Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά 100kW


george.123

Recommended Posts

Γιατί πίσω από αυτό θα πρέπει να κρύβεται μία παγίδα και όχι μία εξυπηρέτηση του επενδυτή?

 

Δεν σε ενοχλούσε που πλήρωνες το κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ χωρίς να γνωρίζεις την τιμή της kWh?

 

Δηλαδή όλες οι αποφάσεις σε αυτή τη χώρα είναι παγίδες?

 

 

Ασχετο man για να τρέξουν οι αγρότες και να κάνουν αιτ΄ησεις σου λέει τίποτα?

 

 

\Δηλαδή όλες οι αποφάσεις σε αυτή τη χώρα είναι παγίδες?

Ανοιγμα Τεε? σου λεεί κάτι?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

 

Προσπαθώ εδώ και μερικές ημέρες να αποσαφηνίσω τι λέει η τρέχουσα νομοθεσία – ποιες διατάξεις ισχύουν τελικά;- για την εγκατάσταση Φ/Β πάνω από 10 kw σε κτίρια ΝΠΔΔ (π.χ. δήμους) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και βιομηχανικές στέγες. Διαβάζοντας τους νόμους στη σχετική σελίδα του ΥΠΕΚΑ δεν έβγαλα άκρη.

Σύμφωνα και με ενημέρωση που είχα από συνάδελφο μηχανικό στα κτίρια αυτά μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδεια μέχρι 10kw (δηλ. οικιακά με τις σχετικές προϋποθέσεις) ενώ για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις απαιτείται άδεια όπως και στα αγροτικά.

Για τα βιομηχανικά μου είπαν ότι μπορείς να εγκαταστήσεις πάνω από 10kw σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Αττική και σε κανένα άλλο νομό.

 

Εγώ είχα μέχρι σήμερα την πεποίθηση ότι δεν χρειαζόταν άδεια παρά μόνο η βούληση του νομικού προσώπου για την εγκατάσταση και η τυπική διαδικασία για τα περαιτέρω.

 

Θα παρακαλούσα οι γνωρίζοντες το θέμα να μου διευκρινίσουν τι ισχύει και να μου υποδείξουν τον ισχύοντα νόμο.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Νέα απόφαση από ΥΠΕΚΑ "Τροποποιήσεις ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια"

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Yxbruw65UZY%3d&tabid=37&language=el-GR

Link to comment
Share on other sites

Το ΥΠΕΚΑ έβγαλε σήμερα νέα Υπουργική Απόφαση για τους όρους εγκατάστασης Φ/Β. Με μία πρώτη ανάγνωση έχει κάποια θετικά, ωστόσο νομίζω ότι θα δημιουργήσει και αρκετά "νέα" εμπόδια. Θα προσπαθήσω αργότερα σήμερα να κάνω μια ανάλυση για τα + και τα -

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?f...language=el-GR

 

Λοιπόν για τη νέα Υπουργική Απόφαση έχω να πω τα εξής:

 

1. Με το ΦΕΚ 1556/2010, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τα μη άρτια και οικοδομήσιμα γιατί δεν επέτρεπε ύψος Φ/Β πάνω από 2,5 m. Στη νέα υπουργική απόφαση ενώ αναφέρει ποια είναι τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη για όλα τα παρεμφερή (περίφραξη, οικίσκος κτλ) δεν αναφέρεται τίποτα για το ύψος των Φ/Β αυτών καθεαυτών. Δημιουργείται έτσι νομικό κενό που αφήνει τον επενδυτή στο έλεος της κάθε πολεοδομίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτό ισχύει για τα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα

 

2. Εντάσσει όλα τα Φ/Β ανεξαρτήτως ισχύος στις διατάξεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ. Υπενθυμίζω ότι το χωροταξικό των ΑΠΕ αφορούσε μόνο τα όσα είναι άδειες παραγωγής (άνω των 150kW με τον 3468/2006, και μετά με τον 3851/2010 όσα είναι άνω του 1MW). Αυτό καταρχήν είναι παράτυπο γιατί το χωροταξικό είναι ανώτερο ιεραρχικά από οποιαδήποτε ΚΥΑ ή απλή ΥΑ και δεν μπορεί να αλλάξει με μια απλή ΥΑ.

 

3. Εκτός της παρατυπίας, δημιουργείται το εξής παράδοξο το οποίο δεν ξέρω πως θα χειριστούν οι υπηρεσίες. Το χωροταξικό των ΑΠΕ αναφέρει σαφώς ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Την ίδια στιγμή ο Ν. 3851/2010 αναφέρει ότι επιτρέπεται αρκεί να τηρείται η ποσόστωση του 1%. Εδώ πέρα λοιπόν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο χωροταξικό, τον 3851 και τη νέα υπουργική απόφαση και αν ληφθεί υπόψη ότι όπως προείπα το χωροταξικό είναι ανώτερο ιεραρχικά, τότε θεωρητικά όλα τα Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας είναι μετέωρα.

 

4. Με τη νέα υπουργική απόφαση ζητάνε να συνυποβάλλονται στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στοιχεία πιστοποίησης του εξοπλισμού που είναι άνω των 2,5m ύψους σε ακραίες ανεμοπιέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Το θεωρώ άχρηστο και ότι αυξάνει άσκοπα τη γραφειοκρατία. Είναι νομίζω σαφές ότι όποιος πάει να βάλει τρακερ δεν θα βάλει ότι να ναι.

 

5. Με την τροποποίηση που γίνεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1 του ΦΕΚ 376/2010 στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την εγκατάσταση Φ/Β σε εντός σχεδίου οικόπεδα. Θυμίζω ότι επειδή τα Φ/Β ως 500kw είναι πολεοδομικά μη οχλούσες δραστηριότητες, μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για εγκατάσταση εντός σχεδίου.

 

Αυτά είχα να πω μέχρι στιγμής. Περιμένω και τις δικές σας παρατηρήσεις και σχόλια. Νομίζω πάντως ότι τα έκαναν σαλάτα

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όσα λές και ειδικά για το 5 αν κάποιος είχε καταθέσει σε εντός οικισμού για 100αρι τώρα τι γίνεται? έχει πάρει Ο.Σ έχει παέι ΔΕΣΜΗΕ, προφανώς αν πάει πολεοδομία δεν θα πάρει ποτέ Ε.Ε.Μ.Κ

Link to comment
Share on other sites

 

1. Με το ΦΕΚ 1556/2010, είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τα μη άρτια και οικοδομήσιμα γιατί δεν επέτρεπε ύψος Φ/Β πάνω από 2,5 m.

 

Το ύψος ήταν και εξακολουθεί να είναι 11μ στα άρτια γήπεδα [παρ.4 άρθρο 3 ν.2244/94 όπως ισχύει που παραπέμπει στο άρθρο 4 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85)]. Με την νέα απόφαση γίνεται 11μ το μέγιστο ύψος και στα μη άρτια όπου πρίν επιτρέπονταν έως 2,5μ.

 

2. Εντάσσει όλα τα Φ/Β ανεξαρτήτως ισχύος στις διατάξεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ.

Αυτό το έκανε και η 29116/2009 και η 40158/2010 πριν τροποποιηθεί. Επιπλέον μπορεί να το κάνει (και κατά την άποψή μου επιβάλλεται να το κάνει) εφόσον θέτει περιορισμούς σε εγκαταστάσεις οι οποίες δεν περιορίζονταν απο το Χωροταξικό. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει υπουργική απόφαση είναι να αίρει περιορισμούς που έχει θέσει το χωροταξικό.

 

3. Το χωροταξικό των ΑΠΕ αναφέρει σαφώς ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Η παρ.2ε του άρθρου 17 δεν απαγορεύει την εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας όπως λες. Λέει ότι ότι ζώνες αποκλεισμού είναι οι γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας όπως προβλέπεται από το αρθρ.56 του 2637/98 όπως ισχύει. Ο 3851/2010 τροποποίησε το αρθ.56 του 2637/98 και όχι το χωροταξικό, άρα δεν υπάρχει ούτε παρατυπία, ούτε παράδοξο, ούτε μετέωρα Φ/Β σε ΓΓΥΠ.

 

4. Με τη νέα υπουργική απόφαση ζητάνε να συνυποβάλλονται στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στοιχεία πιστοποίησης του εξοπλισμού που είναι άνω των 2,5m ύψους σε ακραίες ανεμοπιέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Το θεωρώ άχρηστο και ότι αυξάνει άσκοπα τη γραφειοκρατία. Είναι νομίζω σαφές ότι όποιος πάει να βάλει τρακερ δεν θα βάλει ότι να ναι.

 

Αυτό αποτελεί απλοποίηση γιατί μέχρι τώρα απαιτούνταν οικοδομική άδεια για τις βάσεις των τράκερ. Και εγώ νομίζω ότι ο καθένας που χτίζει σπίτι δεν θα βάλει ότι σίδερα να ναι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει στατική μελέτη από πολιτικό μηχανικό και δεν θα ελέγξει καμία υπηρεσία την τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών.

 

5. Με την τροποποίηση που γίνεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1 του ΦΕΚ 376/2010 στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την εγκατάσταση Φ/Β σε εντός σχεδίου οικόπεδα.

 

Καλά έκαναν και μάλιστα άργησαν κατά την γνώμη μου. Η εντός σχεδίου γη προορίζεται πρωτίστως για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Χωρίς την απαγόρευση θα είχαμε σε λίγα χρόνια, ειδικά σε οικισμούς, την ανάγκη να γίνει επέκτασή τους επειδή αδόμητα οικόπεδα θα είχαν γεμίσει Φ/Β. Επιπλέον μεγάλες εντός σχεδίου εκτάσεις σε περιφερειακές ΒΙΠΕ, με υποδομές, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ, ξεπωλούνται αυτή την περίοδο από την ΕΤΒΑ για φωτοβολταϊκά. Δηλαδή σήμερα "σπαταλούνται" οι ελάχιστοι οργανωμένοι υποδοχείς βιοτεχνειών-βιομηχανιών προκειμένου να μπουν εκεί εγκαταστάσεις Φ/Β που δεν έχουν ανάγκη των υποδομών αυτών!

 

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν ισχύουν και για τις ΕΕΜΚ οι πάγιες μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 26 του n.2831/00 και ιδιαίτερα ποιά είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να είχαν ήδη κατατεθεί στην πολεοδομία ή σε άλλη αρχή ώστε να χορηγηθεί η έγκριση με τις προισχύουσες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι καποιοι έχουν ήδη καταθέσει σε εντός σχεδίου και τώρα είνια στον αέρα δεν σε προβληματίζει?

Επίσης ένας απο τους λόγους που φονάζαν οι τρακεράδες δεν ήταν η αποφυγή της οικοδομίκής άδειας, τελικά αυτό δεν άλλαξε

Link to comment
Share on other sites

Με προβληματίζει όπως αναφέρω στις τελευταίες γραμμες της παραπάνω απάντησής μου. Πιθανότατα αν έχουν καταθέσει ήδη στις πολεοδομίες αίτηση με ΟΛΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για 6 μηνες ΜΕΤΑ τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της νεας απόφασης (που δεν δημοσιεύθηκε από όσο ξέρω ακόμα) θα μπορούν να λάβουν την ΕΕΜΚ με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

 

Την δευτερη προτασή σου δεν την κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

Η δεύτερη πρόταση είναι σχόλιο,

Περιμένω να δω πόσοι θα είναι αυτοί που θα βάλουν τράκερς, που αποδεδειγμένα θέλουν έργα οπλισμένου σκυροδέματος, και θα πάρουν οικοδομική άδεια.

Οι τρακεράδες φώναζαν να μην χρειάζεται καν Ο.Α τελικά δεν πέρασε.

 

Σχετικά με το πρώτο σκέλος μπορεί ο επενδυτής να μην έχει πάει πολεοδομία αλλά να έχει πληρώσει τα 630 στην ΔΕΗ για την αίτηση και να περιμένει όρους σύνδεσης, εκεί τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες, ΔΕΝ θελουν οικοδομική άδεια τα (περισσότερα) τρακερς. ΠΡΙΝ χρειάζονταν οικοδομική άδεια, πλέον, χρειάζονται ή πιστοποιητικά ή δηλωση αντοχής μονο.

 

Για το άλλο όπως ξαναείπα περιμένουμε να αποσαφηνιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.