Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογές, και λύσεις προβλημάτων, με κόλλα πλακιδίων


mak_johnn

Recommended Posts

Αυτα και που λες είναι 1000% ΣΩΣΤΑ και σε εμένα τουλάχιστον είναι γνωστά.

 

Απλά δεν συμφωνώ να κάνω μόνο αυτα και να μην τοποθέτησω υαλοπλεγμα. Κι αν είναι να κάνω ένα απο τα δυο μόνο, απλά θα προτίμησω το υαλοπλεγμα ως πιο σίγουρη λύση.

 

Εκει έγκειται και η οποία διαφωνία μου με εσένα.

 

Απο εκει και μετα δεν βλέπω τον λόγο να μην χρησιμοποιήσω παλιά Μπετοφορμ με άγρια επιφάνεια αφού αυτό είναι πάντα εφικτό. Εάν πάλι υπάρχουν σημεία με λεία επιφάνεια μπετου για τον άλφα ή βήτα λόγο τότε χρησιμοποιώ πάντα επαλλειφομενα προσφυσης γιατί δεν θέλω να ρισκαρω την οποιαδήποτε αστοχία.

 

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα με την χρήση μεταλλοτυπων και εκει οι προδιαγραφές ορίζουν την σχετική προεργασία των λειων επιφανειων ώστε να έχουν επαρκή πρόσφυση για τα επιχρισματα. Απλά εκει αυτα που κερδίζεις απο την χρήση μεταλλότυπου ή αλλού συστήματος καλουπιων είναι σαφώς περισσότερα απο το κόστος των επαλλειφωμενων που χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ.....και υαλόπλεγμα, και υαλόινες (πολυεστέρα ) μέσα στον σοβά, και στεγανωτικά, που είναι και ελαστικά.

 

Θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι σε περίπτωση συνεχής δόμησης, όπου το δώμα πατάει πάνω στην τοιχοποιία, το υαλόπλεγμα, πρέπει να τοποθετήτε έναν αρμό πιο κάτω, από την διεπαφή της τοιχοποιίας με το δώμα.

 

Ο λόγος είναι, ότι στην διεπαφή η πρόσφυση είναι ισχυρή, διότι το φρέσκο σκυρόδεμα, αγκυρώνει την τοιχοποιία.

Οπότε το υαλόπλεγμα, πρέπει να τοποθετήτε μια σειρά κάτω από την διεπαφή, ώστε να παραλαμβάνει τις οριζόντιες συστολές διαστολές, του δώματος, που δημιουργούν τις ρωγμές, και μεταφέρονται στον κάτω αρμό.

 

Η τοποθέτηση του υαλοπλέγματος, για να είναι σωστή, πρέπει να το κολλήσουμε πάνω στον σοβά, ( όταν ο σοβάς είναι φρέσκος, σιδερώνομαι το υαλόπλεγμα πάνω στο σοβά με το μυστρί. ) και όχι απλός να το τοποθετήσουμε πριν τον σοβά με πρόκες.

 

Όσο ποιώ πολύ έξω, προς την επιφάνεια του σοβά, είναι το υαλόπλεγμα, τόσο πιο πολύ επιτυγχάνομε την αποφυγή ρωγμών.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ξεθάβω το τόπικ γιατί αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα.

 

Ανακαινίζω την κατοικία ενός πολύ καλού φίλου και φτάσαμε στα σοβατίσματα.

 

Ο μάστορας - σοβατζής σήμερα που ήρθε να δει το σπίτι να πάρω προσφορά μου είπε πως θα χρησιμοποιήσει κόλα πλακιδίων στον σοβά για να μην σκάσει ο σοβάς στα σημεία που θα ενώνεται ο παλιός σοβάς με τον νέο.

Από ότι κατάλαβα επειδή δεν είχα και πολύ χρόνο δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου πλέγμα αλλά μόνο αυτό το μίγμα σοβά - κόλλας.

Ο μάστορας μου ήρθε συστημένος από έναν άνθρωπο της δουλειάς που εκτιμώ και όσο ρώτησα καλά λόγια άκουσα.

 

Το θέμα είναι ότι το σπίτι το νιώθω σαν να είναι το δικό μου και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει μαλ@κία και αυτό με την κόλλα στον σοβά πρώτη φορά σήμερα το άκουσα.

 

Υπάρχει περίπτωση στην ενωσιά παλιού σοβά με νέο το μίγμα αυτό να λειτουργήσει καλύτερα από το πλέγμα? Το ίδιο υλικό θα χρησιμοποιήσει και στις κολώνες - δοκάρια και πάνω από τα ηλεκτρολογικά - υδρυλικά.

Μπορώ να βάλω και το πλέγμα που το εμπιστεύομαι και αυτό το handmade μίγμα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παιδιά καλησπέρα,

 

Αποφάσισα να συνεχίσω μια οικοδομή που έχει εμφανή μπετά σε μπαλκόνια κολώνες και δοκάρια και η οποία έγινε το 1996. Προσπαθώ να βγάλω άκρη για το αν πρέπει να σοβαντιστούν οι όχι τα εμφανή σε κολώνες και δοκάρια (μπαλκόνια όχι). Όλοι στην πρώτη επίσκεψη λένε να μην τα σοβαντίσω αλλά μετά βλέπουν τις λεπτομέρειες

 

1) όλες οι κολώνες και τα δοκάρια έχουν και στις 2 πλευρές στρογγυλές γωνίες

2) υπάρχουν σημεία όπου η διαφορά τούβλου με μπετό είναι 3 εκατοστά και αλλού είναι μηδέν (αυτό συμβαίνει και στον ίδιο τοίχο, πάνω να είναι 3 εκατοστά και κάτω μηδέν)

3) λόγω του 1 η μετόπη του κτιρίου είναι εμφανές μπετό και καταλήγει σε στρογγυλή γωνία, ομοίως και στα δοκάρια που βρίσκονται πάνω από κουφώματα

 

Οι μισοί ισχυρίζονται ότι αν δεν σοβαντιστεί όλο θα εισχωρήσει υγρασία από την στρογγυλάδα στο σοβά οπότε θα έχουμε ρωγμές έτσι και αλλιώς, οι άλλοι μισοί μου λένε ότι αναγκαστικά και λόγω του 2 πρέπει να σοβαντιστεί όλο.

 

Η πιο σωστή αντιμετώπιση ήταν ενός φίλου μηχανικού που μου είπε

 

1) πρέπει να βρεθεί ένα υλικό το οποίο να επιτρέψει την πρόσφυση του σοβά στο εμφανές μπετό. Δεν είχε απάντηση όμως για το ποιο είναι αυτό το υλικό και πώς εφαρμόζεται γιατί δεν έχει τύχει να δουλέψει σε κάτι ανάλογο πρόσφατα. Έχετε άποψη για αυτό?

2) υαλόπλεγμα μόνο σε όλες τις ενώσεις, δεν χρειάζεται να τυλιχτεί όλη η επιφάνεια, δεν θα δώσει κανένα πλεονέκτημα

3) το τελευταίο χέρι του σοβατζή (το μαρμάρωμα δηλαδή) πρότεινε να αντικατασταθεί με έτοιμο σοβά επώνυμης εταιρίας (π.χ. sika) και νομίζω ανέφερε και ελαστομερή

4) η χρήση κόλλας δεν θα δώσει λύση στην πρόσφυση σοβά με εμφανές μπετόν

 

Θα ήθελα την γνώμη σας και ιδανικά από κάποιους που έχουν πραγματικά δουλέψει σε αντίστοιχη περίπτωση και έχουν παρέλθει 4-5 χρόνια. Αν αναφέρετε και ενδεικτικά υλικά που είναι αξιόπιστα θα με σώζατε.

Link to comment
Share on other sites

υπηρχε μια οικοδομη και την ειχαν 2 κατασκευαστες. ο ενας ηταν και ο μπετατζης της οικοδομης και ολη τη πυλωτη την εκανε εμφανη. ο δευτερος ο συνεταιρος ομως ηθελε να την σοβατησει ολη την πυλωτη γιατι εβαλε ο ηλεκτρολογος τις γραμμες με τα φωτα πολυ ανορθωδοξα και εσκαψε τα εμφανη σε πολλα σημεια για να βαλει τα φωτα.

 

οταν ηρθε να σοβατησει ο σοβατζης με τον ''κλασσικο'' σοβα το μονο που ενανε ηταν να βαλει παραπανω τσιμεντο στο πεταχτο, το λασπωμα με λιγο περισσοτερο ασβεστη για να κολλησει και το μαρμαρο οπως το κανει παντα.

 

εχουν περασει 5 χρονια και δεν εχει σκιστει το παραμικρο. οποτε ασε τα ''ειδικα'' και καλα υλικα, αμα ξερει και ειναι καλος και εμπειρος ο σοβατζης θα στο κανει οπως πρεπει

Link to comment
Share on other sites

@ be_mech

 

1)Συνθετικές ρητίνες με χαλαζιακή άμμο υψηλής αλκαλικής αντοχής.Στο μαιλ σας έχετε πάρει ότι παραπάνω χρειάζεται για να καταλάβει ο μηχανικός σας(δώστε προσοχή στην επεξεργασία και στην εναπόθεση σκόνης...).Θα συνεχίσω να μην δίνω ονόματα εταιρειών από εδώ.

 

2)Δεν συμφωνώ!

 

3) Βελτιωτική ρητίνη και συνθετικά ελαστομερή απόλυτα ανθεκτικά στην αλκαλική σαπωνοποίηση.

Δεν κατάλαβα όμως γιατι επιθυμεί το βιομηχανικό προιον μόνο στο 3 χέρι,αλλά οκ,γίνεται.

 

4)οκ,μπλέκει πολύ έτσι η δουλιά με αμφίβολο (για εμένα) αποτέλεσμα.Και C2TES1 να επιλέγατε έχουν σχεδιαστεί για άλλη χρήση.Υπάρχουν πάντα συγκεκριμένα προιοντα,μην τα μπλέκουμε.

 

 

 

@ ducatista

Εδω και χρόνια εταιρείες κολοσσοί έχουν ξοδέψει και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά για την έρευνα στην αύξηση της πρόσφυσης,τις παρόμοιες μηχανικές,θερμικές η λόγω γήρανσης μετατοπίσεις τοιχοποιιας-σοβά,την διαπνοή,την αδιαβροχοποίηση,την αποφυγή των πεταλίδων και πολλά μα πάρα πολλά άλλα.Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, τα ποσά που ΄ξοδεψαν μέχρι τώρα είναι περίπου ίδια με αυτά της εισφοροδιαφυγής μας,σε περιπτώσεις λόγου χάρη που "ρίχνεις μπετά Σάββατο με αλβανούς που το ΙΚΑ κοιμάται".Κατάφερα μάλλον να μιλήσω την γλώσσα σου για να καταλάβεις, αλλά ειλικρινά εγώ δεν καταλαβαίνω με τίποτα που βρίσκεις ομοιότητα σε αυτά που έγραψες με την παραπάνω περίπτωση στο #64.

Edited by σιδερας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σιδερα και πριν βγουν αυτοι οι κολοσσοι δεν χτιζοταν σπιτια? δηλαδη ηρθαν αυτοι οι ''κολοσσοι'' να μας σωσουν και να μας βοηθησουν σε καθε τι οικοδομικο? πρεπει να καταλαβετε επιτελους οι γραφιαδες οτι ο κοσμακης εξω περναει δυσκολα και κοιταει το πιο οικονομικο γιαυτο δεν ειμαι τις αποψης να δινουμε παντα την ακριβοτερη λυση και ειδικα αυτος που την δινει να βρισκεται πισω απο ενα λουστραρισμενο γραφειο και να δηλωνει πολιτικος μηχανικος. μεινει εσυ στο γραφειακι σου και ασε να δωσει λυσεις κανενας που εχει παει οικοδομη για να λερωθει και να φαει σκονη και σοβα. εδωσα και παραδειγμα που δεν χρησιμοποιηθηκε ουτε ρητινη ουτε χαλαζιακη αμμο ουτε c25863eptr ουτε τιποτα.

 

προτιμω να μιλαω παντα μπακαλιστικα για να γινομαι κατανοητος. μπορω να μιλησω και στην γλωσσα σου αλλα δεν μου παει η γραβατα με κοβει 8-)

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

καλησπέρα . Σε πατρικο φιλου μου στην επαρχια έχουν ξηλωθει τα αποσαρθρωμενα κουτελα στα μπαλκονια  απο την πολυκατοικία του και ξανασοβατιστηκαν με τη διαφορα οτι ο σοβατζης κατα την αποξηλωση  "έτρωγε " και απο την κάτω επιφανεια της πλάκας μικρά κομματια και σοβατισε μονω τις μετώπες . Αποτέλεσμα αυτου είναι στο ταβάνι του μπαλκονιου του να φαινονται τα φαγωμένα τελειωματα  ως  συνεχομενη γραμμη εμφανους μπετου πλάτους  μ.ο 10cm  σε (2 περιπτώσεις φτάνει και τα 20 αλλα για μικρο μήκος). Είπαμε να το κάνουμε μαζί το μερεμετι γιατι πίανει λίγο το χέρι μας και  η συνολική επιφανεια δεν ξεπερνα τα 3 τμ και θυμηθηκα οτι ένας σοβατζης μου είχε πει για κολλα πλακιδιων μαζι με σοβά. Μας ενδιαφέρει πολυ η πρόσφυση με το εμφανες μπετο γιατι απο κάτω περναει κόσμος και μην έχουμε αλλα...  οπότε θέλω να ρωτησω:

1)χρειάζεται κάποια προεργασία στο εμφανές μπετό ή στον παλιό σοβα που συνδέεται?

2) οι έτοιμοι σοβάδες μιας στρώσης  ενδεικνυνται? θέλουν πλέγμα?

3) η κολλα πλακιδων με το σοβά είναι δοκιμασμένη λυση και σε τι αναλογία δουλευεται?

έχετε να προτείνετε κάτι άλλο σαν υλικο ή πατέντα?

 ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

Σωστό είναι που έτρωγε και από την κάτω επιφάνεια αλλά μετά έπρεπε να το σοβατίσει μονοκόμματα μετώπη - γωνία.

Από κάτω ο σοβάς δεν έχει γύρισμα καθόλου? Μπροστά μπήκε πλέγμα? 

Είναι λίγο tricky γιατί εκεί πάει και κάθεται όλη η υγρασία από το νερό που γλιστράει στην μετώπη και το γλείφει η πλάκα. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Σωστό είναι που έτρωγε και από την κάτω επιφάνεια αλλά μετά έπρεπε να το σοβατίσει μονοκόμματα μετώπη - γωνία.

Από κάτω ο σοβάς δεν έχει γύρισμα καθόλου? Μπροστά μπήκε πλέγμα? 

Είναι λίγο tricky γιατί εκεί πάει και κάθεται όλη η υγρασία από το νερό που γλιστράει στην μετώπη και το γλείφει η πλάκα. 

 

 

 

Κι εγώ θεωρώ οτι επρεπε να μην αφησει εκτεθημενα ολα τα ταβανια σα φαγωμενα και να τα σοβατισει. Όχι δεν εχει γυρισμα. μπροστα μπηκε πλεγμα αλλα μόνο στη μετώπη . Η συμφωνια ηταν να φτιάξει μονο τις μετωπες ανεξαρτητα  για ό,τι ζημια προκαλούσε στο εσωτερικο των μπαλκονιών. Καμια ιδέα για υλικά που πρεπει να χρησιμοποιηθουν ? ετοιμο σοβα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.