Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
jbosdas

Ηλιακές Καμινάδες

Recommended Posts

Ξέρετε μήπως που μπορώ να βρω ηλιακές καμινάδες?

δε νομίζω ότι θα τις κατασκευάζουμε μόνοι μας

Πιστεύω πως θα υπάρχουν έτοιμες :confused:

όποια βοήθεια δεκτή...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για να μην μπορείς να το κατασκευάσεις μόνος σου (όχι εσύ εσύ, κάποιος τεχνίτης εννοώ). Είναι σαν μία κανονική καμινάδα (μονωμένη...μπορεί να είναι και μεταλλική κατασκευή) μόνο που η μία πλευρά είναι ειδικά διαμορφωμένη με γυαλί, περσίδες και ειδικά τοποθετημένες λαμαρίνες. Δε νομίζω να έχει τυποποιηθεί κάτι ακόμη αλλά το πιθανότερο να το αναλάβουν όσοι κατασκευάζουν καμινάδες (τυπικές).

 

 

 

(η εικόνα είναι από την εισήγηση της κας. Αξαρλή "ΚΕΝΑΚ - βιοκλιματικός σχεδιασμός και ελάχιστες προδιαγραφές" στην πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας)

post-266-131887251688_thumb.jpg

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πως χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι;

Υποθέτω:

Καλοκαίρι: Ανοικτή το βράδυ - κλειστή την ημέρα

Χειμώνας: Κλειστή μέρα-νύχτα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το καλοκαίρι χρειάζεται: θερμαίνεται ο αέρας εντός του σώματος της καμινάδας, ανεβαίνει, απομακρύνεται (έχεις ανοιχτές τις περσίδες) και επιταχύνεται έτσι η γενική ανανέωση του αέρα στο κτήριο. Βασικά έχει αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Το χειμώνα κλείνεις περσίδες και είσαι ΟΚ.

 

Φυσικό σύστημα αερισμού είναι και μόνο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο προσανατολισμός των περσίδων είναι βορεινός;

Την ημέρα ανοικτή το καλοκαίρι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

το θέμα είναι αν υπάρχουν κάποιες τυποποιημένες για να μην ανακαλύπτω ξανά τον τροχό. Να έχουν λυθεί πχ προβλήματα στεγανοποίησης, χειρισμού των περσίδων κλπ

 

ο προσανατολισμός του συστήματος είναι πάντα Νότιος. (της επιφάνειας της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας - του τζαμιού/λαμαρίνας.) ο εξαερισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι νότιος.

 

Οι περσίδες του πασίγνωστου αυτού σχήματος είναι ανάποδα :grin: :-D μπάζει νερά....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nαι το καλοκαίρι τη μέρα λειτουργεί, κυρίως χρησιμεύει τις μέρες της άπνοιας για να δημιουργεί τεχνητά διαμπερή αερισμό.

Η απορία μου είναι άλλη. Τί διαστάσεις πρέπει να έχει το άνοιγμα στο εσωτερικό του σπιτιού, ώστε να απάγεται ικανοποιητική ποσότητα αέρα. 20χ40 εκ π.χ. είναι αρκετά? υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογιστεί έστω και αδρά?

Share this post


Link to post
Share on other sites

αυτό θα μας το πουν οι μηχανολόγοι επειδή λαμβάνει και άλλα πράγματα υπόψη (ταχύτητα, επιπεδο στάθμης θορύβου κλπ). Ο εξαερισμός εξαρτάται από τον αερισμό...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο αερισμός ρε παιδιά δεν πρέπει να έχει βόρειο προσανατολισμό; Πως θα εισέλθει το βοριαδάκι ένα Αυγουστιάτικο βράδι;

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Το πρώτο που προκύπτει ως ερώτηση είναι αν αυτό θα λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Δηλαδή αν θα αφήνει και τον αέρα να εισέλθει στο κτίριο όπως σωστά ανέφερε κι ο συνάδελφος. Φυσικά γεννά ερωτηματικά για το τι θα γίνεται αν π.χ. υπάρχει ρεύμα αέρα (ζεστού) με μεγάλη σχετικά ένταση και κατεύθυνση προς το άνοιγμα. Θα αφήνει να βγει ο ζεστός από το στόμιο; Το να βάλεις φυσικά ντάμπερ βαρύτητας μάλλον αχρηστεύεις το σύστημα.

2. Κόστος κατασκευής / δέσμευση χώρου. Πόσο κοστίζουν και τα δύο και κατά πόσο συμφέρει αυτό από το να βάλεις ένα μικρό ανεμιστηράκι. Πόση παροχή θα έχει; Πότε θα κάνεις απόσβεση; Και γιατί π.χ. να μην βάλεις ανεμιστηράκι με παροχή από μικρό φωτοβολταϊκό;

3. Σχετικά με την παροχή. Θα εξαρτηθεί άμεσα από την στεγανότητα του υπόλοιπου χώρου. Όσο καλύτερη τόσο θα αυξάνονται οι αντιστάσεις και θα μειώνεις το αποτέλεσμα. Τώρα αν μειώνεις την στεγανότητα έχεις άλλα θέματα να αντιμετωπίσεις.

Σαν πρώτη προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παροχή θα είναι αυτή που προκύπτει από την αύξηση του όγκου του ζεστού αέρα λόγω αύξησης θερμοκρασίας.

4. Τέλος θα έλεγα ότι μάλλον χρειάζεται κι έλεγχος για το πότε τελικά θα είναι προς όφελος να εισέρχεται στο κτίριο αέρας, σε σχέση με την διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού και του αέρα του κτιρίου.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.