Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός εξωστών στο δώμα (βατοί - μη βατοί)


Recommended Posts

Συνάδελφοι γνωρίζει κάποιος αν σε βατό δώμα πολυκατοικίας οι εξώστες εκεί από μπετό μετράνε κανονικά στην επιφάνεια των εξωστών?

 

Μου έλεγε κάποιος πως το τι είναι εξώστης εξαρτάται από το που τοποθετεί κανείς το κάγκελο.Είναι δυνατόν?

 

Δηλ. έρχεται στο τελευταίο όροφο που είναι το δώμα και βάζει το κάγκελο πιο μέσα οπότε αφενός έχει τη στεγαση ο από κάτω και από την άλλη η επιφάνεια αυτή δε μετράει στους εξώστες.

Link to comment
Share on other sites

Άκη , ορθά το επισήμαναν

http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2122/index.shtml

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 55

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή του Ν. 2831/2000 «Τροποποίηση των διατάξεων του Ν.1577/85 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός» και άλλες πολεοδομικές διατάξεις».

 

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤ΄ ΑΡΘΡΟ

ΑΡΘΡΟ 1 (Τροποποίηση του άρθρου 2)

Παρ. 5 - Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής εξώστου και στο δώμα, ο οποίος εάν είναι βατός περιλαμβάνεται στο ποσοστό 40% το οποίο επιτρέπεται για την κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11.

 

μην ξεχνάς μόνο πως με το νόμο Σουφλιά και Μπιρμπίλη το ποσοστό έγινε 35%

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον, λοπόν ο ΓΟΚ αναφέρει ότι "Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής εξώστου και στο δώμα ο οποίος εάν είναι βατός περιλαμβάνεται στο ποσοστό 35% το οποίο επιτρέπεται για την κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11",

αυτό λοιπόν που κάνουμε είναι να δείχνουμε τον εξώστη του δώματος μη βατό ώστε να μη μετρά στην επιφάνεια των εξώστων. Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά...

 

Αυτό με το κάγκελο που το τοποθετούμε μέσα για να μην υπολογισθεί ο πρόβολος στο ποσοστό εξωστών πρέπει να είναι "κατάλοιπο" του ΓΟΚ 73 και τότε αν το θυμάμαι καλά έλεγε .. "κατ΄επέκτασιν της πλακός του δώματος δεν κατασκευάζεται εξώστης..." έτσι με την "βοήθεια" της οπισθοχώρησης του κάγκελου αποχαρακτηρίζονταν ο εξώστης σαν εξώστης και έπαιρνε την μορφή στεγάστρου...

 

Το "κόλπο" με το κάγκελο σήμερα δεν ...πιάνει.

Επιτρέπεται να γίνει εξώστης όταν υπάρχει το περιθώριο να συνυπολογισθεί στο ποσοστό του 35% αλλιώς μόνο 40 εκ.

Για παραπάνω από 40 εκ. όπως λέει και ο erling και για να θεωρηθεί ως στέγαστρο που λέει και η myri περνάμε "Ιερά Εξέταση" δηλ. ΕΠΑΕ.

Ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας μπορεί να έχουμε αν το δείξουμε κεκλιμένο ή με εγκάρσια κενά κάτι σαν μπετονένια πέργκολα (ένα γράφει ένα αφήνει που λέγαμε στο Δημοτικό ή καλλίτερα ένα γράφει δύο αφήνει!)

Μεγαλύτερο ποσοστό ίσως έχουμε αν κάνουμε κάποια "ελαφριά κατασκευή" και λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του δαπέδου

 

Επίσης όταν η κεκλιμένη γραμμή του ιδεατού στερεού "κόβει" τον εξώστη μας το κάγκελο ή το στηθαίο αν ξεκινάει από αυτή την τομή πρέπει να είναι επίσης λοξό. (προς τα μέσα εννοείται)

Link to comment
Share on other sites

Ακη συμφωνώ!

και δεν είναι μόνο δύο αλλά περισσότερες!

Σε μία από αυτές κάποιος νέος (σε ηλικία) ελεγκτής μου είπε να μετρήσω και τα του δώματος (ισόγειο κτίριο) και επειδή δεν είχα πρόβλημα τα πολλαπλασιάσαμε επί δύο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.