Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύο συσκευές αερίου Β22 σε κοινή καπνοδόχο & καπναγωγό


deathlok

Recommended Posts

Δεν είναι υποχρεωτική η μονωμένη καπνοδόχος; Είχα την εντύπωση ότι μόνο ο καπναγωγός επιτρέπεται να είναι αμόνωτος...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ο πίνακας που έκανες ανάρτηση είναι από το παράρτημα 7 και σύμφωνα με την σελίδα 13645 του παραρτήματος επιτρέπεται μόνο μία συσκευή στο κατακόρυφο τμήμα του καπνοδόχου σε κάθε όροφο (επίπεδο). Άρα δεν μπορώ να τους χρησιμοποιήσω αφού εγώ επιθυμώ οι δύο συσκευές να είναι στο επίπεδο του ισογείου.

 

Ευχαριστώ πάντως!

Link to comment
Share on other sites

Διορθώνω : μέχρι 5 στο κατακόρυφο για όλους τους πίνακες του παραρτήματος 7. Η δε ανώτερη συσκευή πρέπει να είναι τύπου C8.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Καλημέρα, Θέλω σε ισόγειο λεβητοστάσιο να τοποθετήσω δύο επίτοιχα λεβητάκια αερίου (ένα για κάθε διαμέρισμα του διόροφου κτίσματος).

 

Από το ΦΕΚ σελ 13570-13571 αναφέρει ότι όμοιες συσκευές τύπου Β1 ή Β2 μπορούν να συνδεθούν με κοινό καναγωγό και προφανώς σε μία καπνοδόχο. Η καπνοδόχος θα είναι βάσει της εικόνας 9.1.

 

Οι απορίες τώρα:

 

1) Πως υπολογίζω το μέγεθος του καπνοδόχου (η καναγωγός είναι δεδομένη από τον κατασκευαστή ως 80mm)

 

2) Υπάρχουν συσκευές Β2 που να μπορεί να γίνει αυτή η εγκατάσταση δλδ κοινός κανπαγωγός;

 

Η δεύτερη απορία προέκυψε αφού κατέβασα μερικά pdf κατασκευαστών λεβήτων Β2 (Β22 για την ακρίβεια) και αναφέρουν πως η συσκευή με αυτή την συνδεσμολογία πρέπει να είναι μόνη της τόσο στον καναγωγό οσο και στον κανποδόχο.

 

το <<παντελόνι>> έτσι λέγεται που βλέπεις στις εικόνες στην σελιδα 13570-13571 θα το κατασκευάσεις απο χαλυβδοέλασμα με βάση τους τύπους που έχει το ΦΕΚ στην συγκεκριμένη σελίδα. Εδω Θεσσαλονίκη δέχονται να μην κατασκευάζεται αυτο το πράγμα αλλα να κουμπώνεις σε κοινή καπνοδόχο τους 2 καπναγωγούς Φ80 αρκει το ύψος μεταξύ των συνδέσεων των 2 καπναγωγών στη καπνοδόχο να είναι τουλάχιστον με 0,5 μέτρα.

Η διαστασιολόγηση που δέχονται εδώ είναι κατα ΕΝ 13384-1 με τα γνωστά Excel (παραδόξως μια φορα για τέτοια περίπτωση τους είχα πάει κατα ΕΝ 13384-2 απο το 4Μ και δεν την δέχτηκαν). Κάνεις βασικά 3 υπολογισμούς κατα ΕΝ 13384-1. ¨Εναν με την 1 μονάδα μόνο, έναν με την άλλη μονάδα μόνο και έναν ακόμα θεορώντας οτι δουλεύουνε μαζί και τα 2 λεβητάκια (διπλή ισχυς δηλαδη). Στην τελευταία περίπτωση ως διάμετρο καπναγωγού βάζεις την διάμετρο που αντιστοιχεί, στο άθροισμα των διατομών των 2 καπναγωγών. δηλαδή βρίσκεις την διατιμή του Φ80 σε τετραγωνικά μέτρα, την πολλαπλασιάζεις Χ2 και απο αυτο που θα σου βγάλει το άθροισμα, κάνεις Sολ=π*(r2) και βρίσκεις την ακτίνα r και μετά την διάμετρο. Εστι μας το ζητάνε εδώ Θεσσαλονίκη.

Τώρα αν δεν σου βγαίνει η καπνοδόχος βάζεις οτι και καλά έχεις αντιανεμικό καπέλο στην απόληξη και βάζεις πίεση ανεμόπτωσης=0 ωστε να σου βγεί ο υπολογισμός. Επίσης μπορείς να αυξήσεις και την θερμοκρασία καυσαερίων. Βοηθάει.

Βέβαια ο υπολογισμός ισχύει μονο για Β22, Β23 όχι Β11

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

Δεν το έχω ξεχάσει το θέμα απλά ακόμα περιμένω τον πελάτη να πληρώσει τις αιτήσεις των μετρητών (μην κάνω τσάμπα μελέτες) και μετά να ξεκινήσω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ωραία τελικά οι μελέτες έγιναν χωρίς όμως τους δύο λέβητες στο ίδιο επίπεδο, αλλά είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ΕΠΑ.

 

Λοιπόν δύο συσκευές στο ίδιο επίπεδο με το "παντελόνι" ΔΕΝ επιτρέπονται παρά μόνο αν η μία είναι για ΖΝΧ και η άλλη ΖΝΘ.

 

Η λύση είναι δύο Β22 συσκευές (πρέπει να μπουν σε ερμάριο ή λεβητοστάσιο) κοινός καπνοδόχος ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ καπναγωγός και είσοδο στην καπνοδόχο των καπναγωγών με υψομετρική διαφορά 0,4m.

 

Η καπνοδόχος υπολογίζεται για την συνολική ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.