Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διανομή /Κατάτμηση εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων


Hope

Recommended Posts

Μα ... για την πολεοδομία το οικόπεδο είναι ενιαίο είτε το έχει ένας ιδιοκτήτης είτε περισσότεροι. Δεν φαίνεται, σε επίσημο έγγραφο, ότι είναι μοιρασμένο, σε τμήματα, με κάθετη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν είχε γίνει ποτέ κάθετη αλλά ήταν μια ζωή μισο μισο και ο ένας εκ των ιδιοκτητών ξεπέρασε το σδ

 

Δεν υπάρχει "μισό μισό". Συνιδιοκτησία σημαίνει το έχετε μαζί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αυτό πρέπει να το κατανοήσετε οι εκτός του χώρου μας. Η συνιδιοκτησία είναι "επικίνδυνο" πράγμα. Εγώ για παράδειγμα προσωπικά, συνιδιοκτησία με τον ίδιο μου τον αδερφό δε θα ήθελα ούτε ...σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Παρά το ότι τον αγαπώ.

Link to comment
Share on other sites

αρα μπορεί να χτίσει όσο θέλει?

Ο καθένας οικοδομεί ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας Χ Σ.Δ. και πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανές υπερβάσεις του άλλου.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αρτιοτητα υπαρχει και για τα δυο οικοπεδα. Το προβλημα έχει ως εξής

 

Είμαι συνιδιοκτήτρια εξ’αδιαιρέτου οικοπέδου 957 μ2, με κάθετη (οριζόντια) σύσταση. Τμήμα Α 478,66μ2 δικό μου και Τμήμα Β 478,66μ2 του γείτονα . Συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 0,60. Το μέγεθος και σχήμα των οικοπέδων, επιτρέπει να γίνει κατάτμιση αλλά το κόστος μεγάλο. Πριν από 21 περίπου χρόνια, ο συνιδιοκτήτης έχτισε με άδεια χαμηλών κτιρίων ΓΟΚ 85 άρθρο 14, χωρίς συνέναιση από δικής μας πλευράς και χωρίς προφανώς επίδειξη τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το δικό μου οικόπεδο να χτίσει όσα θα του αναλογούσαν εαν η άδεια του όμορου οικοπέδου ήταν κανονική και όχι χαμηλών κτιρίων. Επίσης δήλωσε το οικόπεδό του ως άρτιο, χωρίς ν'αποτυπώσει το δικό μου οικόπεδο στο τοπογραφικό στην πολεοδομία. Το τοπογραφικό κάλυψης και το τοπογραφικό που κατέθεσε τότε στην πολεοδομία αποτυπώνουν στην άδεια 450μ2 και όχι ως ½ των 957,32μ2. Ο γείτονας, τμήμα Β, στην άδεια δήλωσε διόροφη κατοικία σε πυλωτής με υπόγειο συνολικό εμβαδό 286.92μ2. Κάλυψη δεν παίζει ρόλο λόγω του ότι δεν έκανε υπερβάσεις. Όπως όλοι στην Ελλάδα, έχει το ισόγειο κλειστό (σαν οικία)....

 

Γι'αυτό συζητάω και θέτω το ερώτημα τώρα για κατάτμιση, και σωστή διαδικασία.

Ποιά άλλη εναλλακτική έχω? Πριν μου πείτε για να πληρώσω μηχανικό, το έχω κάνει και μου είπε κατάτμιση....άλλος λέει μπορώ να χτίσω, κλπ.

 

Το θέμα μου όμως δεν είναι να χτίσω αλλά να το πουλήσω, λόγω του ότι ζω στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Με τα νέα δεδομένα, ως προς τη δόμηση του συνιδιοκτήτη, η μόνη λύση είναι η κατάτμηση του οικοπέδου σε δύο άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού, άλλωστε, συμφωνεί στην κίνηση αυτή και ο συνιδιοκτήτης.

 

Η διαδικασία είναι απλή και χρειάζεται ένα τοπογραφικό διάγραμμα του συνολικού οικοπέδου με αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί. Ο μηχανικός που θα συντάξει το τδ θα αναγράψει τους όρους δόμησης της περιοχής και τα ελάχιστα όρια αρτιότητας των οικοπέδων. Ο συμβ/φος θα συντάξει το συμβόλαιο κατάτμησης του οικοπέδου. Είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα εάν ο συμβ/φος ζητήσει να αναγραφεί στο τδ η συνολική δόμηση επί του οικοπέδου του συνιδιοκτήτη, αλλά αυτό δεν είναι θέμα που ενδιαφέρει εσένα.

 

Καλή τύχη ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Προκύπτει από τη λογική των ορίων αρτιότητας. Όταν κάνεις κατάτμηση μεγάλης έκτασης σε μικρότερες, πρέπει να δημιουργείς άρτια και οικοδομήσιμα τεμάχια.

Link to comment
Share on other sites

Πέραν της λογικής... Υποχρεούμαστε νομικά;

 

Προσπαθώντας να κατανοήσω το ερώτημά σου, εννοείς ότι προτίθεσαι να υπογράψεις τοπογραφικό διάγραμμα, με το οποίο μία έκταση κατατμείται σε τεμάχια που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις και τα όρια αρτιότητας;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.