Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικρότερη απόσταση Δ από την επιτρεπόμενη σε προσθήκη


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Θέλω να κάνω προσθήκη 2 ορόφων σε υπάρχον κτίριο με πυλωτή και πρώτο όροφο. Η άδεια του κτιρίου είναι του 1987 και έγινε με το ΓΟΚ85. Ο ΣΔ στη περιοχή είναι 0,8 οπότε βάσει ΓΟΚ85 μπορεί το κτιριο να ανέβει στα 13μ, αν δε κάνω λάθος.

Ελα όμως που ο μηχανικός αντί να αφήσει Δ ώς όφειλε 4,3μ άφησε Δ 4μ δηλ. άφησε λιγότερο 30εκ. Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος αν το Δ από μόνο του μπορεί να αποτελέσει ικάνη συνθήκη για τον περιορισμό του ύψους ενός κτιρίου, καθώς στη περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης χάνει έναν όροφο. Οποιαδήποτε εγκύκλιος ή ίδεα σχετική με το θέμα ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

τα έχω ελέγξει όλα τα παραπάνω τιποτα από αυτά δεν ισχύει απλα έκανε χοντράδα ο αρχιτέκτονας αλλά και ο υπάλληλος της πολεοδομίας προφανώς ήταν αλλου.

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν το τοπογραφικό της αδείας, στους όρους δόμησης, τι αναφέρει για το ύψος;

Μπορεί τότε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα...

Σήμερα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος προσδιορίζεται από τον ΓΟΚ ή μήπως (όπως συμβαίνει πολλές φορές) είναι μικρότερο;

 

Ακόμα για δες το άρθρο 23, παράγραφος 2 του ΓΟΚ για προσθήκες.

Η προσθήκη μπορεί να επεκτείνεται ως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου...

 

Ή ακόμα ίσως να μπορέσεις για τα εκτός οικοδομήσιμου τμήματος (ίσως εννοεί ο ΓΟΚ εντός του Δ) να συνεχίσεις τον φέρον οργανισμό, και οι εξωτερικοί τοίχοι να εφάπτονται με το όριο που ορίζεται από το Δ της προσθήκης. ( δηλαδή εξωτερική παρειά υποστηλωμάτων με εξωτερική παρειά τοίχου να απέχουν 30 εκ.

Link to comment
Share on other sites

τα σκέφτηκα αυτά Brasco αλλά όπως καταλαβαίνω αναφέρεται σε υφιστάμενο κτίριο (προ 85)

δυστυχώς ο συνάδελφος είχει άδεια με ΓΟΚ 85

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι είναι κτίριο με ΓΟΚ 85 και στο διάγραμμα κάλυψης διαβάζω σαν μέγιστο ύψος τα 15μ. Αυτό όμως που λες Brasco να βάλω τους υπάρχοντες τοιχους πιο μέσα 30εκ και να εξέχει ο φέροντας οργανισμός πιο έξω από που το συμπαιραίνεις ότι με καλύπτει στις απαιτήσεις του Δ? Γιατί επί της ουσίας ένας τοίχος είναι.

Αν πω στον ιδιοκτήτη ότι μάλλον χάνει έναν όροφο το βλέπω δύσκολο να μην τον τρέχει τον παλιο αρχιτέκτονα που έβγαλε την άδεια στα δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

Είναι παράδοξο να γράφει στο διάγραμμα κάλυψης ως μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 15 μ. και το υλοποιημένο Δ στην μελέτη να είναι 4,00 μ...

Αυτό που γράφω παραπάνω για εσοχή της εξωτερικής τοιχοποιίας σε σχέση με τον φέρον οργανισμό το πήρα από το άρθρο 23 του ΓΟΚ αλλά όπως λέει η myri πρέπει να έχει εφαρμογή για προσθήκες κατ΄επέκταση κτιρίων που δομήθηκαν με προγενέστερο ΓΟΚ.

 

Στο διάγραμμα κάλυψης της πρώτης αδείας πρέπει να ορίζει ξεκάθαρα πως

ο Σ.Δ. θα εξαντλούνταν μελλοντικά στα 10 μ (Δ = 4.00μ)

εφόσον ως μέγιστο ύψος έχει τα 15 μ.

Ήταν εφικτό κάτι τέτοιο; Δηλαδή η εξάντληση του Σ.Δ. σε μία ακόμα στάθμη; (αφού τώρα ήδη έχεις 2 στάθμες)

Link to comment
Share on other sites

Brasco έχεις δίκιο, έχω την αίσθηση ότι διαβάζω με πολύ αχνά γράμματα κάπου στο διάγραμμα κάλυψης ότι η εξάντληση θα γίνει στα 10μ και μέσα στην παρένθεση έχει (Δ=4μ). Πώς όμως κάποιος ελεγχτής πολεοδομίας, ή ακομα και κάποιος μηχανικός παίρνει ένα τέτοιο ρίσκο, από τη στιγμή που ο νόμος είναι σαφής ή κολλάς στον δίπλα ή αφήνεις Δ. Όσο για τα τετραγωνικά φτάνουν να καλυψει έναν όροφο ολόκληρο από πάνω αλλά και ένα ικανοποιητικό κομμάτι της πυλωτής εάν η εξάντληση γίνει σε ύψος 10μ.

Έλα όμως που τον ιδιοκτήτη δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να κλεισει την πυλωτή αλλά θέλει 2 οροφους ως προσθήκη. Επισημαίνω επίσης ότι στο τεύχος στατικών έχει προβλεψη για άλλους 2 ορόφους.

 

Akius πολύ καλή η σκέψη σου αλλά πως θα δικαιολογήσω στην πυλωτή ότι δύο υποστυλώματα και το δοκάρι που τα ενώνει είναι μέσα στο Δ.(σε απόσταση δηλ μικρότερη των 4,30μ από το όριο). Φοβάμαι ότι δε γίνεται αυτό καθώς θα έχω ένα Δ σωστό στον όροφο αλλά στη πυλωτή δε θα είναι νόμιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.