Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατόπιση αεροφωτογραφιών κτηματολογίου;


Recommended Posts

Έχω διαπιστώσει αποκλίσεις 3,5 μέτρων (χωρίς αμφισβήτηση). Αν όπως λές πράγματι οι αλγόριθμοι μετασχηματισμού είναι τσεκαρισμένοι τότε υπάρχει περίπτωση να είναι ηθελημένα μετατοπισμένς οι ορθοφωτογραφίες ή μήπως υπάρχει κάτι στους μετασχηματισμούς που δεν έχεις λάβει υπόψη σου?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε agios,

 

Οι αποκλίσεις της τάξης που αναφέρεις ισχύουν και δεν έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του μετασχηματισμού του καλού συναδέλφου gssofos.

 

Το θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί και στις δικές μου εφαρμογές (όπου τους μετασχηματισμούς τους έχω τσεκάρει εγώ και πολλοί συνάδελφοι με εκατοντάδες τριγωνομετικά σε όλη την Ελλάδα) παρατήρησα αποκλίσεις αυτής της τάξης στη γεωαναφορά των ορθοφωτοχαρτων του Κτηματολογίου. Σε επικοινωνία μου με την Κτηματολόγιο Α.Ε., χωρίς να δίνουν περισσότερες διευκρινήσεις, επιβεβαίωσαν πως αυτές οι αποκλίσεις είναι αναμενόμενες.

 

Αν κατεβάσεις και το Kmz που έχω δημιουργήσει για προβολή των ορθοφωτοχαρτών του κτηματολογίου μέσα στο Google Earth, θα εκπλαγείς με το μέγεθος της απόκλισης σε σχέση με το Google Earth:

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1416

 

Φυσικά η ακρίβεια του κτηματολογίου είναι πολύ καλύτερη.

Link to comment
Share on other sites

Εχω "πεταξει" διαφορα τοπογραφικα μεσω του kml tools στο google. Tοπογραφικα εντος σχεδιου, εκτος σχεδιου, εξαρτημενα απο τριγωνομετρικα ΓΥΣ, απο μπουλονια του κτηματολογιου, απο στασεις του σχεδιου πολης...

 

Καποια καθονται ΑΚΡΙΒΩΣ στο google καποια εχουν μετατοπιση εως και 3-4-5μ..

 

Αυτο που οφείλεται??

Link to comment
Share on other sites

Ο πιθανότερος λόγος για (τυχαίες) σχετικές διαφορές μεταξύ αντικειμένων που απεικονίζονται σε ένα ορθοφωτοχάρτη είναι η έλλειψη dtm κατάλληλης ανάλυσης και ακρίβειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες οριζόντιες διαφορές στο επίπεδο χ-ψ λόγω της διαφορικής εκτροπής (παράλλαξης) που παρουσιάζεται στα αντικείμενα με υψόμετρο στις κεντρικές προβολές (πχ αφίες).

Αλλος λόγος (πιό συστηματικών σφαλμάτων ως ένα βαθμό) θα μπορούσε να είναι οι ατέλειες κυρίως στην κλίμακα που εγγενώς έχει το e87 όσο απομακρυνόμαστε από το βασικό του σημείο (κέντρο). Πολλάκις έχει σωστά αναφερθεί η αδυναμία, από άλλους συναδέλφους και κυρίως τον Θεοχάρη, του απ΄ευθείας χαρτογραφικού μετασχηματισμού e87 <--> w84 με χρήση ελλειψοειδών / διανύσματος μεταφοράς ή 7παραμετρικού μετασχηματισμού στο χώρο και οι γραμμικές διαφορές που προκύπτουν της τάξεως ως και 12 μ ιδίως προς τα άκρα της ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

Λάμπρο είχα ήδη κατεβάσει την εφαρμογή σου και από εκεί πρώτη φορά διαπίστωσα το πρόβλημα.

Δεν είναι περίεργο όμως ότι στη βάση του κτηματολογίου ΔΕΝ υφίσταται αυτή η μετατόπιση και όλα φαίνονται να "κάθονται" σωστά?

Γι'αυτό η απορία μου είναι μήπως υπάρχει θέμα με το πώς παρέχονται οι ορθοφωτογραφίες στο site?

Από την άλλη μήπως οι μετασχηματισμοί των συστημάτων από ITRF των ορθοφωτογραφιών όπως παραδίδονται από τους μελετητές σε πρώτη φάση σε ΕΓΣΑ όπως χρησιμοποιούνται από την Κτηματολόγιο και σε δεύτερη σε WGS84 όπως παρέχονται στο κοινό είναι αυτοί που ευθύνονται για το τελικό λάθος αποτέλεσμα.

Η απορία μου είναι καθαρά ακαδημαϊκή.

Όσον αφορά αν φταίει το dtm αυτό θα ίσχυε αν υπήρχε μεμονωμένη μετατόπιση και όχι γενική μετατόπιση. Και αυτό το είδους οι μετατοπίσεις έχουν να κάνουν με λανθασμένο εξωτερικό προσανατολισμό και όχι με το dtm.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε lambroskal

αυτό το "αναμενόμενες"προσπαθώ χρόνια να το καταλάβω

συνάδελφε agios

πολύ σωστή η άποψη για λανθασμένο εξωτερικό προσανατολισμό βρίσκω όμως εξαιρετικά απίθανο να υφίσταται κάτι τέτοιο

το πιθανότερο είναι να παρέχονται οι ορθοφωτογραφίες στο site απλά για πληροφοριακό υλικό,χωρίς την απαιτούμενη ακρίβεια για εφαρμογές με αυξημένες σχετικά απαιτήσεις

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Θεοχάρη,

 

Και 'γω δεν το καταλαβαίνω, γιατί να είναι άραγε αναμενόμενες. Γι' αυτό επισήμανα πως στην προσπάθειά μου να μου εξηγήσουν γιατί να είναι αναμενόμενες... "έφαγα πόρτα"!

 

Αν αρχίσουμε να θεωρούμε "αναμενόμενες" τις αποκλίσεις των ορθοφωτοχαρτών του Κτηματολογίου, τότε, θεωρητικά, ποιά είναι η διαφορά με το Google Earth; Προσωπικά πάντως δεν μου αρκει η ιδέα πως έχει "μικρότερες αναμενόμενες αποκλίσεις" γιατί πρακτικά πέφτει στο ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης!

 

Η αρχική μου εκτίμηση ήταν η ίδια με αυτή του agios πως ίσως να οφείλεται στους διάφορους μετασχηματισμούς αλλά από μετά την επικοινωνία που είχα τείνω να συμφωνήσω μαζί σου πως μάλλον παρέχονται με μειωμένη ακρίβεια. Μπορεί να είναι πιο "συνωμοσιολογική" εκδοχή, αλλά...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε agios

πολύ σωστή η άποψη για λανθασμένο εξωτερικό προσανατολισμό βρίσκω όμως εξαιρετικά απίθανο να υφίσταται κάτι τέτοιο

 

Προς Θεού Θεοχάρη σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμουν στις συγκεκριμένες ορθοφωτογραφίες, απλώς απαντούσα γενικά στο συνάδελφο qmd. Από ιδία αντίληψη μπορώ να αναφέρω ότι οι εργασίες παραγωγής τους ήταν πολύ καλές.

Επομένως καταλήγουμε ότι είτε φταίει ο μετασχηματισμός ΕΓΣΑ → WGS84, είτε υπάρχει ηθελημένη "μετατόπιση" (από τη στιγμή που όπως είπα σε προηγούμενο μήνυμα μου: "στη βάση του κτηματολογίου ΔΕΝ υφίσταται αυτή η μετατόπιση και όλα φαίνονται να "κάθονται" σωστά").

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας. Έκανα ένα εξαρτημένο τοπογραφικό το οποίο μετά το έλεγξα με τις αεροφωτογραφίες της Κτηματολόγιο ΑΕ. Είδα ότι υπάρχει μία μετατόπιση κατά 2,5μ περίπου. (βλ συνημμένο όπου με πράσινο χρώμα είναι το δικό μου τοπογραφικό, ενώ με κόκκινο το τοπογραφικό με βάση το Κτηματολόγιο ΑΕ) Δεν ξέρω αν φταίει το τριγωνομετρικό που εξαρτήθηκα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάνει εσείς κάποιον αντίστοιχο έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα αυτό το έλεγξα μέσα από το Google Earth, και μεσω του plexscape όπου ''εισάγει'' τις Α/Φ της Κτηματολόγιο. Μάλιστα βλέπω ότι με υπόβαθρο το Google Earth το τοπογραφικό πέφτει πιο καλά σε σχέση με υπόβαθρο της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Επ ευκαιρίας έχω ένα πρόβλημα στο πως θα εισάγω στο ArcGIS τις Αεροφωτογραφίες της Κτηματολόγιο σε ΕΓΣΑ87, καθώς όταν έχω project σε ΕΓΣΑ87, αναγνωρίζει ότι αυτό που εισάγω είναι WGS84, ωστόσο στο παράθυρο που ανοίγει για την αλλαγή του προβολικού από wgs84 σε εγσα87, δεν μου εμφανίζει την επιλογή: from ggrs87 to wgs84, αλλά το αντίστροφο και μάλιστα 2 φορές.

Ευχαριστώ

post-20084-131887249766_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν κοίτα το όργανο μήπως έχει πειραχθεί καμία ρύθμιση. Κατά δεύτερον αν έχει γίνει κτηματολόγιο στην περιοχή ζήτα από το τοπικό γραφείο να σου δώσουν τις συντεταγμένες των κορυφών του οικοπέδου και σύγκρινε με αυτές το τοπογραφικό σου. Τα προγράμματα πολλές φορές κάνουν και λάθη και ειδικά το google earth είναι έως και πολύ στο περίπου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.