Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο μηχανικός δεν αναλαμβάνει ευθύνες & παραιτείται απο την επίβλεψη


krentzis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Έχω μια οικοδομή στα μπετά και αντιμετωπίζω μερικά προβλήματα τα οποία αφορούν κυρίως τον μηχανικό.

 

Τα προβλήματα αυτά αφορούν την αμοιβή του και κάποιες κακοτεχνίες τις οποίες δεν παραδέχεται και υποστηρίζει ότι υπεύθυνος είναι ο μπετατζής τον οποίο προσέλαβα εγώ και έχει 40 χρόνια εμπειρία αλλά ήταν λίγο επιπόλαιος.

 

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος

 

Πρόβλημα 1. Στεγανοποίηση του μπετό.

 

Στις κεκλιμένες και επίπεδες πλάκες

 

Λόγο του ότι ο μπετατζής δεν δόνησε το μπετό ή δεν το έβρεξε ή το μπετό δεν ήταν Β20-25 η οικοδομή μπάζει νερά ακόμα και στις μεσαίες πλάκες που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στην βροχή. Οι πλάκες από την αρχή είχαν τριχοειδής ρωγμές που το κατάλαβα αφού καθάρισα την οικοδομή από τα μπάζα. Το συνολικό εμβαδόν των επιφανειών είναι 500μ2 και τα 200μ2 από αυτά έχουν πρόβλημα στεγανοποίησης.

 

Έκανα στεγανοποίηση με δική μου επιβάρυνση με Thrakon, μετά με Isomix και τέλος με Durostick D1. Χαμένα χρήματα καθώς λειτούργησαν για λίγο και μετά πάλι τα ίδια. Συνολικό κόστος €1200.

 

Δείτε φωτογραφίες από τις επιφάνειες που έχουν πρόβλημα.

problem_plaka_22.jpg

problem_plaka_20.jpg

problem_plaka_18.jpg

problem_plaka_01.jpg

 

Συμπεριλαμβάνονται και οι 2 κεκλιμένες πλάκες της οροφής οι οποίες δεν κρατούν νερό.

 

Στην δεξαμενή

 

Λόγο του ότι η δεξαμενή δεν κατασκευάστηκε σωστά. Σύμφωνα με την γνώμη ειδικών το μπετό στον πάτο και τα τοιχώματα της δεξαμενής έπρεπε να πέσει ταυτόχρονα και όχι πρώτα ο πάτος και μετά από 2-3 εβδομάδες τα τοιχώματα. Το αποτέλεσμα ήταν ρήγμα 10 μέτρων στο κάτω μέρος της δεξαμενής.

 

Έκανα τσιμεντοκονία με άμμο ποταμού και τρίψιμο και πέρασα τα τοιχώματα με υλικό της SIKA. Κόστος επισκευής με υλικά €1200.

 

Δείτε φωτογραφίες από την δεξαμενή κατά την διάρκεια κατασκευής της.

deksamenh_1.jpg

 

 

Η απάντηση του μηχανικού για το πρόβλημα 1

 

Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη γιατί δεν σου έφερα εγώ δικό μου μπετατζή.

 

Τα ερωτήματα μου είναι τα παρακάτω:

 

• Αν για κάποιο λόγο ο μηχανικός πίστευε ότι ο μπετατζής δεν είχε την εμπειρία να εκτελέσει το έργο δεν θα έπρεπε να μου πει ότι δεν αναλαμβάνει το έργο γιατί ο μπετατζής είναι άπειρος;

• Δεν θα έπρεπε ο μηχανικός να του επιβάλει πως θα φτιάξει την δεξαμενή ή να του κάνει παρατήρηση για το πώς εφαρμόζει το μπετό στην κατασκευή;

• Ο μηχανικός πάτησε μόνο 2 φορές στην οικοδομή. Όταν ρίξαμε όλα τα μπετά η οικοδομή ήταν μέσα στο μπάζο. Πως έκρινε ότι οι πλάκες ήταν εντάξει αφού δεν μπορούσε να δει καθαρά καμία επιφάνια;

 

Πρόβλημα 2: 2 τετραγωνικά πλάκας δεν έγιναν.

 

Από το ξυλότυπο βλέπουμε ότι υπάρχει μια τοξωτή που εξέχει από το κτήριο. Η πλάκα από την οποία ξεκινά η σκάλα ακολουθεί την ίδια καμπύλη. Η οροφή όμως δεν ακολουθεί το τόξο της σκάλας αλλά μια ευθεία γραμμή.

 

Αυτό σημαίνει ότι όταν χτίσω θα πρέπει αυτό το μισοφέγγαρο που θα είναι κενό να το σιδερώσω, καλουπώσω και να το γεμίσω με το ανάλογο μπετό. Ίσως να χρειαστεί να κάνω και κάποια κολώνα η οποία πρέπει να έχει ύψος 5 μέτρα καθώς το σαλόνι είναι ψηλοτάβανο.

 

Δείτε φωτογραφίες εδώ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

problem_skala_1.jpg

problem_skala_2.jpg

problem_skala_3.jpg

problem_skala_4.jpg

problem_skala_5.jpg

 

Ενδεικτική τιμή για να καλυφθεί το κενό είναι €2000

 

Η απάντηση του μηχανικού για το πρόβλημα 2

 

Δεν το είδα και ο μπετατζής ευθύνεται και για αυτό.

 

Με λίγα λόγια εγώ σαν ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζω τα πάντα και να κάνω την επίβλεψη και αν γίνει κάποιο λάθος ο μηχανικός δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη αλλά δέχεται τα χρήματα της μελέτης και της επίβλεψης, γιατί το επιβάλει ο νόμος.

 

Γενικά τι ευθύνη φέρει ο μηχανικός σε ένα έργο σαν αυτό;

 

Έκανα ένα αίτημα στην πολεοδομία να έλθει και να κάνει αυτοψία για τα παραπάνω και μου τηλεφώνησε ο μηχανικός (1.5 χρόνο μετά την τελευταία συνομιλία) να μου πει γιατί πήγα στην πολεοδομία και ότι μπορεί να μου δώσουν πρόστιμο. Του είπα ότι είναι όλα όπως τα σχεδίασε και δεν έχουν γίνει παρανομίες και έτσι είναι. Η πολεοδομία μου είπε ότι καταγγέλλω τον εαυτό μου και μπορεί να φάω πρόστιμο αν υπάρχουν παρανομίες. Εγώ τους έδωσα την ίδια απάντηση που έδωσα και στον μηχανικό. Εκτός αυτού η άδεια δεν έχει λήξη …για ποιον λόγο να φάω πρόστιμο.

 

Αλλά σε μια μικρή κοινωνία υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ μηχανικών και πολεοδομίας (γι’αυτό άλλωστε κοινοποίησε η πολεοδομία το αίτημα μου στον μηχανικό, πράγμα που είναι παράνομο σύμφωνα με την αρχή περί προσωπικών δεδομένων (1297 του 1997) ) .Πόσο μάλλον όταν η σύζυγος του μηχανικού δουλεύει για την πολεοδομία.

 

Μετά από όλα αυτά το μόνο που θέλει να κάνει ο μηχανικός είναι να παραιτηθεί. Λες και είναι υπουργός δηλαδή Πήρε τα χρήματα για μια δουλεία που δεν έφερε εις πέρας σωστά όπως έπρεπε και τώρα δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη.

 

Επίσης ζητά παραπάνω χρήματα από ότι αναγράφετε ως νόμιμη αμοιβή από το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και αυτό το περιγράφω εδώ.

 

Παρακαλώ περιμένω την γνώμη σας για τα παραπάνω. Είμαι πραγματικά απελπισμένος καθώς νοιώθω ότι μόνο πλήρωσα και με εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και ο μηχανικός και ο μπετατζής και τώρα θα έλθει και η πολεοδομία για ρεβάνς να κόψει πρόστιμο για να προστατέψει τον μηχανικό που έχουν φιλικές σχέσεις.

 

Ευχαριστώ

 

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Φίλε kretzis, καλώς ήλθες στο φόρουμ.

 

Αντιμετωπίζεις ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, στο οποίο θα ήταν ανεύθυνο να εκφέρει κανείς άποψη ελαφρά τη καρδία και υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ωστόσο θα διατυπώσω μερικές σκέψεις:

 

- Σχεδόν κάθε πλάκα παρουσιάζει ρωγμές κατά την φάση της ενυδάτωσης χωρίς αυτό να αποτελεί βλάβη ή κακοτεχνία. Ομολογουμένως βέβαια οι πλάκες των φωτογραφιών έχουν αρκετές και μεγάλες ρωγμές.

- Σπάνια οι πλάκες είναι απολύτως στεγανές.

- Αν -όπως φαίνεται και όπως λες ο ίδιος- υπάρχει κακοτεχνία απαιτείται μελέτη για την αξιολόγηση και την άρση της. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται επεμβάσεις επί του σκελετού χωρίς την έγκριση πολιτικού μηχανικού.

- Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι οι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένα συνεργεία με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Δυστυχώς βέβαια δεν υπάρχει πιστοποίηση των τεχνιτών με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να παίρνει ένα σκεπάρνι και να κάνει τον μάστορα. Μία ανώμαλη κατάσταση που την πληρώνουν τελικά οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο, παρότι ο μηχανικός είναι επιφορτισμένος με τις ευθύνες της επίβλεψης, δεν είναι δουλειά του να εξετάζει τους μαστόρους αν γνωρίζουν τα αυτονόητα.

- Όταν γίνει κακοτεχνία υποχρέωση του μηχανικού είναι να ενημερώσει τον κύριο του έργου, να υποδείξει τρόπο αποκατάστασης και, εφόσον δεν υπάρξει επανόρθωση, να παραιτηθεί, αναφέροντας στην πολεοδομία τις κακοτεχνίες.

- Όλα αυτά νοούνται σε πνεύμα καλής συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο ο μηχανικός δεν εκτελεί απλώς μία τυπική εργασία αλλά μεριμνά για την διαφύλαξη των συμφερόντων του κυρίου του έργου. Όπως καταλαβαίνεις αυτό δημιουργεί αμφίδρομες προϋποθέσεις και απαιτήσεις, και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι, όταν δεν υπάρχει "χημεία" μεταξύ κυρίου - μηχανικού, είναι καλύτερο να τερματίζεται η συνεργασία.

 

Δεν είναι δυνατόν να υπεισέλθω σε θέματα ουσίας για το αν πρόκειται για κακοτεχνία, αν είναι επικίνδυνη κλπ. Θα ήταν τελείως ανεύθυνο. Στην φάση αυτή, την δουλειά αυτή οφείλετε να την αναθέσετε στον συνάδελφο που κάνει την επίβλεψη, ή, εφόσον δεν τα βρίσκετε, να βρείτε άλλον μηχανικό που θα αναλάβει υπεύθυνα (δηλαδή ενώπιον της πολεοδομικής αρχής).

 

Επίσης είναι ελπίζω κατανοητό ότι δεν θα κάνω κουβέντα περί ευθυνών. Η κουβέντα αυτή δεν μπορεί να γίνει από ένα φόρουμ και μάλιστα ανώνυμα και χωρίς γνώση του αντικειμένου. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει αυτά τα θέματα, όπως και διαδικασίες και αρμόδια θεσμικά όργανα.

Link to comment
Share on other sites

Λίγα λόγια για την μεταξύ σας συνεργασία:

Ο μηχανικός που έχετε αναθέσει την επίβλεψη έχει αναλάβει και την εργολαβία του έργου; (δηλαδή την επιστασία; την παράδοση με το κλειδί στο χέρι ας πούμε; )

 

Αν όχι τότε οι ευθύνες του επιβλέποντος μηχανικού περί της κατασκευής είναι συγκεκριμένες. Θα σου πως μερικές:

 

1) Επιβλέπει την χάραξη της οικοδομής ώστε να τοποθετηθεί το κτίριο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια και σε κάθε περίπτωση εντός των οικοδμικών γραμμών κλπ

 

2) Επιβλέπει την σωστή τοποθέτηση των ξυλοτύπων (στις σωστές θέσεις και με τις σωστές διαστάσεις) και την σωστή και επαρκή τοποθέτηση των οπλισμών με βάση τα σχέδια ξυλοτύπων της οικοδομικής άδειας.

 

3) (και σημαντικότερο ίσως) Επιβλέπει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στην οικοδομή και προτείνει (επιβάλλει αν χρειαστεί) μέτρα ασφαλείας στους εργαζόμενους που απασχολεί ο κατασκευαστής (ή ο ιδιοκτήτης).

 

4) Επιβλέπει την κατασκευή της τοιχοποιίας στις θέσεις και με τον τρόπο που επιβάλλουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια της οικοδομικής άδειας.

 

5) Επιβλέπει ώστε να τοποθετηθούν σωστά όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως έχουν μελετηθεί στις εγκεκριμένες μελέτες της οικοδομικής άδειας.

 

6) Ελέγχει τελικά αν έχει ολοκληρωθεί η οικοδομή με βάση τα σχέδια της άδειας και υπογράφει για την τελική έγκριση και ρευματοδότηση της οικοδομής.

 

Σε όλα τα παραπάνω το "επιβλέπει" επίτηδες το έχω με bold για να τονίσω ότι δεν τα "κατασκευάζει" εφόσον δεν έχει αναλάβει (και να πληρωθεί αναλόγως γι' αυτή την δουλειά).

Ο εργολάβος ή κατασκευαστής μηχανικός έχει άλλο ρόλο (να μην τα αναλύσουμε τώρα κι αυτά...)

 

Στην περίπτωση σας ισχύουν απ όσο έχω καταλάβει τα παρακάτω:

(Θεωρώντας πάντα ότι μιλάμε για επιβλέποντα μηχανικό και όχι για εργολάβο)

 

1) Δεν είναι δουλειά του επιβλέποντα να συντηρεί σωστά και να "βρέχει" την οικοδομή. Δουλειά του είναι όμως να τονίζει την διαδικασία στον εργολάβο.

 

2) Δεν είναι δουλειά του επιβλέποντα να πάρει δοκίμια για να ελέγξει την αντοχή σκυροδέματος. Είναι δουλειά του βέβαια να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ότι πρέπει (ή δεν πρέπει αλλά συνίσταται) να το κάνει.

 

3) Σχετικά με την δεξαμενή, η δουλειά του επιβλέποντα είναι να ελέγξει την εφαρμογή των σχεδίων της άδειας. Τι προβλέπουν τα σχέδια; Η γνώμη των ειδικών πότε ειπώθηκε; Πριν ή μετά την έκδοση της άδειας και την σκυροδέτηση των τοιχωμάτων;

 

4) Σχετικά με την πολεοδομία, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να αυτοκαρφωθείτε... Προφανώς ένας από τους λόγους που επιλέξατε τον συγκεκριμένό μηχανικό ήταν ότι είχε και γνωστούς στην πολεοδομία για να βγει η άδεια εύκολα...

Δεν απευθύνομαι προσωπικά αλλά οι περισσότεροι αδιαφορούν για την μελέτη και ενδιαφέρονται μόνο για την γρήγορη και "φτηνή" έκδοση της άδειας, την οποία βέβαια την πληρώνουν μετά διπλά...

 

5) Για το πρόβλημα 2:

Τι προβλέπει η οικοδομική άδεια; Αν δεν προβλέπει τίποτα τότε βρείτε μια λύση το τι θα φτιάξετε σε συνεργασία με τον μηχανικό.

 

6) Τα περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν ισχύουν για μια οικοδομή την οποία επιβλέπει ο συγκεκριμένος μηχανικός (αν τα κοινοποιούσαν σε άλλο μηχανικό τότε μάλιστα). Μάλιστα έπρεπε πρώτα να μιλήστε για οποιαδήποτε ενέργεια σας με τον επιβλέποντα και μετά να πάτε στην πολεοδομία...

 

Δεν υπερασπίζομαι τον συνάδελφο σε καμμία περίπτωση απλά επισημαίνω κάποια πράγματα τα οποία μπορεί στην περίπτωσή σας να μην ήταν κι έτσι...

 

Σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη με τον επιβλέποντα μηχανικό (ο οποίος ορίζει τι είναι σωστό και τι όχι μέχρι να ολοκληρώσει την οικοδομή) τότε απευθυνθείτε σε κάποιον άλλο συνάδελφο ή στο ΤΕΕ για να ορίσει πραγματογνώμονα για τις (κατά την γνώμη σας) κακοτεχνίες. Ένας δικηγόρος θα σας συμβούλευε καλύτερα ποιος είναι υπέυθυνος και ποιος όχι...

 

 

ΥΓ Βλέποντας και την παρέμβαση του AlexisPap (με τον οποίο γράφαμε ταυτόχρονα) βλέπω ότι συμφωνούμε απόλυτα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης είναι ελπίζω κατανοητό ότι δεν θα κάνω κουβέντα περί ευθυνών. Η κουβέντα αυτή δεν μπορεί να γίνει από ένα φόρουμ και μάλιστα ανώνυμα και χωρίς γνώση του αντικειμένου. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει αυτά τα θέματα, όπως και διαδικασίες και αρμόδια θεσμικά όργανα.

 

+1000!

 

Η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη και υπάρχουν ΦΕΚ που καθορίζουν απολύτως τις ευθύνες καθενός εμπλεκόμενου σε ένα οικοδομοτεχνικό έργο.

Βέβαια οι ευθύνες συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες απολαβές (Π.Δ. 696/74).

 

 

Επίσης ζητά παραπάνω χρήματα από ότι αναγράφετε ως νόμιμη αμοιβή από το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και αυτό θα το περιγράψω σε άλλη ενότητα σύντομα που θα συνδέσω με αυτή.

Μελέτησε το Π.Δ. 696/74 και θα κατατοπιστείς πλήρως για τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές των μηχανικών

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

 

Όπως αναφέρω σε άλλη ενότητα εδώ, έχω κάποια προβλήματα με τον μηχανικό.

 

Εδώ θα αναφέρω το πρόβλημα της αμοιβής του για την αναθεώρηση.

 

Αρχικά το κόστος αδείας, μελέτης και επίβλεψης ήταν €19.000 για μια κατασκευή με 29μ2 υπόγειο.

 

Δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι θα μου στοιχίσει ελάχιστα παραπάνω αν έκανα όλη την πλάκα του υπογείου (202μ2) ημιυπέθριου χώρο και αυτό μου στοίχισε μια αναθεώρηση που σύμφωνα με αυτόν στοιχίζει άλλα €9990 περίπου.

 

Σύμφωνα όμως με το πρόγραμμα των μηχανικών η αναθεώρηση είναι €3.400 περίπου.

 

Μπορείτε σας παρακαλώ να δείτε τα τετραγωνικά στην 1ή και 2ή άδεια (η διαφορά είναι τα τετραγωνικά του υπογείου) και να μου πείτε αν η αμοιβή για την αναθεώρηση είναι €3400 ή €9990 περίπου.

 

Σας επισυνάπτω τα σχεικά αρχεία εδώ.

 

Σας ευχαριστώ

 

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Αρχίζω να πιστεύω πως το forum έχει μετατραπεί σε γραφείο παραπόνων.

 

Νομίζω πως το παρόν forum έχει προσδιοριστεί ως forum μηχανικών.

 

Τέτοια posts όπως το παραπάνω είναι έξω από το ύφος του παρόντος forum και δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς του!

 

Το θέμα που άνοιξε ο krentzis εντάσσεται στα θέματα ιδιωτικών συμφωνιών

και δεν βλέπω το λόγο να αναρτάται εδώ.

Δηλαδή, άσχετα από το ποια ελάχιστη αμοιβή προκύπτει βάση του συστήματος του ΤΕΕ,

υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουν κάνει μηχανικός και ιδιοκτήτης.

 

Τονίζω πως υπάρχουν οι θεσμοθετημένες ελάχιστες - κατώτερες αμοιβές. Οι τελικά συμφωνηθήσες αμοιβές πρέπει υποχρεωτικά να είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ίσες με τις κατώτερες

ή μεγαλύτερες από αυτές.

Link to comment
Share on other sites

1.ειναι οι ελαχιστες νομιμες....αν ειναι 1000 ευρω απλα δεν μπορουμε να παρουμε λιγοτερα...περισσοτερα δικαιουμαστε να ζηταμε...αρκει φυσικα να υπαρχουν τα νομιμα παραστατικα

2..οσο για τα μπετα βρεξιμο επρεπε ναχε φροντισει ο μπετατζης σας γιατι αυτον πηρατε να σας παραδωσε το τελικο προιον...ο μηχανικος επιβλεπει αν γινουν βαση σχεδιων οι ξυλοτυποι και οι οπλισμοι....δλδ θαχε φταιξιμο αν πχ αντι 6φ16 ειχαν μπει 4φ16 κτλ

3. πηρατε τον συγκεκριμενο μηχανικο γιατι αποσο φαινεται απο τις φωτογραφιες σας το εργο ειναι σε περιοχη με ''ευαισθητα προωπικα δεδομενα''

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

 

Ειλικρινά δεν θέλω να μετατρέψω το forum σε γραφείο παραπόνων. Δεν ξέρω αν τα θέματα αυτά έπρεπε να είναι σε άλλη ενότητα. Αν έπρεπε, παρακαλώ τον admin να τα μεταφέρει στην σωστή ενότητα.

 

Ας ξεκινήσω με τα εύκολα

  • Το σπίτι κατασκευάζετε σε πευκόφυτη περιοχή που επιτρέπετε η δόμηση και η οικοδομική άδεια είναι νόμιμη. Δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό να αναφέρω το νομό και την περιοχή.
  • Τον μηχανικό δεν τον προσέλαβα γιατί έχει την σύζυγο στην πολεοδομία γιατί δεν σκόπευα και δεν σκοπεύω να κάνω κάτι παράνομο.

 

Τώρα σχετικά με τις κακοτεχνίες με κατατοπίσατε αρκετά… αλλά παραμένουν τα παρακάτω ερωτήματα:

 

  • Δεν θα έπρεπε ο μηχανικός να μου πει σχετικά με αυτό που πρόσεξε στις πλάκες έτσι ώστε να πιέσω τον μπετατζή να κάνει την στεγανοποίηση για να εξοφληθεί. Και όπως προανέφερα αν είχε δείξει ενδιαφέρον θα ζητούσε να καθαριστούν οι πλάκες από τα μπάζα για να κάνει την τελική επίβλεψη. Εκτός αν έχει την ικανότητα να βλέπει τις πλάκες κάτω από τα μπάζα.
  • Δεν θα έπρεπε να μου πει ο μηχανικός ότι λείπει κομμάτι του κτηρίου (δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες του προβλήματος Νο.2 . Λείπει κομμάτι του κτηρίου…δεν έχει οπλισμό, δεν έχει μπετό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας για αυτό φέρει ευθύνη αποκλειστικά ο μηχανικός για αυτό. Όπως λέει και ο AKIUS
    >“ο μηχανικός επιβλέπει αν γίνουν βάση σχεδίων οι ξυλοτυποι και οι οπλισμοι....δλδ θαχε φταιξιμο αν πχ αντι 6φ16 ειχαν μπει 4φ16 κτλ”

    Εδώ δεν ακολουθήθηκε το ξυλότυπο και δεν έχουμε κανέναν οπλισμό. Γιατί να πληρώσω εγώ και για αυτό;

 

Σχετικά με την αμοιβή και με την παραίτηση.

 

Ο μηχανικός έχει πάρει τα €23000 από τα €24000 που είναι η νόμιμη αμοιβή. Ο μηχανικός ζητά σύνολο €29000. Δεν υπάρχουν "νομιμα παραστατικα" απλος μου ειπέ προφορικά οτι το ποσό ειναι αυτό.

 

Μετά από όλα αυτά που έγιναν αν παραιτηθεί τι του οφείλω μέχρι αυτό το στάδιο δηλ.οικοδομή στα μπετά;

 

Πρέπει να ξαναπληρώσω την επίβλεψη στον επόμενο μηχανικό ή απλός την διαφορά μέχρι την περαίωση του έργου;

 

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σας

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, με δεδομένο ότι έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπο του επιβλέποντος, είναι να αποταθείτε σε άλλον μηχανικό. Εκείνος θα σας κατατοπίσει πλήρως ως προς τις διαδικασίες και τον διαχωρισμό των αμοιβών. Βέβαια αν ψάξετε λίγο θα βρείτε αντίστοιχη θεματολογία στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.