Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι μηχανικοί γινόμαστε;


Recommended Posts

Παντως σε γενικες γραμμες πιστευω πως η αγορα ακινητων θα βρει τον δρομο της μονο οταν οδηγηθουμε σε σοβαρες μειωσεις τουλαχιστον 30-40%. Ειδαλλιως εχει πολυ βαθος το πηγαδι ακομα...

 

40% μείωση;;; Αυτό το ποσοστό που "ζητάς", εκμηδενίζει όχι μόνο το επιχειρηματικό όφελος, αλλά και το κόστος κατασκευής και σε κάποιες περιπτώσεις "αγγίζει" ακόμα και τμήμα του κόστους του οικοπέδου!

Μάλλον δεν έχεις επαφή με οικοδομή...

Link to comment
Share on other sites

Εμείς που εκπαιδευτήκαμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα, που μάθαμε να χτίζουμε πράγματα που δεν υπάρχουν, πως είναι δυνατόν να περνάμε κρίση;

 

Όταν είσαι μέρος του συνόλου και γενικά στο σύνολο έχει υποστεί μια οικονομική δυσχέρεια, αναγκαστικά σαν μέρος του συνόλου ακολουθείς και εσύ και υπομένεσαι τις συνέπειες.

Link to comment
Share on other sites

@spgirl, o 55ρης στη συνέντευξη μάλλον κάτι ζήλεψε(...), μη σ'απασχολεί τόσο η εν προκειμένω (απαράδεκτη) συμπεριφορά του... Είναι δε πολύ πιθανό να πρόκειται για αξιόλογο κατά τα άλλα άνθρωπο, απλά ότι στερούμαστε πολλές φορές μας βγαίνει σε αντίδραση...

 

Γενικά τώρα, η ερώτηση που τέθηκε είναι πολύ γενική για να οδηγήσει κάπου ή ενδεχομένως υπονοεί ως δεδομένα (που δεν είναι πιά) μια σειρά απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιός είναι ο ρόλος του Μηχανικού στην λειτουργία και ανάπτυξη της οικονομίας (ιδεατά θα προτιμούσα τον όρο ευμάρεια αλλά δεν είναι ρεαλιστικό) αλλά και έναντι του κοινωνικού συνόλου, τι καλείται να διασφαλίσει και υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει κατά το δυνατόν και όχι να μετατραπεί σ'ένα ακόμη καρκινικό κύτταρο (καρκινάκια του πλανήτη όπως λέει κι ο καλλιτέχνης..).

 

Επί του παρόντος, ένας με στοιχειώδη επαγγελματική και ηθική συναίσθηση της ευθύνης του, λέει εγώ κύριοι μέχρι εκεί πέφτω πιό χαμηλά δεν (ξε)πέφτω (όχι στα χρήματα μόνον αλλά κυρίως στη ελάχιστη ποιότητα που διασφαλίζει τον πελάτη -αλλά κι εμάς όταν γίνει η στραβή...-.

Αυτό όμως έχει κι ένα κόστος... Για παράδειγμα εσύ θα δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ αργά για να βγεί η μελέτη όσο σωστή μπορεί και θα πας και στο γιαπί να γίνεις ο κακός για να προλάβεις τα χερότερα(...), ενώ κάποιος άλλος θα έχει ήδη σχολάσει ή θα δουλεύει το επόμενο project (και θα μπορεί να δίνει και καλύτερη τιμή...).

Αλήθεια σε μια Ο.Α. τι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα? Πόσες φορές πηγαίνουμε στο γιαπί (για την επίβλεψη που πληρωθήκαμε)?

Δεν μπορεί κανείς μόνος του να σηκώσει αυτό το βάρος και να ανεβάσει τον πήχη χωρίς ένα μάχιμο και αξιόπιστο ΤΕΕ και Πολιτεία φυσικά. Ορισμένοι γράφουν στο φορουμ ότι αισιοδοξούν ότι με τον ΚΕΝΑΚ θα αλλάξουν τα πράγματα... πως ξέρουμε ότι δεν θα παίρνει ο επιθεωρητής το φακελάκι του? Χωρίς έλεγχο και εφαρμογή ποινών τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο σύνολο της χώρας όχι μόνο στους Μηχανικούς.

 

Μην κοιτάζουμε το δέντρο μόνο (ειδικά τώρα που μικραίνει η πίτα κύριοι είναι αργά για δάκρυα ποτέ αργά όμως για τομές και νέα αρχή οφείλουμε να ευαισθητοποιούμαστε σ΄αυτό), προσωπικά συμμερίζομαι την άποψη που λέει ότι έχουμε χρεωκοπήσει σαν σύνολο ηθικά πρώτα και οι συνέπειες αυτού έρχονται και τις ζούμε, το τι Μηχανικοί γινόμαστε/είμαστε είναι απλά ένα υποσύνολο του γενικού προβλήματος, στην easy money εποχή μας... χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να είμαστε απαισόδοξοι, απλά εγώ θα άλλαζα το ερώτημα στο πλέον off topic και παλιομοδίτικο: τι άνθρωποι γινόμαστε...

 

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και εύχομαι για το νέο έτος υγεία και κάθε καλό στη ζωή σας

Link to comment
Share on other sites

40% μείωση;;; Αυτό το ποσοστό που "ζητάς", εκμηδενίζει όχι μόνο το επιχειρηματικό όφελος, αλλά και το κόστος κατασκευής και σε κάποιες περιπτώσεις "αγγίζει" ακόμα και τμήμα του κόστους του οικοπέδου!

Μάλλον δεν έχεις επαφή με οικοδομή...

 

 

Tpanag ναι φιλε μου αλλα αυτη ειναι η λογικη της επιχειρηματικοτητας...Προσφορα και ζητηση.

Καποιος ο οποιος εχει βγαλει αρκετα λεφτα τα περασμενα χρονια απο τα διαμερισματα που πουλαγε δεν μπορει να πουλησει σημερα εστω και με καποια ζημια για να τα ξεφορτωθει?

 

Αν συνεχιστει η λογικη των κατασκευαστων ("τοσα και ουτε ενα ευρω παρακατω") ποτε θα απορροφηθουν τα 120.000 απουλητα διαμερισματα μονο στην Αττικη? Ολα αυτα οταν τα ετη 2011-2012 προμηνυονται ετη μεγαλης οικονομικης δυσπραγιας.

Link to comment
Share on other sites

@spgirl, o 55ρης στη συνέντευξη μάλλον κάτι ζήλεψε(...), μη σ'απασχολεί τόσο η εν προκειμένω (απαράδεκτη) συμπεριφορά του... Είναι δε πολύ πιθανό να πρόκειται για αξιόλογο κατά τα άλλα άνθρωπο, απλά ότι στερούμαστε πολλές φορές μας βγαίνει σε αντίδραση...

 

Χαχαχαχαχαχα...

Λες να του άρεσα σα γκόμενα και με ήθελε αποκλειστικά? Χαχαχαχχαχαχα...

Σοβαρός εργοδότης... Εγώ ευτυχώς δε έπεσα σε αυτήν την παγίδα... Σκέψου όμως ένα αλλο παιδί που με το φόβο της ανεργίας να δεχόταν να δουλέψει με αυτές τις απογορεύσεις... Ποιός είναι ο εργοδότης που σου απαγορεύει να έχεις προσωπική δουλειά?

Και δεν είναι ο μόνος... Στις μισές συνεντεύξεις που είχα πάει, όλοι με ρωτάγαν αν ήθελα να κάνω οικογένεια ή όχι... Και το ρωτάγαν σαν να είναι το χειρότερο πράγμα για μια γυναίκα... Τέλος πάντων, δε θα κάτσω να αναλύσω όλες τις σεξιστικές αντιμετωπίσεις που είχα...

Link to comment
Share on other sites

Καποιος ο οποιος εχει βγαλει αρκετα λεφτα τα περασμενα χρονια απο τα διαμερισματα που πουλαγε δεν μπορει να πουλησει σημερα εστω και με καποια ζημια για να τα ξεφορτωθει?

 

Μα το ερώτημα μας δεν είναι η επαγγελματική βιωσιμότητα των εν ενεργεία κατασκευαστών! Κάποιοι βάρεσαν κανόνι, κάποιοι θα βαρέσουν στον κοντινό μέλλον. Άρα κάποιοι θα αναγκαστούν προσωρινά να πουλήσουν με ζημιά για να ξεφορτωθούν. Το θέμα είναι όμως ότι όσο δεν αυξάνει η "παραγωγή" αστικής γης, η γη (και άρα και τα σπίτια) δεν πρόκειται (είναι αδύνατο για την ακρίβεια και με δεδομένες τις ανοδικές τάσεις του κόστους κατασκευής) να πέσουν κατά μέσο όρο και σε εύρος χρόνου. Μην ξεχνάς ότι αυτό τον καιρό έχει παγώσει σχεδόν τελείως και η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Αυτό το "πάγωμα" όμως είναι προσωρινό. Θα αναγκαστούν θέλοντας και μη να ξαναρχίσουν να δίνουν δάνεια, γιατί πολύ απλά αυτή είναι η δουλειά τους-αυτό είναι το κέρδος τους.

Άρα και πάλι ξανά προς τη "δόξα" θα τραβήξουν οι τιμές των ακινήτων. Η δαπάνη για την στεγαστική αποκατάσταση ανήκει στις ανελαστικές δαπάνες. Ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει τις μετακινήσεις του, μπορεί να αλλάξει σπανιότερα κινητό ή τηλεόραση, είναι όμως πρακτικά αδύνατο να ξαναγυρίσει στις σπηλιές (ή τουλάχιστον θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει αυτό).

Link to comment
Share on other sites

για μένα η μεγαλύτερη χαρά από την εργασία μου σαν μηχανικός ήταν χτες όπου ογιός μου έκανε για πρώτη φορά χρήση του νοεδμητου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης μου που για να γίνει έκανα πολλά ξενύκτια χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή βάζοντας και εγώ ένα λιθαράκι στην κατασκευή του. Και να συπληρώσω ότι έγινε με προσφορές και πόρους από την τοπική κοινότητα και με συμμετοχή του δημοσίου στο 40% (που δεν τα έχει καταβάλει ακόμα όλα). Ομοια αισθάνομαι όταν βλέπω τα αποτελέσματα της εργασίας μου όχι τόσο στις προσωπικές απολαβές που είναι αξιοπρεπείς αλλά όταν κατασκευάζεται κάτι που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συντοπιτών μου Τέτοιος μηχανικός ήθελα να γίνω και νομίζω το κατάφερα.

Link to comment
Share on other sites

Τι μηχανικοί γινόμαστε?

 

Εξαρτάται με τι είδους μηχανικούς συμπορευτήκαμε και σε τι γραφεία μαθητεύσαμε ή μαθητεύουμε. Τι αρχές πήραμε ή παίρνουμε στα πρώτα βήματά μας.

 

Καταρχήν ο μηχανικός οφείλει να κάτσει (όχι απλώς να περάσει) στο εργοτάξιο. Να ζυμωθεί με εργοδηγούς, υπεργολάβους, τεχνίτες και εργάτες. Έτσι ώστε όταν σχεδιάζει - μελετάει το μυαλό του να είναι πάντα στο υλοποιημένο και όχι στο εκτυπωμένο αποτέλεσμα.

 

Δύστυχως όμως το σύστημα αδειοδότησης και παραγωγής ιδιωτικών έργων στην χώρα μας, έχουν ενσωματώσει τον μηχανικό στον γραφειοκρατικό μηχανισμό.

 

Καλός μηχανικός έχει φτάσει να θεωρείται αυτός που θα παραδώσει σύντομα ένα στέλεχος αδείας στον ιδιοκτήτη και όχι αυτός που θα παραδώσει μία άρτια μελέτη ή / και κατασκευή.

 

Ακόμα κάνοντας το τοπογραφικό αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μεταβίβασης γηπέδου - οικοπέδου, έχει παρανοήσει ο πολύς ο κόσμος την τοπογραφική εργασία (πολύ σημαντική και συναρπαστική εργασία) ως ένα άχαρο τμήμα της γραφειοκρατίας. Τώρα τελευταία με το κτηματολόγιο αρχίζουν να εκτιμούν (και να πληρώνουν αντίστοιχα) μία σωστή αποτύπωση. Το τι αποτυπώσεις - αντιγραφές από συνημμένα σε συμβόλαια - έχω δει, δεν λέγεται...

 

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εκεί έξω μια στρατιά από μηχανικούς - διεκπεραιωτές, γρανάζι της άχαρης γραφειοκρατίας. Που στην πράξη, ούτε και αυτοί είναι ευχαριστημένοι αν τους ρωτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ολα ωραία και σοφά, όπως τα γράψατε όλοι οι συνάδελφοι, παλιοί και νέοι.

 

Σκεφτείτε όμως ότι βασίζονται σε μία λάθος βάση: Θεωρείτε οι περισσότεροι ότι κάποια οντότητα ή φορέας πρέπει να σας ανταμείψει επειδή πήρατε πτυχίο πολυτεχνείου, ΤΕΙ ή ναυαγοσωστικής. Και θυμίζετε τους απόφοιτους φιλολογίας που διαμαρτύρονατι ότι είναι..."αδιόριστοι". Λες και όταν μπήκαν στη σχολή, το Κράτος τους υποσχέθηκε διορισμό, σαν να ήταν αξιωματικοί.

 

Και επαναλαμβάνω: Η αγορά αδιαφορεί για τα όνειρα ή την προσπάθεια του καθένα από εμάς. Κανένας δεν θα σας εξασφαλίσει ένα εισόδημα, αν δεν το εξασφαλίσετε εσείς στον εαυτό σας. Και όσα δικαιώματα κι αν έχετε κατοχυρώσει, και πάλι θα υπάρχουν τα τσακάλια που θα μαζεύουν όλες τις δουλειές και οι "ακόλουθοι" που θα κλαίνε για την άτιμη κενωνία.

 

Κατηγορείτε τους "παλιούς" ότι διαφθείρουν το επάγγελμα και δεν σας αφήνουν μια τρύπα να βολευτείτε κι εσείς στο μοίρασμα της πίττας. Που ακούσατε να γίνεται αυτό να πάω να πάρω κι εγώ; Και ο παλιός έφαγε σκ@@@ πριν βρει μια θέση στον ήλιο και η εξίσωση δεν είναι νεος=αγνος, παλιός=μούτρο

Link to comment
Share on other sites

.... Λες και όταν μπήκαν στη σχολή, το Κράτος τους υποσχέθηκε διορισμό, σαν να ήταν αξιωματικοί.

 

Καλά, πιστεύεις πως υπάρχει κάποιος από εδώ μέσα που να επιθυμεί κρατικό διορισμό?

 

Κανένας δεν θα σας εξασφαλίσει ένα εισόδημα, αν δεν το εξασφαλίσετε εσείς στον εαυτό σας. Και όσα δικαιώματα κι αν έχετε κατοχυρώσει, και πάλι θα υπάρχουν τα τσακάλια που θα μαζεύουν όλες τις δουλειές και οι "ακόλουθοι" που θα κλαίνε για την άτιμη κενωνία.

 

Όλα αυτά που λες που λες είναι απλοϊκά και δεν υπάρχει ένας μηχανικός να τα αμφισβητήσει. Ελεύθερη αγορά είμαστε.

 

Απλώς ο καθένας γράφει κρίνοντας από την δική του οπτική γωνία.

Εσύ ας πούμε έχεις ανακατευτεί αρκετά με τα δημόσια έργα,

εγώ αποκλειστικά με την εντελώς ελεύθερη αγορά (σε κατασκευαστικές εταιρείες δούλευα που το αντικείμενο τους ήταν αποκλειστικά κατασκευή και πώληση κατοικιών).

Απλώς τα τελευταία 3 χρόνια μπήκα στο παιχνίδι με τους ιδιώτες - αυτεπιστάτες και είδα και εγώ τα πράγματα διαφορετικά απ' ότι πίστευα πως ήταν.

 

Αναλόγως τι ερεθίσματα έχει ο καθένας μας κρίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.