Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό μεταβίβασης - Αποτυπώνονται επικείμενα κτίσματα?


Recommended Posts

Καλημέρα!

Μία ερώτηση. Συνιδιοκτήτης εξ' αδιαιρέτου με ποσοστό επί του συνόλου Α% σε γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου άρτιο κατά παρέκλιση και οικοδομήσιμο, θέλει να μεταβιβάσει το μερίδιο του στον πελάτη μου. Παρά το εξ' αδιαιρέτου

της υπόθεσης, οι συνιδιοκτήτες έχουν κάνει περιφράξει τμήματα εμβαδών αναλόγων του ποσοστού του και θεωρούν οτι έχουν καθορισμένα τμήματα

(σημειωτέον οτι στο σύμβόλαιο με το οποίο ο πελάτης μου απέκτησε το ποσοστό του αναφέρει ξεκάθαρα οτι πρόκεται για εξ΄ αδιαιρέτου ποσοστό απλά αναφέρει οτι εάν σε μέλλοντα χρόνο επιτράπει από τον νόμο η κατάτμηση, ο ιδιοκτήτης θα πάρει εμβαδόν ανάλογο με το ποσοστό του σε τμήμα ή θέση του οποίου μέσα στον αγρό έχει προκαθοριστεί σύμφωνα με επιθυμία της αρχικής ιδιοκτήτριας. Ο ένας λοιπόν από τους συνιδιοκτήτες με ποστοστό ας πουμε Β% έχει χτίσει το σπίτι (αυθαίρετο ή όχι δεν γνωρίζω) του μέσα στο "τμήμα" του ( το οποίο ορίστηκε κατά τα παραπάνω.) Αυτό είναι το ιστορικό.

 

Ο συμ/φος μου ζήτησε να "εξαφανίσω" το κτίσμα από το διάγραμμα, προφανώς γιατί εγείρονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας όλων των εξ'αδιαιρέτου συνιδιοκτητών στο σπίτι που έχτισε ο ενας υποθέτω.

Ηθελά να ρωτήσω: Υποχρεούμαι να αποτυπώσω τα επικείμενα στο γεωτεμάχιο δηλ. τα σπίτια στην προκειμένη πέρίπτωση που πρόκειται για μεταβίβαση?

Εάν το εξαφανίσω και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και πάει η εφορία για αυτοψία και αντιληφθεί τι γίνεται με το σπίτι και υπάρχει κανα πρόβλημα, τι πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσω?

Θα μπορούσα να αναγράψω με κάποιον τρόπο οτι αποτυπώνονται τα όρια μόνο και δεν αποτυπώνονται τα επικείμενα και κατά πόσο με καλύπτει?

Ευχαριστώ, περιμένω προτάσεις σας!!

Link to comment
Share on other sites

Θα αλλάξεις την ημερομηνία του τοπογραφικού και θα την βάλεις προγενέστερη της οικοδόμησης της οικίας, και ίσως ξεμπερδέψεις, αν μπορείς να το κάνεις αυτό. Αν όχι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί μπορεί να μπλέξεις. Εκεί στο οικόπεδο έχουν κάνει σούπα που βράζει. Ζήτησε αμοιβή για τις νομικές υπηρεσίες σου.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το τοπογραφικό πρέπει να είναι εξαμήνου και η οικία είναι μόνιμη κατασκευή και νομίζω ότι δεν καλύπτομαι από παλαιότερη ημερομηνία μόνο. Σκοπευά να το κάνω κι αυτό αλλά έχω τις αμφιβολίες μου..

Το θέμα αμοιβής άστο, είναι φίλος και γι αυτό και δεν μου πάει να του πω "πάρτο και πήγαινε αλλού" :(

Link to comment
Share on other sites

Η συνηθης πρακτικη (αλλα χωρις να ενδεικνυται) λεει οτι αν θεσ εξαφανιζεις η βαζεις μικροτερες διαστασεις στο κτισμα αλλα στην ημερομηνια συνταξης του τοπογραφικου βαζεις τουλαχιστον 3 μηνες πριν ωστε να σαι καλυμενος......

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που το τοπογραφικό σου έχει σημερινή ημερομηνία οφείλεις να αποτυπώσεις ότι υπάρχει (δεν μπορείς λοιπόν να δηλώσεις ότι αποτυπώνεις μόνο τα όρια). Το πρόβλημα όμως είναι ότι α)δεν μπορεί να γίνει συμβολαιογραφική πράξη αυθαιρέτου ακινήτου και β)αν το αποτυπώσεις εσύ θα πρέπει να το περιγράψει και ο συμβολαιογράφος και να αναφέρει σε ποιόν ανήκει τι, γι' αυτό και πιστεύω ότι σου ζήτησε να το εξαφανίσεις. Εμένα δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά έχω ακούσει από άλλους συναδέλφους να "εξαφανίζουν" κτήρια από το διάγραμμα για να μην περιπλέκουν τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Για να σου πει ο συμβ/φος να εξαφανίσεις το κτίσμα τότε πιθανότατα αυτό είναι αυθαίρετο(μάλλον σίγουρα). Δεν επιτρέπεται μεταβίβαση αν υπάρχει αυθαίρετο μέσα στην ιδιοκτησία γι αυτό και το ζήτησε ο συμβ/φος. Για να καλύψει τον κ@λ@ του. Και να εκθέσεις εσύ τον δικό σου. ΠΡΟΣΕΧΕ. ΑΣΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

Μου έχει τύχει ακριβώς το ίδιο πράμα. Για να κάνει την δουλειά του ο συμβολαιογράφος και ο πελάτης, ρισκάρει και ζημιώνεται ο μηχανικός. Κανείς απο τους δύο δεν θα έχει συνέπειες παρα μόνο εσύ, δηλαδή με άλλα λόγια τους καλύπτεις για να κάνουν την δουλειά τους και εσυ θα κατηγορηθείς για ψευδές τοπογραφικό.

Όσο και να παίξεις με τις ημερομηνίες υπάρχουν και οι αεροφωτογραφίες που προδίδουν.

Δυστυχώς έχω πέσει και γώ στη παγίδα και δεν μπορώ να πω οτι νιώθω καλά με αυτό παρόλο που και στη δική μου περίπτωση βοήθησα ένα φίλο διαφορετικά δεν μπορούσε να αποδεχθεί την κληρονομιά.

Εν πάσει περιπτώσει προτείνω το εξής: έλεγχοι δεν γίνονται αλλά εσύ μπορείς να ζητήσεις τα λεφτά που σου αναλογούν για την αποτύπωση και ας πάει σε άλλο μηχανικό για υπογραφή. έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μόνο μία λύση: σύσταση οριζοντίου. Ένας λόγος παραπάνω που είναι φίλος και όχι απλώς πελάτης να ασχοληθείτε λίγο με τα σενάρια και τις μεθοδεύσεις που θα χρειαστούν για να επιβληθεί αυτή η μοναδική λύση. Αλλιώς κάποιος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί μπλεγμένος και να τρέχει.

Link to comment
Share on other sites

Τι είδους σύσταση μπορεί να κάνει vapan ? Με ενδιαφέρει να του προτείνω κάτι αν είναι να βοηθηθεί ο άνθρωπος. Σύσταση καθέτου δεν μπορεί να κάνει καθώς είναι εκτός σχεδίου . Σύσταση οριζοντίου να κάνει στο κτίσμα το αυθαίρετο? Πως θα γίνει αυτό?

Τέλος πάντων , εγώ του έχω πει ξεκάθαρα να μην προσωρήσει σε αγορά καθώς η υπόθεση μπάζει από παντού. Υπάρχει το αυθαίρετο, το δασαρχείο τα μασάει, δεν έχει εκδοθεί βεβαίωση ( είναι ένα θέμα και αυτό πως θα κάνει την μεταβίβαση χωρίς χαρτί δασαρχείου ). το πείσμα πείσμα όμως...

pano , έχεις δίκιο, μάλλον αυτό θα κάνω, θα του δώσω καθαρά τοπογραφικά και ας βρεί ο συμ/φος κανεναν μηχανικό δικό του να τα υπογράψει. Αλλιώς το αφήνω ως έχει. Και επίσης προσοχή! οι εφορίες ανα περιόδους και ανα περιοχές μερικές φορές κάνουν αυστηρές αυτοψιες στις μεταβιβάσεις! Μάλλον αναλογα με το πόσο γεμάτα είναι τα ταμεία τους...

Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τη σύσταση οριζοντίου γενικώς αλλά πώς αυτό θα λύσει το πρόβλημα στη συγκεριμένη περίπτωση; Για να γίνει σύσταση πάλι θα χρειαστεί τοπογραφικό και θα παραμένει το ερώτημα για αποτύπωση ή όχι του κτίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.