Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη Θέρμανσης


giorgio

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι μηχανικοί και εγώ νέος είμαι και είχα το ίδιο πρόβλημα. δυστυχώς τα βιβλία του παπασωτηρίου είναι πολύ καλά, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν έχεις ήδη κάποιο πρόγραμμα-επαγγελματικό...ώστε να ανοίξουν τα αρχεία που προτείνουν τα βιβλία αυτά συνήθως από το site texnikoi.gr! άσε που κατά τη γνώμη μου για να καταλάβεις όλες τις παραμέτρους για να εκπονηθεί μια μελέτη, δεν είναι και το σωστότερο να ψάχνεις μέσα από το πρόγραμμα, αν δεν έχεις την μεθοδολογία και το παράδειγμα στο χαρτί...έπειτα αν δεν μπορέσεις να μάθεις σωστά την μεθοδολογία υπολογισμού και τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν κάθε φορά σε κάθε σημείο της μελέτης,δεν θα νιώθεις και θα σε πηγαίνει το πρόγραμμα σε ό,τι αποτελέσματα γουστάρει...

η μόνη λύση είναι αυτή που είπε ο συνάδελφος από πάνω...να πάρεις μια ολοκληρωμένη μελέτη από φίλο σου μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο για να μπορείς να τον ρωτήσεις σε κάποια βήματα της μελέτης πώς επιλέγει τους συγκεκριμένους συντελεστές και τι παραμέτρους επιλέγει...δυστυχώς σήμερα ισχύει το "ο γνωστός του γνωστού" έως πότε θα επικρατεί δεν ξέρουμε...

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία με υποδείγματα μελετών και τα τετράδια μηχανικού της Teκδοτικής είναι στο FINE; Δηλαδή λέει βάζουμε αυτές τις παραμέτρους και βγαίνουν αυτά τα αποτελέσματα ή είναι κανονικά υποδείγματα σαν να ήταν εκπονημένες οι μελέτες με το χέρι;

Link to comment
Share on other sites

Tα τετράδια μηχανικού περιέχουν όλη την μεθοδολογία για την εκπόνηση κάποιας μελέτης. Μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα για την πορεία που ακολουθείται στην ταδε μελέτη. Βάβαια η πορεία της μελέτης και της μεθοδολογίας στηρίζεται πολυ στο πρόγραμμα 4μ, όπως και το CD που συνοδεύει το τεύχος τα υποδείγματα είναι σαν να εκπονήθηκε η μελέτη με το 4μ. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα τετράδια είναι χρήσιμα γιατί βάζουν τον άπειρο μηχανικό στον τομέα της μελέτης με απλό και κατανοιτικό τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίξω καινούριο θέμα έχω μια απορία πάνω στη μελέτη θέρμανσης. Στο άρθρο 28 του ΓΟΚ αναφέρει:''Ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών του κτιρίου γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό θερμομόνωσης (π.δ. 1-6-1979, ΦΕΚ 362Δ') όπως εκάστοτε ισχύει". Στο κανονισμό θερμομόνωσης έχει παραδείγματα όπου από ότι θυμάμαι δεν εισέρχονται οι θερμογέφυρες σε κανένα υπολογισμό. Με τη κατάργηση του κανονισμού θερμομόνωσης και με το ΚΕΝΑΚ πλέον, ο υπολογισμός των θερμογεφυρών χρειάζεται μόνο για να βρούμε το U του κτιρίου ή πρέπει να χρησιμοποιειθεί και στον υπολογισμό των θερμικών απωλειών; Και αν είναι να χρησιμοποιειθεί για τον υπολογισμό των απωλειών, βάση ποιου προτύπου;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα ποιο ακριβώς είναι το ερώτημά σου. Το τμήμα που αφορά στην πρώην μελέτη θερμομόνωσης, υπάγεται πλέον σε αυτό που ονομάζεται ενεργειακή μελέτη βάσει ΚΕΝΑΚ και ακολουθεί τις ΤΟΤΕΕ 20701/1-4.

Link to comment
Share on other sites

centervak

ο υπολογισμός των απωλειών με χρήση και των θερμογεφυρών διέπεται από το πρότυπο ΕΝ 12831. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος νόμος ή εγκύκλιος, ώστε υποχρεωτικά να χρησιμοποιούμε το πρότυπο αυτό, οπότε παραμένουμε στα παλιά DIN τα οποία πλέον δεν τα χρησιμοποιούν ούτε οι γερμανοί. Πάντως κατά την άποψή μου η χρήση του προτύπου αυτού είναι μονόδρομος για να έχει και κάποια πρακτική αξία ο υπολογισμός των θερμογεφυρών.

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι η αυτούσια μεταφορά των U της ΜΕΑ στην θέρμανση οδηγεί στην υποδιαστασιολόγηση του λέβητα διότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι θερμογέφυρες (σε όσους δεν πάνε με το ΕΝ 12831) και γιαυτό χρησιμοποιώ στα δομικά στοιχεία τις max τιμές U του ΚΕΝΑΚ (πλην των κουφωμάτων που εκεί βάζω ακριβώς τα U της ΜΕΑ).

Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο και μέχρι να βγει η νέα ΤΟΤΕΕ της θέρμανσης λαμβάνονται υπόψη και οι θερμογέφυρες στην θέρμανση καθότι αποτελούν από 10-30% των συνολικών απωλειών του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

comba

Όσον αφορά την υποδιαστασολόγηση του λέβητα και όχι μόνο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όμως πως αντιμετωπίζουμε την πολεοδομία ; και πως την επιθεώρηση όπου πρέπει να κατασκευάζουμε επακριβώς ότι μελετάμε, αλλιώς θα μας βάζουν ποινές !

Το θέμα είναι δύσκολο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αλλιώς θα έχουμε να θερμάνουμε χώρους με μια δυο φέτες το πολύ !

Link to comment
Share on other sites

@EfyD

Τώρα είδα ότι ασχολήθηκε κάποιος με τα γραφόμενα μου....Θα απαντήσω μόλις προλάβω, αλλά μάλλον έχω ήδη αργήσει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.