Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρακράτηση φόρου;


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την παρακράτηση φόρου το 2011. Γνωρίζει κάποιος να μου πει αν τελικα θα συνεχίσει να γίνεται παρακράτηση 20% σε μηχανικό με ΑΠΥ απο εταιρείες το 2011? Επιπλέον έχω πληροφορηθεί ότι θα πρέπει να εκδίδεται ΑΠΥ στο τελος κάθε μήνα, αν πληρωνεσαι ανα μήνα, ανεξάρτητα αν εχει γίνει είσπραξη των χρημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Παρακράτηση θα γίνεται σε ΑΠΥ καθαρής αξίας (προ ΦΠΑ) αξίας μεγαλύτερης των 300 ευρώ. Γενικά, ανεξαρτήτως του αν είσαι "οιωνεί μισθωτός", συνεργάτης κλπ. Προφανώς βέβαια, ένας οιωνεί μοσθωτός δεν κόβει απόδειξη για το κάθε μεροκάματο, οπότε η παρακράτηση θα συνεχίσει να υπάρχει εφόσον και οι ΑΠΥ που θα κόβει θα είναι >300 (απεύχομαι να καταντήσουμε παρακάτω και από αυτό το σημείο...).

Για το 2ο θέμα ας απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. Ίσως αν έχεις σύμβαση έργου που αναφέρει πληρωμή κάθε μήνα. Κάτι έχει αλλάξει γενικά, σχετικά με το πότε πρέπει να κόβεται η ΑΠΥ ως προς το χρόνο παροχής υπηρεσιών και εξόφλησης, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν έχει εφαρμογή σε τέτοια περίπτωση.

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή το όριο των 300 ευρώ δεν έχει να κάνει μόνο με την αξία έκδοσης της ΑΠΥ, αλλά με το ύψος της τιμολογούμενης συναλλαγής δηλ. σε συναλλαγή μεγαλύτερη των 300 ευρώ τιμολογούμενη με περισσότερες από μια ΑΠΥ , υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20% έστω και αν μια ΑΠΥ εκδοθεί με καθαρή αξία μικρότερη των 300 ευρώ.

 

Επιπλέον με βάση το νόμο 3842/10 ο χρόνος παρακράτησης του 20% αποσυνδέεται από τον χρόνο έκδοσης της ΑΠΥ. Η παρακράτηση θα γίνεται κατά το χρόνο εξοφλήσεως της ΑΠΥ. (Φυσικά χρόνος έκδόσεως και εξόφληση μπορεί να συμπίπτουν).

Link to comment
Share on other sites

Yπάρχουν και παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου σχετικά με το θέμα αυτό, δεν χρειαζόταν να βγάλει και μια καινούργια.

Link to comment
Share on other sites

Εχει απαντήσει με τον ίδιο τρόπο και παλαιότερα. Στη συγκεκριμένη απάντηση παραπέμπει σε μια απόφαση του 2005. Αυτό και μόνο αρκεί , οι διαταγές του υπουργείου είναι υποχρεωτικές για τους υπαλλήλους του. Πόσο μάλιστα αν είναι σαφείς και δεν χρήζουν επεξεγήσεων, ερμηνειών και παρερμηνειών.

Link to comment
Share on other sites

Μία απορία, για να μην ανοίγω θέμα την δημοσιεύω εδώ:

 

Συγκεκριμένο ΝΠΔΔ δεν κάνει παρακράτηση, αλλά ζητά από τον δικαιούχο (και εκδότη του στοιχείου) να αποδώσει ο ίδιος τον φόρο στην δική του ΔΟΥ και να προσκομίσει την δήλωση και το τριπλότυπο προκειμένου να εισπράξει την αμοιβή που αναγράφεται στο στοιχείο. Το ζητάει δε αυτό κατ' απαίτηση -ως φαίνεται- του παρέδρου. Είναι η διαδικασία αυτή προβλεπόμενη εκ της νομοθεσίας;

Link to comment
Share on other sites

Από το κείμενο του νόμου (άρθρο 58 ν 2238/1994) είναι υποχρεωμένοι να κάνουν παρακράτηση (το αναφέρει ρητά). Οπότε ή υπάρχει κάποια "παραξενιά" των διοικούντων (μη προβλεπόμενη από τη νομοθεσία και επομένως μη αποδεκτή ως πρακτική) , ή έχουν κάποιο σχετικό έγγραφο στα χέρια τους (με το οποίο η σχετική υποχρέωσή τους γίνεται πάσα στον αντισυμβαλλόμενο)

Link to comment
Share on other sites

Η ίδια η υπηρεσία λέει ότι της το επιβάλει ο πάρεδρος που διαφορετικά δεν εγκρίνει τις δαπάνες. Και προφανώς της είναι δυσκολότερο το να κάνει ακριβές αντίγραφο κάθε δήλωση και τριπλότυπο από το να εκδίδει συγκεντρωτικές βεβαιώσεις στο τέλος του έτους. Έγγραφο δεν υπάρχει... Στην ΔΟΥ παραξενεύτηκαν όταν πήγα για να αποδώσω τον φόρο. Τελικά μου δώσανε να συμπληρώσω το κλασσικό έντυπο όπου δηλωνόμουν και ως εργοδότης και ως εργαζόμενος και έγραφα ότι η διαδικασία γίνεται κατ' απαίτηση της τάδε υπηρεσίας...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.