Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής μελέτης ενεργειακής απόδοσης


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό σχετικά με τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, πρέπει να υπογράφεται απο 2 μηχανικούς διαφορετικής ειδικότητας.

Στο δικαίωμα υπογραφής περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Τ.Ε ? Αν ναι, υπάρχει κάποιο Π.Δ ή κάτι που να το κατοχυρώνει?

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε γειά σου. Μπές στο site της ΕΕΤΕΜ. Λέει οτι Επιθεωρητές μπορεί να είναι και πτυχιούχοι ΤΕΙ.

 

http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=316:2010-10-10-08-15-49&catid=54:news&Itemid=18

 

Πιστεύω οτι θα μπορείτε να υπογράψετε και μελέτες. Πάρε έγκυρη πληροφόριση από το σύλλογό σου για το αν δικαιούστε υπογραφή.

Link to comment
Share on other sites

Θα στείλω ένα email στην ΕΕΤΕΜ να ρωτήσω. Ευχαριστώ συνάδελφε για την απάντηση. Η λογική λέει οτι μπορούμε αλλα.....στο Ελλαδιστάν μένουμε οπότε....

Αν μάθει κάποιος συνάδελφος κάτι, ας μοιραστεί μαζί μας την πληροφόρηση του.

 

Ακόμα δεν έχω κάποια απάντηση απο την ΕΕΤΕΜ....

 

Μετά απο τρομερό τρέξιμο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, κουβέντα με διάφορους υπαλλήλους και φίλους και συναδέλφους κατάλαβα οτι....δεν έχουν ιδέα τι ισχύει και τι όχι. ακαθόριστα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία ειναι επι εποχής βασιλέα δημιουργούν σύγχυση και όχι ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο κάθε υπάλληλος πολεοδομίας προσπαθεί και εκείνος να καταλάβει χωρίς όμως να έχει πηγές. Ο κάθε εκπρόσωπος λέει για τις διαδικασίες χωρίς να σου απαντάει αυτό που ρώτησες υπεύθυνα. Κανείς δεν ξέρει να σου πει τι ισχύει και τι όχι γιατι η κάθε πολεοδομία μεταφράζει όπως νομίζει ή οπως την βολεύει. Είμαι τόσο χαρούμενος που ζω στη χώρα που όλοι τα ξέρουν όλα και όλοι δεν ξέρουν τίποτα ή κάνουν οτι δεν ξέρουν τίποτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Προς το παρόν σίγουρα ισχύει το εξής μιας και δεν έχει διευκρινηστεί περισσότερο (αναμένεται):

 

Όποιος μηχανικός έχει το δικαίωμα να υπογράψει οποιαδήποτε μελέτη αναγκαία για την σύνταξη της ενεργειακής μελέτης της υπο έκδοσης άδειας (την συγκεκριμένη που μελετάται), έχει το δικαίωμα να συνυπογράψει και στην ενεργειακή μελέτη.

 

Εαν πχ έχεις δικαίωμα να υπογράψεις κάποιο από τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά ή τα Η/Μ που χρειάζονται, σίγουρα έχεις δικαίωμα να συνυπογράψεις και στην ενεργειακή μελέτη. Ακόμη κι αν δεν διευκρινίζεται ρητά δεν είναι λογικό να αποκτάς δικαίωμα υπογραφής σε κάτι που μέχρι τώρα δεν είχες (λόγω σπουδών). Πιθανά βέβαια να αποκτήσουν δικαιώματα κάποιοι με μεταπτυχιακά στον τομέα της ενεργειας και ενεργειακής σχεδίασης (λογικό κατέμένα) αλλά αυτό θέλει σίγουρα υπουργική απόφαση ή κάτι τέτοιο.

 

Δεν διευκρινίζεται πως θα μοιραστεί το ποσό της αμοιβής στους δύο συνυπογράφοντες και αναμένεται διευκρίνηση. Επίσης λογικά θα διευκρινιστεί και ότι ενας από τους δύο συνυπογράφοντες θα πρέπει να έχει δικαίωμα εκπόνησης στα αρχιτεκτονικά και ο άλλος στα Η/Μ. Μέχρι νεοτέρας όμως οι δύο ειδικότητες μπορούν να είναι οποιουδήποτε συνδιασμού (τοπογράφος & αρχιτέκτονας, ηλεκτρολόγος & μηχανολόγος, πολιτικός & τοπογράφος, πολιτικός & μηχανολόγος κλπ).

Link to comment
Share on other sites

να δούμε πότε θα ξεκαθαριστεί τότε. Γιατί εμένα μου λέει οτι δεν θα ξεκαθαριστεί ποτέ και οτι θα είναι στον αέρα έτσι για χρόνια πάλι?

------------------------------------------------------------------------------

Προς το παρόν σίγουρα ισχύει το εξής μιας και δεν έχει διευκρινηστεί περισσότερο (αναμένεται):

 

Εαν πχ έχεις δικαίωμα να υπογράψεις κάποιο από τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά ή τα Η/Μ που χρειάζονται, σίγουρα έχεις δικαίωμα να συνυπογράψεις και στην ενεργειακή μελέτη.

 

 

Μέχρι νεοτέρας όμως οι δύο ειδικότητες μπορούν να είναι οποιουδήποτε συνδιασμού (τοπογράφος & αρχιτέκτονας, ηλεκτρολόγος & μηχανολόγος, πολιτικός & τοπογράφος, πολιτικός & μηχανολόγος κλπ).

 

ποιά ειναι τα Η/Μ που χρειάζονται? θέρμανση/κλιματισμός εννοείς? υπάρχουν και άλλα Η/Μ που χρειάζονται για την ενεργειακή μελέτη?

Δεν ξέρω αν εμείς οι ηλεκτρολόγοι Τ.Ε έχουμε δικαίωμα υπογραφής θέρμανσης/κλιματισμού. Αν ξέρει κάποιος συνάδελφος...ας μου πει και εμένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

ΝΑ προσθεσω και εγω : Πολιτικος Μηχ και ΜηχανικοςΔομικων εργων Τ.Ε σας εχει τυχει να υπογραψετε ΜΕΑ χωρις αντιρρηση απο πολεοδομια?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου έτυχε αλλά ο νόμος λέει δύο μηχανικοί που συμμετέχουν στην μελέτη χωρίς να αναφέρει ειδικότητες.

Αν αυτοί είναι ένας ΠΜ και ένας ΜΔΕ τότε γιατί να μην μπορούν;

Εκτός αν έχει βγει καμία εγκύκλιο....

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά έχω την εντύπωση οτι υπογράφεται απο τον υπογράφοντα της αρχιτεκτονικής μελέτης και τον υπογράφοντα των Η/Μ μελετών. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος που γνωρίζει παραπάνω γιατί ενδιαφέρει πολύ το θέμα. Πιστεύω πάντως πως ο ένας πρέπει να είναι μηχανολόγος (ή ειδικότητας αντίστοιχων δικαιωμάτων).

Link to comment
Share on other sites

Apostol, αυτό είναι και το λογικό. Και το ακόμα λογικότερο είναι το ποσοστό του καθενός να είναι αντίστοιχο των μελετών που εκπόνησε.

Διότι ούτε αυτό το εξετάζει ο νόμος.

Δεν μπορεί δηλαδή αυτός που έκανε την αρχιτεκτονική μελέτη (αρχιτέκτων/πολιτικός/ότι είναι τέλος πάντων) να βάζει κάπου τις κολώνες, από διαίσθηση ή σε συνεννόηση με αυτόν που θα κάνει την στατική μελέτη, μετά ο μηχανολόγος (συνήθως) να κάνει την θερμομόνωση κλπ μελέτες και να θέλει να επιστρέφει στον "στατικό", αυτός να παίζει με τους πόντους και να προσπαθεί να πείσει τον αρχιτέκτονα πως αν δεν κάνει κάποιες αλλαγές τότε θα πρέπει να έχει δοκάρια 19εκ (και 16εκ έχει τύχει) και να κάνει εντέλει τις τροποποιήσεις, με τις οδηγίες του "στατικού" και του μηχανολόγου και στο τέλος να έχει την απαίτηση να πληρωθεί και την μελέτη ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.