Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι μηχανικοί γινόμαστε;


Recommended Posts

Συνάδελφοι, ξέρω ότι πάλι θα δημιουργήσω λίγη "ταραχή" στο φόρουμ, αλλά θα ήθελα να διευκρινήσω κάτι:

 

Όπως βλέπετε, αν και παλιός μηχανικός, είμαι νέος στο φόρουμ και μια και είχα λίγο χαλαρό πρόγραμμα τώρα με τις γιορτές, είπα να κουνήσω τη βάρκα λιγάκι.

 

Αυτό που είδα είναι μια αδικαιολόγητη περιχαράκωση ανάμεσα σε συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων, του στυλ "αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ, δεν το έχεις σπουδάσει, ανήκει στη δική μας ειδικότητα".

 

Θυμάμαι ένα καθηγητή που είχα πρίν από 30 χρόνια που μας είχε πει "όταν θα αποφοιτήσετε, θα θυμάστε κάπου το 10% απ'ότι σας είπαμε. Αυτό που θα εγγυάται το πτυχίο σας είναι ότι έχετε μάθει να μαθαίνετε". Ήταν τα πιο σοφά λόγια που άκουσα σαν φοιτητής.

 

Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις που αποκτήσατε στο σχολείο, μόνο σαν εφαλτήριο. Ο καλός έμπειρος μηχανικός είναι πρώτα απ'όλα Μηχανικός, ούτε Πολιτικός, ούτε μηχανολόγος, ούτε ηλεκτρολόγος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε τα πάντα και να αναγνωρίζετε τουλάχιστον κάποια βασικά στοιχεία από ΟΛΕΣ τις ειδικότητες. Εχω γνωρίσει Αρχιτέκτονες που άνετα θα έβαζαν τα γυαλιά σε μηχανολόγους και το αντίστροφο. Και μετά από σχεδόν 40 χρόνια στην πιάτσα, εκ των οποίων τα 25 σαν μηχανικός, είμαι και μπετατζής και αρχιτέκτονας και τοπογράφος αν χρειαστεί, ακόμα κι αν ο ειδικός είναι πάντα απαραίτητος.

 

Μην περιχαρακώνεστε λοιπόν. Όποιες αντιρρήσεις έχετε, τις ακούω...

 

Θα επαναφέρω το αρχικό ποστ και θα πω:

 

1) Καλώς ήρθες συνάδελφε cmkapos

 

2) Συμφωνώ πως πρώτα είμαστε μηχανικοί και μετά εξειδικευόμαστε. Παρακολουθώ και συμμετάσχω καιρό στο φόρουμ και δεν έχω δει να δημιουργήθηκε και να υφίσταται "περιχαρακωμένη", με παρωπίδες λογική μεταξύ μας.

Σε αυτά που είδα να δημιουργούνται γραμμές και συντεχνιακά συμφέροντα είναι μεταξύ μηχ/κων - ιδιωτών - ΑΕΙ-ΤΕΙ - μηχανικών-σχεδιαστών, γραφιστριών κλπ επαγγελμάτων και επιτηδευματιών.

Μεταξύ του υγιούς μέρους του φόρουμ ,και παλαιών και νέων "σωστών" χρηστών, δεν υφίσταται ούτε υπεροψία, σταριλίκι, περιχαράκωση, χλεύη κλπ κλπ. Αντιθέτως.

Εεεεεεε, τώρα αν διαβάζουμε πως ο σχεδιαστής (και προς Θεου δεν έχω τπτ με τους ανθρώπους) "βγάζει άδεια" με Χ € τότε τι να γίνει ?

Ομοίως αν ακούω πολ/κους μηχ/κους να μου λένε πως βγάζουν ηλεκτρολογικά, εγώ θα πηδηχτώ από το παράθυρο:lol: και θα του την πω κιόλας. Μπορεί να υπάρχουν αυτοι που λες που βάζουν τα γυαλιά στους άλλους αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Εγώ πχ να ξεχωρίσω καλώδια δεν ξέρω και είμαι στην πιάτσα 8,5 χρόνια. Ε τι να γίνει δλδ ? Δε χρειάζεται να τα ξέρω και κάνω όλα. Υπάρχουν οι Η/Μ, οι Μ?Μ, οι ΑΤΜ, και στα δικά μου οι στατικοί, οι σιδεράδες, οι υδραυλικοί κ.α.

Υπάρχει και % μηχ/κων με "βάρος" πολύ μεγάλο, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα.

 

Ξανα καλως ήρθες και καλή χρονιά σε όλους

8-)

Link to comment
Share on other sites

OHTO όπως είπαν και οι συνάδελφοι μην κοιτάς μόνο από την πλευρά της ειδικότητάς σου, αν και όταν βγεις στην αγορά θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος ανταγωνισμός (βλέπε πχ την ζήτηση που έχουν όσοι έχουν πιστοποίηση από τη CISCO και ας μην είναι απόφοιτοι πληροφορικής), αλλά το γενικότερο πλαίσιο. Είσαι και τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα: το κράτος δεν έχει θεσμοθετήσεις συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με τους Η/Υ οπότε δεν χρειάζεται να είσαι και μηχανικός και δικηγόρος και συμβολαιογράφος ταυτόχρονα αλλά ταυτόχρονα η παντελής απουσία κανόνων σου βάζει εμπόδια στην οποιαδήποτε εξέλιξη θέλεις να έχεις. Επίσης μπορεί το πανεπιστήμιο να σου έμαθε 10.000 πράγματα γύρω από τον προγραμματισμό αλλά κάθε 6 μήνες χρειάζεται να προσθέσεις 5.000 πράγματα ακόμα μιας και όλα εξελίσσονται. Κάποτε είχαμε μονοπύρηνους επεξεργαστές ενώ σε 2-3 μήνες θα μιλάμε για δωδεκαπύρηνους με υπερνηματισμό (ή όπως αλλιώς ονομάζεται το hyperthreading στα ελληνικά) και παράλληλη πολυεπεξεργασία. Πες μου λοιπόν πόσο εύκολο είναι να γράψεις ένα πρόγραμμα που να είναι optimized για όλη αυτή την γκάμα επεξεργαστών. Στην αρχή λοιπόν είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστείς την βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου που τα περισσότερα προβλήματα τα έχει ήδη λυμένα...

Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστος ο Theo TDM900 . Αντιστοιχως εμεις οι μηχ/γοι π.χ. δεν καταλαβαινουμε αυτα που οι πολιτικοι εχουν αυτονοητα. Οσο αφορα το αρχικο post, παρα πολυ σωστα ισχυει οτι σαν μηχανικοι μαθαινουμε πως να μαθαίνουμε αλλα καθενας νομιζω εχει την εξειδικευση του αν και κανεις δεν απαγορευει σε κανεναν να ασχοληθει με οσα περισσοτερα αντικειμενα επιθυμει.

Εν ολιγοις, ο κανονας ειναι τα Μηχανολογικα τα κατεχει καλυτερα μηχ/γος , τα ηλ/κα ηλ/γος, τα στατικα πολιτικος και ουτω καθεξής...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.