Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός σχεδίου δόμησης, για πώληση


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Ο άντρας μου έχει ένα αγροτεμάχιο το οποίο πήρε από τη μητέρα του με γονική παροχή, το οποίο είχε η ίδια από τον πατέρα της. (δεν ξέρω αν έχει σχέση, ό,τι ξέρω σας παραθέτω).

Το αγροτεμάχιο είναι 4010τμ άρτιο και οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου δόμησης (όπως αναφέρεται στο τοπογραφικό) στη θέση "Γενί Τζαμί" περιοχής Ωραίας ΔΔ Αυγής Πηνείας στην Αμαλιάδα νομού Ηλείας. Το αγροτεμάχιο συνορεύει με πολλά αγροτεμάχια των αδελφών της πεθεράς μου. Ο άντρας μου θέλει να το πουλήσει γιατί μένουμε μόνιμα Χανιά και δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει ποτέ ούτε για να χτίσει ούτε για να το εκμεταλευτεί διαφορετικά. Έχω διάφορες ερωτήσεις, τις οποίες σας παραθέτω, γιατί ειλικρινά δεν ξέρω που να απευθυνθώ και να μην με πάρουν με τις πέτρες (έχω ρωτήσει, έχω ψάξει, έχω μπερδευτεί πάρα πολύ)

1) Για να το πουλήσουμε σαν οικόπεδο, πρέπει να το μετατρέψουμε τον τίτλο του από "αγροτεμάχιο" σε "οικόπεδο"? αν ναι, ποιός το κάνει αυτό και πόσο κοστίζει?

2)Χρειάζομαι Πράξη Χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο??

3)Από που μπορώ να βρώ επίσημες αντικειμενικές αξίες για το αγροτεμάχιο που θέλω να χαρακτηριστεί οικόπεδο?

4)Τι χαρτιά πρέπει να έχουμε για να πάμε σε ένα μεσίτη και να του πούμε ότι θέλουμε να το πουλήσουμε? γιατί από τηλέφωνα που είχα πάρει μεσίτες της περιοχής, ο καθένας έδινε διαφορετικές τιμές και επειδή δεν τους εμπιστεύομαι και καθόλου, δεν ξέρω και τι να πιστέψω γενικά από ό,τι μου λένε...

5)Η εφορία μπλέκεται πουθενά? καμια άλλη υπηρεσία?

χίλια ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας

αν δεν ξέρετε να μου πειτε ακριβώς, μηπως ξερετε τουλάχιστον που να ψάξω για να ρωτήσω???

ελένη

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Edit" και διορθώστε. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

Πρίν τις γιορτές (και κατά τη δίαρκεια) επικοινωνούσα με το Κεπ στο Δήμο Πηνείας και κάποιους υπαλλήλους-συναδέλφους (?) από την τεχνική υπηρεσία εκεί. Η ερώτηση προς αυτούς ήταν, να μου ορίσουν επίσημα το κέντρο του χωριού για να μπορέσω να βρώ αν το αγροτεμάχιο είναι σε απόσταση 500μ (800μ μου είπε ο υπάλληλος εκεί) από το κέντρο του χωριού, για την αλλαγή του τίτλου από αγροτεμάχιο σε οικόπεδο... μου είχαν ζητήσει το συμβόλαιο και μια βεβαίωση μη οφειλής Ταπ, τα οποία και τους έστειλα μέσω φαξ, μια προϊστάμενη μου είπε ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο (?) το οποίο και έκανε και περιμένει λέει απαντήσεις.... με παρέμεμψε δε, σε έναν άλλο υπάλληλο, ο οποίος μου πρότεινε να βρω το φεκ 281/ 4-5-88, το οποίο και βρήκα και εκτύπωσα, αλλά η ίδια κυρία μου είπε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε και με τον γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου (?) ή όποιον τον έχει διαδεχτεί από τότε, να μάθουμε αν τελικά έχει γίνει αποδεκτή η απόφαση. Κάπου εκεί εγώ πελάγωσα και τα μπερδεψα.

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον εχεις μπερδευτει λιγο.... αφου οπως λες στο τοπογραφικο λεει αγροτεμαχιο τοτε γιατι θες να λεει οικοπεδο αφου δεν ειναι...?

 

Ειναι αγροτεμαχιο εκτος σχεδιου του οικισμου στο οποιο μπορεις να χτισεις....

Link to comment
Share on other sites

Aπ οτι καταλαβα την νοιαζει γιατι αλλιως μπορει να χτισει σαν οικοπεδο εντος οικισμου και αλλιως σαν αγροτεμαχιο εκτος οικισμου...

Συνεπως αλλαζει και η τιμη της γης...

Link to comment
Share on other sites

Θα απευθυνθείς σε έναν συνάδελφο τοπογράφο μηχανικό, να συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο ούτως ή άλλως θα χρειαστεί για την μεταβίβαση ή ακόμα και την διαπραγμάτευση από τους μεσίτες.

Στο τοπογραφικό θα αναγράφεται το πολεοδομικό καθεστώς του γηπέδου (εντός ή εκτός οικισμού/σχεδίου, όροι δόμησης, εμβαδόν κλπ.)

Αλλιώς, ότι και να λέμε εδώ μέσα, είναι στον αέρα. Καλη χρόνια και καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Να αποτανθείς οπωσδήποτε σε Τοπογράφο γιατί έχεις μπερδευτεί άσχημα

1. Εκτός σχεδίου "γήπεδο" και αν ενταχθεί στο σχέδιο "οικόπεδο"

2. Οπωσδήποτε

3. Από Συμβολαιογράφο της περιοχής

4. Τοπογραφικό Διάγραμμα με όρους δόμησης, δηλώσεις Ν.651/77 & 1337/83 - Τίτλους ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά Υποθηκοφυλακείου - Πράξη Δασαρχείου - Απόσπασμα Κτηματολογίου (αν υπάρχει)

5. Ε βέβαια, μας παρακολουθεί και το ΔΝΤ !

Link to comment
Share on other sites

@esarantoglou

Με βάση τις ερωτήσεις που έβαλες, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν, πράγματι, είσαι ό,τι δηλώνεις, όπως αναρωτήθηκε ο terry.

 

Παρά ταύτα, σε όλα τα ερωτήματα πήρες απαντήσεις, οι οποίες συμπληρώνονται και ανακεφαλαιώνονται στα εξής:

1. Ένα γεωτεμάχιο μπορεί να χαρακτηρίζεται είτε ως οικόπεδο εάν περιλαμβάνεται σε περιοχή εντός σχεδίου ή σε οριοθετημένο οικισμό είτε ως γήπεδο σε κάθε άλλη περίπτωση.

2. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάθε γεωτεμάχιο, στον ελλαδικό χώρο, μπορεί να οικοδομηθεί, με αντίστοιχους όρους δόμησης, εκτός εάν υπάρχει σχετική δέσμευση ή προστασία σε συγκεκριμένη περιοχή.

3. Στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχεις πρέπει να αναφέρεται, εκτός των άλλων, αφενός το πολεοδομικό καθεστώς που διέπει τη συγκεκριμένη περιοχή αφετέρου η αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του αγροτεμαχίου του συζύγου σου και μάλιστα εάν περιλαμβάνεται ή όχι σε ζώνη γύρω από το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού που αναφέρεις. Ειδικά, για τη μεταβίβαση αγροτεμαχίων απαιτείται και βεβαίωση του αρμόδιου δασαρχείου, όπως θα σε συμβουλεύσει και ένας τοπογράφος που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά η συλλογή σχετικών πληροφοριών, τηλεφωνικά, και μάλιστα μέσω του ΚΕΠ, δεν είναι η δόκιμη λύση για την επιχείρηση πώλησης που ενδιαφέρεσαι.

4. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτεις, το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του συγκεκριμένου οικισμού (ΦΕΚ 281/Δ/1988 ), οποίος, σημειωτέον, αποτελεί νέο οικισμό, με ρυμοτομικό σχέδιο, που δημιουργήθηκε, προφανώς, λόγω καταστροφής ή μεταφοράς άλλου οικισμού, εξ αιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου (το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι το ρυμοτομικό διάγραμμα συντάχθηκε από τη Δ/νση Οικιστικής και Κατοικίας του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία ασχολείται με το αντικείμενο αυτό).

4. Προ ημερών ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες για τους οικισμούς της χώρας και εξακολουθούν να ισχύει το αντίστοιχο σύστημα για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Αυτή η διαδικασία, όμως, είναι άσχετη με την αγοραία αξία ενός ακινήτου, η οποία προσδιορίζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων, βασικό ρόλο παίζει ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης.

5. Εάν ο σύζυγος δεν επισκεφθεί μεσίτη/ες της περιοχής, για να συζητήσει και να επιλέξει τον καταλληλότερο μεσίτη, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει σχετικές πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους σας

 

Ε ναι λοιπόν, είμαι αρχιτέκτων, αλλά επειδή εργάζομαι μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια, και επειδή όταν δουλεύεις σε γραφεία άλλων, ό,τι δουλειά σου δώσουν, αυτό θα κάνεις, αυτά θα μάθεις... δεν νομίζω να έμαθε κανείς ΓΟΚ και τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά μέσα σε μια μέρα, ούτε παίρνοντας το γοκ και διαβάζοντάς το χωρίς να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο. Αυτά για το τί είμαι. και λυπάμαι που συνάδελφοι αμφισβητούν συναδέλφους.

 

Παρόλα αυτά χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις που μου δώσατε όλοι. Τα σημείωσα, θα ψάξω ό,τι πληροφορία μου δώσατε και θα προσπαθήσω να βρώ μια άκρη. Όταν σκοντάψω κάπου αλλού, θα ξαναρωτήσω.

Χίλια ευχαριστώ και πάλι όλους!!!

Ελένη

 

υ.γ.μετακομίσαμε πέρυσι μόνιμα στην κρήτη. δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ανεβαίνουμε πελοπόννησο όσο θα θέλαμε. δεν εμπιστευόμαστε κανέναν συγγενή που μένει στην περιοχή, γιατι πολύ απλά, υποψιαζόμαστε ότι δεν θελουν κανέναν ξένο εκεί πέρα, δηλαδή θέλουν να το πουλήσουμε και σε κάποιον από αυτούς και κοψοχρονιά!!! επίσης, έναν τοπογράφο ντόπιο που έβαλε ο πεθερός μου επειδή ήταν λέει μακρυνός συγγενής, και μας έκανε ένα τοπογραφικό του ποπού(για να το πω διακριτικά), και πρέπει να ζήτησε τα μαλλιοκέφαλά του, και έκανε 500 χρόνια να δώσει στους πεθερούς μου τα τοπογραφικά που χρειάστηκαν για την γονική παροχή και όύτε και δαύτον τον εμπιστεύομαι. αστε που απο το τοπογραφικό, δεν καταλαβαίνει κανείς που στην ευχή βρίσκεται αυτό το αγροτεμαχιο..χωρίς πλάκα!!! τα στοιχεία που έγραφα στο αρχικό post είναι αυτα που γραφει πάνω το τοποτγραφικό που έχω στα χέρια μου απο τον εν λογω μηχανικό, και δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου.

Link to comment
Share on other sites

Ελένη,

 

Είναι λογικό να μην εμπιστεύεσαι τους συγγενείς αλλά η απόσταση από την περιοχή του ακινήτου δυσκολεύει πολύ την όλη υπόθεση της πώλησης.

 

Για το τοπογραφικό, εννοείς, μάλλον, ότι δεν έχει οδοιπορικό για να καταλάβεις πως πας εκεί. Φαντάζομαι ότι ο πεθερός σου και ο άντρας σου γνωρίζουν που βρίσκεται το αγροτεμάχιο. Μια ιδέα για τον εντοπισμό του είναι με τη βοήθεια του τοπογραφικού πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε το ρυμοτομικό του νέου οικισμού που δημιουργήθηκε (ΦΕΚ 281/Δ/19888), εάν βέβαια βρίσκεται κοντά σ' αυτόν.

 

Σε κάθε περίπτωση, εδώ είμαστε πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.