Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Teta

Στατική μελέτη σε ξύλινο κιόσκι

Recommended Posts

Στατική μελέτη σε ξύλινο κιόσκι.

 

Έχει τύχει σε κανένα? (μου ζητήθηκε από την Πολεοδομία)

 

Πρόκειται για απλή περίπτωση: Τετράγωνο κιόσκι με άνοιγμα 4m. Πώς να κάνω την προσομοίωση? Θα μπουν τεγίδες στις οποίες θα στηριχθεί η κεραμοσκεπή?

 

Σκέφτομαι ότι τα φορτία της επικάλυψης θα κατανεμηθούν στους στρωτήρες (αμείβοντες?) και αυτοί με τη σειρά τους θα τα μεταφέρουν στα πλαίσια...

 

Οποιαδήποτε άποψή σας ευπρόσδεκτη καθότι είμαι νέα μηχανικός.

post-216-13188719527_thumb.jpg

post-216-131887195276_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τέτα , η γενική διαδικασία αναγωγής φορτίων για τις συνήθης περιπτώσεις του είδους είναι αναγωγή του φορτίου επικάλυψης σε ΚΝ/m σε κάθε τεγίδα ,επίλυση και έλεγχος αυτής με θεώρηση αμφιερείστου ή μονοπάκτου δοκού,εξαρτάται απο τη στήριξη ,αριθμός ανοιγμάτων κ.λ.π.

Κατόπιν μεταφορά των φορτίων των τεγίδων στον κυρίως φορέα ώς σημειακά στους κόμβους επαφής , επίλυση και έλεγχο μελών. Ως γνωστόν οι έλεγχοι διατομών και μελών είναι με EC5,επίσης σημαντικοί είναι και οι έλεγχοι λειτουργικότητας-μετακινήσεις .Τέλος η μελέτη ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό της θεμελίωσης. Επίσης για μικρό κιόσκι με κεραμοσκεπή, κρίσιμος πρέπει να βγεί ο συνδυασμός με χιόνι, εκτός αν έχεις ελαφριά επικάλυψη και ισχυρότατο άνεμο οπότε πρέπει να δείς την περίπτωση του ανέμου πιό αναλυτικά.Λογικά στην περίπτωσή σου πρέπει να εξετασθεί η δυσμενέστερη τεγίδα, η διαγώνια δοκός με τα φορτία των τεγίδων και το πλαίσιο με τα τα φορτία των διαγωνίων δοκών στους κόμβους και των τεγίδων που θα πατάνε λογικά στην οριζόντια δοκό-(απόπειρα διδιάστατης ανάλυσης)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ ΣτέφανεΒ για το χρόνο που αφιέρωσες να μου απαντήσεις.

 

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει να μπουν τεγίδες. Εκτός αν απαιτείται κατασκευαστικά.

Επειδή οι δοκοί είναι διαγώνιοι (όπως φαίνεται και στο σχέδιο που έχω επισυνάψει) δε βρίσκονται

στο ίδιο επίπεδο με τον κύριο φορέα. Αν τοποθετηθούν λοιπόν τεγίδες αυτές θα πατάνε πάνω σε

δευτερεύοντα στοιχεία (διαγώνιοι δοκοί) και όχι κύρια. Επιπλέον θα έχουν και μεταβαλλόμενο μήκος.

Και πόση να είναι η απόστασή τους αφού όλο κι όλο το άνοιγμα είναι 4m.

 

Επίσης από την εμπειρία σου τι σύνδεση να βάλω στη θεμελίωση? Κάποιος μου είπε ήλους με d=4mm και L=35mm.

Μήπως να βάλω βλήτρα καλύτερα?

Share this post


Link to post
Share on other sites

το κεραμίδι θα πατήσει σε καδρονάκια πάνω στο πέτσωμα , το πέτσωμα

που θα πατάει; απευθείας στις διαγώνιες δοκούς που φαίνονται στο σχέδιο;(κάτοψη) και ενδιάμεσα τίποτα;

εγώ θα έβαζα τεγίδες που πατάνε στην οριζόντια δοκό στο πλαίσιο (κάθετα σε κάτοψη) και απο την άλλη στη διαγώνια δοκό άνω (υπο γωνία σε κάτοψη)και σαφώς θα ήταν κεκλιμένες και μεταβλητού μήκους και πάνω τους θα κάρφωνα το πέτσωμα (συνήθως ευτελούς ποιότητας και χαμηλού κόστους λεπτές σανίδες) - Η απόσταση των τεγίδων εξαρτάται απο το φορτίο ,την διατομή τους και οπωσδήποτε απο την αντοχή του υλικού επικάλυψης (πέτσωμα εδώ) για να μην κάνει κοιλιά ή σκεμπέ --Σχετικά με τη σύνδεση προτείνω βλήτρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλησπέρα και απο μένα ....!!

 

Τέτα μη τα περιπλέκεις και πολύ τα πράματα .... μη βάλεις τεγίδες στην προσομίωση... !!

 

υπολόγισε το ίδιο βάρος από τα κεραμίδια και τα καδρονάκια (για τα καδρόνια σου λέω ότι συνήθως είναι διατομής 4*6 cm και μπαίνουν ανά 40 εκ. > ειδικό βάρος γνωστό από βιβλιογραφία) ... τα κεραμίδια πάρε αύριο τηλέφωνο σε μία μάντρα και πές να σου ζυγίσουν ένα κεραμίδι !!! αντιστοιχούν 9 στο τετραφωνικό !!! .... Έτσι με γνωστό το ίδιο βάρος + κινητό 1 ΚΝ / τμ κατέμημε τα φορτία στους κύριους φορείς σου !!!...

 

Τώρα άν δεν έχεις πρόγραμμα για ξύλινα ... κανε καμιά πατέντα παράδειγμα άλλαξε το μέτρο ελαστικότητας του μοντέλου άλλαξε επίσης το ειδικό βάρος (για να υπολογισθεί το ίδιο βάρος του φορέα)... λύσε το ... βρές την μέγιστη ροπή και σύγκρινε την με την ροπή αστοχίας !!!

 

Εξαρτάτε τώρα από τον υπάλληλο της πολεοδομίας κατά πόσο κατέχει το αντικείμενο για να στο περάσει !!!!

 

Υπόψην ίσως ζητηθεί να βάλεις και φορτία ανέμου αλλά κάνε τηυν παλαβή !!!

:D

 

Συγνώμη για το τόσο χύμα της ανάλυσης αλλά όχι και να σκάμε για ένα κιόσκι ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ !!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

νόμιζα ότι μετά από αρκετούτσικο καιρό, στα στατικά και τις κατασκευές,τα είχα δεί και ακούσει όλα!! όμως πάντα εκπλήσομαι... :shock: απίστευτα διασκεδαστική ανάλυση - όπως και απίστευτη συμβουλή προς νέο συνάδελφο... να κάνει την παλαβή για τον άνεμο!! :?: και τόσα άλλα απίστευτα... ήδη συνέστησα το μύνημα και σε άλλους συναδέλφους...και γελάμε ομαδικά :lol: :P ..ΕΕΕΛΕΟΣ!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλε δεν κατάλαβα την ειρωνεία σου .... ούτε με ξέρεις ούτε ξέρεις τι δουλειές έχω κάνει ... οι συμβουλές που έδωσες εσύ είναι καλλίτερες ??

Πίστεψε με ότι το 99% των συναδέλφων το ίδιο με μένα θα έκαναν ... ένα απλό κιόσκι έχουμε όχι πύργο ...

Σιγά μη βάλουμε και βλήτρα με καρφιά θα γίνει και τίποτα άλλο (άντε και κανα έλασμα στις γωνίες) .. (έχει ειδικά ελάσματα για τις βάσεις ... και θα λυθεί ως άρθρωση)

Δηλαδή εσύ προτείνεις στην κοπέλα να κάνει ένα 3D μοντέλο με τις τεγίδες να υπολογίσει τον άνεμο (που επειδή είναι μικρό και ανοιχτό απο παντού δεν είναι έτσι και αλλιώς κριτήριό της διαστασιολογiσης αλλά το ίδιο βάρος άντε και το χιόνι που είναι και εύκολο να υπολογιστεί (και σωστά)

 

Για την στατική όσο πιο απλό είναι το μοντέλο μας τόσο πιο αξιόπιστο γίνεται !!!

Σου τα έμαθαν αυτά στο πολυτεχνείο σου ???

 

Το ΕΛΕΟΣ αυτή την φορά πάει σε σένα ... ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΥΚΟΛΑ !!!

 

Μια αδειούλα έχει η κοπέλα να κάνει δεν θα κάνει διπλωματική εργασία, ο χρόνος είναι χρήμα !!!

 

Sorry Τέτα προτίμησε όσο τον δυνατόν το πιο εύκολο τρόπο αυτή είναι η συμβουλή μου !!! Μην ανησυχείς την ικανότητα σου θα την δείξεις σε άλλα έργα όχι σε αυτό

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.το δικό σου μύνημα ήταν απίστευτα ειρωνικό και απαξιωτικό για τον κλάδο μας.

 

2.κιόσκι ανοιχτό απο παντού σημαίνει ότι είναι πολύ κρίσιμος ο άνεμος,είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι το αντίθετο!!! απίστευτα πράγματα!!

 

3.δεν πρότεινα χωρικό προσωμείωμα κ.τ.λ, αλλά και υπολογισμό τεγίδων,αν επιλέξει τελικά να βάλει,διάβαζε τις απαντήσεις προσεχτικότερα.

 

4.η λογική μεταφοράς φορτίων είναι η ίδια σε ένα κιόσκι 4χ4 ή μια μεταλλική αποθήκη 6000μ2,γιαυτό επέλεξα να απαντήσω έτσι και όχι απαξιωτικά για το μέγεθος της συγκεκριμένης κατασκευής.

 

5.το να ξεγελάσεις τον συνάδελφο της πολεοδομίας,κάνοντας την παλαβή για τον άνεμο κ.τ.λ ,με γύρισαν πολλά χρόνια πίσω..το πρόβλημα αγαπητέ

είναι να τιμάς το δίπλωμα σου,επίσης ο υπολογισμός ανέμου είναι δουλειά 30sec.και είναι προτιμότερο απο το να κάνεις τον καραγκιόζη στην εκάστοτε πολεοδομία, αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό τι να πω...

 

6.δεν κρίνω τις γνώσεις σου γιατι δεν τις ξέρω και δεν με ενδιαφέρουν - κρίνω την φιλοσοφία του τρόπου που απάντησες.

 

7.Αν δεν το έχεις καταλάβει , το πρόβλημα δεν είναι αν προτείνουμε κάτι που σαν μηχανικοί μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις ή να κάνουμε γενικά λάθη, όλοι κάνουμε και πρώτος εγώ - το πρόβλημα είναι να απαντάμε με τέτοιο ειρωνικό και αντιεπαγγελματικό τρόπο (ελπίζω με μια δευτερη ανάγνωση να το καταλάβεις αυτό)

 

8.θα μπορούσαμε να απαντήσουμε πιό επιστημονικά για το θέμα του κιοσκιού,όπως επίσης και για υπόστεγα ..αερόστατα ή μπαλαρίνες λόγω κακού υπολογισμού και διαμόρφωσης,ομως δυστυχώς ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είναι χρησιμο ,με τον τρόπο του, για το forum...το ξευτέλισες!!

 

9.το πρόβλημα με τη συνάδελφο δεν είναι να βγάλει μια αδειούλα,όπως αναφέρεις, αλλά να σκέφτεται ως μηχανικός,που πιστευω απόλυτα ότι το κάνει και έτσι να αντιμετωπίσει αργότερα και τα μεγαλύτερα έργα

 

10.η επίλυση του κιοσκιού όπως πρέπει είναι υπόθεση 1 ώρας (με το χέρι),αν για σένα αυτό είναι πολύ ή σύνθετο τι να πω;;

 

11.Γενικά απορώ με τα γραφόμενα σου .. ΤΕΛΟΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. [highlight=red:accf304b58]ήδη συνέστησα το μύνημα και σε άλλους συναδέλφους...και γελάμε ομαδικά[/highlight:accf304b58] ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΩΝΕΊΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ???

 

2. Σε προκαλώ να το υπολογίσεις ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ αφού είναι υπόθεση 30 δεπτ.

 

3. Πρέπει να λυθεί χωρικά αλλά απλουστευμένα

 

4. ΦΥΣΙΚΑ και απαξιώνω το μέγεθος της κατασκευής !!!! Αν γινόταν θα του έβαζα συντελεστή σπουδαιότητας 0,1 και όχι 0,85 (υποθετικά)

 

5. Εντάξη το παίρνω πίσω για την "παλαβή" ... απλώς πρέπει να του αποδείξω πως δεν χρειάζεται

 

6. Και δεν πρέπει να τις κρίνεις ... όσο αφορά την φιλοσοφία ... δεν είπα κάτι ιδιαίτερο (πέρα της παλαβής που είπα το πέρνω πίσω)

φιλοσοφία> μοιράζω τα φορτία στους αμείβοντες δοκούς , το λύνω με ένα γενικό πρόγραμμα (ακόμα και με τυποποιιμένο που δυστυχώς πρέπει να κάνεις πατέντες για να λύσεις κάτι πλην από μπετό ) > παίρνεις εντατικά μεγέθη και ελέγχεις την μέγιστη τάση (από την μέγιστη ροπή)

 

7. Αντιεπαγγελματικό τρόπο ??? βλ απαντηση 1 ...

 

8. συνεχίζεις το ίδιο τροπάριο ....

 

9. Ξαναλέω δεν θα κριθεί από αυτό ... απάντησα για συγκεκριμένη δουλειά και όχι γενικά και αόριστα και είμαι σίγουρος πως του υπαλλήλου στην πολεοδομία τον ένοιαζε η πληρότητα φακέλου ...

 

10. λιγότερο από ώρα συμφωνούμε σε αυτό - ΧΑ!

 

11. Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους

 

 

Υ.Γ1. .. Και λίγη απομυθοποίηση δεν βλάπτει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μου επιτρέπετε να παρέμβω;

 

Δεν νομίζω ότι πρέπει να φάει τον χρόνο της η κοπέλα για ένα τόσο ασήμαντο πράγμα. Αν ντε και καλά ζητάει μελέτες ο υπάλληλος της Πολεοδομίας (αφού τον ρωτήσει πρώτα πόσες μαϊμουνιές έχει περάσει στους κολλητούς του) ας κάνει μια προσεγγιστική προσομίωση βάζοντας όλα τα φορτία επί του δυσμενέστερου (Εγώ έτσι λειτουργώ όταν δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά στο κόστος αλλά έχει μεγάλη διαφορά στον χρόνο υπολογισμών)

Λογικές παραδοχές: 180kgr άνεμο, χιόνι, κινητό ανθρώπου και μόνιμα στο μέγιστο και ότι βγάλει.

1) Υπάρχει περίπτωση να πέσει;

2) Υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το κόστος κατασκευής με βάση τις ασφαλείς παραδοχές

3) Εν τέλει αν το ξανακόψει ο υπάλληλος τότε θέλει λάδι, δεν εξηγέιται αλλιώς....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.