Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανοί κίνδυνοι στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών


kathighths

Recommended Posts

Καλησπερα! Η κατασταση εχει ξεφυγει.παιρνουν διαρκως αδικα μετρα εις βαρος των αδυνατων και υπερ των πλουσιων σε ολους τους τομεις..βλεπω οτι ειναι αδιστακτοι,υπουλοι,και εχουν τεραστιο θρασος! Η μονη λυση και το λεω μετα λυπης μου πιστευω οτι ειναι η βια..μονο ετσι θα σταματησουν..μπορουμε να μαζευτουμε 1 εκατομμυριο κοσμος οταν θα ψηφιζουν τα νεα (αδικα τα πιο πολλα) μετρα των 18-19-20 δις και να μπουμε μεσα στην βουλη να τους σπασουμε στο ξυλο;; Πιστευω δεν υπαρχει αλλη λυση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν μπορεί να γίνει το παραπάνω γιατί πάλι θα υπάρξουν ανισότηττες

θα πρέπει να κάτσουν να το σχεδιάσουν σωστά και να πάρουν απο τους παραγωγού στοιχεία,

οι οριζόντιες περικόπες ΔΕΝ μπορεί να δουλέψουν όπως δεν έχουν σωστά πουθενά.

Επίσης πάει και το 18μηνο αν ισχύει το έγγραφο που έχει διαρευσει.

 

Πού πιστεύεις βρίσκεται η σοβαρή ανισότητα; Επιμένω στο σοβαρή .Γιατί σίγουρα κάποιος θα ευνοηθεί λίγο περισσότερο ,άλλος λίγο λιγότερο.

 

Συμφωνώ 1000 % με το όσα είπε ο astrah, αλλά τα φωτοβολταικά τα έχουν βάλει στη μπούκα και τους γκαζάδες δε φαίνεται να τους κουνάει κανένας παρά το ότι είναι ελεϊνά παράσιτα .

 

Δεν ξέρω είναι τόσο δύσκολο να οργανωθεί μια δυναμική κινητοποίση στις εγκαταστάσεις τους;

 

Φανταστείτε εγκαταστάτες,εμπόρους, επενδυτές, τεχνίτες, όλους ενωμένους να προχωρούν σε αποκλεισμό. Και το κερασάκι στην τούρτα; Σπέσιαλ γκεστ οι μαυροσκούφηδες των φωτοβολταϊκών. Αγρότες επενδυτές με τρακτέρ.

 

Πέρα από τη πλάκα, θα γίνει θέμα στα κανάλια ειδικά αν συνδυαστεί με ξύλο.Και έστω δια της πλαγίας οδού θα γίνει επιτέλους γνωστό στο ευρύ κοινό ποιος παντελονιάζει το τέλος ΑΠΕ και τα έσοδα από πώληση δικαιωμάτων co2.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

 

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί

του, προ Φ.Π.Α., τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγχέεται

από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα

ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και ανέρχεται:

α) Σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση

τους έως 31.12.2011.

β) Σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) για τους φωτοβολταϊκούς

σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η

σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης

ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του

άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί

σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.

γ) Σε είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή

τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας

υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του

ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα

μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής

Αλλαγής δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος η υποχρέωση

καταβολής της ανωτέρω εισφοράς.

 

Η ανωτέρω εισφορά δεν επιβάλλεται στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

για τους οποίους η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας

υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του

ν. 3734/2009, , που αντιστοιχεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 9

Αυγούστου 2012, καθώς και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του

Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε

κτιριακές εγκαταστάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ RODAG

 

Η σοβαρή ανισότητα είναι στα πλαφόν, τγο να βάλεις flat στο 10αρι 6κ εισοδημα έχεις πάρει πολλά απο τον πλαιό επενδυτή (που έχει πληρώσει έως και 45k) και σχεδόν τίποτα απο τους νέους που το κάνανε φθηνά (μπορεί και με 15k). Αν και πιστευω ότι τα 10αρια πρέπει να μείνουν εκτός εξίσωσης γιατί όπως έχω ξαναπεί τα φωτοβολταικά θα έπρεπε να παίζουν μόνο σε στέγες και όχι σε χωραφια και δη σε χωράφια που έχουμε πληρώσει όλοι μας έργα εγγυοβελτιωτικά.

 

Στα υπόλοιπα τα 10%, κλιμακωτό και 20% είναι πολύ γενικό, πόσο ποιό δύσκολο είναι να κάτσουν να φτιάξουν ένα αλγόρθμο για να βγεί κάτι λογικό και ίσο για όλους, και για να προλάβω του έξυπνους κάνε ελέγχους ρε κράτος για υπεριμολογήσεις, μπορείς να της πιάσεις!

Και κάτι τελευταίο αντί α κάνουν όλη αυτή την παπάντζα με τις φορολογίες την σπέκουλα για μείωση ταρίφας γιατί δεν κλείνουν λίγο το μπουρί με άεργο (ένα 5% θα το τσιμπάγανε απο εκεί χωρίς να ανοίξει μύτη, και κανείς δεν θα γκρίνιαζε)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή έχουμε: για παλιούς (που είχαν πληρώσει παραπάνω για τα πανέλα αλλά είχαν και καλύτερες τιμές) 25% χαράτσι επί του τζίρου.

Σε καινούργιους με σύμβαση ΔΕΣΜΙΕ μέχρι και Γενάρη του 12 35% χαράτσι υποτίθεται γιατί επένδυσαν πιο φθηνά...

γ) Σε καινούργιους που συνδεθήκανε με τιμές από Φλεβάρη '12 και μετά μέχρι Αύγουστο, 29% χαράτσι...

δ) Σε καινούργιους με σύμβαση μετά τον Αύγουστο δεν κάνουνε τίποτα...αυτούς τους πετσοκόψανε ήδη στις τιμές...

 

Σε όσους δεν έχουνε συνδεθεί ακόμα, ισχύουν τα ανωτέρω β) και γ) ανάλογα με την τιμή σύμβασης, αλλά δίνεται προθεσμία 4 μήνες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, για να συνδεθούν...

 

Να ένα παράδειγμα για σεμινάριο "πως να σκοτώσεις μια καλή και εύρωστη αγορά"...

 

Ακόμα και όσους υπολόγιζαν ότι θα έχουν καλές δουλειές μέχρι και τον καλοκαίρι του '13 που λήγουν πολλά 18μηνα, πάει τους σκοτώσανε κι αυτούς...

Link to comment
Share on other sites

@jsk

 

Μιλάω πάντα για μετά την πρώτη 5ετία σε κάθε περίπτωση

 

Ειδικά για τα οικιακά, η διαφορά παλιότερων και νεότερων και με ίδιας κλάσης υλικά είναι ένα 15χίλιαρο. Στην πρώτη 5ετία που θα έχουν 5μιση σεντ παραπάνω οι παλιοί θα έχουν ένα plus 4 χιλιάρικα. Συνεπώς η αδικία παίζει κάπου στο δεκαχίλιαρο. Αλλά μιλάμε για σχετική αδικία και μικρή,δε μιλάμε για οικονομική καταστροφή σε καμία περίπτωση.

Τα 6 χιλιάδες ήταν ενδεικτικά.Εβαλα πλαφόν στο τελικό έσοδο κι όχι στην τιμή kwh διότι διαφορετικά θα αδικούνταν στέγες με δυσμενή προσανατολίσμό. Μπορούν επίσης μετά τις κιλοβατώρες που αντιστοιχούν στα 6 χιλιάδες ευρώ ,οι μικροπαραγωγοί να πληρώνονται την extra παραγωγή με 10 σεντ.

 

Τον αλγόριθμο από ανθρώπους που αναλαμβάνουν ρυθμιστικές θέσεις στην ελληνική πραγματικότητα μην τον περιμένεις. Ούτε να ξετρυπώσουν υπεριμολογήσεις του αναπτυξιακού. Δεν υπάρχουν ούτε δομές, ουτε προσωπικό να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και στο τέλος τα κριτήρια θα είναι αμφισβητίσιμα από τους περισσότερους επενδυτές.

Η λύση που μπορεί να δωθεί είναι καθαρά πολιτική. Δηλαδή οι υπεύθυνοι πρέπει να αποφασίσουν μέ ενα τρόπο που το μεγαλύτερο πλήθος των επενδυτών να είναι ικανοποιημένοι.

Από τη μία ελάχιστοι μεγαλοεπενδυτές που δεν καταστρέφονται με -20% μετά την πενταετία,ας μην τρελαθούμε κιόλας, κι από την άλλη ένα πλήθος μικρότερων επενδυτών που πιστεύω μπορούν να διαχειριστούν ένα -10% μετά την 5ετία ,έχοντας ξεπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες.

 

 

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν απόδεκτές από τους φορείς και τις οργανώσεις της φωτοβολταικής αγοράς μόνο με τη λογική οτι θα ξανανοίξουν οι διαδικασίες, και θα επεκταθεί το προσδοκόμενο μίγμα ΑΠΕ εως το 2020 πέραν των παλιών στόχων. Αν με την υπάρχουσα κατάσταση κουτσά στραβά το σύστημα επιβιώνει τότε αν φύγουν οι γκαζάδες από τη μέση μπορούν να αποδεσμευτούν χαλαρά άλλα 1500 ΜW για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, και δή φωτοβολταικών έως 50 με 100 kW.

 

Και συμφωνώ και διαφωνώ πάντως σχετικά με τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Σίγουρα τα χωράφια είναι για καλλιέργεια αλλά στο τέλος αν κάνεις λογαριασμό είναι απειροελάχιστη η μείωση της γεωργικής γης,πολύ απειροελάχιστη,περισσότερο αυτή η ιστορία έχει τις ρίζες τις σε καταστροφολογικές ερμηνείες των πραγμάτων από διάφορους πανεπιστήμονες του διαδικτύου και διάφορους δημοσιογραφικούς ογκόλιθους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και όσοι έχουν,παρ όλα αυτά,τη διάθεση να φτιάξουν 1 Φ/β πάρκο,θα πρέπει να το φτιάξουν μέσα σε 4 μήνες!Απλώς μία σειρά από μηχανικούς που απασχολούνταν στα Φ/Β,ξαφνικά τους αφήνουν χωρίς αντικείμενο,όχι μόνο με μειωμένη δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά οι προτάσεις στο forum είναι απείρως πιο λογικές από το σχέδιο νόμο.

Με τέτοια δημόσια διοίκηση και στελέχη στα Υπουργεία που πας Έλληνα να διαπραγματευτείς Μνημόνια;

 

Αν έκλεισες τιμή Ιούλιο 2011 και βάσει 18μήνου κατασκευάζεις πάρκο 100kW τώρα, έχεις κλείσει τιμή 0,42, κατασκευάζεις με €130.000 και χαρατσώνεσαι με 35%.

Αν έκλεισες τιμή Αύγουστο 2011 και κατασκεύασες Γενάρη 2012 έχεις κλείσει τιμή 0,39 και κάτι, κατασκεύασες με €210.000 και χαρατσώνεσαι πάλι με 35%. Τα έσοδα του καλοκαιριού για τα οποία βιάστηκες χαρατσώνονται βέβαια αναδρομικά.

Κλιμάκωση ανά εξάμηνο σύνδεσης και κλεισμένη τιμή ταρίφας; Άσε καλύτερα. Αυτά χρειάζονται excel.

 

Σου λείπουν άνθρωπε τόσα χρήματα από το ταμείο; Φορολόγησε τα κέρδη (έσοδα-έξοδα) και βάλε κάτι για τα μάτια και στους άλλους που τσιμπάνε από τους ειδικούς λογαριασμούς.

 

Υπάρχει όμως και ένα καλό νέο που μόλις άκουσα στο mega. Επίδομα ανεργίας για μακροχρόνια ανέγους από το 2014 200€ το μήνα. Στο μεταξύ το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει σχεδόν €500 το μήνα (άσχετο αν έχεις έσοδα ή αν είσαι άνεργος) για να πάρεις ψωροσύνταξη στα 70.

 

streetas +1. Για την επόμενη δόση δήμευση περιουσιών για σταθμούς και 45% για στέγες.

 

Ζήτω η ελευθερία των συμβάσεων.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

@ Datahunter,

το 130k to 100ari δεν βγαίνει για να στήσεις ένα έργο 20ετίας, σε τέτοια νούμερα βασιστίκανε οι χαβαλέδες και ρίξανε τον πέλεκυ βαρύ!

Άστο μην το ψάχνεις αν υπάρχει λογική σε αυτά που λένε, μόνο το ότι κάνανε χθές στο παραπέντε έκπτωση 5% τα λέι όλα. Η έχεις πυγμή και προχωράς ή κάνε τουμπεκί, μασήσανε λένε οι ΥΠΕΚΑΔΕΣ απο τις πιέσεις των ΠΑΣΟΚΩΝ και δώσανε 5% έκπτωση στο χαράτσι και απο την άλλη τραβήξανε πίσω την ρύθμιση για του υπαλλήλους της Βουλής οι οποίοι απειλήσανε με κατάληψη του χώρου εργασίας των 300, τελικά μας δουλεύουνε και δεν λέμε και τίποτα, ήμαρτον.

 

@ Rodag

Συμφωνώ 100% με την αναθεώρηση στόχων επίσης και με το extension της 20ετίας λόγω του χαρατσιού απλά πιστευω ότι τα συγκεκριμένα ανθρωπάκια που εξυπηρετούν πολύ μεγάλα συμφέροντα δεν είναι ούτε διατεθειμένοι αλλά ούτε και ικανοί να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν μπορούν κάν να μπουν στην λογική του long term planning γιατί δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν τι είναι αυτό. Βολεμένοι είναι, τέλος.

 

Και κάτι τελευταίο άλλο να σε λένε Ευάγγελο Μυτιληναίο ή Γεώργιο Περιστέρη και να λές στον Αντωνάκη μεγάλε μην κάνεις καμιά παπα.... με τα Φ.Α γιατί σε ρίξαμε ή θα πάρεις δημόσιο έργο του αγίου ποτέ και θα σου πάω και τα διόδια στο μέγιστο των συμβάσεων ή στη ζήτηση αιχμής θα σου ρίξω 1,5GW και θα πέσει blackout και άλλο να σε λένε Μήτρο Σκορδοπούτσογλου και να έχεις σε ένα 100αρι όλα τα χρήματα απο την φορολογημένη μέχρι και με 40% εργασία σου και να μην μπορείς να πείς τον πόνο σου ούτε στον καφετζή σου. Δεν εχεις φίλε Μήτρο leverage ούτε εκεί, ρουφάς το 30αρι για 2+1 χρόνια και κάνεις το Σταυρό σου μην σε βρεί κανένα κακό σαν αυτό που βρήκε τους ομολογιούχους (που γιατί πηγαίνανε?, για ένα 6%!)

Τέλος ο πεσιμισμός, τον έβγαλα όλο, ΠΑΜΕ_ΜΠΡΟΣΤΑ :smile:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.