Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά πράξεως εφαρμογής και κτηματολογίου


Recommended Posts

Καλησπέρα.

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα και θα ήθελα συμβουλές...

Ιδιοκτήτες (ζευγάρι) έχουν ένα οικόπεδο εξ αδιαιρέτου (50% ο καθείς) αγορασμένο με συμβόλαιο του 1970. Επίσης έχουν με άλλο συμβόλαιο (του 1975) το διπλανό οικόπεδο και πάλι εξ αδιαιρέτου.Τα δυο οικόπεδα είναι περιφραγμένα στις πλευρές που συνορεύουν με άλλους και στην κοινή τους πλευρά δεν έχει κάποιο όριο.

Οι αρχικές ιδιοκτησίες συνόρευαν δυτικά με μελλοντικό δρόμο που όριζε το σχέδιο πολής και δεν είχε διανοιχθεί. Ο δρόμος αυτός μετά από τροποποίηση του σχεδίου πολής πέρασε μέσα από τις ιδιοκτησίες αφαιρώντας τους ένα τμήμα. Αργότερα με άλλη τροποποίηση του σχεδίου πόλης διανοίχθηκε και άλλος δρόμος στα δυτικά ο οποίος περνούσε μέσα από τα οικόπεδα, ενώ από τη βόρεια πλευρά και την ανατολική πλευρά ορίζεται από την πράξη εφαρμογής ότι θα διανοιχτουν αλλοι δρόμοι. (σχεδιάγραμμα). Εν πάσει περιπτώσει οι αρχικές ιδιοκτησίες κατακερματίστηκαν αλλά παρόλα αυτά δε ζημιώθηκαν πάρα πολύ.

Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν μεταβίβαση στον υιο τους ένα εκ των δύο οικοπέδων. Και εδώ αρχιζουν όλα. Εχει περάσει από την περιοχή κτηματολόγιο και το οποίο δείχνει το πρώτο και μικρό οικόπεδο ως μεγάλο και το δεύτερο και μεγαλύτερο οικόπεδο ως μικρό. Λέμε απλή χωρική μεταβολή θα γίνει, με μετακίνηση του μεταξύ τους ορίου. Το μεταξύ τους όμως όριο δεν εντοπίζεται γιατί με τα χρόνια οι διαστάσεις των δυο οικοπέδων μεταβλήθηκαν, όπως και τα εμβαδά. Οπότε καταλήγουμε ότι θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί το όριο εκεί που δείχνει το κτηματολόγιο.

Απ΄την άλλη όμως η πράξη εφαρμογής που έχει κυρωθεί δείχνει τις ιδιοκτησίες ώς μια Ενιαία και έτσι δεν μπορεί να περιγραφούν οι ρυμοτομίες κτλ για τις δύο ξεχωριστές ιδιοκτησίες προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση.

Τα βασικά ερωτήματα είναι τα εξής:

α)Κάνω διορθωση πράξης εφαρμογής ή υπάρχει πιο σύντομη λύση? Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν τη μεταβίβαση πρίν τις νεες αντικειμενικές....

β)Το ενδιάμεσο όριο να το τοποθετήσω με βάση την υπόδειξη ιδιοκτητών αφού δεν έχω κάποια άλλο τρόπο εντοπισμού από τα συμβόλαια? Ή να το βάλω εκεί που το έχει τοποθετήσει το κτηματολόγιο.

γ)Με το κτηματολόγιο ασχολούμαι μετά τη διόρθωση?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Υ.Γ. Για να βρώ όλα τα στοιχεία έχω κάνει άπειρα χιλιόμετρα (...δημόσιο...)

post-2847-13188724634_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

1. Διορθωτικη της πραξης εφαρμογης με αλλαγη οριων...Σημαινει οτι πρεπει να εχεις και τιτλους και τοπογραφικα παλιοτερα κτλ κτλ

2. Συμφωνα με τους τιτλους, αν το οριο που οριζει το κτηματολογιο ειναι σωστο τοτε χρησιμοποιησε το.

3. Η διορθωτικη της πραξης εφαργμογης θα μεταγραφει στο κτηματολογιο. Αν οι τελικες επιφανειες στους πινακες δεν συμφωνουν το κτηματολογιο τοτε πας και εκει για χωρικη μεταβολη...

 

Δεν ξερω αν προλαβαινεις μεχρι τελος του ετους..

Ξεκινα αμμεσα..

 

Αλλα εγω δεν καταλαβαινω πως το κτηματολογιο εχει δυο οικοπεδα και η πραξη εφαρμογης ενα..Στους πινακες εχουν περαστει οι τιτλοι ιδιοκτησιας???

 

ΥΓ. Αυτα συμβαινουν γτ κανεις απο τους ιδιοκτητες δεν εψαξε να δει τι γινεται οταν εγινε κοινοποιηση για την πραξη εφαρμογης και για το κτηματολογιο....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ TERRY για την άμεση απάντηση. όπως είπα τα στοιχεία τα έχω συγκεντρώσει με πολύ κόπο αλλά δυστυχώς βλέπω πως θα χαθεί η δουλειά λόγω χρόνου (και κόστους γιατί αλλιώς χρεώνεται ενα τοπογραφικό διάγραμμα,αλλιώς μια χωρική μεταβολή και αλλιώς μια διόρθωση Π.Ε.). Από ότι πάντως καταλαβαίνω στο κτηματολόγιο το δηλώσαν ως δύο οικόπεδα (γιατί ασχολήθηκαν) αλλα με την πράξη εφαρμογής δεν ασχολήθηκαν και δηλώθηκε ως ένα αφού ορατό όριο δεν υπάρχει. Μένει να τους το πω...

Link to comment
Share on other sites

Στα Κτηματολογικά στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής λαμβάνονται υπόψη οι τίτλοι ιδιοκτησίας που θα προσκομισθούν από τους ιδιοκτήτες κατά την υποβολή της δήλωσης. Αν τα δυο οικόπεδα αγοράσθηκαν με διαφορετικά συμβόλαια είναι ανεξάρτητα.

Link to comment
Share on other sites

Στα διαγράμματα της πραξης εφαρμογής δεν απεικονίζονται τα αρχικά όρια των αγροτεμαχίων ώστε να μπορεσεις να κάνεις κάποιο συσχετισμό με τα υπάρχοντα στοιχεία και να εφαρμόσεις το κοινό όριο ? Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο μάλλον θα πρέπει να πας με υπόδειξη ή με το όριο του κτηματολογίου.

Μου κάνει εντύπωση η ασυμφωνία μεταξύ Κτημ/γιου και Πράξης.

Την διορθωτική πάντως δεν την γλυτώνεις και καλό είναι να δώσεις στους ιδιοκτήτες να καταλάβουν πως είτε τώρα είτε αργότερα, είτε θέλουν να μεταβιβάσουν είτε όχι, καλό ειναι να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση, είναι προς δικό τους όφελος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

DIMITRIS80 : Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάποια εφαρμογή με συσχετισμό αν και προσπάθησα. Μάλλον με υπόδειξη θα γίνει. Κατα τα άλλα τη διορθωτική γενικά δεν τη γλιτώνουν απλά θα την καθυστερήσουν. Ιδωμεν..

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να προσθέσω και μία άλλη διάσταση στο γενικό προβληματισμό.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως έγιναν τόσες πολλές τροποποιήσεις και έγκριση ΠΜ, ώστε να συνταχθεί ΠΕ, στην ίδια περιοχή. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

 

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές των 2 οικοπέδων δεν συνοδευόντουσαν από τδ, ώστε να έχεις τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων για να εφαρμόσεις;

 

Το όριο του κτηματολογίου μπορεί να ληφθεί ως τελευταία λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις γιατί η θέση του έγινε με άλλα κριτήρια από αυτά που σε ενδιαφέρουν.

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω με τον Τοπογάβρο. Στο κτηματολόγιο όντως αν δύο ιδιοκτησίες αγοράζονται με δύο διαφορετικά συμβόλαια αποτυπώνονται ως δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες (και αυτό όχι πάντα αλλά είναι άλλο θέμα αυτό) γιατί υπερισχύει η νομική σκοπιά. Στη σύνταξη της πράξης εφαρμογής όμως ο μελετητής το εξετάζει από πολεοδομική σκοπιά και έτσι αποτυπώνονται ώς ενιαία ιδιοκτησία.

Είχα και εγώ μια παρόμοια περίπτωση, όπου στο κτηματολόγιο έχουν αποτυπωθεί 2 ιδιοκτησίες (αγορασμένες με δύο συμβόλαια), ενώ στην ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΕ ο μελετητής ώς αρχική ιδιοκτησία θεωρεί ενιαία ιδιοκτησία.

Από το κτηματολογικό γραφείο μου είπαν ότι ΔΕΝ μπορούν να αλλάξουν τα κτηματολογικά διαγράμματα ώστε να γίνει ενοποίηση των ιδιοκτησιών γιατί για αυτούς νομικά είναι δύο ξεχωριστές ιδιοκτησίες.

Ο μελετητής της ΠΕ μου είπε ότι για αυτόν είναι μία ιδιοκτησία εφόσον ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Η λύση που μου δόθηκε είναι η εξής: υπομονή μέχρι την κύρωση της ΠΕ όπου έπειτα θα γίνει μεταβολή των ορίων των γεωτεμαχίων και θα αποτυπωθεί ως τελική ιδιοκτησία του πελάτη μου το νέο οικόπεδο της ΠΕ.

 

Τώρα ως προς την περίπτωση του agavathas, αν κατάλαβα καλά αφού έχει κυρωθεί η ΠΕ τότε έχει δωθεί τελικό οικόπεδο στους γονείς. Δεν είναι εφικτό σύμφωνα με τους όρους δόμησης να κατατμηθεί το οικόπεδο και να μεταβιβαστεί στον υιό το ένα τμήμα? Αν μπορεί να γίνει αυτό τότε με την κυρωμένη πράξη εφαρμογής και τα νέα συμβόλαια μπορεί να γίνει αίτηση διόρθωσης ορίων στο κτηματολόγιο. Αν ο συμβολαιογράφος προβάλει αντιρρήσεις επειδή δε συμφωνούν τα όρια του κτηματολογίου με της ΠΕ, τότε με την κυρωμένη πράξη εφαρμογής να γίνει αίτηση διόρθωσης ορίων στο κτηματολόγιο, ώστε να αποτυπωθεί η σωστή κατάσταση και έπειτα να κατατμηθεί το οικόπεδο και να μεταβιβαστεί στον υιό το ένα τμήμα.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα είναι αυθαιρεσία του μελετητή της Π.Ε. αν κρίνει Πολεοδομικά και όχι Νομικά.

Από τη στιγμή που υποβάλλονται δυο δηλώσεις ιδιοκτησίας, τίτλοι και πιστοποιητικά υποθηκοφυλακείου, τα ακίνητα πρέπει να εμφανισθούν ως δυο στο Κτηματογραφικό Διάγραμμα. Διαφορετικά ο ιδιοκτήτης θίγεται άμεσα αφού μετά την Π.Ε. θα έχει ένα οικόπεδο αντί για δυο (με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους αρτιότητας). Βέβαια θα έπρεπε να είχε υποβληθεί ένσταση κατά την ανάρτηση των Κτηματογραφικών Διαγραμμάτων & Πινάκων.

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις λάθος γιατί θα μπορούσε ακόμα και αν αρχικά αποτυπώνονταν δύο ιδιοκτησίες ο μελετητής να απέδιδε πάλι ένα τελικό οικόπεδο. Μη ξεχνάς άλλωστε ότι όταν εκδίδεται άδεια οικοδομής γίνεται αυτοδίκαια συνένωση των ιδιοκτησιών χωρίς καμία νέργεια εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Προσωπικά μιλώντας θεωρώ πιο λογική τη στάση των μελετητών της ΠΕ παρά τη στάση των νομικών της Κτηματολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.