Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγη σε κτήριο με ΓΟΚ 73


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Έκανα μια μικρή έρευνα στο forum και δεν κατάφερα να βρω κάτι σχετικό.

Έχω μια μονοκατοικία σε χωριό με οικοδομική άδεια το 1980. Ο ιδιοκτήτης θέλει να εγκαταστήσει Φ/Β 10KW στην κεραμοσκεπή του σπιτιού του. Στέγη για την οποία δεν υπάρχει και δε συμπεριλαμβανόταν στην άδεια που προανέφερα.

Ξεκινάω με την άδεια μικρής κλίμακας και ήθελα να σιγουρευτώ πριν συνεχίσω.

Εκείνη την εποχή ίσχυε ο ΓΟΚ '73, απαιτούνταν η αδειοδότηση για κατασκευή στέγης;

Πρέπει να αναφέρω ότι η στέγη δεν είναι προσβάσιμη μέσα από το σπίτι και δεν υπερβαίνει τα 2μ.

Βρήκα επίσης αυτό, που αναφέρει σε ποιές περιπτώσεις δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας:

"""""Εγκ.21281/11051/80.

"Χορήγηση αδείας και ογκομετρικός προϋπολογισμός σε κατασκευή με επικάλυψη στέγης από κεραμμύδια"

Επειδή η θερμομόνωση των κτηρίων επιτυγχάνεται κατά μεγάλον βαθμόν με την δημιουργία κενού χώρου όπως, στην περίπτωση κατασκευής στέγης με επικάλυψη από κεραμμύδια πράγμα που συμβάλλει και στην αισθητική και διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα όπου τούτο κυριαρχεί σαν στοιχείο, σας γνωρίζουμε ότι η κατασκευή αυτή συμπεριλαμβάνεται αυτονόητα στην έκδοση της αδείας και ως εκ τούτου εάν σε περίπτωση πλακών εκ σιδηροπαγούς σκυροδέματος ζητείται η κατασκευή επικεραμώσεως αντί του επιτρεπομένου ύψους δεν απαιτείται άδεια ούτε η κατασκευή αυτή προσμετράται χωριστά στον ογκομετρικό προϋπολογισμό του έργου.Το ίδιο θα συμβαίνει και στον ογκομετρικό προϋπολογισμό νέας κατασκευής ο οποίος θα αναφέρεται και θα υπολογίζεται στην τιμή μονάδος μέχρι της κορωνίδος του κτιρίου. Προκειμένου περί υφισταμένων κτηρίων απαιτείται μόνον δήλωση αντοχής ενός διπλωματούχου μηχανικού.""""

 

Αν γνωρίζει κάποιος έγκυρα τι ισχύει ας μου πει...

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι αν δεν υπήρχε η -υφιστάμενη- αυθαίρετη στέγη θα χρειαζόταν οικοδομική άδεια για την κατασκευή της...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημερα εχω παρόμοια περίπτωση με την συνάδελφο DimitraPar, ξερει κανενας αν με τον ΓΟΚ 73 χρειαζοταν αδεια για κεραμοσκεπή??? ψαχνω και δεν βρισκω τιποτα, αλλα πολλοι συναδελφοι μου λενε οτι δεν χρειαζονταν χωρις και αυτοι να θυμουνται που ειναι γραμμενο.ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Απ΄ότι θυμάμαι δείχναμε την στέγη πχ.σε νέο κτήριο με πλάκα μπετόν και υπολογίζαμε τον όγκο της στα φορολογικά με την τιμή μονάδας του αντίστοιχου κτηρίου.

 

Στατική μελέτη δεν χρειαζόταν αφού μπορούσε να στηριχθεί οπουδήποτε (!)

 

Επίσης και στον Πανδέκτη (1982) στις προσθήκες υπάρχουν δύο κατηγορίες αντικατάστασης στέγης και πως τιμολογούνται.

 

Όσον αφορά το ύψος της στέγης αυτό βάσει του ΦΕΚ 401Δ/79 ισούται με 1,50μ. (1ζ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση. Διαβασα τον ΓΟΚ 73 και ειδα οτι απαιτειται αδεια για στεγη κανονικα, μηπως καποιος παλιος συναδελφος γνωριζει καποιο εγγραφο ή καποια τροποποίηση για το αντίθετο???Συναδελφοι επιμενουν οτι κατι υπάρχει χωρις να θυμούνται επακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Με ενδιαφέρει και εμένα αυτό για δική μου περίπτωση (εξοχικό των γονιών μου). Είναι κατασκευής 1978, έχει κεραμοσκεπή και χθες που πήρα τα σχέδια από Πολεοδομία, είδα ότι δεν δείχνουν στέγη πουθενά. Βέβαια στο στέλεχος της Ο.Α. υπάρχει σφραγίδα τελικού ελέγχου μετά την αποπεράτωση "έχει καλώς". Όντως δεν απαιτείτο άδεια για τις στέγες τότε, ή τίθεται θέμα τακτοποίησης με 4014 για τη στέγη σε τέτοια περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.