοδομοτεχικά έργα στα ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ επαγγέλματα.Η έννοια του εργολάβου στα οικοδομοτεχνικά στο 99,99% των περιπτώσεων ταυτίζεται με τον ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ (=αυτεπιστασία),πλην των περιπτώσεων της ανάθεσης γενικής εργολαβίας σε φυσικό-νομικό πρόσωπο ΙΔ,οπότε και στην αντίστοιχη απαίτηση απογραφής στο ΙΚΑ με το εργολαβικό συμφωνητικό σφραγισμένο από την Εφορεία,άρα κ στην απαίτηση πληρωμής ΦΠΑ στα Π=Α=Ν=Τ=Α (και στα κοάλα).Οπότε,εργολάβος είναι ο ιδιοκτήτης στην περίπτωσή σου κ ο μπογιατζής είναι απλά ένας εργάτης-τεχνίτης-βοηθός Μ=Ι=Σ=Θ=Ω=Τ=Ο=Σ χωρίς όμως υποχρέωση έγγραφης πρόσληψης ή απόλυσης!!!!.Και αυτό διότι οι μπογιατζήδες θεωρούνται μη στεγασμένο επάγγελμα.Σου γλυτώνω χρόνο κ στα δίνω μασημένα.Άνοιξε το στοματάκι σου,ΧΑΑΑΑΑΠ!!!!:lol:

 

 

zavi το ότι δεν υπάρχει ελεύθερος επαγελματίας στα οικοδομοτεχνικά έργα το λες ως άποψή σου ή έτσι το λέει ο νόμος;

 

edit:η έγγραφη τεκμηρίωση των λεγόμενών μου με το γράμμα του Νόμου και τη σφραγίδα-υπογραφή μου με υποχρεώνει-δυστυχώς-σύμφωνα με το ΠΔ του Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών σε έκδοση ΔΠΥ,το ελάχιστο ύψος του οποίου καθορίζεται από το ΠΔ 696/74!!!!Ήδη θεωρούμαι φοροφυγάς,μόνο κ μόνο επειδή παρείχα συμβουλές χωρίς την αντίστοιχη έκδοση ΔΠΥ!!!!:lol:.Καλά πέρασα κ σήμερα,σας ευχαριστώ όλους!!!

Link to comment
Share on other sites

zavi εκτιμώ την προθυμία σου να με φωτίσεις με της βαθιά και παντοτινή γνώση σου επί του θέματος αλλά θα με βοηθούσε περισσότερο αν μου έλεγες πού πρέπει να τα αναζητήσω αυτά γραμμένα (νόμο, διάταγμα, απόφαση, εγκύκλιο κλπ.). Διότι έτσι όπως το λες υπάρχει μια ασάφεια - κενό στο χαρακτηρισμό εργοδότη - εργολάβου (που ίσως οφείλεται στη σκοπιά που το εξετάζει κανείς) και δε μπορώ να διανοηθώ έναντι ποιου εργοδότη είναι τελικά εργολάβος ο ιδιοκτήτης....Δεν αμφισβητώ ότι θα είναι έτσι, απλά δε μπορώ να το καταλάβω όπως το λες και θέλω να ξέρω που προβλέπεται.

Χιλιοσυζητημένα μπορεί να είναι πράγματι τα θέματα αυτά, χιλιοειδωμένο είναι και αυτό το τζάμπα προκλητικό στυλ στα φόρουμ, που δεν οδηγεί ποτέ πουθενά παρά στον αποπροσανατολισμό από το θέμα και σε μια στείρα, άνευ ουσίας αντιπαράθεση που κουράζει και τους υπόλοιπους.

Link to comment
Share on other sites

Ο zavi τα είπε όλα.

 

Ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας φαίνεται εκ του ότι ο εργοδότης έχει την κύρια ασφαλιστική εισφορά. Επίσης εκ του ότι ο εργοδότης καταβάλει δώρα και επιδόματα αδειών (είναι το 20% του ενσήμου, κατά βάση το 20% της εργοδοτικής εισφοράς 65,266% = 45,266%ασφάλιστρο + 20%δωρόσιμο). Επίσης από το ότι υπάρχουν υπερωρίες, εισφορές ασθενείας, αποζημιώσεις ατυχημάτων κλπ... Λεπτομέρειες στο ΙΚΑ, στην συλλογική σύμβαση των οικοδόμων κλπ. Όλα υπάρχουν ανηρτημένα σε pdf στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ.

 

Επίσης ΔΕΝ κόβει αποδείξεις. Η μόνη απόδειξη είναι μία υπογραφή στην κατάσταση μισθοδοσίας και η ΑΠΔ.-

 

Κατά τα λοιπά, το πρόβλημα δεν είναι ο μπογιατζής, είναι το απίστευτο γραφειοκρατικό τρέξιμο και το φέσωμα από ΙΚΑ και λοιπούς φορείς σε πρόστιμα κλπ για το σύνολο των πολλών και σοβαρών παραβάσεων που έχουν γίνει...

 

Υ.Γ: Δεν υπάρχει διαφορά στο εργασιακό καθεστώς αν ο εργοδότης είναι εργολάβος ή ιδιώτης. Απλά ο εργολάβος παρακρατεί και αποδίδει στο κράτος τον φόρο εισοδήματος που οφείλει ο εργαζόμενος. Επίσης περνάει στα βιβλία του δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης του προσωπικού. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

 

Υ.Γ2: Όπως είπε ο zavi, ο μηχανικός είναι για να αποφεύγεις τέτοιες καταστάσεις. Ο δικηγόρος δεν μπορεί να σε σώσει από αυτές τις καταστάσεις, υπάρχει όμως για να καρπώνεται όφελος από αυτές. :) :-x

Link to comment
Share on other sites

... αυτό το τζάμπα προκλητικό στυλ στα φόρουμ, που δεν οδηγεί ποτέ πουθενά παρά στον αποπροσανατολισμό από το θέμα και σε μια στείρα, άνευ ουσίας αντιπαράθεση που κουράζει και τους υπόλοιπους.

 

Χωρίς να έχω διάθεση να προσθέσω άλλα επί της ουσίας δε μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι οι συνάδελφοι που κατέθεσαν στο συγκεκριμένο θέμα την πείρα τους μέχρις εξαντλήσεως δεν αντιπαρέθεσαν (πομφόλυγες) σε αντίθετες απόψεις (πομφόλυγες). Δεν αποπροσανατόλισαν κανένα, αντίθετα προσπάθησαν να δώσουν κατευθύνσεις διαφυγής στον ιδιοκτήτη του εν θέματι ακινήτου και παθόντα (προσεχώς).

 

Αν είσαι νομικός και εκπροσωπείς πελάτη σου θεωρώ υψίστη τιμή μας που ζητάς από μηχανικούς να σε καθοδηγήσουν στα νομικά, έστω και μέσα από αυτή τη στείρα "αντιπαράθεση". Μη στεναχωριέσαι όμως, το έργο το έχουμε δει πολλές φορές κι όπως διαπιστώνεις μερικοί έχουν ιώβεια υπομονή.

 

Eύχομαι καλό καλοκαίρι και καλή τύχη.

Sign-out.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.