Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σήμανση εξόδου - Φωτισμός ασφαλείας


Fade2Black

Recommended Posts

Θέλω να κάνω μία ερώτηση που ίσως είναι απλή, αλλά θα με βοηθούσατε πολύ αν μου εξηγόύσατε κάτι. Πάνω από μία πόρτα σε μία καφετέρια βλέπω το εξής σύμβολο http://www.fireblanket.gr/images/exit_lights/exit.gif . Αυτό εντάσσεται στην κατηγορία φωτισμός ασφαλείας ή σήμανση εξόδου; Ή μήπως είναι ταυτόχρονα και τα δύο από τη στιγμή που και την έξοδο δείχνει και λειτουργεί αυτόνομα και φωτίζει σε περίπτωση διακοπής;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επανέρχομαι σε ένα θέμα που ψάχνοντας στην αναζήτηση βλέπω ότι εγώ είχα δημιουργήσει το 2010! Απλά από τότε δεν με είχε ξαναπασχολήσει οπότε για να θυμηθώ κάτι ρωτάω εσάς.

 

Είπαμε φωτισμός ασφαλείας και σήμανση οδεύσεων διαφυγής είναι το ίδιο πράγμα. Σε μία κάτοψη το φωτισμό ασφαλείας τον δείχνω με ένα EXIT πάνω από τις πόρτες. Τη σήμανση των οδεύσεων διαφυγής, δηλαδή το φωτισμό των σημείων εκείνων του χώρου που δείχνουν προς τις εξόδους, αλλά δεν είναι ακριβώς πάνω από τις πόρτες, στην κάτοψη μου να το συμβολίσω πάλι με EXIT ή να βάλω κάποιο άλλο σύμβολο. Είναι καθαρά σχεδιαστικό το ερώτημα. Πώς το δείχνετε εσείς;

Link to comment
Share on other sites

Τη σήμανση των οδεύσεων διαφυγής... να το συμβολίσω πάλι με EXIT ή να βάλω κάποιο άλλο σύμβολο.

 

Μπορείς να βάλεις βελάκι που δείχνει προς την κατεύθυνση της όδευσης.

 

Είπαμε φωτισμός ασφαλείας και σήμανση οδεύσεων διαφυγής είναι το ίδιο πράγμα.

 

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, γι αυτό και αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από τον κανονισμό. Απλά η σήμανση των οδέυσεων ενσωματώνεται στα φωτιστικά ασφαλείας. Μπορείς να έχεις φωτιστικά ασφαλείας χωρίς κάποια ένδειξη για τις οδεύσεις (αν δεν βολεύει η θέση του φωτιστικού για σήμανση της όδευσης). Επίσης, μπορεί να απαιτείται φωτισμός ασφαλείας, αλλά όχι σήμανση οδεύσεων.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μετά από 2 χρόνια ενεργοποιώ το thread για να ρωτήσω τα εξης χαζα - λεπτομερειες που ομως αν ρωτήσεις 3 ατομα θα σου απαντησουν και οι 3 διαφορετικα !

 

 κάνω μελέτη με άρθρο 6 για κατοικίες που τακτοποιήθηκαν και θα βγάλουν άδεια λειτουργίας ως ενοικιαζόμενα.

Έχω υπόγειο, ισογειο με 2 διαμερισματα (απευθειας υπαιθρο) και απο πανω 4 μεζονετες (1 εξωτερικο κλιμακοστασιο, εξωτερικοι διαδρομοι-εξωστες και μετα μεσα στις μεζονετες εσωτερικες κλίμακες). Επειδή από το αρ 2 και αρ 6 του ΠΔ 71/88 σαφής ακρη δε βγαινει, και επειδη η πυροσβεστικη απαντάει "δες τα δύο άρθρα", ρωτάω :

 

Σίγουρα θα βαλω φωτιστικα ασφαλειας στο εξωτερικο κλιμακοστασιο.

 

1η απορία γενική - μέσα στους χώρους διαμονης - δωματια / διαμερισματα της επιχειρησης, βαζω το απλο σημα (σημανση της εξοδου) πανω απο την εξοδο  ή και φωτισμό ασφαλείας ?

2η απορία : εφόσον μιλάμε & για μεζονετες, ακομα και αν στην εισοδο του χωρου βαλω μονο σημανση, στην εσωτερική κλίμακα μηπως θελω και φωτισμο ασφαλείας?

3η απορια : το άρθρο 6 μιλαει για α) φωτισμο ασφαλειας και β)σημανση οδευσεων. Δε μιλαει για τεχνητο φωτισμο οδ. διαφυγης. Αλλά απο την αλλη παραπεμπει στο κεφ. 2.6 γενικως (και οχι ειδικα στο 2.6.3). Άρα ποια ειναι η σωστη αντιμετωπιση στο εσωτερικο των δωματιων και μεζονετων?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Όπως είναι διατυπωμένη η 2.6.3, απαιτείται φωτισμός ασφαλείας στις οδεύσεις γενικά, όχι μόνο τις πυροπροστατευόμενες, δηλαδή απαιτείται φωτισμός ασφαλείας παντού...

 

3) Σε παραπέμπει στην παρ 2.6 των γενικών διατάξεων ως προς τον φωτισμό ασφαλείας. Αυτή η παραπομπή δεν έχει να κάνει με τον τεχνητό φωτισμό.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ πολύ συνάδελφε, και γω έτσι το αντιλαμβάνομαι απλά είπα να παρω τη γνωμη εμπειροτερων στο αντικειμενο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.