Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεξαμενές πόσιμου νερού


miltos

Recommended Posts

Ψάχνω να βρω προδιαγραφές-κανονισμούς για την μελέτη δεξαμενών πόσιμου νερού για ιδιωτικό έργο.

 

Με απασχολούν θέματα όπως:

 

Σχετικές και απόλυτες θέσεις λήψης και πλήρωσης νερού, εκκένωση δεξαμενής.

Ρυθμός ανανέωσης νερού στη δεξαμενή.

Τελική επιφάνεια δεξαμενής (μεμβράνες κλπ)

 

Δεν έχω βρει τίποτα. Έχετε κάποια διάταξη υπόψιν?

Link to comment
Share on other sites

Όσες περιπτώσεις μου έτυχαν, ο σχεδιασμός ήταν ημιεμπειρικός. Προδιαγραφές δεν συνάντησα ποτέ μου. Αλλά αυτά που ρωτάς είναι τυπικά πράγματα... Αν κατάλαβα καλά σε προβληματίζουν ζητήματα υγιεινής;

Link to comment
Share on other sites

Θα το ψάξω με τη Sika. Ευχαριστώ.

 

Αλέξη, ψάχνω καθαρά κανονισμούς-προδιαγραφές. Τι πρέπει, τι δεν πρέπει. Όταν λες ότι είναι τυπικά πράγματα τι εννοείς? Ποιες είναι οι τυπικές λύσεις που ακολουθείς?

 

Πχ το νερό το παίρνουμε από πολύ χαμηλά για να μην μένουν ιζήματα στη δεξαμενή, ή από ψηλότερα, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, για να μην τραβάμε τη "ζούρα"?

 

Όσο αφορά τον ρυθμό ανανέωσης? Καλό θα ήταν να ανανεώνεται και 2-3 φορές τη μέρα αν ήταν δυνατό. Αλλά τότε δεν έχουμε εφεδρεία. Ανανέωση πχ ανά 5 μέρες είναι αποδεκτή?

Link to comment
Share on other sites

Εάν πρόκειται για μη-πιεστικό δοχείο τότε η άνω επιφάνεια βρίσκεται σε ατμοσφαιρική πίεση, οπότε οι μεμβράνες δεν έχουν εφαρμογή.

 

H TOTEE 2411 έχει κάποιες λιγοστές πληροφορίες για τις δεξαμενές.

 

Το σημείο εισροής νερού στην δεξαμενή θα πρέπει να βρίσκεται σε τουλάχιστον ύψος 2D (όπου D η διάμετρους του αγωγού εισροής) πάνω από την ελεύθερη επιφάνεια.

Το σημείο εκροής νερού από την δεξαμενή θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος μερικών εκατοστών πάνω από τον πυθμένα της δεξαμενής, (ώστε σε περίπτωση καθαρισμού, να είναι δυνατή η αποστράγγιση του υπολείματος από διαφορετική έξοδο και όχι από τον αγωγό εκροής)

Η υπερχείλιση να μην καταλήγει σε σωλήνα αποχέτευσης.

 

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής του νερού, εξαρτάται και από το μικροβιακό του φορτίου πριν την είσοδό του στην δεξαμενή και από την περιεκτικότητά του σε χλώριο.

Δεν γνωρίζω καμία οδηγία που έστω να προτείνει μέγιστο χρόνο παραμονής πόσιμου νερού σε δεξαμενή. Ολες οι οδηγίες πάνε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (σε μικρόβια, τοξικές ουσίες κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη, ψάχνω καθαρά κανονισμούς-προδιαγραφές. Τι πρέπει, τι δεν πρέπει. Όταν λες ότι είναι τυπικά πράγματα τι εννοείς? Ποιες είναι οι τυπικές λύσεις που ακολουθείς?

 

Τα είπε ο CostasV...

 

Εκκένωση από τον πυθμένα, με τοπική διαμόρφωση "λακούβας" για ευκολία στην εκκένωση και στο πλύσιμο, με διατομή που να επαρκεί για να αδειάσει η δεξαμενή σε 1h το πολύ (μιλάμε για μικρές δεξαμενές, 10~20m³. Όχι κάτω από 2''. Πυθμένας με έντονη κλίση (>4%). Υδροληψία 10~20cm πάνω από την στάθμη του πυθμένα στην θέση του αγωγού υδροληψίας, με ελαφρά (αδιόρατη) κλίση προς την δεξαμενή ώστε να στραγγίζει πλήρως κατά την εκκένωση. Συνήθως με την διατομή του εκκενωτή (2''), μια που η εισαγωγή της αντλίας θέλει μεγάλη διατομή. Επιπλέον για να έχει μικρή ταχύτητα εισαγωγής και να μη παρασύρει λάσπη από τον πυθμένα.

Θυρίδα επισκέψεως συνήθως σε απόσταση από εκκενωτή - υδροληψία ώστε να διευκολύνεται η στεγάνωση.

Υπερχείλιση ~20cm κάτω από την οροφή, κυρίως για να είναι αρκετά κάτω από το τέλος της στεγάνωσης. Η υπερχείλιση προστατεύεται εξωτερικά με σίτα. Διατομή που να επαρκεί για ροή με ελεύθερη επιφάνεια.

Εξαερισμός από την οροφή (άσχετα που εξαερίζει και η υπερχείλιση), ας πούμε 2'', προστατευμένη με σίτα.

Στεγάνωση εσωτερικά με τσιμεντοειδή χωρίς πρόσμεικτα (άλλοτε με τσιμεντοκονίαμα των 600Kgr).

Χρόνος παραμονής του νερού της τάξης της μίας εβδομάδος είναι συνήθης. Όπως είπαν οι συνάδελφοι εξαρτάται κατά βάση από το μικροβιακό φορτίο και το χλώριο.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, ευχαριστώ. ΤΟΤΕΕ 2411 παράγραφος 5.5 για όποιον ενδιαφέρεται.

 

Με βάση την ΤΟΤΕΕ

Το σημείο εισροής νερού στην δεξαμενή θα πρέπει να βρίσκεται σε τουλάχιστον ύψος 2D (όπου D η διάμετρους του αγωγού εισροής) πάνω από την ελεύθερη επιφάνεια.

Αυτό δεν ισχύει για δεξαμενές πόσιμου νερού.

 

Η υπερχείλιση να μην καταλήγει σε σωλήνα αποχέτευσης.

Δεν πρέπει να συνδέονται άμεσα. Μπορεί όμως να πέφτει η υπερχείλιση στην αποχέτευση με την παρεμβολή ανοιχτού χωνιού και τα απαραίτητα σιφώνια.

 

Ολες οι οδηγίες πάνε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του (σε μικρόβια, τοξικές ουσίες κτλ)

Μάλιστα. Οπότε δεν μπορεί να γίνει και πρόβλεψη για τον επιθυμιτό ρυθμό ανανεώσεων και συνεπώς τη μέγιστη χωρητικότητα της δεξαμενής, αν δεν έχουμε μικροβιολογική ανάλυση του νερού της περιοχής.

 

Από συζητήσεις που έχω κάνει, η χλωρίωση της δεξαμενής λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των ανανεώσεων. Αν δεν κάνω λάθος, είναι απαραίτητος μηνιαίος έλεγχος του νερού (μικροβιολογική ανάλυση). Με βάση τον έλεγχο γίνεται ανάλογη ρύθμιση του χλωριωτή.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη τώρα είδα το μήνυμά σου. Ευχαριστώ

 

Η μόνη αμφιβολία που έχω αφορά την υδροληψία. Νομίζω ότι είναι πρόβλημα να βρίσκεται ψηλότερα από τον πυθμένα, καθώς το νερό κάτω από αυτή θα μένει σχετικά στάσιμο και επιπλέον ευνοείται η συσσώρευση ιζήματος.

Link to comment
Share on other sites

Η συγκέντρωση ιζήματος είναι αναπόφευκτη. Τόσο ιλύς που καθιζάνει λόγω της ηρεμίας, όσο και άλατα που κρυσταλλώνονται και σχηματίζουν ένα υπόλευκο κοκκώδες ίζημα. Η υδροληψία κοντά στον πυθμένα μπορεί να έχει ως συνέπεια την σποραδική εισρόφηση ιζήματος. Στην δεξαμενή γενικά δεν υπάρχει διαστρωμάτωση του νερού και δεν είναι δυνατόν να πεις αν το φρέσκο νερό μαζεύεται στον πυθμένα ή στην επιφάνεια (στις μικρές δεξαμενές το εισερχόμενο νερό είναι ικανό να προκαλέσει πλήρη ανακύκλωση μέσα στην δαξαμενή). Δεν έχει βάση ο φόβος ότι το νερό κάτω από την υδροληψία μπορεί να μείνει στάσιμο επί μακρόν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.