Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη Η/Μ για πολεοδομική άδεια


siml1982

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Έχω να κάνω την μελέτη για την άδεια μιας διόροφης διπλοκατοικίας με υπόγειο και πιο συκγεκριμένα τα ηλεκτρολογικά, την θέρμανση, την ενεργητική πυροπροστασία και το καύσιμο αέριο. Είναι η πρώτη μου και θα θελα να ρωτήσω ποιά πρότυπα και νομοθεσία χρειάζομαι εκτός απο κτιριοδομικό κανονισμό, κανονισμό φυσικού αερίου, και το πρότυπο ΕΛΟΤ. Για την ηλεκτρολογική μελέτη ας πούμε η πρόβλεψη των καταναλώσεων είναι προκαθορισμένη ή γίνεται υποκειμενικά. Κάθε άλλη πληροφορία θα τανε χρήσιμη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/SEMINARIA_NEWN_MHXANIKWN_MARTIOS_09/diadikasia_ekdoshs_oa_2.pdf

 

Απαιτούνται οι μελέτες:

5) Ηχομόνωση (όπου απαιτείται)

6) Πυροπροστασία

παθητική και ενεργητική, όπου απαιτείται σύμφωνα με το Π.Δ.

71/1988

7) Ύδρευση – Αποχέτευση

8-) Ηλεκτρολογικά

9) Κεντρική θέρμανση

10) Κλιματισμός

12) Μελέτη ανελκυστήρα (όπου υπάρχει)

11) Ιδιωτικός υποσταθμός (όπου υπάρχει)

12) Μελέτη ανελκυστήρα (όπου υπάρχει)

13) Καύσιμο αέριο (όπου απαιτείται σύμφωνα με το Π.Δ. 420/1987, όπως

συμπληρώθηκε κα ισχύει σήμερα.

 

Αν το κτίριο περιλαμβάνει περισσότερες από μια ιδιοκτησίες απαιτείται και μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε είναι πολύ δύσκολο να πάρεις πλήρη απάντηση σε αυτό που ζητάς γενικά. Όπως ανέφερες, το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας που αφορά τα Η/Μ είναι γενικά ο κτιριοδομικός κανονισμός, οι αντίστοιχες ΤΟΤΕΕ , ο κανονισμός του ΦΑ , το ΕΛΟΤ 384 για τα ηλεκτρολογικά, το ΠΔ 71/88 για την πυροπροστασία, και άλλα, όμως όλα αυτά είναι κανονισμοί και νόμοι, δεν είναι εγχειρίδια, ή οδηγοί για το "πως να κάνετε μελέτες" .

 

Οι μελέτες που θα χρειαστεί να εκπονήσεις (εφόσον έχει κατατεθεί ο φάκελος της άδειας πριν την 1/10/2010) είναι θερμομόνωση, ύδρευση, αποχέτευση, απώλειες - θέρμανση , κατανομή δαπανών ( αν έχεις κεντρική θέρμανση και όχι ανεξάρτητες εγκαταστάσεις) , αέριο καύσιμο εφόσον είναι σε περιοχή που απαιτείται, ανελκυστήρα εφόσον διαθέτει το κτίριο,ηλεκτρολογικά , παθητική πυροπροστασία αν δεν την εκπονήσει ο αρχιτέκτονας (η ενεργητική σπάνια ζητείται από την πολεοδομία στην περίπτωση κτιρίων σαν το δικό σου) .

 

Είναι δικό σου θέμα πως θα αντιμετωπίσεις τη δουλειά αυτή , αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι χωρίς βοήθεια κινδυνεύεις - το λιγότερο - να ταλαιπωρηθείς πολύ, και ίσως και να εκτεθείς από κάποια καθυστέρηση ή λάθος αντιμετώπιση κάποιου θέματος.

 

Όταν πριν κάποια χρόνια βρισκόμουν στη θέση που είσαι εσύ, αναζήτησα τη βοήθεια έμπιστων εμπειρότερων συναδέλφων . Θεωρώ ότι αν δεν έχεις ξανασχοληθεί με το "σπορ" θα ήταν καλύτερα να κινηθείς έτσι μέχρι να αποκτήσεις μια -στοιχειώδη τουλάχιστον- εμπειρία.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

Επειδή το θέμα της παθητικής με απασχόλησε πρόσφατα, ρώτησα μηχανολόγο της πολεοδομίας και μου είπε ότι παθητική δεν μπορούν να υπογράψουν οι

Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι !!!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους

Ευχαριστώ πρώτα απ όλα για τις απαντήσεις.

Σίγουρα είχα στο μυαλό μου να πάω σε κάποιον πιο έμπιερο συνάδελφο να μου δώσει τα φώτα του, απλά ήθελα να εχ κάνει κάτι πρώτα και να να μην πάω με "άδεια χέρια". Επειδή έχω σχεδόν τελειώσει θα δώσω feedback του πόσο "καλά" τα πήγα αφού το συζητήσω και με ένα συνάδελφο 25 ετίας....

Ευχαριστώ και πάλι και καλημέρα....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

θα χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα ή θα τα κάνεις όλα στο χέρι; Έχεις κάποια μελέτη να "αντιγραψεις" ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφε, μετά την 1/10 υποβάλονται όλες οι μελέτες οι μηχανολογικές υποχρεωτικά? Δηλαδή για ένα κτίριο 280μ2 δυώροφο με ογκο 1000μ3 τι γινεται? Επίσης γνωρίζεις αν σε μια άδεια για εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε οικοδομη του 69 τι μελέτες μηχανολογικές θα χρειαστώ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.