Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδοντιατρείο και σφηνοειδείς βαθμίδες


Recommended Posts

Γιατί δε χρειάζεται? Πρόσφατα για διαμέρισμα που θέλουν να μετατρέψουν σε γραφείο-διαιτολογίο ζήτησαν από τη διεύθυνση υγειονομικού βεβαίωση από πολεοδομία και από πυροσβεστική. Στην πολεοδομία που πήγαν με παλαιά κάτοψη και με την οικοδομική άδεια (όπως αρχικά τους ζητήθηκε) η οποία είναι του 75, είπαν πως χρειάζεται τελικά αλλαγή χρήσης γιατί το διαμέρισμα είναι άνω των 60τ.μ.

επειδή η κάθε υπηρεσία ζητά ό,τι της καπνίσει

ζητας χρήση γης και ΒΚΧ

και αν για τη ΒΚΧ λάβεις αρνητική απάντηση κάνεις αλλαγή χρήσης

 

τώρα πως το εξηγείς στον πελάτη αυτό είναι άλλο θέμα

--------

πάντως έχω διαβάσει εγγραφη απάντηση της Πολεοδομίας που γράφει

"..... επιτρέπεται στον Ταδε .... να χρησιμοποιήσει τμήμα ( ; ) του διαμερίσματος Χ στον Ψ όροφο οικοδομης που βρίσκεται επί της οδού Ζ και οικοδομήθηκε νόμιμα με την Φ οικοδομική άδεια .... ως διαιτολογικό γραφείο"

με το χαρτί αυτό προχώρησε στη εγκριση της άδειας λειτουργίας στη Νομαρχία

πως ακριβώς αγνοώ δότι εγώ ασχολήθηκα με την Πυροσβεστική

---------

για τα δε εργαστήρια αισθητικής (όχι τα πολυδύναμα κεντρα) τα έγγραφα της Νομαρχίας

ζητούν βεβάιωση για τη νομιμότητα της κατασκευής (υποθέτω ΒΚΧ) και τονιζουν πως δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης

---------

για τα φυσικοθεραπευτήρια έχουμε ειδική ενότητα (συζήτηση) όπου παρουσιάζονται

σκαναρισμένα εγγραφα που βεβαιώνουν πως επιτρέπεται η λειτουργία φυσικοθεραπευτήριου σε κατοικία

κάποιες πολεοδομίες όμως δε δέχονται να δώσουν τη συγκεκριμέη βεβαίωση

---------

 

έχω κατάλογο και με άλλες περιπτώσεις !!!!!

 

-------

τώρα εμείς από τα παραπάνω το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι πως κάθε υπηρεσία κάνει τα δικά της

 

κατά τη γνώμη μου τα γραφεία (διαιτολόγου, φυσιοθεραπευτή, ιατρεία, οδοντιατρία, αισθητικού) μπορούν να λειτουργήσουν και σε διαμερισμα

σε χώρο με κύρια χρήση κατοικία για την ακρίβεια

με κάποιον ίσως περιορισμό στα τμ (υπάρχει σε μια εγκύκλιο νομίζω) χωρίς αλλαγή χρήσης

το παραπάνω το βασίζω http://www.domiki.gr/kpn/text_2i/0_5.htm

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται χώροι κτιρίων κατοικίας για άσκηση επαγγέλματος,συμβιβαστού προς την κυρία χρήση του κτιρίου (ιατρεία, δικηγορικά γραφεία κλπ).

και θεωρώ πως σε αυτό στηρίζνται και οι θετικές απαντήσεις για χρήσης τμήματος διαμερίσματος ως διαιτολογιό γραφείο ή φυσικοθερπαευτηριο

 

τα σφηνοειδή σκαλοπάτια όταν δεν κάνεις αλλαγή χρήσης στα "χαρίζουν" κοινώς κανείς δεν ασχολείται

όταν κάνεις αλλαγή χρήσης στηρίζονται στον κτιριοδομικό που τα απαγορέυει σε μη κατοικίες (ειδικά κτίρια)

 

δεν έχω βρει κάποια πληροφορία για το τι επιτπέπεται ρητώς ή τη το τι απαγορέυεται ρητώς

για τα μικτά κτίρια όπου η πλειψηφία των χώρων είναι κατοικία

(αν και σε τέτοια κτίρια αναφέρονται προηούμενοι ΓΟΚ, δυστυχώς όχι ο κτιριοδομικός ή ο ΓΟΚ 85)

οπότε η κάθε πολεδομία κάνει τα δικα της

 

γενικά το θέμα μπορεί να γίνει και διδακτορικό

 

στο μεταξύ οι συλλογοι των ενδιαφερόμενων κοιμούνται και αναθέτουν το πρόβλημα στην καλύτερη περίπτωση στο νομικό τους συμβουλο

οπότε γενικώς δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει συντομα το θέμα

Link to comment
Share on other sites

Ώραια η ανάλυση σου myri. Δυστυχώς, το μόνο σίγουρο είναι ό,τι και σε αυτή την περίπτωση κάθε πολεοδομία ζητάει τα δικά της. Σε ερώτηση προς την αρμόδια πολεοδομία για το θέμα του διαιτολογικού γραφείου μου δήλωσαν ότι έχει αλλάξει ο νόμος και καλό θα ταν να τον...ψάξω. Τώρα πως θα κάνουν αυτοί τον έλεγχο μη γνωρίζοντας τί ακριβώς χρειάζεται...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα ποστάρω το θέμα μου κι εδώ μιας και το θέμα είναι σχετικό,


 


περίπτωση ειδικού κτιρίου με άδεια του 1972 (προ ΓΟΚ '73). Ο ιδιοκτήτης θέλει να του αλλάξει χρήση επίσης σε ειδικό κτίριο. Το κλιμακοστάσιο έχει σφηνοειδείς βαθμίδες και απ'όσο γνωρίζω αυτό είναι νόμιμο αφού ο ΓΟΚ 73 έθεσε πρώτη φορά την απαγόρευση σφηνοειδών βαθμίδων στα ειδικά κτίρια (άρθρο 82 παρ. 6 ΓΟΚ 73). Στο παρελθόν δεν είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε αντίστοιχες αλλαγές χρήσεις με το σκεπτικό ότι αφού όταν βγήκε η αρχική άδεια επιτρέπονταν οι σφηνοειδείς βαθμίδες στα ειδικά κτίρια, επιτρέπονται και σήμερα με τη νέα χρήση ειδικού κτιρίου. Η ΥΔΟΜ εκφράζει ενστάσεις. Τι λέτε? ευχαριστώ


 


ΥΓ: πολλά δημόσια κτίρια (π.χ. Πολεοδομία Δήμου Αθηναίων στην Σωκράτους) λειτουργούν σε κτίρια με σφηνοειδείς βαθμίδες. Η συγκεκριμένη Πολεοδομία εγκαταστάθηκε εκεί το 2000 κάτι μου φαίνεται. Όχι ότι σημαίνει αυτό τίποτα βέβαια αλλά η Πολεοδομία Αθήνας σε κτίριο που δεν προβλέπεται το 2000 είναι ψιλοχοντρό δεν είναι?


Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Στον κτιριοδομικό (άρθρο 13, με το οποίο καταργήθηκε το άρθρο 82/ΓΟΚ 73) επιτρέπονται οι λοξές βαθμίδες υπό προϋποθέσεις (τύπος ΙΙΙ).

Ακόμη όμως κι αν δεν εμπίπτεις σε αυτό, θεωρώ πως η συγκεκριμένη κλίμακα υφίσταται νόμιμα.

Να απαιτήσεις από την ΥΔΟΜ να τεκμηριώσει εγγράφως τις ενστάσεις της.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

tetris ευχαριστώ για την απάντηση. Η κλίμακα όντως υφίσταται νόμιμα, το θέμα για μένα είναι το εξής: το 1972 μπορούσε κάποιος να ανεγείρει ειδικό κτίριο με σφηνοειδείς βαθμίδες. Από τη στιγμή που το κτίριο αυτό υφίσταται νόμιμα μπορεί ο ιδιοκτήτης σήμερα να του αλλάξει χρήση (σε ειδικό κτίριο πάλι) διατηρώντας τις σφηνοειδείς βαθμίδες? Θεωρώ πως ναι. Για παράδειγμα στην περίπτωση προσθήκης ο Κτιριοδομικός που κατήργησε όπως λες τον ΓΟΚ '73 στο Άρθρο 13 (κλίμακες) Παρ.8 λέει: "οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή στις καθ'ύψος προσθήκες κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με προγενέστερες του παρόντος διατάξεις, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές". Επίσης στο Άρθρο 37 (μεταβατικές διατάξεις) ο Κτιριοδομικός λέει: "οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με προϊσχύουσες του παρόντος διατάξεις και ισχύουν, μπορούν να εκτελούνται ή αναθεωρούνται με ή χωρίς αύξηση του όγκου τους σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις". Δεν ξέρω απλά αν η έννοια της αναθεώρησης με καλύπτει ή αν πρέπει να πατήσω κάπου αλλού...

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Από τη "ΔΟΜΙΚΗ ΠΛΡΟΦΟΡΙΚΗ" αντιγράφω:

 

Εγγρ-38283/13 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-38283/17-9-13

Εγγρ-38283/17-9-2013 Εγγρ-38283/2013

'Εκδοση άδειας δόμησης για αλλαγή χρήσης (η διαφοροποίηση της χρήσης σε ένα κτίριο ή τμήμα αυτού, δεν αποτελεί πάντα λόγο έκδοσης άδειας αλλαγής χρήσης.Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης)

 

Σε απάντηση του Εγγρ-24035/17-6-13 σας και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Η απαίτηση η μη της έκδοσης άδειας δόμησης για την αλλαγή χρήσης κτιρίου ή τμήματος αυτού, καθορίζεται από τις διατάξεις του Ν-4067/12 "Νέος Οικοδομικός Κανονισμός" και ειδικότερα:

1) Με την παρ.1 του Αρθ-4 , όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Αρθ-48 του Ν-4178/13, προβλέπεται ότι απαιτείται άδεια δόμησης για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δομησης, όπως:

"ε. Αλλαγή χρήσης, σε περίπτωση που επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους.

στ. Κατασκευή και προσθήκη οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης, που δεν ορίζεται με τις παρ.2 και παρ.3".

2) Με την παρ.2 του Αρθ-5 όπου προβλέπεται επίσης:

"Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και οι προϋποθέσεις για τη νέα χρήση καλύπτονται από τις προϋποθέσεις επί μέρους μελετών που πληροί η υφιστάμενη χρήση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης".

3) Επίσης στο Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών Εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που εγκρίθηκε με την Υουργική Αποφ-63234/19-12-12 διευκρινίζεται επιπλέον:

Στην αντίστοιχη παρ.2 του Αρθ-4 ότι:

"Μέχρι την εφαρμογή της Ταυτότητας κτιρίου, απαιτείται απλή ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης για τυχόν τροποποιούμενες επί μέρους μελέτες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Αρθ-4 παρ.1.ε και παρ.1στ"

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η διαφοροποίηση της χρήσης σε ένα κτίριο ή τμήμα αυτού, δεν αποτελεί πάντα λόγο έκδοσης άδειας αλλαγής χρήσης και επομένως ο ιδιώτης μηχανικός, ο οποίος βάσει της παρ.14 του Αρθ-25 του Ν-4178/13 χορηγεί πλέον σε κάθε περίπτωση τη βεβαίωση χώρου κύριας, θα πρέπει προτού προβεί στην έκδοση της βεβαίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τον φάκελο της άδειας δόμησης, να εξετάζει με βάση τα ανωτέρω εάν με τη νέα χρήση που εγκαθίσταται στο ακίνητο απαιτείται ενημέρωση της άδειας δόμησης ή έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η βεβαίωση του μηχανικού δεν μπορεί να είναι τυποποιημένη, λόγω του ότι θα λαμβάνει υπόψη διαφορετικά στοιχεία σε κάθε περίπτωση (πχ άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου, βεβαίωση παλαιότητας κτλ) τα οποία και θα πρέπει να αναφέρονται σε αυτή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΚΚ

ΤΜΗΜΑ Β

Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων και Τρικάλων 36, Αθήνα

Τηλ. 2106980333

Link to comment
Share on other sites

tetris ευχαριστώ για το χρόνο σου. Απ'ότι καταλαβαίνω μου δείχνεις το δρόμο της μη υποχρέωση έκδοσης άδειας αλλαγής ο οποίος στην περίπτωση μου δυστυχώς δεν μπορεί να ακολουθηθεί. Για το λόγο αυτό προσπαθώ να τεκμηριώσω κάπως την άποψη ότι επιτρέπονται οι σφηνοειδείς στα ειδικά κτίρια όταν αυτά υφίστανται νόμιμα προ 1973. Σήμερα πήγα από την ΔΟΚΚ που με παρέπεμψε στην ΠΕΧΩ η οποία επιβεβαίωσε προφορικά τον ισχυρισμό μου. Για να απαντήσει εγγράφως θέλει και την άποψη της ΥΔΟΜ, απλά έλεγα μπας και βρω κάτι να πατήσω και γλιτώσω αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία.

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρω παραπάνω για τις μεταβατικές διατάξεις του κτιριοδομικού δεν ισχύει αφού λέει: "οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με προϊσχύουσες του παρόντος διατάξεις και ισχύουν, μπορούν να εκτελούνται ή αναθεωρούνται με ή χωρίς αύξηση του όγκου τους σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις" άρα μιλάει μόνο για οικοδομικές άδειες σε ισχύ.

 

καμιά άλλη ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.